ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Τα 15 καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου

Ανοσοποιητικό, ενίσχυση ανοσοποιητικού, βιταμίνες, βότανα, συμπληρώματα διατροφής,

Η διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος όλο το χρόνο είναι το κλειδί για την πρόληψη της λοίμωξης και της ασθένειας. Κάνοντας επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής καταναλώνοντας θρεπτικά τρόφιμα, βότανα, συμπληρώματα διατροφής, αρκετό ύπνο και άσκηση είναι οι πιο σημαντικοί τρόποι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού σας.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποτελείται από μια πολύπλοκη συλλογή κυττάρων, διεργασιών και χημικών που υπερασπίζεται συνεχώς το σώμα σας από παθογόνα που εισβάλλουν, συμπεριλαμβανομένων ιών, τοξινών και βακτηρίων.

Η διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος όλο το χρόνο είναι το κλειδί για την πρόληψη της λοίμωξης και της ασθένειας. Κάνοντας επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής καταναλώνοντας θρεπτικά τρόφιμα και αρκετό ύπνο και άσκηση είναι οι πιο σημαντικοί τρόποι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι η συμπλήρωση με ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα, βότανα και άλλες ουσίες μπορεί να βελτιώσει την ανοσοαπόκριση και ενδεχομένως να προστατεύσει από ασθένειες.

Ωστόσο, σημειώστε ότι ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που παίρνετε. Ορισμένα μπορεί να μην είναι κατάλληλα για άτομα με ορισμένες συνθήκες υγείας. Φροντίστε να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε τυχόν συμπληρώματα.

Ακολουθούν τα 15 συμπληρώματα που είναι γνωστά για τις δυνατότητές τους στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού:

1. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ένα λιποδιαλυτό θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την υγεία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Η βιταμίνη D ενισχύει τις παθογόνες επιδράσεις των μονοκυττάρων και των μακροφάγων - των λευκών αιμοσφαιρίων που είναι σημαντικά μέρη της ανοσοποιητικής σας άμυνας - και μειώνει τη φλεγμονή, η οποία συμβάλλει στην προώθηση της ανοσοαπόκρισης (3Αξιόπιστη πηγή).

 Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια σε αυτή τη σημαντική βιταμίνη , η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Στην πραγματικότητα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του αλλεργικού άσθματος (4Αξιόπιστη πηγή).

 Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η συμπλήρωση με βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει την ανοσοαπόκριση. Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η λήψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να προστατεύσει από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

 Σε μια ανασκόπηση τυχαιοποιημένων μελετών ελέγχου το 2019 σε 11.321 άτομα, η συμπλήρωση με βιταμίνη D μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων σε άτομα με έλλειψη αυτής της βιταμίνης και μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης σε άτομα με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D (5Αξιόπιστη πηγή).

 Αυτό υποδηλώνει ένα συνολικό προστατευτικό αποτέλεσμα.

 Άλλες μελέτες σημειώνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να βελτιώσουν την ανταπόκριση στις αντιιικές θεραπείες σε άτομα με ορισμένες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας C και του HIV (6Αξιόπιστη πηγή, 7Αξιόπιστη πηγή, 8Αξιόπιστη πηγή).

 Ανάλογα με τα επίπεδα στο αίμα, οπουδήποτε μεταξύ 1.000 και 4.000 IU συμπληρωματικής βιταμίνης D ανά ημέρα επαρκεί για τους περισσότερους ανθρώπους, αν και εκείνοι με πιο σοβαρές ανεπάρκειες συχνά απαιτούν πολύ υψηλότερες δόσεις (4Αξιόπιστη πηγή).

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ανοσολογική λειτουργία. Τα υγιή επίπεδα αυτής της βιταμίνης μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων.   

 

 2. ZINC (Ψευδάργυρος)

Ο Ψευδάργυρος (ZINC) είναι ένα μέταλλο που προστίθεται συνήθως σε συμπληρώματα και άλλα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης όπως οι παστίλιες που προορίζονται να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 Ο ψευδάργυρος απαιτείται για την ανάπτυξη και την επικοινωνία των ανοσοκυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στη φλεγμονώδη απόκριση.

 Μια ανεπάρκεια σε αυτό το θρεπτικό συστατικό επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και ασθένειας, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας (9Αξιόπιστη πηγή, 10Αξιόπιστη πηγή).

 Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου πλήττει περίπου 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και είναι πολύ συχνή σε ηλικιωμένους ενήλικες. Στην πραγματικότητα, έως και το 30% των ηλικιωμένων ενηλίκων θεωρείται ανεπαρκές σε αυτό το θρεπτικό συστατικό (11Αξιόπιστη πηγή).

 Πολλές μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να προστατεύσουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος όπως το κοινό κρυολόγημα (

 Επιπλέον, η συμπλήρωση με ψευδάργυρο μπορεί να είναι ευεργετική για όσους είναι ήδη άρρωστοι.

 Σε μια μελέτη του 2019 σε 64 νοσοκομειακά παιδιά με οξείες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (ALRIs), η λήψη 30 mg ψευδαργύρου ανά ημέρα μείωσε τη συνολική διάρκεια της λοίμωξης και τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο 2 ημέρες, σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκο.

 Ο συμπληρωματικός ψευδάργυρος μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας του κοινού κρυολογήματος,

 Η λήψη ψευδαργύρου μακροπρόθεσμα είναι συνήθως ασφαλής για υγιείς ενήλικες, εφ 'όσον η ημερήσια δόση είναι κάτω από το καθορισμένο ανώτατο όριο των 40 mg στοιχειακού ψευδαργύρου.

 Οι υπερβολικές δόσεις μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του χαλκού, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η συμπλήρωση με ψευδάργυρο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και να μειώσει τη διάρκεια αυτών των λοιμώξεων.

 

 3. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ίσως το πιο δημοφιλές συμπλήρωμα που λαμβάνεται για την προστασία από λοιμώξεις λόγω του σημαντικού ρόλου της στην υγεία του ανοσοποιητικού.

Αυτή η βιταμίνη υποστηρίζει τη λειτουργία διαφόρων ανοσοκυττάρων και ενισχύει την ικανότητά τους να προστατεύουν από μολύνσεις. Είναι επίσης απαραίτητο για τον κυτταρικό θάνατο, ο οποίος βοηθά στη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος υγιείς καθαρίζοντας τα παλιά κύτταρα και αντικαθιστώντας τα με νέα.

Η βιταμίνη C λειτουργεί επίσης ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες, το οποίο συμβαίνει με τη συσσώρευση αντιδραστικών μορίων γνωστών ως ελεύθερων ριζών.

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του ανοσοποιητικού και συνδέεται με πολλές ασθένειες .

 Η συμπλήρωση με βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος.

 Μια μεγάλη ανασκόπηση 29 μελετών σε 11.306 άτομα έδειξε ότι η τακτική συμπλήρωση με βιταμίνη C με μέση δόση 1-2 γραμμάρια την ημέρα μείωσε τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 8% στους ενήλικες και 14% στα παιδιά.

 Είναι ενδιαφέρον ότι η ανασκόπηση έδειξε επίσης ότι η τακτική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C μείωσε την συχνή εμφάνιση κρυολογήματος σε άτομα με υψηλό σωματικό στρες, συμπεριλαμβανομένων των μαραθωνοδρόμων και των στρατιωτών, έως και 50% .

 Επιπλέον, η υψηλή δόση ενδοφλέβιας θεραπείας με βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα σε άτομα με σοβαρές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της σήψης και του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) που προκύπτουν από ιογενείς λοιμώξεις.

 Ακόμα, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ρόλος της βιταμίνης C σε αυτή τη ρύθμιση είναι ακόμη υπό έρευνα.

 Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά σε εκείνους που δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη μέσω της διατροφής τους.

 Το ανώτατο όριο για τη βιταμίνη C είναι 2.000 mg. Οι συμπληρωματικές ημερήσιες δόσεις κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 250 και 1.000 mg.

Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ανοσοποιητικού. Η συμπλήρωση με αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος.

 

 4. Elderberry (Sambucus nigra)

Το Black elderberry (Sambucus nigra), το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για τη θεραπεία λοιμώξεων, ερευνάται για τις επιπτώσεις του στην υγεία του ανοσοποιητικού.

 Σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, το εκχύλισμα elderberry καταδεικνύει ισχυρό αντιβακτηριακό και αντιικό δυναμικό έναντι βακτηριακών παθογόνων που ευθύνονται για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και στελέχη του ιού της γρίπης.

 Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας του κρυολογήματος, καθώς και στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με ιογενείς λοιμώξεις.

 Μια ανασκόπηση 4 τυχαιοποιημένων μελετών ελέγχου σε 180 άτομα διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα elderberry μείωσαν σημαντικά τα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού που προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις.

 Μια παλαιότερη, 5ήμερη μελέτη από το 2004 έδειξε ότι τα άτομα με γρίπη που συμπλήρωσαν με 1 κουταλιά της σούπας (15 mL) σιρόπι elderberry 4 φορές την ημέρα εμφάνισαν ανακούφιση από τα συμπτώματα 4 ημέρες νωρίτερα από εκείνα που δεν έλαβαν το σιρόπι και ήταν λιγότερο αξιόπιστα για φάρμακα.

 Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι ξεπερασμένη και χρηματοδοτήθηκε από τον κατασκευαστή σιροπιού elderberry, ο οποίος μπορεί να έχει λοξά αποτελέσματα.

 Τα συμπληρώματα Elderberry πωλούνται συνήθως σε υγρή μορφή ή σε μορφή κάψουλας 

Η λήψη συμπληρωμάτων elderberry μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού που προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις και να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της γρίπης. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

 

 5. Φαρμακευτικά μανιτάρια

Τα φαρμακευτικά μανιτάρια έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για την πρόληψη και τη θεραπεία λοίμωξης και ασθένειας. Πολλοί τύποι φαρμακευτικών μανιταριών έχουν μελετηθεί για το ανοσοποιητικό δυναμικό τους.

 Πάνω από 270 αναγνωρισμένα είδη φαρμακευτικών μανιταριών είναι γνωστό ότι έχουν ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού.

 Το Cordyceps, η χαίτη του λιονταριού , το maitake, το shitake, το reishi και η ουρά γαλοπούλας είναι όλοι οι τύποι που έχουν αποδειχθεί ότι ωφελούν την ανοσοποιητική υγεία.

 Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η συμπλήρωση με συγκεκριμένους τύπους φαρμακευτικών μανιταριών μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική υγεία με διάφορους τρόπους, καθώς και να μειώσει τα συμπτώματα ορισμένων παθήσεων, όπως το άσθμα και οι πνευμονικές λοιμώξεις.

 Για παράδειγμα, μια μελέτη σε ποντίκια με φυματίωση, μια σοβαρή βακτηριακή ασθένεια, διαπίστωσε ότι η θεραπεία με cordyceps μείωσε σημαντικά το βακτηριακό φορτίο στους πνεύμονες, βελτιωμένη ανοσοαπόκριση και μειωμένη φλεγμονή, σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου.

 Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη 8 εβδομάδων σε 79 ενήλικες, η συμπλήρωση με 1,7 γραμμάρια εκχυλίσματος καλλιέργειας μυκηλίου cordyceps οδήγησε σε σημαντική αύξηση κατά 38% της δραστηριότητας των φυσικών κυττάρων φονιάς (NK), ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που προστατεύει από τη μόλυνση.

 Η ουρά της Τουρκίας είναι ένα άλλο φαρμακευτικό μανιτάρι που έχει ισχυρές επιπτώσεις στην υγεία του ανοσοποιητικού. Η έρευνα σε ανθρώπους δείχνει ότι η ουρά γαλοπούλας μπορεί να ενισχύσει την ανοσοαπόκριση, ειδικά σε άτομα με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

 Πολλά άλλα φαρμακευτικά μανιτάρια έχουν μελετηθεί και για τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στην υγεία του ανοσοποιητικού. Τα φαρμακευτικά προϊόντα μανιταριών μπορούν να βρεθούν με τη μορφή βάμματος, τσαγιού και συμπληρωμάτων.

Πολλοί τύποι φαρμακευτικών μανιταριών, όπως το cordyceps και η ουρά γαλοπούλας, μπορεί να προσφέρουν ανοσολογικά και αντιβακτηριακά αποτελέσματα.

 

6–15. Άλλα συμπληρώματα με δυνατότητα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού

Εκτός από τα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω, πολλά συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ανοσοαπόκρισης:

Astragalus:  Ο Αστράγαλος είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM). Η έρευνα σε ζώα δείχνει ότι το εκχύλισμά του μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις ανοσολογικές αντιδράσεις.

Selenium: Το Σελήνιο είναι ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την ανοσολογική υγεία. Η έρευνα σε ζώα καταδεικνύει ότι τα συμπληρώματα σεληνίου μπορούν να ενισχύσουν την αντιική προστασία από τα στελέχη της γρίπης, συμπεριλαμβανομένου του H1N1.

Garlic: Το Σκόρδο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιιικές ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ανοσολογική υγεία διεγείροντας προστατευτικά λευκά αιμοσφαίρια όπως τα κύτταρα ΝΚ και μακροφάγα. Ωστόσο, η ανθρώπινη έρευνα είναι περιορισμένη.

Andrographis: Το βότανο Ανδρογραφίς περιέχει andrographolide, μια ένωση τερπενοειδούς που βρέθηκε να έχει αντιιικά αποτελέσματα έναντι ιών που προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των εντεροϊών D68 και της γρίπης Α.

Liquorice: Η Γλυκόριζα περιέχει πολλές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της γλυκυρριζίνης, που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ιογενείς λοιμώξεις. Σύμφωνα με την έρευνα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, η γλυκυρριζίνη εμφανίζει αντιική δράση έναντι σοβαρού οξέος που σχετίζεται με το σύνδρομο του αναπνευστικού συνδρόμου (SARS-CoV).

Pelargonium: Πελοργόνιο, κάποια έρευνα για τον άνθρωπο υποστηρίζει τη χρήση αυτού του φυτικού εκχυλίσματος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων οξείας ιογενούς αναπνευστικής λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος και της βρογχίτιδας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα και απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Β σύνθετες βιταμίνες. Οι βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένων των Β12 και Β6, είναι σημαντικές για την υγιή ανοσοαπόκριση. Ωστόσο, πολλοί ενήλικες έχουν ανεπάρκεια, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του ανοσοποιητικού.

Curcumin; Η Κουρκουμίνη είναι η κύρια δραστική ένωση του κουρκουμά. Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας.

Echinacea: Η Εχινάκεια είναι ένα γένος φυτών στην οικογένεια μαργαριτών. Ορισμένα είδη έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και ενδέχεται να έχουν αντιιικά αποτελέσματα κατά πολλών αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού και των ρινοϊών.

Propolis: Η Πρόπολη είναι ένα υλικό που μοιάζει με ρητίνη και παράγεται από μέλισσες για χρήση ως σφραγιστικό στις κυψέλες. Αν και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μπορεί επίσης να έχει αντιιικές ιδιότητες, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έγκυρων επιστημονικών ερευνών, τα συμπληρώματα που αναφέρονται παραπάνω προσφέρουν ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού.

Αστράγαλος, σκόρδο, κουρκουμίνη και εχινάκεια είναι μόνο μερικά από τα συμπληρώματα που μπορεί να προσφέρουν ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, δεν έχουν δοκιμαστεί διεξοδικά σε ανθρώπους και απαιτείται περισσότερη έρευνα.

 

Συμπερασματικά...

Πολλά συμπληρώματα στην αγορά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του ανοσοποιητικού . Ο ψευδάργυρος, το βατόμουρο και οι βιταμίνες C και D είναι μερικές μόνο από τις ουσίες που έχουν ερευνηθεί για το ανοσοποιητικό δυναμικό τους.

 Ωστόσο, παρόλο που αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να προσφέρουν ένα μικρό όφελος για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, δεν πρέπει και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο για έναν υγιή τρόπο ζωής.

 Η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, ο επαρκής ύπνος, η τακτική σωματική δραστηριότητα και το μη κάπνισμα είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές και να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης και ασθένειας.

 Εάν αποφασίσετε ότι θέλετε να δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα, μιλήστε πρώτα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, καθώς ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα ή είναι ακατάλληλα για ορισμένα άτομα.

 Επιπλέον, να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι κάποιο από αυτά μπορεί να προστατεύσει από το COVID-19 - παρόλο που ορισμένα από αυτά μπορεί να έχουν αντιιικές ιδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου