Φοβούνται οι Έλληνες αγρότες ''εθνικοποίηση'' της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,
Ολοένα και ενισχύονται οι φόβοι για επανεθνικοποίηση των αγροτικών επιδοτήσεων, αρχικά, στη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), αυτό φάνηκε από την τάση των κρατών-μελών να επιδιώκουν τις δικές τους πολιτικές για την αγροτική τους οικονομία...

και στη συνέχεια, η μείωση των κοινοτικών πόρων, που όπως φαίνεται θα χειροτερεύει, έχει οδηγήσει πολλά κράτη-μέλη στο να ζητάνε όλο και περισσότερο άδεια για κρατικές επιδοτήσεις προς τους παραγωγούς τους... 
*****

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας - Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, τέθηκε θέμα χορήγησης κρατικών επιδοτήσεων προς τους αγρότες των ευρωπαϊκών κρατών μελών. Πρακτικά αυτό σημαίνει κατάργηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Από τη θέσπιση της σημερινής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής άρχισαν να εκφράζονται φόβοι ότι είναι πολύ πιθανό μετά το 2019 να πάψει να υπάρχει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι που, αν συμβεί, σημαίνει πως θα σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να πληρώνει τις επιδοτήσεις που σήμερα δίνει στον πρωτογενή τομέα με τη μορφή άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων.

Η κατάργηση της ΚΑΠ θα οδηγήσει σταδιακά στη διάλυση του κοινού νομικού πλαισίου για την παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων που έχει οικοδομηθεί στις δεκαετίες ύπαρξης της ΚΑΠ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζει ότι ο υπουργός δήλωσε αντίθετος στη χορήγηση κρατικών επιδοτήσεων και προέκρινε την αύξηση των κοινοτικών ενισχύσεων.

Επίσης, τονίζεται πως το Συμβούλιο επικεντρώθηκε κυρίως στα θέματα της κατάστασης της αγοράς καθώς και στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη του γεωργικού τομέα.

Ο υπουργός στην παρέμβασή του για τα χρηματοδοτικά εργαλεία σημείωσε τις δυνατότητές τους και τις προσπάθειες που γίνονται για την εκμετάλλευσή τους με στόχο την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας και καλύτερης αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων.

Επίσης, ο κ. Αποστόλου, με αφορμή τη συζήτηση για την κατάσταση της αγοράς, τόνισε τη σημασία του κτηνοτροφικού τομέα για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ελληνική ύπαιθρο. Για το λόγο αυτό, ανέφερε, πρέπει να δοθούν κίνητρα στήριξης των κτηνοτρόφων. Επεσήμανε την ανάγκη αύξησης των κοινοτικών πόρων, αποκλείοντας την επαναφορά των κρατικών ενισχύσεων.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε μεσοπρόθεσμα μέτρα, όπως στον ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας της γαλακτοπαραγωγής, στην καθιέρωση κώδικα δεοντολογίας στις εμπορικές σχέσεις, στις συλλογικές δράσεις των παραγωγών και στην υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος, μέτρα που αναμένεται να συμβάλουν στη διαφάνεια και στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων και η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού εργαλείου εξαγωγικών πιστώσεων θα βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου