Η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας

Με σαφείς αναφορές τόσο στη μεγάλη επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, η οποία άλλωστε αποτελούσε προυπόθεση για τη σταδιακή επάνοδο της χώρας στις αγορές, αλλά και τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μετά από τις εκλογές... η τρόικα δίνει σήμερα στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, όπως διαμορφώθηκε κατά τον τελευταίο έλεγχο που οδήγησε στην απελευθέρωση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ.

Τα ανοιχτά ζητήματα, όπως έχει γράψει "το Βήμα της Κυριακής", τα οποία θα τεθούν από την τρόικα και αναμένεται να αποτελέσουν σημεία έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης είναι:
  • Η αντιμετώπιση του "κενού πόρων" το οποίο δημιουργείται στο ασφαλιστικό σύστημα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες από την 1η Ιουλίου και τη σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων
  • Η ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, πολιτική που η τρόικα θέτει ως αναγκαία προυπόθεση για τη μείωση της ανεργίας που κινείται στο 26% για το σύνολο του πληθυσμού και στο 54% για τους νέους.
  • Η μεταρρύθμιση των δομών είσπραξης των φόρων και ειδικά του ΦΠΑ όπου οι απώλειες εσόδων για το κράτος είναι τεράστιες, και
  • Η επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους για το οποίο επιχειρείται μια πρώτη αποτύπωση από την πλευρά της τρόικας.
Σήμερα μετά το μεσημέρι στέλεχος της τρόικας από την πλευρά της Ευρωπαικής Επιτροπής θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας (μετά τον τελευταίο έλεγχο που οδήγησε στην απελευθέρωση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ). Πρόκειται κατ΄ουσίαν για το αναθεωρημένο μνημόνιο, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσιάζει "το Βήμα".

Τι λέει το ΔΝΤ

Τζέρι Ράις
Ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων της Ευρωπαικής Επιτροπής χθές Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις αναφέρθηκε στην Ελλάδα και την πρόοδο που σημειώθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια για το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά τοποθέτησε για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει στα μέσα Μαΐου, προκειμένου να εγκρίνει την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος και την εκταμίευση της επόμενης δόσης (εκτιμάται στα 3,4 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως το πλεόνασμα του 2013 «είναι ένα καλοδεχούμενο και σημαντικό ορόσημο» για την πρόοδο και την ανάκαμψη της Ελλάδας, όπως και η επιστροφή της χώρας στις αγορές. Ο Ράις τόνισε πάντως πως παραμένουν σημαντικές προκλήσεις.

Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή αναφορά του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκή Επιτροπής ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διαφοροποιήθηκε λέγοντας ότι το ελληνικό χρέος κινείται σε υψηλά επίπεδα. Προσέθεσε δε πως τα δεδομένα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν έχουν αλλάξει.

Ο Ράις υπογράμμισε πως παραμένει η δέσμευση των Ευρωπαίων για μείωση του χρέους υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της. Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει νέα καθυστέρηση στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και για το εάν θα μπορούσε να ασκηθεί ξανά η κριτική που ασκήθηκε στο παρελθόν στο ΔΝΤ ότι η αναδιάρθρωση έγινε με καθυστέρηση, ο Ράις είπε πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές λειτουργούν συντονισμένα. «Προχωρούμε με ένα συντεταγμένο τρόπο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση εάν το Ταμείο είναι σύμφωνο με την μετάθεση των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, είπε πως υπάρχει συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα και σημείωσε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο σε βάθος 12μηνου, ωστόσο ανάφερε ότι θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση έως τις αρχές του 2016 κάτι που θα προσδιοριστεί κατά την επόμενη, έκτη, αξιολόγηση της τρόικας το καλοκαίρι.