«Ετοιμοπόλεμη» εμφανίζεται η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

ΑΟΖ, Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία,

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, «τα ζητήματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας επανέρχονται στην ημερήσια διάταξη, καθώς συνεχίζεται ο αγώνας για τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο».


από την Νεφέλη Τζανετάκου *

Στην «αντεπίθεση» περνά η Άγκυρα με αφορμή την προεργασία που γίνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την έναρξη διερευνητικών γεωτρήσεων, μέσα στους επόμενους μήνες, από τις Exxon Mobil, Qatar Petroleum, Total και ΕΝΙ, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον εντοπισμό εν δυνάμει σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, «τα ζητήματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας επανέρχονται στην ημερήσια διάταξη, καθώς συνεχίζεται ο αγώνας για τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι ποσότητες στο μεταξύ που φιλοξενεί η ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η ίδια πηγή, είναι ικανές να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας για 572 χρόνια!

Το γεγονός στο μεταξύ της δημιουργίας διακρατικών συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ φαίνεται πως δυσαρεστεί την τουρκική πλευρά.

Ο Recep Tayyip Erdoğan ωστόσο πυροδότησε εκ νέου την ένταση με το Ισραήλ, λέγοντας με αφορμή την ψήφιση από την Knesset νόμου που προσδιορίζει την χώρα ως «κράτος-έθνος του εβραϊκού λαού», ότι «το μέτρο αυτό έδειξε, χωρίς να αφήνει περιθώριο στην παραμικρή αμφιβολία, ότι το Ισραήλ είναι το πιο σιωνιστικό κράτος, το πιο φασιστικό και το πιο ρατσιστικό στον κόσμο», καλώντας «τον μουσουλμανικό κόσμο, την χριστιανική κοινότητα, όλες τις χώρες, οργανισμούς, ΜΚΟ, δημοσιογράφους υπέρ της δημοκρατίας και υπερασπιστές των ελευθεριών στον κόσμο να περάσουν στην δράση κατά του Ισραήλ».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «μπορεί να υπερηφανεύεται για τους πλούσιους ενεργειακούς πόρους της».
«Σύμφωνα – όπως σημειώνεται- με τις εκτιμήσεις της ΤΡΑΟ (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı -Turkish Petroleum Corporation), η Ανατολική Μεσόγειος είναι πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου από υδρίτες, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως η ενέργεια του μέλλοντος».

Για την προσπάθεια της Αθήνας να προχωρήσει σε συμφωνία για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, η ίδια πηγή αναφέρει ότι «η Τουρκία εντατικοποίησε τις προσπάθειες της, πρόσφατα μάλιστα σταμάτησε ιταλικά πλοία που επιδίωκαν να διεξάγουν γεώτρηση στην ΤΔΒΚ με πολεμικά πλοία».Η Τουρκία – όπως υπογραμμίζεται- επιδιώκει να καθορίσει περιοχές δικαιοδοσίας μέσω συμφωνιών με την Λιβύη, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Συρία....
______________________________________

* Η Νεφέλη Τζανετάκου, είναι δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης Δημοσιογραφικών Εφημερίδων της Αθήνας (ΕΣΗΕΑ). Σπούδασε Ανθρωπολογία, Εθνολογία, Κοινωνιολογία και Γεωπολιτική στο Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne και έζησε στο Παρίσι...
πηγή: IBNA

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου