Φωτιά στα Βαλκάνια - Στα πρόθυρα εμφυλίου τα Σκόπια

Κόσμος. Βαλκάνια, Σκόπια, FYROM,

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η FYROM κινείται ταχύτατα πλέον σε εμφύλιο και διαμελιστικές καταστάσεις, που θα εμπλέξουν ευθέως γειτονικές χώρες, οι οποίες έχουν ήδη εμπλακεί με απαράδεκτο τρόπο στις εσωτερικές εξελίξεις της γείτονος χώρας...


 

Στον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή των τριών κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, επιμένει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, διατηρώντας στα ύψη το πολιτικό υδράργυρο στην FYROM την ώρα που ο UCK απειλεί με απελευθερωτικό πόλεμο.   
 
Το αντιπολιτευόμενο κόμμα εκφράζει την πεποίθηση ότι «πολύ σύντομα θα εκλέξει μια νέα κυβέρνηση», μετά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι στην προεδρία της Βουλής, εξέλιξη η οποία πυροδότησε τα πρωτοφανή επεισόδια της Πέμπτης. 

Ο Τζαφέρι είναι μέλος της αλβανικής μειονότητας και αποτελεί τον πρώτο Αλβανό πρόεδρο της Βουλής των Σκοπίων.... ...

Προς διαμελισμό και εμφύλιο


Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η FYROM κινείται ταχύτατα πλέον σε εμφύλιο και διαμελιστικές καταστάσεις, που θα εμπλέξουν ευθέως γειτονικές χώρες, οι οποίες έχουν ήδη εμπλακεί με απαράδεκτο τρόπο στις εσωτερικές εξελίξεις της γείτονος χώρας...

Η Αλβανία επεμβαίνει ωμά και κυνικά στην FYROM με στόχο την Αλβανοποίηση– Καντονοποίηση της με προοπτική την Μεγάλη επεκτατική Αλβανία ως δορυφόρου των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και πιστού “σκύλου” της Τουρκίας.

Κατάφωρα, ταυτόχρονα επεμβαίνει και η Βουλγαρία με στόχο τον προσεταιρισμό συν τω χρόνω τμήματος της FYROM.

Την ίδια ώρα ΗΠΑ και ΕΕ ρίχνουν το βάρος τους υπέρ των Αλβανικών θέσεων στην FYROM, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει την σλαβική υπόσταση της γειτονικής χώρας και τον Γκρουέφσκι, ο οποίος και το κόμμα του, όμως, είναι, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες, βουτηγμένοι στη διαφθορά. Έτσι η διαμάχη στην FYROM παίρνει κρίσιμες διεθνείς διαστάσεις.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει απλός θεατής απέναντι σε εξελίξεις που μπορεί να επιφέρουν μεγάλη αποσταθεροποίηση και να αλλάξουν ριζικά ακόμα και τα προς Βορρά σύνορα της περιοχής και να διαμορφώσουν νέα πολιτικό – γεωπολιτικά δεδομένα.

Δυστυχώς, όμως, η Ελλάδα δεν διαθέτει αυτόνομη εξωτερική πολιτική αλλά είναι προσάρτημα της ΕΕ και των ΗΠΑ, σε ένα σκληρό ευρωατλαντικό πλαίσιο.

Πρόσκληση στους πολιτικούς ηγέτες σε συνάντηση το Σάββατο για να συζητηθούν οι δυνατότητες επίλυσης της πολιτικής κρίσης απηύθυνε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ.

«Σε αυτούς τους καιρούς της γενικής ανησυχίας σας καλώ να παραμείνετε ήρεμοι και να μην υποκύψετε σε διάφορες προκλήσεις και χειραγωγήσεις. Για να εκτονωθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η βία καλώ όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά και να υπακούουν στους νόμους της χώρας.

» Οι βουλευτές είναι οι πιο υπεύθυνοι για να επανέλθει η κατάσταση σύμφωνα με το σύνταγμα, τους νόμους και τους κανόνες της βουλής οι οποίοι σήμερα παραβιάστηκαν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και έχει επίγνωση των συνεπειών. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Καλώ τους ηγέτες σε μια συνάντηση αύριο για να εξετάσουμε τις επιλογές για μια λύση» δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Ηρεμία επικρατεί έξω από το κτίριο της Βουλής, το οποίο εκκενώθηκε πλήρως. Σε όλες τις εισόδους υπάρχουν αστυνομικοί ενώ έχουν τοποθετηθεί μεταλλικά οδοφράγματα.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του κεντρικού νοσοκομείου των Σκοπίων, 42 άτομα τραυματίστηκαν στα επεισόδια, μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί και άνδρες της ασφάλειας της Βουλής. Από τους τραυματίες τέσσερις παραμένουν για περαιτέρω νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν καταδίκασαν έντονα τις επιθέσεις σε βουλευτές στο κοινοβούλιο στα Σκόπια και όχι μόνο έκανε την “πάπια” για τις παράνομες διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Βουλής της FYROM αλλά και τις επικρότησε, παρεμβαίνοντας κατάφωρα και στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας, την εκλογή του Ταλάτ Τζαφερι ως Προέδρου της Βουλής.

«Τα επεισόδια βίας στη Βουλή είναι εντελώς απαράδεκτα και καλούμε για ηρεμία και συγκράτηση», είπαν οι δύο επίτροποι σε κοινή τους δήλωση, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία της. Βλέπουμε θετικά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής, όπως έχει μεταδοθεί».
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου