Συνταξιοδοτικό: Μέτρα ΣΟΚ απαιτούν οι δανειστές – Ποιοι επηρεάζονται

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, προαπαιτούμενα,
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΟΚ έρχονται στο συνταξιοδοτικό, με τους δανειστές να θέλουν να δουν τα νέα μέτρα ψηφισμένα ως τα μέσα Οκτωβρίου, για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση του νέου Μνημονίου.

Περί τα 3 εκατομμύρια εργαζομένων εκτιμάται ότι επηρεάζουν οι προωθούμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Επικεντρώνονται σε έξι ομάδες ασφαλισμένων. Σε ζώνη υψηλού κινδύνου εισέρχονται οι υψηλές συντάξεις. 

Σε έξι ομάδες ασφαλισμένων επικεντρώνονται οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, με την ατζέντα των παρεμβάσεων να είναι διευρυμένη. Οι νέες ρυθμίσεις εκτιμάται πως επηρεάζουν τρία εκατομμύρια εργαζόμενους, ενώ στη ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσκονται και όσοι παίρνουν υψηλές συντάξεις.

Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται από τους δανειστές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις για να κλείσει η μαύρη τρύπα των Ταμείων. Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι πως μέχρι το τέλος του χρόνου το ασφαλιστικό σύστημα θα χρειαστεί ένα έξτρα ποσό 540 εκατομμυρίων, ενώ για το 2016 προβλέπεται μειωμένη χρηματοδότηση κατά 1.8 δισεκατομμύρια.

Ειδικοί στο Ασφαλιστικό επισημαίνουν πως δύο είναι οι επιλογές:

1. Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με αυτόματες περικοπές κάθε φορά που προκύπτει μαύρη τρύπα. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την επαναφορά της ρήτρας και αναζητά ισοδύναμα.

2. Η περικοπή των υψηλών συντάξεων, με δεδομένο πως η κυβέρνηση δεν θέλει να παρέμβει στα χαμηλά ποσά. Για να κλείσει το οικονομικό κενό στα Ταμεία εκτιμάται πως θα πρέπει να επιβληθεί μια ειδική εισφορά από 6% έως 8%. Ειδικοί στο ασφαλιστικό εκτιμούν πως εφόσον η συζήτηση επικεντρωθεί μόνο στις υψηλές συντάξεις το «ψαλίδι» ενδεχομένως να πάει στο 10% με 12% (αφορά κύριες και επικουρικές συντάξεις).

Οι δανειστές προτείνουν και απαιτούν:

1. Σταδιακή αύξηση του χρόνου καταβολής εισφορών ως τα 40 έτη για όσους έχουν σήμερα 35 ως 37 έτη.

2. Να κοπούν οι έκτακτες επιχορηγήσεις που παίρνουν τα Ταμεία για να πληρώνουν συντάξεις από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ).

Τα καινούργια μέτρα, οι δανειστές τα θέλουν ψηφισμένα μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση του νέου Μνημονίου. Η βόμβα για την αύξηση του χρόνου ασφάλισης στην 35ετία τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που αποχωρούν με 35ετία.

Με τα νέα προαπαιτούμενα, ένας ασφαλισμένος που γίνεται 58 ετών το 2015, μετά την ισχύ του νόμου για τα όρια ηλικίας, και έχει ήδη 35 έτη, δεν θα επηρεαστεί μόνο από την αύξηση του ορίου ηλικίας (θα βγει στα 58,5), αλλά θα έχει και αύξηση των ετών ασφάλισης, δηλαδή αντί για 35 θα πρέπει να έχει 35,5 έτη ή 36 έτη για να πάρει σύνταξη.

Η αύξηση θα είναι σταδιακή ως το 2022, οπότε η συνταξιοδότηση πριν από τα 67 με πλήρη σύνταξη προϋποθέτει ηλικία 62 ετών και 40 χρόνια εισφορών.

Η τρόικα λέει, λοιπόν, να αυξάνεται όχι μόνο το όριο ηλικίας, αλλά και τα έτη ασφάλισης από τα 35 ως τα 40 έτη ως το 2022.