Ισχνή παγκόσμια ανάπτυξη για το 2019 προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

Παγκόσμια Τράπεζα, παγκόσμια οικονομία, World Bank,

Eπικαλούμενη την αστάθεια στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τις αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές και τις εμπορικές εντάσεις...


Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη προχώρησε η World Bank (Παγκόσμια Τράπεζα), επικαλούμενη μεταξύ άλλων την αυξημένη αστάθεια στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τις αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές και τις εμπορικές εντάσεις.

Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει στο 3% και 2,9% για τα έτη 2018 και 2019 αντίστοιχα, ποσοστά μειωμένα κατά 10 μονάδες βάσης (0,1%).

Κατά 0,1% υποδεέστερη είναι και η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020, στο 2,8%. Η World Bank αναμένει «φτωχότερες» επιδόσεις από σχεδόν όλες τις μεγάλες οικονομέις του κόσμου.


Για ΗΠΑ και ΚΙΝΑ


Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένει ανάπτυξης της τάξεως του 2,5% το 2019 και 1,7% το 2020, ωστόσο αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμηση για το περασμένο έτος στο 2,9%, έναντι 2,7% αρχικά.

Σε ό,τι αφορά στην Κίνα, η οικονομία θα μεγεθυνθεί κατά 6,2% τη διετία 2019-2020, από 6,5% πέρυσι, ενώ στην Ευρωζώνη θα καταγραφεί ανάπτυξη 1,6% και 1,5% για την παραπάνω περίοδο αντίστοιχα -η πρόβλεψη για το 2019 είναι κατά 10 μονάδες βάσης υποδεέστερη σε σύγκριση με την εκτίμηση της Τράπεζας τον Ιούνιο 2018.

«Τα τρωτά σημεία του χρέους στις χώρες χαμηλού εισοδήματος αυξάνονται. Ενώ ο δανεισμός επέτρεψε σε πολλές χώρες να αντιμετωπίσουν σημαντικές αναπτυξιακές ανάγκες, ο μέσος λόγος προς το ΑΕΠ των χωρών χαμηλού εισοδήματος έχει αυξηθεί και η σύνθεση του χρέους έχει μετατοπιστεί προς πιο ακριβές πηγές χρηματοδότησης.

Οι οικονομίες αυτές πρέπει να επικεντρωθούν στην κινητοποίηση των εγχώριων πόρων, στην ενίσχυση των πρακτικών διαχείρισης του χρέους και των επενδύσεων και στην οικοδόμηση πιο ανθεκτικών μακροοικονομικών πλαισίων.

Η διατήρηση του ιστορικά χαμηλού και σταθερού πληθωρισμού δεν είναι εγγυημένη στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Οι κυκλικές πιέσεις που έχουν υποβαθμίσει τον πληθωρισμό κατά την τελευταία δεκαετία διαλύονται σταδιακά.

Οι μακροπρόθεσμοι παράγοντες που συνέβαλαν στη μείωση του πληθωρισμού τις τελευταίες πέντε δεκαετίες -το παγκόσμιο εμπόριο και η χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση, η ευρεία υιοθέτηση ισχυρών πλαισίων νομισματικής πολιτικής- μπορεί να χάσουν δυναμική ή να αντιστραφούν.
Brief/Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου