Κορονοϊός: Στα 418 τα κρούσματα - Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων (βίντεο)

Κορονοϊός, ΕΟΔΥ, Σ. Τσιόδρας, Ν. Χαρδαλιάς, κρούσματα κορονοϊού,
Στην σημερινή, 18/3, ενημέρωσή τους ο εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Σ. Τσιόδρας και ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσαν πως τα κρούσματα του κορονοϊού είναι 418...

Στην καθημερινή τους ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας  - Ε.Ο.Δ.Υ. - Σ. Τσιόδρας και ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσαν πως τα κρούσματα του κορονοϊού είναι 418. Ανακοίνωσε 31 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα. Τα 64 δεν έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης. Εβδομήντα εννέα ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 13 διασωληνωμένοι.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών είναι κοντά στα 70 έτη. Περισσότερα από 6.000 δείγματα έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα, ενώ τα περισσότερα κρούσματα είναι εντός Αττικής. Δεκατέσσερις ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ο κ. Τσίδρας επανέλαβε πως δεν συστήνεται έλεγχος για ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία, που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Όπως τόνισε, όλοι κινδυνεύουμε από τον κορονοϊό, αλλά στις μικρές ηλικίες ο κίνδυνος είναι σχεδόν μηδενικός, ενώ αυξάνει σημαντικά όσο αυξάνει η ηλικία.

Οι νέοι άνθρωποι που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους όταν έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης, σε συννενόηση με τον προσωπικό τους θεράποντα γιατρό, όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Συνεχίζοντας, υπενθύμισε ότι πρέπει να ξανατονιστεί η στραγηγική περιορισμού συναθροίσεων και να ισχύει όσο το δυνατόν περισσότερο. Επανέλαβε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας σαν να είμαστε φορείς του ιού και αυτά που πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης στους διπλανούς μας πρέπει να τα κάνουμε με θρησκευτική ευλάβεια. «Ένα θετικό ή αρνητικό τεστ δεν αλλάζει τη στρατηγική μας αυτή», τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως υπάρκει επαρκής ποσότητα για εργαστηριακό έλεγχο όλων των ατόμων και ιδιαίτερα αυτών που εμπίπτουν στα κριτήρια του ΕΟΔΥ. Τα κριτήρια αυτά συμβαδίζουν με τη στρατηγική και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων και είναι κυρίως οι άνθρωποι που χρήζουν νοσηλείας λόγω σοβαρής νόσου, επαγγελματίες υγείας και ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Οι οδηγίες αυτές είναι διεθνείς, δεν είναι δικές μας, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Υπενθύμισε επίσης ότι ταυτόχρονα με τον ιό αυτό κυκλοφορούν και άλλοι ιοί του αναπνευστικού για τους οποίους τόσα χρόνια κανείς δεν μιλά, κάτι που δείχνει μια αδυναμία του συστήματος υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε επίπεδο παγκόσμιο έχουμε ασχοληθεί μόνο με αυτόν της γρίπης, ενώ κυκλοφορούν ταυτόχρονα έξι μεγάλες κατηγορίες αναπνευστικών ιών, εκ των οποίων τέσσερις ποικιλίες κλασικών κορονοϊών που ανήκουν στην ίδια οικογένεια και εκτιμάται ότι μολύνουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε έτος.

Η «ακτινογραφία» των κρουσμάτων-Νοσοκομεία σε καραντίνα:


Ιπποκράτειο Αθηνας: Ενας γιατρός θετικός στον κορωνοϊό – 21 συνολικά υγειονομικοί σε καραντίνα 7 ημερών

Αγιος Σάββας: 4 γιατροί διαγνώστηκαν με κορωνοϊό

Νοσοκομείο Καλαμάτας: 1 γιατρός διαπιστωμένο κρούσμα

Γεώργιος Γεννηματάς: Ο διοικητής και 4 διοικητικοί υπάλληλοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Σχετικά με την εικόνα της πορείας της επιδημίας στην πατρίδα μας, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι ακούγονται πολλά από κάποιους έγκριτους συναδέλφους οι οποίοι αποστέλλουν επιστολές με δραματικές εκκλήσεις στην πολιτική ηγεσία του τόπου. «Θα μου επιτρέψετε να πω ότι μιλούν με ανακρίβειες και διαδίδουν fake news σχετικά με την διασπορά της νόσου όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, ότι γίνονται απειροελάχιστα τεστ και οδηγούμαστε σε κατάσταση Ιταλίας», σημείωσε.

«Καταλαβαίνω την αγωνία όλων και την προσπάθεια να βοηθήσουν, θέλει όμως προσοχή να μην περνούν λάθος μηνύματα στον πληθυσμό και να προξενούν μια επιδημία φόβου και πανικού», πρόσθεσε.

Μιλώντας για το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, ανέφερε ότι επί 3 χρόνια μετά την επιδημία του πρώτου ιού SARS οι άνθρωποι φορούσαν μάσκες στο δρόμο και η επιδημία φόβου έκανε μεγαλύτερο κακό στη χώρα από τον ίδιο τον ιό.

«Η Νότια Κορέα έχει μικρότερη γεωγραφική επιφάνεια από την Ελλάδα και έχει 50 εκ. κατοίκους. Ως εκ τούτου, έχει πολλή περισσότερη πιθανότητα διασποράς του ιού στον πληθυσμό και γι’αυτό κάνουν εξαντηλητικές στρατηγικές ελέγχου, που αφορούν: 20.000 άτομα την ημέρα, 633 εργαστηριακές δομές για τεστ, ειδικούς χώρους ελέγχου έξω από κάθε κτίριο με θετική περίπτωση, 118 διαφορετικά εργαστήρια και 1.200 επιστήμονες να αναλύουν τα αποτελέσματα καθημερινά», τόνισε.

Γίνεται κατανοητό επομένως πόσο δύσκολο θα ήταν να πραγματοποιηθεί μια τέτοια στρατηγική στη χώρα μας, π.χ. με τέντες έξω από ένα κτίριο και να δημιουργηθεί ακόμη περισσότερος πανικός.

«Πόσα από αυτά τα τεστ είναι θετικά;», είπε ο κ. Τσίοδρας. «Μόλις 3%».

Εν τω μεταξύ, κανείς δεν εξασφαλίζει πως η διακοπή της στραγητικής της Νότιας Κορέας δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της επιδημίας στη χώρα.

Κανείς επίσης δεν μιλά για την παρακολούθηση προσωπικών δεδομένων και κατάφωρες περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δεδομένων λόγω ηλεκτρονικών εφαρμογών παρακολούθησης της δραστηριότητας των πολιτών στη Νότια Κορέα, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Μιλώντας αμέσως μετά τον κ. Τσιόδρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από αύριο απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσότερων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.

Επίσης, αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων μεταξύ των προσώπων.

Η κυκλοφορία εκτός οικείας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και για συγκεκριμένους λόγους.

Αποδεκτές εξαιρέσεις υπάρχουν αποκλειστικά για την μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη στο γιατρό, μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων , μετάβαση σε ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία, μετάβαση στην τράπεζα, μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων, κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη, σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας απαρέγκλιτα την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρων και την κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, κ. Χαρδαλιάς είπε πως οφείλουν να λειτουγούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.

Κάθε υπουργείο, είπε, έχει εκπονήσει το δικό του σχέδιο έκτακτης κατάστασης ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με τις απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες, εφόσον κριθεί τις επόμενες ημέρες.

Αναφέρθηκε στην ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με πρόσθετες δυνάμεις και την ένταξη σε αυτό των εργαζομένων στα ΚΑΠΗ και τους παιδικούς σταθμούς που δεν λειτουργούν, για να συνδράμουν στην στήριξη ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Η μάχη εναντίον του κορονοϊού είναι διαρκής, μας αφορά όλους, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και σήμερα με τον υπουργό Υγείας κατά τη σημερινή τους επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, όπως ανέφερε.

Β. Κοντοζαμάνης: 120 κρεβάτια στις ΜΕΘ για κορονοϊό


«Σήμερα έχουμε έτοιμα αποκλειστικά για τον κορονοϊό, 120 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και συνεχίζουμε». Στόχος είναι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες, θα φτάσουμε όπου χρειαστεί, δήλωσε ο υφυπουργός υγείας Β. Κοντοζαμάνης.

Δείτε την σημερινή, 18/3, ενημέρωση των Σ. Τσιόρδα και Ν. Χαρδαλιά


πηγή: ΕΡΤ1

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου