ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Συνεχής βελτίωση της Ελλάδας στο θέμα της διαφθοράς!

Η Ελλάδα σημειώνει συνεχή πρόοδο στο ζήτημα της διαφθοράς από το 2012, σημειώνει η Διεθνής Διαφάνεια στην ετήσια έκθεσή της. Παράλληλα, τονίζει ότι οι «καθαρές» στο εσωτερικό σκανδιναβικές χώρες συνδέονται με πολλές υποθέσεις διαφθοράς με τις εταιρείες τους στο εξωτερικό. 

 
Η έκθεση για το 2015 σημειώνει ότι πάνω από 6 δις άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε χώρες με σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς.

Με βάση τη γνώμη εμπειρογνωμόνων, ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς μετρά τα επίπεδα διαφθοράς στο δημόσιο τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο σε ετήσια βάση.

Η έκθεση επισημαίνει ότι το 68% των χωρών σε όλο τον κόσμο έχουν σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς. Οι μισές από αυτές τις χώρες είναι στους G20.

«Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθορά 2015 δείχνει σαφώς ότι η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί υψηλή σε όλο τον κόσμο. Αλλά το 2015 ήταν επίσης μια χρονιά, όπου ο κόσμος βγήκε και πάλι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για τη διαφθορά. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα προς όσους βρίσκονται στην εξουσία: είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη διαφθοράς», τόνισε ο José Ugaz, επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International).

Ελλάδα και Κύπρος

Η έκθεση σημειώνει ότι οι περισσότερες χώρες έχουν σημειώσει βελτίωση στο θέμα της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, τη Σενεγάλη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 58η θέση και σημειώνει συνεχή πρόοδο από το 2012.

Η Κύπρος είναι 32η ανάμεσα σε 167 χώρες (αλλά σημειώνει συνεχώς αύξηση στη διαφθορά από το 2012).

Από την άλλη, σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ισπανία, η Λιβύη, η Βραζιλία και η Αυστραλία η διαφθορά έχει επιδεινωθεί. 



«Κύριοι» στο εσωτερικό, «διεφθαρμένοι» στο εξωτερικό

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η Βόρεια Ευρώπη πάει πολύ καλά στον δείκτη διαφθοράς, καθώς Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Νορβηγία και Ολλανδία είναι στις 6 πρώτες χώρες παγκοσμίως με τις καλύτερες επιδόσεις.

Αλλά ο μη διεφθαρμένος δημόσιος τομέας στο εσωτερικό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η χώρα δεν συνδέεται με ζητήματα διαφθοράς στο εξωτερικό.

Η Σουηδία για παράδειγμα, έρχεται τρίτη στο δείκτη, αλλά η σουηδική-φινλανδική εταιρεία TeliaSonera – 37 % ανήκει στο σουηδικό κράτος – αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες για την εξασφάλιση επιχειρήσεων στο Ουζμπεκιστάν, το οποίο είναι στην 153η θέση του δείκτη.

Ωστόσο, η έρευνα επισημαίνει ότι δεν είναι μόνο η Σουηδία σε αυτή την κατάσταση.

«Οι μισές χώρες του ΟΟΣΑ παραβιάζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους για την πάταξη της δωροδοκίας από τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό», τονίζεται.

Δείτε την έκθεση ΕΔΩ

Σαράντης Μιχαλόπουλος/EurActiv

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου