Στόχος της κυβέρνησης η επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης

Οικονομία, θεσμοί, διαπραγμάτευση, αξιολόγηση,

Στόχος της Αθήνας μετά το Euro-Working Group της 12ης Ιανουαρίου η επιστροφή των δανειστών. Τι μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση. Παραμένουν τα “αγκάθια”...



Κομβικό σημείο ενός κρίσιμου διαστήματος αποτελεί το Euro – Working Group της 12ης Ιανουαρίου, με την Αθήνα να επιθυμεί την επιστροφή των δανειστών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή πρόοδος έτσι ώστε αυτή να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Ωστόσο, μεγάλη είναι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών ενώ «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2018.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΝΤ1news.gr, δεν έχει γεφυρωθεί ακόμη το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δανειστών και του ΔΝΤ ενώ πριν από το Eurogroup αναμένεται και απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προκειμένου να ξεπαγώσουν και τυπικά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ διαμηνύει πως χρειάζονται και άλλα μέτρα, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος, προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Την κατάσταση αναμένεται να επιβαρύνει ένα τυχόν αδιέξοδο στο Κυπριακό, και πολύ περισσότερο εάν οι μεγαλύτερες ευθύνες αποδοθούν στην Αθήνα ή την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Τέλος, υπάρχει κίνδυνος να περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση, αφού από τον Μάρτιο η Ευρώπη εισέρχεται, με τις κάλπες στην Ολλανδία, σε νέο εκλογικό κύκλο, με τη Μέρκελ να διαμηνύει πως έως τις γερμανικές εκλογές αρχές φθινοπώρου δεν επιθυμεί νέα κρίση στην Ελλάδα, αλλά και τον Σόιμπλε να παραμονεύει.

Έφη Αχτσιόγλου: ΟΧΙ στις παράλογες απατήσεις του ΔΝΤ


Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις εργασιακές σχέσεις που βρίσκονται εκτός της ευρωπαϊκής κανονικότητας, όπως η νομοθέτηση μέτρων λιτότητας για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, έστειλε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρει πως θα επιμείνει στη μη αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ αφήνει ανοιχτή τη «θέση που μπορεί να έχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Κανένα ορθολογικό επιχείρημα δεν υπάρχει που να δικαιολογεί την αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων», υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας.

«Παράλογη» χαρακτηρίζει την απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα μέτρα το 2018 ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και σημειώνει πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συζητήσει τόσο για τα μακροπρόθεσμα όσο και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αναγκαία μείωσή τους μετά το 2018».

“Οι ακραίες φωνές θα απομονωθούν”


Η αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει μέσα σε λίγες ώρες εάν υπήρχε καλή πρόθεση από την πλευρά των θεσμών, επισημαίνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Ωστόσο, δηλώνει ότι οι ακραίες φωνές θα απομονωθούν τελικά, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν και υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση, καμία ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

Τονίζει επίσης ότι δεν είναι θεμιτό να διατηρηθεί για κάποια χρόνια ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ακόμη, απαντά πως στερούνται σοβαρότητας τα περί «εικονικής» υπέρβασης των στόχων στον προϋπολογισμό, επισημαίνοντας ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία του ελληνικού κράτους προκύπτουν με συγκεκριμένη λογιστική και στατιστική μεθοδολογία, πιστοποιημένη από τη Eurostat, χωρίς καμία δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης. «Η επιμονή της αντιπολίτευσης να τα αμφισβητεί διαρκώς για να δημιουργήσει εντυπώσεις, δεν βλάπτει την κυβέρνηση, αλλά την αξιοπιστία της χώρας», υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου