Κριστίν Λαγκάρντ: «Η ΕΚΤ στηρίζει πλήρως την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης»

Κριστίν Λαγκάρντ, ΕΚΤ, Δημήτρης Παπαδημούλη, ΣΥΡΙΖΑ, Tραπεζική Ένωση. Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων.

Κριστίν Λαγκάρντ: «Η ΕΚΤ στηρίζει πλήρως την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, βασική συνιστώσα της οποίας είναι η θέσπιση ενός πλήρως ανεπτυγμένου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο»

Απάντηση της Προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Τρίτου Πυλώνα και της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (‘EDIS’)

Απάντηση αναφορικά με τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Τρίτου Πυλώνα και της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (‘EDIS’), έδωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην απάντησή της η Κριστίν Λαγκάρντ καθιστά ξεκάθαρη την θέση της ΕΚΤ υπέρ της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και της υλοποίησης ενός πλήρως ανεπτυγμένου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (‘EDIS’). Όπως επισημαίνει, ωστόσο, «η απόφαση για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης πρέπει να ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο». Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει πως «είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε τεχνικές αναλύσεις όπου αυτό θα διευκόλυνε την πολιτική συναίνεση και να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας με τα συναρμόδια νομοθετικά όργανα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης».

Επιπλέον, η Πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρει ότι όλες οι ρυθμίσεις της πρότασης για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων εξασφαλίζουν ένα σημαντικά ισχυρότερο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων σε σύγκριση με το υφιστάμενο σύστημα των εθνικών συστημάτων. Υπογραμμίζει μάλιστα, πως «ένα πλήρες ανεπτυγμένο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ) θα πρέπει να παραμένει βασική προτεραιότητα για την Τραπεζική Ένωση» και συνεπώς εάν οι συννομοθέτες επρόκειτο να στηρίξουν ένα «υβριδικό μοντέλο», αυτό θα πρέπει να σχεδιαστεί κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τελικά την ομαλή μετάβαση σε ένα πλήρως ανεπτυγμένο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων.


Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ) έχει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Χωρίς αυτό, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση. Παρόλα αυτά, εδώ και 5,5 χρόνια έχει «κολλήσει» στο Συμβούλιο με στοχευμένες προσπάθειες αποδυνάμωσής του από κράτη-μέλη και τραπεζικές ενώσεις. Η θεσμοθέτηση ενός πλήρως ανεπτυγμένου και αμοιβαιοποιημένου ΕΣΑΚ, που θα προστατεύει τους καταθέτες από διαταραχές και κρίσεις στον τραπεζικό τομέα, πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι του δρόμου για την ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου