«Χαστούκι» ΕΚΤ στην Ελλάδα για το 'waiver'

Χωρίς απόφαση για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Βιέννη, μετά την εφαρμογή των προαπαιτουμένων η απόφαση - Αναγνωρίζεται η σημαντική πρόοδος της Ελλάδας...



Η ΕΚΤ αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα, αλλά απόφαση για επαναφορά του waiver (την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των τραπεζών) δεν πάρθηκε, καθώς αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, είπε ο επικεφαλής της κεντρικής Ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Πάρα τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν επαναφέρει το waiver (την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των τραπεζών) για τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από τις μαζικές αγορές ομολόγων, που πραγματοποιεί η ΕΚΤ.

Ουσιαστικά το waiver ήταν η απόφαση εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων από την απαραίτητη προϋπόθεση τα ομόλογα που αγοράζονται από την ΕΚΤ να βρίσκονται στην «επενδυτική βαθμίδα».

Μέχρι το Φεβρουάριο του 2015, η ΕΚΤ δεχόταν τα ελληνικά ομόλογα, παρότι βρίσκονται στην κατηγορία «σκουπίδια».

Η ΕΚΤ ήρε το waiver όταν οι διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης- θεσμών βρέθηκαν σε αδιέξοδο.

Όπως δήλωσε ο Μ. Ντράγκι, στη συνέντευξη τύπου, θα χρειαστεί να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα που απαιτεί το κλείσιμο της αξιολόγησης για να επανέλθει το waiver. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έναν ακόμα μήνα, αφού ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση απαιτεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Επίσης, θα χρειαστεί θετική εισήγηση από τον μηχανισμό ESM.

Η εξέλιξη βάζει «στον πάγο» τις ελπίδες για «ανάσα» στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος ήλπιζε να μπορεί να χρησιμοποιεί τα ελληνικά ομόλογα ως collateral για να λαμβάνει φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ, αντί της ακριβής χρηματοδότησης από το μηχανισμό ELA.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE που διεξάγει η ΕΚΤ και στο οποίο δε μετέχει η Ελλάδα έχει φέρει σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού όχι μόνο για τα κράτη, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις Ντράγκι γύρισαν στο «κόκκινο» το χρηματιστήριο Αθηνών.

Προκειμένου να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου, η ελληνική κυβέρνηση έφερε την Τετάρτη στη βουλή τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν.

Σε αυτά προβλέπεται:
  • τα δάνεια με εγγυήσεις δημοσίου δεν εξαιρούνται από πωλήσεις και μεταβιβάσεις
  • αλλαγές στη βάση υπολογισμού για την ενεργοποίηση του «κόφτη»
  • υποχρέωση δήλωσης ισοδύναμων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για το «ξεπάγωμα» των ειδικών μισθολογίων
  • έναρξη των νέων κριτηρίων για το ΕΚΑΣ από την 1η Ιουνίου
Η υπερψήφιση των μέτρων θα ανοίξει το δρόμο για τη χορήγηση της δόσης των €7,5 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM.

Ανοιχτός σε νέα μείωση των επιτοκίων

Τα επιτόκια θα παραμένουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα για αρκετά μεγάλο διάστημα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, κατόπιν της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Τα νομισματικά μέτρα που έχουμε λάβει, έχουν οδηγήσει σε μείωση το κόστος πίστωσης στην Ευρωζώνη» ανέφερε και επανέλαβε ότι οι αγορές ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, θα συνεχιστούν έως τον Μάρτιο του 2017 ή για μεγαλύτερο διάστημα, εάν καταστεί αναγκαίο.

Παρ’ όλα αυτά, ανακοίνωσε την αναβάθμιση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης:
  • 2016: Στο 1,6% από 1,4% τον Μάρτιο
  • 2017: Στο 1,7% από 1,7% τον Μάρτιο
  • 2018: Στο 1,7% από 1,8% τον Μάρτιο
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ διαμορφώθηκαν ως εξής:
  • 2016: 0,2% από 0,1% τον Μάρτιο
  • 2017: 1,3% από 1,3% τον Μάρτιο
  • 2018: 1,6% από 1,6% τον Μάρτιο
«Τα νομισματικά μέτρα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τις συνθήκες δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών» πρόσθεσε ο Ντράγκι και κατέστησε σαφές, ότι εάν κριθεί αναγκαίο, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέτρα.
Συμέλα Τουχτίδου/euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου