Επιδιώκουν προληπτική επιτροπεία

προληπτική επιτροπεία, Εποχή,

Ασκούνται σοβαρές πιέσεις, με όχημα την άποψη για επιβολή προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης, ώστε, για χάρη της, να υπάρξουν δυσμενέστεροι για την ελληνική περίπτωση όροι...


Η πορεία ως τον Αύγουστο του 2018 και η λήξη του προγράμματος προσαρμογής δεν θα είναι περίπατος. Ο λόγος είναι απλός: οι όροι της εξόδου θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τους βαθμούς σχετικής ελευθερίας της ελληνικής κυβέρνησης.

Η επικρατέστερη για την ώρα άποψη είναι ότι μπορεί να υπάρξει έξοδος με όρους παρόμοιους με αυτούς που ακολουθούν όσες χώρες βγήκαν μέχρι τώρα από το πρόγραμμα προσαρμογής. Ωστόσο, ασκούνται σοβαρές πιέσεις, με όχημα την άποψη για επιβολή προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης, ώστε, για χάρη της, να υπάρξουν δυσμενέστεροι για την ελληνική περίπτωση όροι.

Όπως είπε ο Τόμας Βίζερ, τέως πρόεδρος του Γιουρογουόρκιν Γκρουπ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, θα μπορούσαν να επιβληθούν ειδικά σχεδιασμένα μέτρα, όχι με τη μορφή δεκάδων προαπαιτούμενων, αλλά με 5-10 σημαντικές δράσεις. Προέβλεψε, βέβαια, ότι είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία για προληπτική γραμμή στήριξης, καθώς ούτε οι κυβερνήσεις της βόρειας Ευρώπης, ούτε και η ελληνική κυβέρνηση τάσσονται υπέρ της. Τη γραμμή εκείνων που χρησιμοποιούν αυτό το μέσο πίεσης ήρθε να ενισχύσει, από το βήμα το Φόρουμ των Δελφών και ο κ. Σημίτης ταυτιζόμενος με τον κ. Στουρνάρα.

Οι πιέσεις εντείνονται τη στιγμή που σημαντικά στοιχεία, ακόμα και οι βασικοί δείκτες του ΙΟΒΕ (οικονομικό κλίμα και επιχειρηματικές προσδοκίες), επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία στο πεδίο της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) έφτασε στο υψηλότερο σημείο των 17 τελευταίων ετών.

Ακριβώς αυτά τα στοιχεία ανησυχούν όσους φοβούνται ότι μια «καθαρή έξοδος» μπορεί να βελτιώσει τη θέση των εργαζομένων. Ο ΣΕΒ σπεύδει να διαπιστώσει ότι «οι αναδιανεμητικές στρατηγικές δεν οδηγούν πουθενά, αν δεν υπάρξει πρώτα ανάπτυξη». Και προτείνει κατάργηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και κεφαλαιοποιητικό πυλώνα για τις συντάξεις, ώστε να μειωθεί το εργατικό κόστος. Τη στιγμή που ακόμα και οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» διαπιστώνουν ότι «για να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της ανάπτυξης, πρέπει να ανακτήσουν τη διαπραγματευτική ισχύ τους».
πηγή: epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου