Ι.Μ.Μ.: Πρόταση Εθνικής Στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης

Σήφης Βαλυράκης, Ι.Μ.Μ.,Εθνική Στρατηγική, Ανάπτυξη,

H συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων σε ενιαίο πλαίσιο «Εθνικής Στρατηγικής»


του Σήφη Βαλυράκη *

H πρόταση για «Εθνική Στρατηγική» του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών (ΙΜΜ), αποτελεί ένα κατ αρχήν πολιτικό πλαίσιο συνεννόησης, ευρύτερα αποδεκτό από τα κοινοβουλευτικά κόμματα που συμμετείχαν εξάλλου, μέσω των ερευνητικών τους ιδρυμάτων και με πρώτης γραμμής πολιτικά στελέχη τους, στη διαμόρφωση της.

Την πρόταση αυτή της «Εθνικής Στρατηγικής» εισηγήθηκα στη Βουλή, σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών, με συμμετοχή και της ΟΚΕ τον περασμένο Ιούλιο. Η πρόταση διατυπώνεται σε ένα κείμενο 30 κωδικοποιημένων σημείων, διαθέτει πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση και διαμορφώθηκε αξιοποιώντας τα συμπεράσματα μιας σειράς από διεθνή, εθνικά και περιφερειακά συνέδρια που αφορούσαν το παραγωγικό μοντέλο και είχαν στόχο την διατύπωση προτάσεων για την βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση στη χώρα μας .

Είναι δεδομένο ότι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση της Ελλάδας συνέπεσε με μία παγκόσμια οικονομική κρίση, την αποδυνάμωση της Ε.Ε. και με ένα πέλαγος γεωπολιτικών ανακατατάξεων που εντείνουν τις αβεβαιότητες κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας που να έχει χάσει σε καιρό ειρήνης τέτοιο ποσοστό του ΑΕΠ (περίπου 30%). Η χώρα μας που μαστίζεται κυριολεκτικά από μακροχρόνια ύφεση και ανεργία δεν αντέχει άλλο. Απαιτείται άμεσα, ως όρος επιβίωσης, ανάπτυξη (εισόδημα) και απασχόληση (θέσεις εργασίας). Η Ελλάδα όμως είναι καταδικασμένη σε ύφεση, διότι οι δανειστές της δεν της επιτρέπουν στην πράξη, να οργανώσει προϋποθέσεις ανάπτυξης. Υπάρχει λοιπόν θέμα «Εθνικής Κυριαρχίας».

Υπάρχει σήμερα «Εθνική Συνεννόηση» και σύμπλευση των πολιτικών αρχηγών για το Κυπριακό. Το ίδιο πρέπει να γίνει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την βιωσιμότητα του χρέους (Δυνατότητα εξόδου στις διεθνείς αγορές). Πρέπει να γίνει το ίδιο στη προώθηση προγραμμάτων, πολιτικών και δράσεων για την ανάπτυξη. Η ανάκαμψη πρέπει να επιτευχθεί σε σύντομο χρόνο με την συμβολή αφενός όλων των πολιτικών δυνάμεων και αφετέρου στη βάση ενός εθνικού μακρόπνοου σχεδιασμού, για την ασφαλή έξοδο της χώρας μας από την σημερινή κρίση.

Απαιτείται πολιτική σταθερότητα και πολυετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, μια σειρά δηλαδή εθνικών διαρθρωτικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για την θεσμική παραγωγικότητα και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας. Απαιτείται ως αυτονόητο η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας στο σχεδιασμό και την άσκηση πολιτικής με πρόσταγμα την δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας. Όπως πχ η ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων που δίνουν στην Ελλάδα την απασχόληση. Η ανάπτυξη έρχεται μόνο με επενδύσεις. Είναι αναγκαία λοιπόν η δημιουργία θετικού θεσμικού πλαισίου και «φιλικού κλίματος» για δημόσιες, κοινωνικές και ιδιωτικές επενδύσεις. Απαιτείται ελπίδα και προοπτική.

Απαιτείται μείωση των μη παραγωγικών δημόσιων δαπανών και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του δημόσιου τομέα. Χρειάζονται επίσης σταθεροί κανόνες και γενναία μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, μείωση της υπερφορολόγησης και αναλογική φορολόγηση στο εισόδημα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την χρήση πλαστικού χρήματος και την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές.

Τα κείμενα αυτά της πρότασης «Εθνικής Στρατηγικής» μπορούν να αποτελέσουν την απαραίτητη βάση - πλαίσιο πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου για την αναγκαία πολιτική συνεννόηση και συναίνεση και συνεπώς να οδηγήσουν σε συμφωνίες πάνω σε συγκεκριμένα σημαντικά ζητήματα.

Σήφης Βαλυράκης είναι Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών - Πρώην Υπουργός
ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου