ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΝΔ για άρθρο Κύρτσου - Η απάντηση του Γ. Κύρτσου

Μετά τις έντονες αναταράξεις στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου, στοχεύει να επικεντρωθεί στα οικονομικά ζητήματα για όσο χρονικό διάστημα απομένει μέχρι τις εκλογές.

Παράλληλα, περνά στην αντεπίθεση και ρίχνει λάδι στη φωτιά, δίνοντας στη δημοσιότητα ένα απόσπασμα άρθρου του Γιώργου Κύρτσου, που είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις Ευρωεκλογές, το οποίο και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα FREE SUNDAY (21/1/2014) στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει πως το «πρωτογενές πλεόνασμα είναι ανύπαρκτο».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: 
«Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο εφόσον δεν βασίζεται στις οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας. Προκύπτει μέσα από μία πολιτική συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά και της τρόικας για τον τρόπο υπολογισμού της λεγόμενης «άσπρης τρύπας» των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, των ΟΤΑ και ορισμένων ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση ζήτησε να υπολογιστεί η «άσπρη τρύπα» με ένα τρόπο που εγγυάται την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 για να μπορεί να επιχειρηματολογεί υπέρ του ελληνικού success story.»...

«Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης είναι σε μεγάλο βαθμό θεωρητική. Κατασκευάστηκε με την αλλαγή των κανόνων υπολογισμού της λεγόμενης «άσπρης τρύπας» και δεν έχει σχέση με τις πραγματικές δημοσιονομικές επιδόσεις που παραμένουν εξαιρετικά προβληματικές.»....

«Το ουσιαστικά ανύπαρκτο πρωτογενές πλεόνασμα αξιοποιείται από όλες τις πλευρές για να αναπτυχθεί μία ενδιαφέρουσα πολιτική μυθολογία. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι τελειώνουν τα πιο δύσκολα και πως έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται»......

Τα παραπάνω λόγια δεν τα υποστήριξε κάποιο στέλεχος της αντιπολίτευσης , αλλά ανήκουν στον Γ. Κύρτσο, υποψήφιο με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές και περιλαμβάνονται σε εκτενές άρθρο του στην εφημερίδα FREE SUNDAY (21/1/2014) .

Η ΝΔ οφείλει να δώσει εξηγήσεις:

Ποιος έχει τελικώς δίκιο για το πρωτογενές πλεόνασμα ο κ. Κύρτσος που το χαρακτηρίζει ανύπαρκτο ή ο κ. Σαμαράς που πανηγυρίζει ;

Αν ο κ. Κύρτσος εκλεγεί τι θα υποστηρίζει στην Ευρωβουλή γύρω από το "success story " και τη «δημιουργική λογιστική » του πλεονάσματος;

Μήπως τελικώς ο κ. Κύρτσος έχει πει αλήθειες που τώρα αναγκάζεται να ξεχάσει ;

Την αλήθεια γύρω από το πρωτογενές πλεόνασμα τη γνωρίζει πλέον ο ελληνικός λαός . Γνωρίζει ότι βασίστηκε στην πιο ακραία , ισοπεδωτική και αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες . Έχει επίσης αντιληφθεί πως αν παραμείνει ο κ. Σαμαράς στην κυβέρνηση τον περιμένουν ακόμα χειρότερες μέρες γι αυτό και θα τον στείλει σπίτι του» .
Η απάντηση Κύρτσου στον ΣΥΡΙΖΑ

 «Αντί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να καλύψει την έλλειψη ολοκληρωμένης οικονομικής πρότασης πίσω από τα δημοσιογραφικά μου κείμενα του Ιανουαρίου 2014, καλά θα κάνει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι πολιτικές συμμαχίες μπορεί να εξασφαλίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη θετική αξιολόγηση των ελληνικών επιδόσεων και τη νέα ρύθμιση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου και πώς μπορεί να συμβάλει με τις επιλογές της στην ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και το πέρασμα από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 στο δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2014».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επικαλέστηκε κριτική του για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η ανακοίνωση του Γιώργου Κύρτσου:

«Η άποψή μου για το πρωτογενές πλεόνασμα και την εξέλιξη των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, συνοψίζεται στα εξής:
Πρώτον, υπάρχει θεαματική βελτίωση στα δημοσιονομικά μεγέθη που αναγνωρίζεται μεταξύ των άλλων από τους Ευρωπαίους εταίρους, τους διεθνείς οργανισμούς, τα διεθνή ΜΜΕ και τις ίδιες τις αγορές.

Δεύτερον, η θεαματική βελτίωση οδήγησε και στο πρωτογενές πλεόνασμα, που αναγνωρίζεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανοίγει τον δρόμο στη νέα ρύθμιση του χρέους προκειμένου να μειωθούν οι τοκοχρεολυτικές υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου για τα επόμενα χρόνια και να περιοριστούν τα βάρη που σηκώνει ο ελληνικός λαός.

Τρίτον, η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών ενισχύθηκε από τη διπλωματία κορυφής του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά και τις συνεννοήσεις που έκανε το οικονομικό επιτελείο. Το αποτέλεσμα είναι να γίνουν δεκτές, από το καλοκαίρι του 2012, παραδοχές για την εκτίμηση των βασικών οικονομικών μεγεθών που ενίσχυσαν τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας όταν ακόμη δεν είχε παρατηρηθεί βελτίωση της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης.

Τέταρτον, οι επιτυχίες του 2013, δημοσιονομικές και πολιτικές, εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων του 2014.

Πέμπτον, τα περισσότερα από τα ζητήματα που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις προγενέστερες δημοσιογραφικές μου αναλύσεις λύθηκαν, με τον καλύτερο τρόπο για την ελληνική πλευρά, στη βάση όσων υποστήριζε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς.

Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη που ήδη παρατηρείται και τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του 2015.

Αντί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να καλύψει την έλλειψη ολοκληρωμένης οικονομικής πρότασης πίσω από τα δημοσιογραφικά μου κείμενα του Ιανουαρίου 2014, καλά θα κάνει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι πολιτικές συμμαχίες μπορεί να εξασφαλίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη θετική αξιολόγηση των ελληνικών επιδόσεων και τη νέα ρύθμιση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου και πώς μπορεί να συμβάλει με τις επιλογές της στην ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και το πέρασμα από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 στο δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2014.

Πίσω από τη βελτίωση των βασικών οικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών βρίσκονται οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και η προοπτική της βελτίωσης της κοινωνικής κατάστασης, με πρώτο δείγμα γραφής το κοινωνικό μέρισμα των 525 εκατομμυρίων ευρώ».