Βαγγέλης Aποστόλου: «Να στηριχτούν οι πληγέντες ρητινοκαλλιεργητές της Βόρειας Εύβοιας»

Βαγγέλης Αποστόλου, ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύσεις, ρητινοκαλλιεργητές Β. Εύβοιας,

Eρώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βαγγέλης Αποστόλου, σχετικά με την Οικονομική ενίσχυση ρητινοκαλλιεργητών της Βόρειας Εύβοιας...

Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργού, με αφορμή την κατάθεση ως αναφοράς προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Πρακτικού Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης-Αγίας Άννας, για την ενίσχυση των ρητινοκαλλιεργατών Εύβοιας που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία:

“Με το πέρασμα της κακοκαιρίας "Μήδεια" στη Βόρεια Εύβοια υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, εκτός των αγροτών και οι ρητινοκαλλιεργητές, αφού οι ζημιές του δάσους που ρητινεύουν σε αρκετές δασικές περιοχές είναι πολύ μεγάλες. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 50% των πεύκων που καλλιεργούσαν για την παραγωγή ρητίνης έχουν υποστεί καθολική καταστροφή.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για τη Βόρεια Εύβοια, γιατί αφορά ένα κόσμο που παραμένει στην περιοχή χάρις στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δηλαδή στη συγκομιδή της ρητίνης, που από δω και πέρα και για μερικά χρόνια δεν θα μπορεί να την ασκεί. Όμως η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει τη μεγάλη προσφορά στο φυσικό περιβάλλον της απασχόλησης με τη ρητινοκαλλιέργεια όλων αυτών των ανθρώπων και έχει ήδη εντάξει το προϊόν σε ειδική ενίσχυση από το κρατικό προϋπολογισμό.

Επειδή:

α) Η ρητινοκαλλιέργεια δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό,

β) Η κρατική ενίσχυση είναι συνδεδεμένη με τη παραγωγή ρητίνης, που θα είναι μειωμένη και

γ) Υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη πρόσβαση σε περιοχές που θα μπορούσαν οι ρητινοκαλλιεργητές να δουλέψουν, καλούνται:

  1. Η Περιφέρειακή Αυτοδιοίκηση Στερεάς Ελλάδας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας να παρέμβουν άμεσα για την αποκατάσταση και το καθαρισμό του οδικού δικτύου και των προσβάσεων, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους οι ρητινοκαλλιεργητές και

  2. Η Κυβέρνηση να διασφαλίσει για τη φετινή χρονιά και τις δύο επόμενες την κρατική οικονομική ενίσχυση, ώστε να καλυφθεί η απώλεια του εισοδήματος, που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους κατοίκους και προστάτες του φυσικού περιβάλλοντος της Βόρειας Εύβοιας.
Θα παρακολουθούμε το ζήτημα έχοντας ως στόχο τη στήριξη όλων των ρητινοκαλλιεργητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with by antikry.gr