Πολιτική συμφωνία στο αυριανό Eurogroup επιδιώκει η κυβέρνηση

Οικονομία, Β' αξιολόγηση, Eurogroup,

H Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος...

Νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση για τη 2η αξιολόγηση είναι πιθανό να δημιουργήσει η δημοσιοποίηση ευρωπαϊκής έκθεσης-κόλαφο για το ΔΝΤ, λίγες ώρες πριν την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η κυβέρνηση επιδιώκει μία κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία, αλλά και τις συναντήσεις της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ που θα ακολουθήσουν.

H Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο αυριανό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Μια τέτοια συμφωνία, η οποία, σύμφωνα και με κοινοτικούς παράγοντες, δύναται να επιτευχθεί, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες. Και όπως εκτιμάται από όλες τις πλευρές, μετά είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει έγγραφο του Συμβουλίου των κρατών-μελών της ΕΕ και του Eurogroup, που αποκαλύπτει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμφισβητείται ευθέως η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για σωρεία λαθών, κακών υπολογισμών, ασαφειών και αντιφάσεων. Γι΄αυτό τον λόγο, επισημαίνεται στο έγγραφο, τόσο το Συμβούλιο όσο και το Eurogroup γνωρίζουν ότι τα πρόσθετα μέτρα δεν πρόκειται να εισπραχθούν και στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητα.

Ειδικότερα, γίνεται λόγος για χονδροειδή λάθη από την ομάδα Τόμσεν, μεταξύ άλλων, στον υπολογισμό του ελλείμματος, του ρυθμού ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων, καθώς και υπερβολικά συντηρητικών παραδοχών στους τομείς των εσόδων και των δαπανών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημαντική περσινή υπεραπόδοση. Ακόμη, καταγράφεται η διαφωνία των Ευρωπαίων για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ σχετικά με την ανάγκη μειώσεων στις συντάξεις και το αφορολόγητο όριο, ενώ επισημαίνεται ότι η εξαιρετικά αρνητική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους βασίζεται σε υπερβολικά συντηρητικές υποθέσεις, που δεν υποστηρίζονται σωστά από αναλυτικά στοιχεία.

Το πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ δεν αποδέχεται τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για μηδενικό δημοσιονομικό κενό το 2019, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη REAL NEWS, και προσθέτει πως αν επιλυθεί μέχρι αύριο αυτή η διαφωνία, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

Εξάλλου, κριτική στο ΔΝΤ για τα μέτρα που απαιτεί, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς λόγο για αδικαιολόγητες πιέσεις, αλλά και στη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος, ασκεί ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως εξαιτίας τους προκλήθηκαν οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση. Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος προέβη στην εκτίμηση ότι στο αυριανό Eurogroup θα υπάρξει πολιτική απόφαση.

Την ίδια ώρα, κορυφαίοι ευρωπαίοι και κοινοτικοί αξιωματούχοι, ακόμα και από τη Γερμανία, δίνουν εύσημα στην κυβέρνηση για τη θετική πορεία της οικονομίας και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, ζητούν να σταματήσουν οι απαιτήσεις για περισσότερη λιτότητα και απορρίπτουν κάθε συζήτηση περί Grexit.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ζητά από την Αθήνα να νομοθετήσει από τώρα μέτρα για το 2019 σχετικά με το αφορολόγητο, τις συντάξεις και τα εργασιακά, προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί, ενώ εκτιμά ότι μία συμφωνία είναι τεχνικά εφικτή στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου, αν συντρέξουν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου