Κοινές αμυντικές κοινοπραξίες της Ρωσίας με ξένες χώρες

BRICS, Ευρασιατική Ένωση, ΚΟΣΜΟΣ, Ντάρια Κέζινα, Οργανισμός Σαγκάης, ΡΩΣΙΑ,
Η Μόσχα είναι έτοιμη να προσφέρει υψηλή αμυντική τεχνολογία σε αξιόπιστους εταίρους.
 Ντάρια Κέζινα, RBTH 

Η ΡΩΣΙΑ δεν προτίθεται να μείνει πίσω στους ρυθμούς ανάπτυξης της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας στην παγκόσμια αγορά όπλων. Και ακόμα περισσότερο, η Μόσχα δεν θέλει επ’ ουδενί να περάσει σε μια φάση απομόνωσης, μακριά από τις εξελίξεις της αμυντικής τεχνολογίας, να αρνηθεί δηλαδή τα οφέλη που προκύπτουν από την παγκόσμια συνεργασία σε προηγμένη τεχνολογία και καινοτομία. Τουναντίον, απαντά στις προκλήσεις των καιρών θέτοντας ως στόχο την εξεύρεση αξιόπιστων διεθνών εταίρων.

«Σήμερα, η Ρωσία μετράει εκατοντάδες μεικτές επιχειρήσεις στον αμυντικό τομέα, όπως και έργα μεταφοράς τεχνολογίας σε ξένες χώρες», δήλωσε στη RBTH, ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής για θέματα βιομηχανίας της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή της Ρωσικής Ομοσπονδίας), Βλαντίμιρ Γκουτένιεφ. «Τώρα, το ενδιαφέρον της Ρωσίας στρέφεται μια όσο το δυνατόν ευρύτερη παραγωγική και υλικοτεχνική βάση που να προέρχεται μέσα από διεθνείς συνεργασίες, την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί για τη δική της βιομηχανία. Ιδιαίτερα σε επίπεδο προμηθευτών υψηλής και εξειδικευμένης τεχνολογίας. Μια από τις πολλά υποσχόμενες κατευθύνσεις σε αυτό τον τομέα, είναι η δημιουργία διεθνών κοινοπραξιών για την παραγωγή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, κυρίως για χρήση στη διαστημική βιομηχανία. Σε αυτόν τον τομέα διευρύνουμε τη συνεργασία μας με την Κίνα, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη», είπε ο Γκουτένιεφ.

Προτεραιότητα: BRICS, Οργανισμός Σαγκάης και Ευρασιατική Ένωση


Προτεραιότητα στη συνεργασία δίνεται στις περιφερειακές ολοκληρώσεις που συμμετέχει η Ρωσία: Ομάδα χωρών BRICS, Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) και Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΟΕ).

Μεταξύ των πλέον δυναμικών μελλοντικών εταίρων για αμυντική συνεργασία, οι ρώσοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, πρωτίστως τη Βενεζουέλα, καθώς και τη Νότια Αφρική, την Ινδία και την Κίνα. Για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική υλοποιούνται κοινά έργα στον τομέα των πυρομαχικών, στην Ινδία προχωράει το project της κατασκευής της εξαγωγικής έκδοση του εξελιγμένου μαχητικού πέμπτης γενιάς «Σουχόϊ» PAK FA, ενώ προβλέπονται σχέδια συνεργασίας για την ανάπτυξη στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών. Με την Κίνα, σχεδιάζεται η παραγωγή αεροσκαφών ευρείας ατράκτου και βαρέων ελικοπτέρων νέας γενιάς στη βάση ρωσικών επιστημονικο-τεχνικών εξελίξεων και συστημάτων.

Η Μόσχα, βλέπει σαν μελλοντικούς συνεργάτες για τη δημιουργία μεικτών επιχειρήσεων στον αμυντικό τομέα και σαν προνομιακούς εταίρους στην παραγωγή προϊόντων που θα αντικαταστήσουν τις εισαγωγές από τη Δύση και την Ουκρανία, χώρες όπως η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Βραζιλία και φυσικά η Ινδία και η Κίνα. «Όλες αυτές οι χώρες μας ενδιαφέρουν ως αξιόπιστοι εταίροι που μπορούν να διεξάγουν μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, και, κατά δεύτερον, επειδή αποτελούν μια μεγάλη αγορά για τα προϊόντα μας. Η Ρωσία ενδιαφέρεται να αναπτύξει μια στρατηγική εταιρική σχέση μαζί τους σε μακροχρόνια προοπτική και η δημιουργία μιας κοινής παραγωγικής βάσης εξασφαλίζει τόσο τη σταθερότητα του εφοδιασμού μας μελλοντικά, όσο και τη μακροβιότητα των καλών διμερών σχέσεων», είπε στη συνέντευξη του στη RBTH, ο Βλαντίμιρ Γκουτένιεφ.

Ορισμένοι αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες στη ρωσική αμυντική βιομηχανία έχουν την άποψη ότι το μέλλον των καινοτόμων τεχνολογιών βρίσκεται ακριβώς σε αυτά τα προγράμματα διεθνούς συνεργασίας. Ο σύγχρονος κόσμος αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, που σήμερα προηγμένα σχέδια τα οποία υλοποιούνται μόνο από μία εταιρεία, σε μία μόνο χώρα, υπάρχουν πρακτικά ελάχιστα. «Πράγματι, τα έργα μεταφοράς τεχνολογίας στον αμυντικό τομέα κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία, όπως και πολλές άλλες χώρες, βιώνει το μετασχηματισμό της αμυντικής-τεχνικής συνεργασίας με την κλασική έννοια του όρου (πώληση - αγορά) στη μορφή της «μεταφοράς της τεχνολογίας» και τείνει να εφαρμόζει νέα μοντέλα διαχείρισης του επιστημονικο-τεχνικού δυναμικού της: Μέσα από τη δημιουργία διεθνών κοινοπραξιών για την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας νέας γενιάς», επιβεβαιώνει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του αμυντικού εξαγωγικού κολοσσού «Rosoboronexport», Σεργκέι Γκορεσλάβσκι.

Ο ιδιωτικός τομέας αναπτύσσεται


Οι ρωσικές ιδιωτικές εταιρείες προσπαθούν επίσης να ξεκινήσουν κοινά επιχειρηματικά σχέδια με ξένους εταίρους. Το 2012, η Αεροδιαστημική Ένωση του Βιετνάμ υπόγραψε συμφωνία με την εταιρεία «Irkut Engineering», έχοντας αποφασίσει να προχωρήσει στην κατασκευή πολιτικών, μελλοντικά και στρατιωτικών, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) με ρωσική τεχνολογία. Τώρα, η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνολογίας του Βιετνάμ ενδιαφέρεται για τα συστήματα που ανέπτυξε η επιστημονική και παραγωγική επιχείρηση «Tiber», με έδρα τη Μόσχα. Για την εξέλιξη αυτή, μίλησε στη RBTH ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, Σεργκέι Τίτσικ.

Στην Έκθεση «Russia Arms Expo – 2015», η εταιρεία παρουσίασε ένα εντελώς νέο σύστημα ελέγχου που ολοκληρώνει όλους τους τύπους συστημάτων ελέγχου μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, το SAU-9.1. Το ρωσικό χάϊ-τεκ σύστημα επιτρέπει την πλήρως αυτοματοποιημένη απογείωση και προσγείωση του UAV. Οι στρατιωτικοί ελπίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το σύστημα για τη μεταφορά τραυματιών ή νεκρών από το πεδίο της μάχης, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των πιλότων σε ακραίες καταστάσεις.

«Είμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με ερευνητικά ιδρύματα στην Ινδία και τη Σαουδική Αραβία. Αυτές οι χώρες ενδιαφέρονται αρκετά για τα τεχνολογικά μας επιτεύγματα στη δημιουργία UAVs και για τη συμμετοχή σε κοινά, αμοιβαία επωφελή έργα, σε αυτό τον τομέα», δήλωσε στη RBTH ο Σεργκέι Τίτσικ.