Απρόβλεπτη η αμερικανική πολιτική στη Συρία

Συρία, ΗΠΑ, ΟΗΕ,

Με εκατέρωθεν βολές, απειλές και προειδοποιήσεις συνεχίζεται ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για το συριακό, ο οποίος μεταφέρθηκε χθες και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών...


Mόσχα και Ουάσιγκτον απέρριψαν εκατέρωθεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδια ψηφίσματος της άλλης πλευράς που προέβλεπαν τη διαλεύκανση της επίθεσης με χημικά που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Ντούμα της Συρίας, η οποία θεωρείται το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στο θύλακα της ανατολικής Γούτα.

Σε παρόμοια επίθεση με τοξικά αέρια πέρυσι, οι ΗΠΑ είχαν αντιδράσει με ένα μεμονωμένο στρατιωτικό πλήγμα. Και αυτή τη φορά ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προανήγγειλε ότι θα δοθεί η δέουσα απάντηση. Η Μόσχα από την πλευρά της -η οποία παρεμπιπτόντως διαψεύδει απολύτως τα περί χημικής επίθεσης στη Ντούμα- προειδοποιεί την Ουάσιγκτον με αντίποινα σε περίπτωση που αυτή απαντήσει στρατιωτικά.

Αμερικανικοί ελιγμοί


Τις τελευταίες αυτές δραματικές εξελίξεις σχολίασε μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών και εκπρόσωπος της χριστιανικής ένωσης στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Ρόντεριχ Κίζεβετερ.

«Καταρχήν είναι εντυπωσιακό πόσο απρόβλεπτη είναι η αμερικανική πολιτική. Πριν από μια εβδομάδα ακούγονταν ότι οι Αμερικάνοι σκέφτονται να αποχωρήσουν από τη Συρία ενώ τώρα και μετά την χημική επίθεση εξετάζουν το ενδεχόμενο μαζικής στρατιωτικής επέμβασης. Αυτό καταδεικνύει ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνεννοούμαστε πολύ καλύτερα με τις ΗΠΑ. Χρειάζεται κοινός συντονισμός. Κατά δεύτερον είναι γεγονός ότι ως εγγυήτρια δύναμη της Συρίας η Ρωσία έκανε μάλλον τα στραβά μάτια το 2014 όταν έπρεπε να καταστραφούν τα χημικά όπλα, διότι προφανώς αυτά δεν έχουν καταστραφεί. Αντιθέτως κατασκευάστηκαν και καινούρια».

Σε τι θα ωφελούσε όμως τώρα η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εκ μέρους της Ουάσιγκτον; «Σε κάθε περίπτωση η ανάληψη δράσης επιβάλλεται. Υπάρχει η λεγόμενη Ευθύνη Προστασίας (Responsibility to protect) από την εποχή της Ρουάντα, όπου η Δύση παρακολουθούσε άπραγη πώς σφαγιάζονταν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Η επέμβαση είναι λοιπόν θεμιτή όταν υπάρχουν και οι ανάλογες αποδείξεις. Στην παρούσα φάση όμως τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν παραλύσει».

Επέμβαση υπό προϋποθέσεις


Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και πρώην στρατιωτικός υπενθυμίζει ότι πέρσι οι ΗΠΑ πρότειναν -έχοντας γερμανική στήριξη- τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με αντικείμενο τις παραβιάσεις που αφορούν στη χρήση χημικών όπλων. Η πρόταση σκόνταψε ωστόσο στη σθεναρή αντίσταση της Ρωσίας.

«Σε διπλωματικό επίπεδο διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η Ρωσία εμποδίζει τη διαλεύκανση […]. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και να αξιοποιήσουμε όλες τις νομικές δυνατότητες. Η Ευθύνη Προστασίας επιτρέπει περιορισμένα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον θέσεων από όπου ξεκίνησαν οι επιθέσεις με τα χημικά. Εάν αυτό μπορεί να διαπιστωθεί χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία -αυτό όμως δεν ισχύει μέχρι στιγμής- τότε δικαιολογείται μια στρατιωτική επέμβαση και θα τη στήριζα». 
DW/DLF/ Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου