Νόμος του κράτους η απλή αναλογική αλλά... εκτός ισχύος για τις επόμενες εκλογές!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Εκλογικός νόμος, βουλή, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, Απλή Αναλογική, το Ποτάμι,

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά η μη συγκέντρωση των απαραίτητων 200 ψήφων τον θέτει εκτός ισχύος για τις επόμενες εκλογές....



Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή. Η μη συγκέντρωση των απαραίτητων 200 ψήφων ωστόσο τον θέτει εκτός ισχύος για τις επόμενες εκλογές.

Στην ψηφοφορία επί των άρθρων:

Για το άρθρο 1, που προβλέπει απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών, 180 βουλευτές ψήφισαν «ναι», «όχι» ψήφισαν 81, ενώ 20 δήλωσαν «παρών».

Για το άρθρο 2, που περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, «ναι» ψήφισαν 179, «όχι 83 και «παρών» ψήφισαν 19.

Για το άρθρο 3, που προβλέπει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, «ναι» ψήφισαν 163, «όχι» 101 και 17 ψήφισαν «παρών. Μεταξυ των τελευταίων και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημαράς, ο οποίος προέρχεται από το χώρο των Οικολόγων.

Στο άρθρο 4, που περιέχει καταργούμενες διατάξεις και στο ακροτελεύτιο άρθρο 5 (για το αν θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος στις αμέσως επόμενες εκλογές ή στις μεθεπόμενες) «ναι» ψήφισαν 179, «όχι» ψήφισαν 86, ενώ 16 ψήφισαν «παρών».

Από το Ποτάμι, οι Στ.Θεοδωράκης, Κ.Μπαργιώτας και Ι.Φωτήλας ψήφισαν «ΟΧΙ» σε όλα, ωστόσο, οι Σπ.Λυκούδης, Σπ.Δανέλλης και Γρ.Ψαριανός δήλωσαν «ΠΑΡΩΝ» στο άρθρο 2, οι Γ.Αμυράς και Γ.Μαυρωτάς στο άρθρο 1 και ο Αμέτ Ιλχάν στα άρθρα 1 και 3.

Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις και διαξιφισμούς, αλλά και ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ του προέδρου της Βουλής κ. Βούτση και του προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη με επίκεντρο τις αναφορές του τελευταίου περί «χαϊδέματος» της Χρυσής Αυγής για την απόκτηση ψήφων. Η αντιπαράθεση προκάλεσε την παρέμβαση και του κ. Τσίπρα, ο οποίος απαντώντας στη ΝΔ είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και δεν έχει Μπαλτάκους που συνομιλούν κρυφά με τη Χρυσή Αυγή.

Νωρίτερα, λαμβάνοντας το λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε σημαντική την ημέρα γιατί πρώτη φορά εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας που βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά.

Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, η ΝΔ ήταν υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, θέλουμε ένα σύστημα που να εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα. Πότε η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να ικανοποιήσουν κομματικά οφέλη, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο και τις τηλεοπτικές άδειες είναι αποπροσανατολιστική, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το Ποτάμι δεν θα επικροτήσει τον ευκαιριακό εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Λέμε όχι στην εξαπάτηση, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης.

Νωρίτερα μίλησε ο Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, που εξήγησε γιατί το κόμμα του δεν θα μετάσχει στην ψηφοφορία. Αμέσως μετά τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι βουλευτές αποχώρησαν από την αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Να μη κοιτούν προς τα εμάς όσοι ψάχνουν δεκανίκια, ξεκαθάρισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Πολλοί βουλευτές έχουν εκλεγεί με ενισχυμένη αναλογική χωρίς αντιστοιχία με τους ψηφοφόρους, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά τη συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου