Νέα τουρκική Navtex και απειλές, με αντι-Navtex απάντησε η Κύπρος

Τουρκία, Κύπρος, Ελλάδα, NAVTEX,
Χωρίς τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς συνεχίζει το μπαράζ Navtex για δέσμευση θαλάσσιων περιοχών, παρά την έκκληση της Ε.Ε. να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες.


Η νέα τουρκική Navtex εκδόθηκε χθες, Παρασκευή βράδυ, και ισχύει από σήμερα μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ οι συντεταγμένες καλύπτουν περιοχή που αρχίζουν βορειοδυτικά του Κορμακίτη και φτάνουν μέχρι την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κερύνειας.

Ήδη το «Κύπρος Ράδιο» εξέδωσε Navtex με τη οποία χαρακτηρίζει την Navtex (1088/20) την οποία εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας ως παράνομη και ότι συνιστά παραβίαση της επικράτειας της Κύπρου, του διεθνούς δικαίου και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας. Σημειώνει ακόμη ότι ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή είναι το ΚΣΕΔ Λάρνακας/Κύπρος.

Νέα τουρκική προκλητικότητα


Η νέα τουρκική προκλητικότητα ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά το τελεσίγραφο των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ που συνεδρίασαν στο Βερολίνο.

Στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) παρουσιάστηκε η λίστα κυρώσεων για την Άγκυρα, ενώ οι 27 ΥΠΕΞ κάλεσαν την Άγκυρα να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολή Μεσόγειο

Οι 27 έδωσαν διορία στην Τουρκία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Αν μέχρι τότε η Άγκυρα δεν έχει αποκλιμακώσει την κατάσταση, οι ηγέτες θα έχουν μπροστά τους προς συζήτηση το έγγραφο με τις κυρώσεις.

Οι κυρώσεις που σκέφτεται να επιβάλει η ΕΕ κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν δεχτεί το τελεσίγραφο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι εξής:

Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες και απαγόρευση ελλιμενισμού τους σε ευρωπαϊκούς λιμένες .

Συγκεκριμένες και στοχευόμενες κυρώσεις σε πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή και εισαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα

Απαγόρευση δανεισμού σε τουρκικές βιομηχανίες, επιχειρήσεις και ενδεχομένως και σε φυσικά πρόσωπα της Τουρκίας από ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, απαντώντας στην απόφαση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών των «27», υποστήριξε πως «η κριτική της Ε.Ε. για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που κάνει η χώρα μας και η απαίτηση να τις σταματήσουμε, ξεπερνάει τα όρια».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ, Χαμί Ακσόι, απέδωσε για ακόμα μια φορά τις ευθύνες για την ένταση Μεσόγειο σε Αθήνα και Λευκωσία επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν έχει αρχιπέλαγος, ειδικά στο Καστελόριζο».

Παράλληλα με μια ιδιαίτερα αυστηρή δήλωση, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής, ότι η χώρα του σκληραίνει τη στάση της με φόντο τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Άγκυρα σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις».

«Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική “κόκκινων γραμμών”. Την εφάρμοσα στη Συρία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Απαντώντας ο Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι δεν έκρυψε επίσης την οργή του για το μέτωπο Παρισιού – Αθήνας.

«Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τη γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης. Όμως, όταν το θέμα έρθει στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και αυτό το ξέρουν καλυτέρα από όλους, η Γαλλία και η Ελλάδα», τόνισε.

Παράλληλα Σχολιάζοντας την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και αντιδρώντας στην πρόσφατη απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν. Μίλια στο Ιόνιο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι αντίστοιχο και στο Αιγαίο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι απείλησε την Ελλάδα με πόλεμο.

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;», τόνισε.

Ο Οκτάι επανέλαβε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί κάθε κυβικό μέτρο νερού στην Ανατολική Μεσόγειο, ό,τι κι αν γίνει και πρόσθεσε πως περιμένουν ίση και δίκαιη αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, έστειλε και μήνυμα στην Ευρώπη «να μην περιμένει ότι η Άγκυρα θα υποχωρήσει. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου