ν/σ για την ανώτατη εκπαίδευση: Καταθέτουν προτάσεις πρυτάνεις και εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ - Στους δρόμους η εκπαιδευτική κοινότητα

Παιδεία, ν/σ για Ανώτατη Εκπαίδευση,

Παρουσία της Νίκης Κεραμέως και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πρυτάνεις, εκπρόσωποι της αστυνομίας και άλλων φορέων καταθέτουν τις προτάσεις τους επί του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση στη Βουλή. 

Νέο γύρος αντιπαράθεσης για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ανοίγει άκρως επικίνδυνα μονοπάτια παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με το θέμα της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας να συσπειρώνει την αντιπολίτευσης (εκτός Ελληνικής Λύσης). Σφοδρές αντιδράσεις και για τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Παρουσία της Νίκης Κεραμέως και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πρυτάνεις, εκπρόσωποι της αστυνομίας και άλλων φορέων καταθέτουν τις προτάσεις τους επί του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση στη Βουλή. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αναμένεται να κλιμακωθεί και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Το σχέδιο «δεν επηρεάζει τη διαδικασία των πανελλαδικών αλλά αλλάζει από τα αποτελέσματα των εξετάσεων και πέρα την κατάταξη στις σχολές», τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ η Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι η παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια θα ισχύει «μόνο όσο διαρκούν φαινόμενα παραβατικότητας».

Κατά τη συζήτηση πρυτάνεις εξέφρασαν τη διαφωνία τους όσον αφορά στα περιφερειακά πανεπιστήμια εκτιμώντας ότι «μπορεί να μείνουν χωρίς φοιτητές» και κάλεσαν να βρεθεί λύση.

«Αστυνόμευση ναι αλλά από ποιους» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας αστυνομικών (Π.Ο.ΑΣ.Υ.) Γρηγόρης Γερακαράκος, επισημαίνοντας ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι με πολλές ιδιαιτερότητες.

Στον αντίποδα, ο κ. Δούμας των Ειδικών Φρουρών υποστήριξε ότι «τα πανεπιστήμια θέλουν γιατρειά» επιμένοντας ταυτόχρονα στο θέμα της εκπαίδευσης των αστυνομικών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μίτος ανέφερε: «Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός, γιατί έγινα στόχος βίαιων επιθέσεων και προσπάθησα πολλές φορές ανεπιτυχώς να αλλάξω τα πράγματα και να καταστείλω την παρανομία».

Αναφορικά με τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης διαπιστώνεται ευρύτερη συναίνεση, ωστόσο διαφωνεί ριζικά η ΟΛΜΕ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα κλείσει η στρόφιγγα φέτος για χιλιάδες μαθητές που δεν θα δουν την πόρτα του πανεπιστημίου.

«Δημιουργείτε δυστυχώς καθεστώς Κορκονέα στα Πανεπιστήμια (ΚΑΤ) αυτή είναι η πραγματικότητα και αναλαμβάνετε όλη την ευθύνη για τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται με την κοινωνική ένταση και τη δημοκρατική εκτροπή στα Πανεπιστήμια» ανέφερε χθες ο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης κατά τη χθεσινή Ολομέλεια.

Απάντηση στον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος στο παρελθόν είχε υπάρξει και ο ίδιος θύμα επίθεσης εντός του χώρου του Πανεπιστημίου: «Προφανώς δεν θέλουμε αστυνομία, αλλά έχουμε φτάσει σε μία κατάσταση που έχει ξεφύγει η πραγματικότητα», ανέφερε.

«Δεν μπορούμε να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, σημείωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποστηρίζοντας ότι «το δίλημμα δεν είναι δημοκρατία ή αστυνομικό κράτος, αστυνομία ή όχι στα πανεπιστήμια».

Συνομιλώντας με πανεπιστημιακούς, φοιτητές και συνδικαλιστές, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για επιλογή της κυβέρνησης να φτάσει στα άκρα, κατηγορώντας την ότι θέλει να εξυπηρετήσει συμβόλαια ιδιωτών στο χώρο της παιδείας.

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για αντιπαράθεση με νικητή τους «αρνητές της φύλαξης και το τεχνητό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ».

Από το ΚΚΕ ο Ιωάννης Δελλής επεσήμανε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο «το οποίο το απορρίπτουν οι φοιτητές, οι μαθητές, οι γονείς, οι πανεπιστημιακοί, η ίδια η κοινωνία».

Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης επισημάνθηκε ότι «δεν πρέπει να καλλιεργείται στους μαθητές μία αντίληψη ήσσονος προσπάθειας».

Η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 επεσήμανε ότι «το πολιτικό DNA θέλει ασκήσεις αυταρχισμού».


Στους δρόμους η εκπαιδευτική κοινότητα


Σε νέα συλλαλητήρια, αύριο Πέμπτη, καλούν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Στην Αθήνα το ραντεβού έχει δοθεί για άλλη μία φορά στη 1 μ.μ. στα Προπύλαια. «Είναι χρέος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συζητάει και θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προκύπτουν, προσπαθώντας να επιβληθεί μέσω της εισβολής των δυνάμεων καταστολής στις σχολές μας», αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

H πρωτοβουλία πανεπιστημιακών «ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια» διοργανώνει συζήτηση για την αστυνομία στα ΑΕΙ και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.


Αριστούχοι στο φακέλωμα!


Το σχέδιο νόμου, στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, περιείχε ρυθμίσεις για εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ασφαλείας στα ΑΕΙ, για Κέντρα Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων εντός και εκτός ΑΕΙ μέχρι και για καταγραφή ήχου με την εντελώς αόριστη φράση: «Κατά τη διαμόρφωση και υλοποίηση του παρόντος διασφαλίζεται η τήρηση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων 679/2016, της Οδηγίας 680/2016 και του ν. 4624/2019 (Α’ 137).».

Ερχεται λοιπόν η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και διά στόματος του προέδρου της Κωνσταντίνου Μενουδάκου εντοπίζει τις παραλείψεις, τις αοριστίες και τα ζητήματα προστασίας δεδομένων που εγείρονται κυρίως από το άρθρο που αφορά το «Σχέδιο ασφάλειας και προστασίας των ΑΕΙ». Ο κ. Μενουδάκος επισημαίνει την απουσία αναφοράς των βασικών χαρακτηριστικών της επεξεργασίας, δηλαδή του σκοπού και της φύσης των προς επεξεργασία δεδομένων αλλά και την ανάγκη ορισμού υπεύθυνου επεξεργασίας. Στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου μπορεί να ορίζονται ο σκοπός και η φύση των δεδομένων που θα τύχουν επεξεργασίας, όμως τα προβλήματα παραμένουν ή μάλλον εντείνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου