Τουρκία: Ελιγμοί και τσαμπουκάδες σε πολλά μέτωπα

ΚΟΣΜΟΣ, Τουρκία,

Χατίρια και ρουσφέτια απαιτεί πάλι η Άγκυρα από τους Ευρωπαίους με όπλο το προσφυγικό...

 

Με γλώσσα που παραπέμπει σε διαλόγους από το «Εξπρές του Μεσονυχτίου», κορυφαίος υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης έδωσε μια ιδέα για το τι περιμένει τους 11 καταδρομείς που έπεσαν χθες στα χέρια των διωκτικών αρχών στα βουνά γύρω από τη Μαρμαρίδα ύστερα από ανελέητο ανθρωποκυνηγητό δύο εβδομάδων. Ήταν οι κομάντος που είχαν διαταχθεί να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ του πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο όπου παραθέριζε με την οικογένειά του στα μικρασιατικά παράλια.

«Δεν θα δουν ποτέ τον ήλιο του Θεού όσο αναπνέουν, (...) σκοτώστε μας, θα παρακαλάνε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί. Νωρίτερα πάντως, διά στόματος του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση της Άγκυρας παραδέχονταν για πρώτη φορά πως ίσως έκανε και «σφάλματα» στις σαρωτικές εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό και στις Ένοπλες Δυνάμεις που ακολούθησαν του αποτυχημένου αιματηρού πραξικοπήματος, δίνοντας την υπόσχεση πως οι «στραβές» θα «διορθωθούν»...

Την ίδια ώρα, οι γερμανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, με τη Γερμανία να έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές των ερντογανικών πεπραγμένων μετά το πραξικόπημα. Η απόφαση του Βερολίνου να μην επιτρέψει στον Τούρκο πρόεδρο να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης σε οπαδούς του στην Κολωνία την Κυριακή έκανε έξω φρενών την Άγκυρα. Είχε προηγηθεί, μία ημέρα νωρίτερα, ο εκβιασμός του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η χώρα του θα αποσυρθεί από τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό αν οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν. 

Με drones και ελικόπτερα

Drones (ιπτάμενα ρομπότ) και ελικόπτερα επιστράτευσαν οι τουρκικές αρχές στην προσπάθειά τους να συλλάβουν τους κομάντος που πήγαν να χτυπήσουν το ξενοδοχείο του Ερντογάν στη Μαρμαρίδα τη νύχτα του πραξικοπήματος. Τους εντόπισαν τελικά χθες τα χαράματα στους δασώδεις λόφους της περιοχής όπου φέρεται να κρύβονταν όλο αυτό το διάστημα.

Έχοντας ενημερωθεί ότι διέτρεχε κίνδυνο το βράδυ της απόπειρας, ο Ερντογάν εγκατέλειψε το ξενοδοχείο του πριν εκδηλωθεί η επίθεση των καταδρομέων, δίνοντας τροφή στα σενάρια που θεωρούν το πραξικόπημα στημένη υπόθεση.

Έπειτα από ανθρωποκυνηγητό, στο οποίο συμμετείχαν 1.000 στρατιώτες και χωροφύλακες, οι 11 καταδρομείς συνελήφθησαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα έπειτα από πληροφορίες ενός κυνηγού που τους εντόπισε ενώ κυνηγούσε αγριογούρουνα στην περιοχή. Προσπαθούσαν να διασχίσουν ένα ποτάμι φορώντας ακόμα στολές παραλλαγής.

Σχετικά βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο δείχνουν καμία δεκαριά διαδηλωτές να γιουχάρουν τους 11 κρατούμενους κατά την προσαγωγή τους στα δικαστήρια χθες το πρωί. Μερικοί είχαν εμφανή σημάδια κακοποίησης στα πρόσωπά τους. Οι διαδηλωτές ανέμιζαν τουρκικές σημαίες και φώναζαν «Προδότες! Θέλουμε τη θανατική ποινή!».

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, δεν υπήρξαν τραυματισμοί κατά την επιχείρηση σύλληψης. Επικαλούμενο τον κυβερνήτη της περιοχής, το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε πως στα χέρια των αρχών έπεσε και ο θεωρούμενος διοικητής της ομάδας ταγματάρχης Σουκρού Σεϊμέν. Το Σάββατο είχαν συλληφθεί στην ίδια περιοχή τρεις άλλοι στρατιώτες της ίδιας ομάδας καταδρομέων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Sabah» που πρόσκειται στην κυβέρνηση, μεταξύ τους βρίσκονταν και ο λογίας Ζεκερίγια Κουζού, ο οποίος «ομολόγησε» ότι όλοι οι συνάδελφοί του που ενεπλάκησαν στην απόπειρα σύλληψης του Ερντογάν τη νύχτα του πραξικοπήματος ήταν μέλη της «τρομοκρατικής οργάνωσης του Γκιουλέν FETO». Κατά τα λεγόμενα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, ο λοχίας είπε στους ανακριτές ότι ο υποστράτηγος Γκιοκάν Σαχίν Σονμεζέτ τους διέταξε να κατευθυνθούν προς το ξενοδοχείο, να σκοτώσουν τον Ερντογάν, να πάρουν το πτώμα του και να γυρίσουν πίσω. 

Θα το μετανιώσουν...

Γλώσσα εκφοβισμού και απειλητικές εκφράσεις χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί κατά των πραξικοπηματιών, λέγοντας πως θα μετανιώσουν πικρά για την προσπάθειά τους να καταλύσουν τη Δημοκρατία στην Τουρκία.

«Θα τους κάνουμε να παρακαλάνε. Θα τους χώσουμε στις τρύπες τους, θα υποστούν τέτοια τιμωρία σε αυτές τις τρύπες που δεν θα δουν ποτέ τον ήλιο του Θεού όσο αναπνέουν» δήλωσε ο Ζεϊμπεκτσί σε συγκέντρωση στην πόλη Ουσάκ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. «Δεν θα ακούσουν ξανά ανθρώπινη φωνή. 'Σκοτώστε μας' θα παρακαλάνε» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, σε χθεσινή συνέντευξη του στην Άγκυρα, εμφανίστηκε λίγο πιο... «τεχνοκράτης», διαμηνύοντας πως σκοπός της κυβέρνησης στο εξής είναι να «δημιουργήσουμε ένα τέτοιο σύστημα όπου κανείς μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις να μη διανοηθεί ποτέ ξανά να κάνει πραξικόπημα". Παράλληλα, αναφέρθηκε σε πιθανά λάθη που μπορεί να διαπράχθηκαν κατά τις εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό και δεσμεύτηκε πως «εμείς θα τα διορθώσουμε».

«Οι πολίτες που δεν έχουν σχέση με εκείνους (τους υποστηρικτές του Γκιουλέν) πρέπει να χαλαρώσουν, δεν θα τους συμβεί τίποτε κακό» είπε ο αντιπρόεδρος, όμως εκείνοι που συνδέονται με τον ιεροκήρυκα «πρέπει να φοβούνται. Θα πληρώσουν το τίμημα» τόνισε.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε επίσης αναφερθεί στο ενδεχόμενο μεταξύ των προσώπων που βρέθηκαν στο στόχαστρο του κυνηγιού μαγισσών να υπήρχαν και κάποιοι που διώχθηκαν με καταχρηστικό τρόπο. «Μια ενδελεχής έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με εκείνους που απολύθηκαν» επισήμανε ο επικεφαλής της κυβέρνησης. «Υπήρχαν μετά βεβαιότητας μεταξύ τους πρόσωπα που έπεσαν θύματα άδικων διαδικασιών» παραδέχθηκε. 

Γερμανοτουρκικός καυγάς

Στο μεταξύ, δύσκολες προμηνύονται οι γερμανοτουρκικές σχέσεις, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Η Άγκυρα συνεχίζει το παιχνίδι των εκβιασμών με «όπλο» τη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ το Βερολίνο καταδικάζει τις πρακτικές του Ερντογάν.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Γερμανία και η Ευρώπη να επιτρέψουν να εκβιαστούν» δήλωσε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφερόμενος στην απειλή που διατύπωσε προχθές ο Τούρκος ΥΠΕΞ ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας αναμένει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση της βίζας, διαφορετικά θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες.

«Από την Τουρκία εξαρτάται το αν μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας» τόνισε ο Γκάμπριελ, ενώ αναφερόμενος στην απαγόρευση της ομιλίας του Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης στην προχθεσινή διαδήλωση υποστηρικτών του στην Κολωνία, έκανε λόγο για «νόμιμη απόφαση» του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία λειτούργησε υπέρ της αποκλιμάκωσης. Δεν φαίνεται πάντως να συμφωνεί με αυτή την άποψη και η Άγκυρα. Ο Γερμανός πρέσβης κλήθηκε χθες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και του επιδόθηκε επίσημη διαμαρτυρία για το «κόψιμο» του Ερντογάν.

"Θα ήταν εντελώς απαράδεκτο για τη Γερμανία ακόμη και να αναφέρεται στη Δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ελευθερίες στην Τουρκία έπειτα από αυτό που έγινε» έγραψε οργισμένος ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ στο Twitter.

Πιο πραγματιστές πάντως οι Αμερικανοί, έστειλαν χθες τον στρατηγό Τζο Ντάνφορντ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, για να τα ξαναβρεί με τους Τούρκους, ώστε να μη δημιουργούν προβλήματα με τη βάση του Ινσιρλίκ. Ο στρατηγός, που θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα καταδικάσει το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου με τον «εντονότερο τρόπο» και θα επαναλάβει τη σημασία της στενής συνεργασίας Ουάσινγκτον - Άγκυρας για την ασφάλεια της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου