Παρέμβαση του Ν. Χουντή στη διαδικασία πώλησης του «Ελ. Βενιζέλος», η γερμανική «Hochtief» και τα 500 εκ.€ του ΦΠΑ!

Ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, ανακινεί το τεράστιας σημασίας θέμα της μη απόδοσης ΦΠΑ στο Ελληνικό Δημόσιο από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, υπόθεση η οποία βρίσκεται σε μία ιδιότυπη «εκκρεμότητα»...


«Γνωρίζουν οι υποψήφιοι αγοραστές ότι ίσως κληθούν να επιστρέψουν ΦΠΑ 500 εκ. ευρώ;»..

Ερώτηση προς την Κομισιόν

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο θέμα της επικείμενης επέκτασης της σύμβασης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και της πώλησης μεριδίου των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου μέσω ΤΑΙΠΕΔ, κάνει με ερώτηση προς την Κομισιόν, ο Νίκος Χουντής,

Ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, ανακινεί το τεράστιας σημασίας θέμα της μη απόδοσης ΦΠΑ στο Ελληνικό Δημόσιο από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, υπόθεση η οποία βρίσκεται σε μία ιδιότυπη «εκκρεμότητα». 

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα αυτό είχε παραπεμφθεί στο διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου (London Court of International Arbitration), το οποίο στις 27/02/2013 είχε δικαιώσει τη γερμανική Hochtief, κύριο μέτοχο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όχι όμως με βάση την κοινοτική νομοθεσία, όπως οι ίδιοι οι δικαστές επεσήμαιναν, αλλά με βάση την «ιδιωτική» σύμβαση του «Ελ. Βενιζέλος» με την Hochtief. 

Ο Νίκος Χουντής, με παλαιότερες ερωτήσεις του, είχε επισημάνει το ζήτημα αυτό, και καλούσε την Κομισιόν να πάρει θέση, αφού, όπως ισχυρίζεται ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ο όρος αυτός της σύμβασης είναι αντίθετος με τους κανόνες περί ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν, στις απαντήσεις της, αναζητούσε διαρκώς προφάσεις για να μην εξετάσει την υπόθεση, επικαλούμενη δήθεν ότι, «δεν έχει επί του παρόντος αντίγραφο της διαιτητικής απόφασης και συνεπώς δεν μπορεί να περιγράψει τα βασικά σημεία της… Ως εκ τούτου δεν μπορεί να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με τη συμβατότητα της εν προκειμένω διαιτητικής απόφασης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ειδικότερα με τους κανόνες ΦΠΑ και τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων».

Ο Νίκος Χουντής, με την νέα του ερώτηση επανέρχεται, εκφράζοντας την άποψη -που αποτελεί και πάγια θέση της ίδιας της Κομισιόν- ότι, «ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να απαλλαγεί μέσω συμφωνίας ή διαιτησίας από την υποχρέωση τήρησης των εφαρμοστέων ενωσιακών κανόνων, είτε αυτοί καθορίζονται στη Συνθήκη είτε σε συγκεκριμένες οδηγίες, όπως η οδηγία ΦΠΑ».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν να υποδείξει αν «υπάρχει άλλο αεροδρόμιο στην ΕΕ που δεν πληρώνει ΦΠΑ για τις ίδιες υπηρεσίες που απαλλάσσεται το Ελ. Βενιζέλος» και καταλήγοντας, της ζητά «να εξετάσει επιτέλους εάν η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου του Λονδίνου είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία», καθώς και αν «ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και επομένως και οι υποψήφιοι αγοραστές-παραχωρησιούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ίσως κληθούν να επιστρέψουν ΦΠΑ 500 εκατομμυρίων ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου