Αλ. Τσίπρας στην 80η ΔΕΘ: «Θέλουμε ανάπτυξη, μόνο εμείς εγγυόμαστε τη βελτίωση της συμφωνίας» - Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (Vid)

80η ΔΕΘ, Αλ. Τσίπρας, ΕΛΛΑΔΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΥΡΙΖΑ,

Από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στην 80η ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το σχέδιο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας έμφαση στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο. «Θέλουμε ανάπτυξη που να μην στηρίζεται σε κοινωνικά ερείπια» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ...


"Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στον σταδιακό απεγκλωβισμό από τη λιτότητα και την άρση της λαϊκής κυριαρχίας" έθεσε τον κεντρικό προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» με συμμετοχή και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων..
στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη 4ετία, βασικός κορμός του οποίου είναι ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην έννοια της ανάπτυξης ως  μέσο για την προώθηση της κοινωνικής ευημερίας επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί  αυτή να είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής ισοπέδωσης, αλλά αντίθετα πρέπει να στηριχθεί στην στήριξη της ενεργού ζήτησης. Δεν πρέπει στηρίζεται στους κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, στα δίκτυα της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας.

"Πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι τη βαθιά κρίση δε θα την ακολουθήσει ο κύκλος της άνεργης ανάπτυξης" τόνισε προσθέτοντας ότι η παραγωγή δεν πρέπει να στηρίζεται πάνω στα κοινωνικά ερείπια που αφήνει πίσω της η λιτότητα.

Αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Αριστεράς αυτούς τους 6 μήνες όπως στην εφαρμογή του πρώτου πυλώνα του προγράμματος κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, την κατάργηση των 5 ευρώ  στα νοσοκομεία και εξασφάλιση της πρόσβασης και των ανασφάλιστων στη δημόσια υγεία, την υλοποίηση της μεγάλης δέσμευσης για τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων και την αποποινικοποίηση των οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι και του ποσού των 50.000. Επιπλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον αντιδημοκρατικό νόμο για την πολιτική επιστράτευση και τα προγράμματα Voucher  και έδωσε δείγματα γραφής ενός άλλου πολιτικού ήθους και μιας νέας αντίληψης για τη διαχείριση των κοινών υποθέσεων.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο «εγγυάται την κοινωνική ευημερία και την αναδιανομή του εισοδήματος» και « στηρίζεται στην καινοτομία, την τεχνολογία, την ποιότητας της οικονομίας» και όχι στην καταβαράθρωση των μισθών.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα βασικά επίδικα της συμφωνίας τα σημεία της διαπραγμάτευσης που συνεχίζεται με πρώτο και κύριο την αναδιάρθρωση του χρέους, της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας και τέταρτο το κρίσιμο και κεντρικό για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει 10 παρεμβάσεις κλειδιά που θα μετασχηματίσουν πρακτικές και θα υποστηρίξουν τις ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Οι παρεμβάσεις αφορούν τρία πεδία: την αποκατάσταση της ρευστότητας και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις, την ενίσχυση και τον αναπροσανατολισμό της αγροτικής οικονομίας, την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.

 Επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και Ευ. Μεϊμαράκη


Επιτέθηκε στην Ν.Δ. ότι η πολιτική της έχει ως στόχο τον περαιτέρω δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών, δηλαδή η ακόμη πιο σφοδρή επίθεση στη υγεία την παιδεία και τη δημόσια διοίκηση και να πάρουν πίσω όλα τα θετικά νομοθετήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ τόνισε ότι αν "η ΝΔ επιστρέψει στην εξουσία μαζί της θα γυρίσουν και τα δίκτυα της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας".

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα επιλέξουν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ και εξαπέλυσε σφοδρή επιθεση εναντίον της ΝΔ και του προέδρου της Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «Από τις εξαγγελίες της ΝΔ και του προέδρου της δεν προκύπτει τίποτα άλλο πέρα από την βούληση να γυρίσουμε πίσω στις πιο σκοτεινές περιόδους της προηγούμενης πενταετίας, να γυρίσουμε πίσω στη μαύρη περίοδο του κυρίου Σαμαρά και των συνεργατών του» επισήμανε.

Υποστήριξε ότι στόχος της ΝΔ είναι  η ακόμη πιο σφοδρή επίθεση στη υγεία, την παιδεία και τη δημόσια διοίκηση, ενώ  υποστηρίζει και την απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ότι θέλει να συνεχίσει την πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει να σταματήσει τη μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ελέγχου της λίστας υπόπτων για φοροδιαφυγή, καθώς και να κλείσει και πάλι την ΕΡΤ.

Η ΝΔ και ο κ. Μεϊμαράκης, είπε, θέλουν: «Να συνεχίσουν την απορύθμιση της αγοράς εργασίας. Να αποσύρουν το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών. Να τερματίσουν το φιλόδοξο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Να ακυρώσουν το νόμο για τις εκατό δόσεις. Να προσανατολίσουν το φοροκυνηγητό στους  μικροοφειλέτες που δεν έχουν αντικειμενικά δυνατότητα να πληρώσουν».

Προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί τυχόν επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία και έκανε αναφορά και σε υποθέσεις σκανδάλων, επισημαίνοντας: «Ο βίος και η πολιτεία της, βίος και πολιτεία μικρών και μεγάλων σκανδάλων αποτελούν αρκετή απόδειξη για αυτό. Τίποτα άλλο. Κανένα όραμα, καμία στρατηγική, κανένα συνεκτικό πρόγραμμα. Γιατί αν η ΝΔ επιστρέψει στην εξουσία μαζί της θα γυρίσουν και τα δίκτυα της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας. Τα δίκτυα που νέμονταν τις κρατικές χρηματοδοτήσεις επί χρόνια, στερώντας την πραγματική οικονομία από πολύτιμους πόρους και από έργα προοπτικής. Και είναι ακριβώς αυτό το πλέγμα επιλογών και δεσμεύσεων που έχει η ΝΔ, το οποίο θα βάλει σε κίνδυνο τις δυνατότητες εξόδου της Ελλάδας από την κρίση».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να αναρωτηθούν «ποιος έχει τα εχέγγυα, το ήθος, τις ικανότητες και τη γνώση όχι να εξυπηρετήσει τον εαυτό του και τα ιδιαίτερα μικρά και μεγάλα συμφέροντα, αλλά τις ζωντανές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό».

Το διακύβευμα των εκλογών της 20ης Σεμπτεμβρίου


Αναφερόμενος στο διακύβευμα των εκλογών, τόνισε ότι «σκοπίμως λένε κάποιοι, για να "θολώσουν τα νερά", ότι  αυτή η εκλογική μάχη δεν έχει επίδικο παρά μόνο τη διαχείριση της συμφωνίας την οποία παρουσιάζουν, επίσης σκοπίμως, ως ένα ερμητικά κλειστό κείμενο» και παρατήρησε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα και μεγαλύτερη διαστρέβλωση. Στις 20 Σεπτέμβρη κρίνεται αν θα επιστρέψουμε στη σκοτεινή περίοδο της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, των δικτύων εξουσίας και της διαπλοκής που κυριάρχησαν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και θέριεψαν κυριολεκτικά κατά την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά ή αν θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την έξοδο από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας που ξεκινήσαμε πριν λίγους μήνες.

»Κρίνεται ο αναπτυξιακός προσανατολισμός και η συνέχιση μιας προσπάθειας για την ανασυγκρότηση οικονομική, διοικητική, κοινωνική της χώρας μας πέρα και έξω από την παρακμή του χρεοκοπημένου παλιού πολιτικού συστήματος. Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα αυτών των εκλογών και είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες, ο ελληνικός λαός, οι ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις αυτής της ισοπεδωμένης αλλά περήφανης κοινωνίας ξέρουν ήδη τι θα επιλέξουν. Θα επιλέξουν να κοιτάξουν το μέλλον με ελπίδα και προσδοκία. Θα επιλέξουν να βάλουν οριστικό τέλος στο σχέδιο παλινόρθωσης μιας εξουσίας που χρεοκόπησε τη χώρα και ισοπέδωσε την οικονομία. Θα επιλέξουν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ».
  

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ


Αντίθετα το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές του δηλαδή: Την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, τις ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών μείωσης της ανεργίας, την προστασία και αναβάθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας, την στήριξη και τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος.

Αναφορικά με την μεταρρύθμιση του κράτους ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε εξιδεικευμένες παρεμβάσεις που αφορούν την ανασυγκρότηση της  δημόσιας διοίκησης, την ενίσχυση της προσπάθειας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την εμβάθυνση της δημοκρατίας σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.


Από το πολυσέλιδο κυβερνητικό πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι «5+10 προτεραιότητες», αλλά και τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση χρέους, τα «κόκκινα» δάνεια, το Ταμείο Αξιοποίησης της περιουσίας του κράτους, τα εργασιακά και την ενέργεια.

Ειδικότερα:
-Χρέος: η πρόταση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπεριλαμβάνει και επιμηκύνσεις, και μειώσεις επιτοκίων και άλλες ελαφρύνσεις. 

Σημειώνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας διεθνούς κύρους που επεξεργάζονται το τεχνικό σκέλος της πρότασης.

-«Κόκκινα» δάνεια: θα διεκδικήσει τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα μπορεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στα συμφέροντα των δανειστών, των τραπεζών και των φορολογουμένων. Ακόμη
  • θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες του νόμου Κατσέλη ώστε να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες και οι φορολογούμενοι
  • θα εφαρμοστεί ο νόμος για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • θα αλλάξει ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών και ο θεσμός του ενήμερου δανειολήπτη
.- Νέο Ταμείο για την αξιοποίηση της περιουσίας του κράτους: βασικός σκοπός του Ταμείου είναι να αποτρέψει το «ξεπούλημα» των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους. Τα έσοδα που θα προκύψουν (προσδοκόμενα κεφάλαια κεφάλαια αξίας 50 δις ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν κατά το ήμισυ για την αποπληρωμή του δανείου ESM, ενώ το 50% κάθε εναπομείναντος ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την απομείωση του χρέους. Το υπόλοιπα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις.

- Εργασιακές σχέσεις-εργασιακά δικαιώματα: Θα καταστούν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ο κύριος μηχανισμός ρύθμισης των μισθών και των όρων εργασίας.
Έτσι μετά από διαβούλευση υπό την εποπτεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα υπάρξουν νέοι νόμοι για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο και την προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου. Ακόμη θα ψηφιστεί ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα, ενώ θα αναβαθμιστούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΙΚΑ και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

- Ενέργεια: με δεδομένη την υποχρέωση για απελευθέρωση του χώρου της ενέργειας θα δημιουργηθούν ευνοϊκοί όροι για τη σύσταση εταιρικών σχημάτων με κοινωνική, συνεργατική συγκρότηση – συσχετισμένα πχ με την ενεργειακή αυτονομία επιλεγμένων νησιών, τις τεχνολογίες ΑΠΕ ή υβριδικών συστημάτων.

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει α) τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, β) τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις που θα εκμεταλλευτούν το νέο οικοσύστημα πέριξ της ερευνητικής υποδομής των ελληνικών πανεπιστημίων, γ) τις νέες μορφές συνεργατισμού στον αγροτικό τομέα που θα είναι προσανατολισμένες στην επιχειρηματικότητα και την μεταποίηση του προϊόντος, δ) τις ξένες επενδύσεις και ε) τις νέες κοινωνικές επιχειρήσεις.

Για την στήριξη αυτών των τομέων ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μεταξύ άλλων

• απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων,
• ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων,
• α) την επανεξέταση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, β) τις μεταρρυθμίσεις σε στοχευόμενους κλάδους στους οποίους κυριαρχούν ολιγοπωλιακά συμφέροντα, ( λιανεμπόριο, καύσιμα κ.α.),
• αναβάθμιση της θεσμικής υποδομής αναφορικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Για την Αγροτική Οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ

θα καταπολεμήσει τις ενδοομιλικές συναλλαγές από τις εταιρείες γεωργικών εφοδίων, με έλεγχο των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, των εναρμονισμένων πρακτικών και των υπερτιμολογήσεων, με θέσπιση και τήρηση αυστηρών χρονικών ορίων αποπληρωμής των παραγωγών
  • θα στηρίξει συνεργατικά σχήματα, θα θεσμοθετήσει αγορές παραγωγών και τοπικών δικτύων παραγωγών- καταναλωτών
  • θα αναδιοργανώσει τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς αγροτικής πολιτικής
  • θα διαχειριστεί με διαφάνεια τις κοινοτικές ενισχύσεις και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης
  • θα παρουσιάσει σχέδια αύξησης της παραγωγής, βασισμένα στην μικρής κλίμακας παραγωγή και την οικογενειακή γεωργία.
Για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει θεσμικές μεταρρυθμίσεις:
  • ενοποίηση της κατακερματισμένης συνεταιριστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία συνεταιριστικών εγχειρημάτων και η συκρότηση τοπικών αντιπροσωπευτικών δικτύων κοινωνικής οικονομίας ανεξαρτήτως νομικής μορφής.
  • θεσμικό πλαίσιο για τη μεταβίβαση υπό πτώχευση και πτωχευμένων επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς (πρώην-) εργαζομένων.
  • λειτουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας για διοχέτευση πόρων σε συνεργατικά σχήματα (επιδότηση, μικροδανεισμός, κάλυψη εγγυητικών επιστολών).
  • συνεργασία δημοσίου τομέα και εγχειρημάτων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
  «Εγγυόμαστε τη βελτίωση της συμφωνίας»

Η Μάχη για τη βελτίωση της συμφωνίας με τους θεσμούς δεν έχει τελειώσει και έχει σημασία ποιος θα κάνει τη διαπραγμάτευση αυτή, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως πέρα από τα δυσάρεστα, η συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει μια νέα προοπτική για την ελληνική οικονομία.

«Η Συμφωνία που με πολύ σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε, είναι ένα κείμενο σκοπίμως ανοιχτό σε συγκεκριμένα ζητήματα, με ρητά διατυπωμένη τη δυνατότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων, μέσω διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς» ανέφερε και πρόσθεσε: «Από την επιτυχημένη ή μη αντιμετώπισή τους θα εξαρτηθεί η αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες».

Ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά στα σημεία που μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη: Αναδιάρθρωση του χρέους, διαχείριση των κόκκινων δανείων, θεσμική συγκρότηση και χρηστή λειτουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σε όλα τα πάρα πάνω, ο Αλέξης Τσίπρας έφερε σε αντιδιαστολή τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση Σαμαρά και το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. «Και είναι σε αυτό ακριβώς το σημείο, αγαπητοί φίλοι, που η ΝΔ χάνει κατά κράτος καθώς από το ίδιο το πρόγραμμά της προκύπτει ότι μοναδικός της στόχος είναι όχι μόνο να μη διεκδικήσει τίποτα καλύτερο από όσα οι εταίροι έχουν την ευγενή καλοσύνη να μας προσφέρουν, αλλά να συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις και ταλαντεύσεις στην κατεύθυνση της κοινωνικής κατεδάφισης της προηγούμενης πενταετίας».

Επισήμανε, δε, ότι αυτό προκύπτει και από «την επιμονή της το διάστημα της διαπραγμάτευσης, να προχωρήσει η κυβέρνησή μας σε συμφωνία όπως όπως. Ακόμα και όταν οι εταίροι ζητούσαν 20 δισ. μεγαλύτερα πλεονάσματα, όταν ζητούσαν κατάργηση του ΕΚΑΣ, όταν έλεγαν ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να συζητήσουν το θέμα του χρέους, όταν έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέας συμφωνίας αν δεν ολοκληρωθεί η προηγούμενη».

«Θέλουμε ανάπτυξη με την κοινωνία όρθια»

«Θέλουμε έξοδο από την κρίση με την κοινωνία και τους πολίτες όρθιους, η ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής ισοπέδωσης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για ανάπτυξη με κοινωνική ευημερία.

«Αν κάτι πρέπει να έχουμε βγάλει ως συμπέρασμα από τα χρόνια της κρίσης είναι ότι η παραγωγή δεν πρέπει να στηρίζεται πάνω στα κοινωνικά ερείπια που αφήνει πίσω της η λιτότητα, ούτε να διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και να στηρίζεται στους κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, στα δίκτυα της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας, στις προνομιακές σχέσεις με τον κρατικό και διοικητικό μηχανισμό, στα καρτέλ και την φοροδιαφυγή.

»Αντίθετα, θέλουμε μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην εργασία, στην επένδυση την καινοτομία, την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μια ανάπτυξη που θα έχει προσανατολισμό, θα είναι σχεδιασμένη και θα αξιοποιεί το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.»

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με ορίζοντα 4ετίας, σημειώνοντας ότι στόχο έχει το «να δημιουργήσει τους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους για την απεμπλοκή από την πολιτική της λιτότητας, τη χρηματοπιστωτική καταστολή, τη διαρκή βελτίωση των όρων της συμφωνίας».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε σειρά παρεμβάσεων:  

1. Την αποκατάσταση της ρευστότητας και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις:

Πρώτος στόχος η αποκατάσταση της ρευστότητας και η ανατροπή της συνθήκης της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που σκοπίμως επιβλήθηκε στην ελληνική οικονομία. Προς αυτήν την κατεύθυνση η προσπάθεια θα περιλαμβάνει:
  • Την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των μικρότερων και συνεταιριστικών τραπεζικών ιδρυμάτων, που θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1-1-2016,
  • Το νέο ΕΣΠΑ στο οποίο εξασφαλίσαμε τον διπλασιασμό της προκαταβολής για την νέα προγραμματική περίοδο,
  • Τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας,
  • Την αξιοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ
  • Τη χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε μέσα από τη συμφωνία με την EBRD, την ενεργοποίηση του επενδυτικού σκέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας και τη νέα συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Επίσης, θα προωθηθούν διαρθωτικές αλλαγές για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, προωθώντας:
  • Την υλοποίηση του νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων,
  • Την ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων,
  • Την υλοποίηση του σχεδίου μας για την μείωση των τιμών που περιλαμβάνει: α) την επανεξέταση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, β) τις μεταρρυθμίσεις σε στοχευόμενους κλάδους στους οποίους κυριαρχούν ολιγοπωλιακά συμφέροντα, όπως το λιανεμπόριο και τα καύσιμα.
  • Την αναβάθμιση της θεσμικής υποδομής αναφορικά με την προσέλκυση 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων.  
  • Τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών σχεδιασμού, αδειοδότησης και ελέγχου της ανάπτυξης, δημιουργώντας τις αναγκαίες συνθήκες «ασφάλειας δικαίου» για τους πολίτες και τις επενδύσεις.
Ο στρατηγικός προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενισχυθούν:
  • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μια ενεργητική πολιτική διεύρυνσης της εξαγωγικής βάσης θα τις διευκολύνει να κάνουν το βήμα πέρα από τα σύνορα της χώρας μας,
  • Οι νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις που θα εκμεταλλευτούν το νέο οικοσύστημα πέριξ της ερευνητικής υποδομής των ελληνικών πανεπιστημίων,
  • Οι νέες μορφές συνεργατισμού στον αγροτικό τομέα που θα είναι προσανατολισμένες προς την επιχειρηματικότητα και προς την μεταποίηση του προϊόντος,
  • Οι άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις με σεβασμό στην εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία
  • Οι νέες κοινωνικές επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν όταν ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζουμε.
2. Την ενίσχυση και τον αναπροσανατολισμό της αγροτικής οικονομίας

Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται:
  • Να προστατέψουμε το αγροτικό εισόδημα με την καταπολέμηση των ενδοομιλικών συναλλαγών από τις εταιρείες γεωργικών εφοδίων, με έλεγχο των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, των εναρμονισμένων πρακτικών και των υπερτιμολογήσεων, με θέσπιση και τήρηση αυστηρών χρονικών ορίων αποπληρωμής των παραγωγών
  • Να ξαναδώσουμε στους αγρότες το μερίδιο που τους αναλογεί από την αξία των προϊόντων τους, με στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, θεσμοθέτηση αγορών παραγωγών και τοπικών δικτύων παραγωγών- καταναλωτών
  • Να αναδιοργανώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς αγροτικής πολιτικής, σε ένα ενιαίο, συνεκτικό και αντιγραφειοκρατικό σύνολο, που θα παρέχει συμβουλευτικές, εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές  υπηρεσίες  προς τους αγρότες.
  • Να διαχειριστούμε με διαφάνεια και με παραγωγικό προσανατολισμό τις κοινοτικές ενισχύσεις και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης
  • Να ενισχύσουμε τη διατροφική επάρκεια της χώρας με συγκεκριμένα σχέδια αύξησης της παραγωγής.
3. Την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας

Για αυτό το πεδίο παρεμβάσεων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, στο βαθμό που υποστηρίζεται από μια συνεκτική κυβερνητική πολιτική».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε για τις ακόλουθες θεσμικές μεταρρυθμίσεις:
  • Ενοποίηση της κατακερματισμένης συνεταιριστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία συνεταιριστικών εγχειρημάτων και τοπικών δικτύων κοινωνικής οικονομίας.
  • Διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τη μεταβίβαση των υπό πτώχευση και των πτωχευμένων επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς (πρώην-) εργαζομένων έτσι ώστε να αποκατασταθεί η παραγωγική δυναμικότητα της οικονομίας όπου υπάρχει σχέδιο βιωσιμότητας.
  • Συγκρότηση και λειτουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας το οποίο θα αντλεί πόρους από διοικητικές κυρώσεις, δωρεές, χορηγίες και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και θα τα διοχετεύει σε συνεργατικά σχήματα με ποικίλους τρόπους (επιδοτήσεις, μικροδανεισμός, κάλυψη εγγυητικών επιστολών).
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για:
  • Την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης
  • Τις ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών μείωσης της ανεργίας
  • Την προστασία και αναβάθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας
  • Την στήριξη και τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος
Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον εκδημοκρατισμό και οργανωτικό μετασχηματισμό του κράτους. Όπως είπε, ο πυλώνας αυτός περιλαμβάνει παρεμβάσεις για:
  • την ανασυγκρότηση της  δημόσιας διοίκησης
  • την ενίσχυση της προσπάθειας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς
  • την εμβάθνση της δημοκρατίας σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής
Ειδικότερα για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
  • Την καθιέρωση Μητρώου Δημοσίων Υπαλλήλων και Λειτουργών με αυξημένα τυπικά προσόντα και εργασιακή εμπειρία από το οποίο θα επιλέγονται με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες όλα τα στελέχη των Δημοσίων Οργανισμών -Επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
  • Βαθιά οργανωτική αλλαγή σε όλη την πυραμίδα του δημόσιου τομέα, από την Κεντρική Διοίκηση έως τον τελευταίο εποπτευόμενο φορέα, με σύγχρονα οργανογράμματα.
  • Τα νέα οργανογράμματα δημιουργούν τις συνθήκες για ένα σύστημα κινητικότητας μέσα στο δημόσιο τομέα
  • Καθιέρωση της αποτίμησης/αξιολόγησης του παραγόμενου έργου της δημόσιας διοίκησης
  • Αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης σε βασικό σύμβουλο του δημοσίου
  • Μία και μόνη, ενιαία Δημόσια Αρχή, στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης, με αντικείμενο την ψηφιακή πολιτική και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση
  • Έλεγχο όλων των δημοσίων συμβάσεων με ενιαίο τρόπο και ηλεκτρονικά
  • Διασφάλιση της λειτουργικότητας των ψηφιακών μητρώων του δημοσίου
  • Ενίσχυση της Διαύγειας
Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις που αφορούν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, προωθείται:
  • Αυστηροποίηση των ποινών και απλοποίηση των διαδικασιών επιβολής τους. Οι ποινές πρέπει να φτάνουν σε πλήρη δήμευση εισοδημάτων που δεν δηλώθηκαν ή περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται
  • Ισχυρή και στελεχωμένη φορολογική διοίκηση με τεχνικά μέσα και επιχειρησιακό σχεδιασμό
  • Διασταύρωση στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών και δηλώσεων εισοδήματος, απόκτηση λογισμικού ώστε να εντοπίζονται οι απάτες ΦΠΑ, την εκπόνηση σχεδίου νόμου και επιχειρησιακής στρατηγικής για το λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών προϊόντων και οινοπνευματωδών.
  • Διεθνείς συνεργασίες, τόσο για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την υιοθέτηση καλών πρακτικών όσο και για την παροχή πληροφοριών για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. 
  • Χάραξη τομεακής στρατηγικής κατά της διαφθοράς στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και ιδίως στους τομείς υψηλού κινδύνου (υγεία, άμυνα, δημόσιες συμβάσεις - προμήθειες, ΟΤΑ, δημόσια έργα κλπ).
  • Πλήρη αναμόρφωση του συστήματος και των διαδικασιών των Δημοσίων Συμβάσεων, με διαφανείς όρους στα Δημόσια Έργα.
  • Θέσπιση νέου νομικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα και για το πόθεν έσχες των κρατικών λειτουργών.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, επιπλέον, την ανάγκη «για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του κράτους που θα υλοποιηθεί μέσω ενεργητικών πολιτικών για την προώθηση της ισότητας, την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του κράτους».

Όπως είπε, η προσπάθεια αυτή «θα κορυφωθεί με την αναγκαία Συνταγματική αναθεώρηση για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει έναν πλατύ δημοκρατικό διάλογο με το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων και των πολιτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ Τ Κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εδώ »»»


 Η Κεντρική Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στην 80ή ΔΕΘ (Video)