Εναντίον της Ε.Ε. το 71% των Ελλήνων – Σε άνοδο το αντί-ΕΕ ρεύμα σε όλη την Ευρώπη

Pew Research Center, Αντι-ΕΕ, Ε.Ε.,

Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου "Pew Pew Research Center" που εδρεύει στην Ουάσινγκτον καταγράφει κατακόρυφη άνοδο των αντι-Ε.Ε. διαθέσεων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, μόλις δύο εβδομάδες πριν από το κρίσιμο, βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το Brexit...



Το 71% των Ελλήνων πολιτών έχει αρνητική άποψη για την Ε.Ε. ενώ μόλις το 27% θεωρεί θετική τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτήν. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του αμερικανικού Ινστιτούτου Pew Research Center, που πραγματοποιήθηκε σεπανευρωπαϊκή κλίμακα και φέρνει τη χώρα μας στην πρώτη θέση ως προς τις αντι- Ε.Ε. διαθέσεις των πολιτών της. Μια εικόνα η οποία είναι απολύτως εύλογη, με βάση τις οδυνηρές εμπειρίες του ελληνικού λαού από την επιβολή των ολέθριων, μνημονιακών πολιτικών και καταρρίπτει τον μύθο ότι οποιαδήποτε πολιτική ρήξης με την ευρωζώνη και την Ε.Ε. δεν έχει τύχη, γιατί τάχα θα φοβίσει τον κόσμο.

Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Pew καταγράφει κατακόρυφη άνοδο των αντι- Ε.Ε. διαθέσεων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, μόλις δύο εβδομάδες πριν από το κρίσιμο, βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το Brexit


Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση των αρνητικών διαθέσεων στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία..

Η Γαλλία έρχεται δεύτερη, μετά την Ελλάδα, στον κατάλογο, με τις αρνητικές γνώμες να ανέρχονται σε 61% και τις θετικές να περιορίζονται στο 38%. 

Στη Βρετανία, εναντίον της Ε.Ε τάσσεται το 48% των ερωτηθέντων και υπέρ το 44%, εύρημα το οποίο εναρμονίζεται με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα.

Συνολικά, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, οι θετικές και οι αρνητικές γνώμες εμφανίζονται αυτή τη φορά στα ίδια περίπου επίπεδα (51% έναντι 47%) ενώ μέχρι τώρα οι πρώτες υπερείχαν κατά κράτος. Σταθερά υπέρ της Ε.Ε. τοποθετούνται κυρίως οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενώ το αντι-Ε.Ε. ρεύμα κερδίζει ταχύτατα έδαφος σχεδόν σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Στην Ισπανία το 49% τάσσεται εναντίον της Ε.Ε. και το 47% υπέρ, ενώ στη Γερμανία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 48% και 50%.

Ως προς το πολιτικό χρώμα του αντι- Ε.Ε. ρεύματος, η εικόνα εμφανίζεται, προβλέψιμα, αντιφατική. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Σουηδία, το αντι-Ε.Ε. ρεύμα πολώνεται προς τα αριστερά και το φιλο- Ε.Ε. προς τα δεξιά, ενώ σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία συμβαίνει το αντίθετο.
 
Ας δούμε επιγραμματικά τα ευρήματα. Οι απόψεις υπέρ της ΕΕ έχουν πάρει την κάτω βόλτα σ' όλες τις χώρες μέλη. Η πιο εντυπωσιακή πτώση παρατηρείται στην Γαλλία από 69% υπέρ το 2004 στο 38% υπέρ το 2016. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η πτώση στην Ελλάδα όπου όσοι δηλώνουν υπέρ της ΕΕ, ή "μένουμε Ευρώπη", σύμφωνα με το γνωστό σύνθημα, βρίσκεται μόλις στο 27%! 

Οι Ευρωπαίοι επίσης αποδοκιμάζουν έντονα τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση χειρίζεται τα ζητήματα της οικονομίας. Φυσικά πρώτοι είναι οι Έλληνες, οι οποίοι αποδοκιμάζουν τον τρόπο χειρισμού της οικονομίας από την ΕΕ κατά 92%. Ακολουθεί η Ιταλία όπου η αποδοκιμασία φτάνει στο 68%, η Γαλλία με 66%, η Ισπανία με 65% και η Σουηδία με 59% να αποδοκιμάζει την ΕΕ για τον τρόπο χειρισμού της οικονομίας. 

Κι όπως είναι φυσικό οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία "ενοποίησης" της ΕΕ. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το εύρημα που δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων είναι ενάντια στην περισσότερη "ενοποίηση" της ΕΕ. Ενώ αντίθετα οι περισσότεροι θέλουν μια αντίστροφη πορεία. Να μεταφερθούν περισσότερες εξουσίες στις εθνικές κυβερνήσεις. 

Οι Έλληνες είναι εκείνοι που κατά 68% θέλουν περισσότερες εξουσίες στις εθνικές κυβερνήσεις. Με άλλα λόγια οι Έλληνες δεν χάβουν πια το γνωστό παραμύθι ότι καλύτερα να μας κυβερνούν οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες γιατί οι εθνικές κυβερνήσεις είναι "διεφθαρμένες". Διαπίστωσαν στο πετσί τους ότι πολύ περισσότερο διεφθαρμένοι, αγύρτες και αρπακτικά είναι οι Ευρωπαίοι της ΕΕ. Πολύ χειρότεροι ακόμη και από τη διεφθαρμένη εθνική κυβέρνηση. 

Στο πνεύμα αυτό ακολουθούν οι Βρετανοί με 65%, οι Σουηδοί με 47%, κοκ. Τα δεδομένα αυτά προϊδεάζουν ότι η επιχειρούμενη "ενοποίηση" έως το 2025, που θέλουν Βρυξέλλες και Βερολίνο με δημιουργία μιας ενιαίας υπερκυβέρνησης της ΕΕ για όλες τις χώρες, θα συναντήσει τέτοιες αντιστάσεις από τους λαούς, που είναι σίγουρο ότι θα δοκιμαστεί η ίδια η συνοχή και η ύπαρξη της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου