Ακαρπη η τηλεδιάσκεψη οικονομικού επιτελείου και δανειστών - Διαφωνίες στα εργασιακά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, EWG, Εργασιακά, Αξιολόγηση,

Άκαρπη απέβη η τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών για τα εργασιακά. Μεγάλο αγκάθι αποτελούν οι ομαδικές απολύσεις και η επαναφορά και επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας...



Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην επέκταση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% χωρίς προέγκριση από την κυβέρνηση αλλά και στην επαναφορά και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Πάντως πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για περαιτέρω προσέγγιση στα λίγα ανοιχτά θέματα που απομένουν.

Από ελληνικής πλευράς εκτός από την υπουργό Εργασίας, στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ακόμη οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εσωτερικών Δημήτρης Παπαδημητρίου, και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και Έφη Αχτσιόγλου. 

Πληροφορίες, φέρουν το ΔΝΤ να επιμένει στη σκληρή γραμμή του στα εργασιακά και να επιμένει στη λήψη νέων, προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων για τα έτη 2019 και 2020, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου, με το σκεπτικό ότι δεν θα μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτείται να έχει και τότε η Ελλάδα και τα οποία ανέρχονται στο 3,5% του ΑΕΠ. Ως γνωστό το ΔΝΤ θεωρεί αδύνατον να επιτευχθούν αυτά τα πλεονάσματα και ζητεί μείωσή τους στο 1,5% σε συνδυασμό με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ομως εάν δεν γίνουν αυτά, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, θεωρεί και ζητά τη λήψη και νέων μέτρων, κάτι που δεν συζητά η ελληνική κυβέρνηση.

Το Ταμείο επιμένει επίσης στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και την αποσύνδεσή τους από προηγούμενη διοικητική έγκριση, σε αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου όσον αφορά την κήρυξη των απεργιών καθώς και στην επαναφορά του λοκ άουτ.

Ενα άλλο ζήτημα άλυτο είναι οι πιέσεις για αλλαγή στο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ που θα φέρει νέες μειώσεις, για έγκαιρη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και μειώσεις στο προσωπικό του νέου Ταμείου (ΕΦΚΑ).

Tα κυριότερα προαπαιτούμενα όπως τα ζητούν οι θεσμοί:
  1. Αλλαγές επί το δυσμενέστερο στον κανόνα των προσλήψεων στο Δημόσιο.
  2. Κατάργηση αναποτελεσματικών φοροαπαλλαγών. Η πρόβλεψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου, όπως είναι αυτές για ιατρικές δαπάνες, κατάργηση απαλλαγών ή εκπτώσεων στη φορολογία πλοίων και απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, τον Κώδικα ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ).
  3. Κατάρτιση ενός νέου νόμου για τα πρόστιμα της εφορίας λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του φορολογούμενου και την ύπαρξη ή όχι πρόθεσης μη υποβολής. Ο νόμος θα αλλάξει μετά τα 3 χρόνια της εφαρμογής του.
  4. Επιβολή φόρου από τον Ιανουάριο του 2017.στα διαμερίσματα και τις κατοικίες που νοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας Αirbnb.
  5. Επανεξέταση της φορολογικής νομοθεσίας για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές.
  6. Επανεξέταση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλιακής κοινότητας.
  7. Αξιολόγηση και μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, περιλαμβανομένων μέτρων για τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων,
  8. Ολοκλήρωση της μελέτης σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση του ορίου των 25.000 ευρώ για την ένταξη σε καθεστώς ΦΠΑ9
  9. Επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018
  10. Ευθυγράμμιση αντικειμενικών-αγοραίων τιμών ως τον Ιούνιο του 2017 με την πρόβλεψη ότι «οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να αναβάλουν έως την 1η Ιανουαρίου 2018 την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων».
  11. Εφαρμογή της λοταρίας των αποδείξεων έως τον Φεβρουάριο του 2017.
  12. Εγκατάσταση μηχανημάτων POS στο 80% των επιχειρήσεων ως τον Ιούνιο του 2017.
Τέλος, μεταξύ άλλων στα εργασιακά προτείνεται η σύσταση σωματείου με λιγότερους από 20 εργαζομένους και να μην πληρώνονται όσοι δεν απεργούν αλλά δεν μπορούν να εργαστούν λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η κατάσταση, δέκα μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, παραμένει θολή και έωλη, παρά τα θετικά βήματα που έγιναν σε άλλα ζητήματα.

Όλα δείχνουν ότι στο EWG της Δευτέρας η ελληνική πλευρά θα προσέλθει χωρίς να έχουν κλείσει όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης, ενώ ευρωπαϊκές πηγές χαρακτηρίζουν ορατό το ενδεχόμενο καθυστερήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου