Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση στη νέα φάση της πανδημίας

Ανδρέας Ξανθός, ΣΥΡΙΖΑ, πανδημία, Covid-19,

Η κοινωνική δυσαρέσκεια και η πολιτική φθορά δεν μπορούν πια να κρυφτούν και οι συνθήκες για αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα αρχίζουν να ωριμάζουν.


Αυτές τις ημέρες της εθνικής τραγωδίας λόγω των ανεξέλεγκτων και καταστροφικών πυρκαγιών, η «αναζωπύρωση» της πανδημίας κινδυνεύει να περάσει «στα ψιλά». Η σοβαρή έξαρση κρουσμάτων (πάνω από 3.000 - 4.000 καθημερινά), ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς, δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και υποτίμησης της απειλής, όπως έγινε δυστυχώς πέρυσι το καλοκαίρι.

Τώρα, μπροστά στο τέταρτο επιδημικό κύμα και πριν να είναι πολύ αργά, χρειάζεται:

  • * Επιδημιολογική εγρήγορση και υψηλά υγειονομικά στάνταρ στις πύλες εισόδου της χώρας και τις περιοχές που είναι τόπος διακοπών.

  • * Αποτροπή της διασποράς του ιού στην κοινότητα με εκτεταμένο και δωρεάν testing (PCR και rapid), καλή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και οργανωμένη παρακολούθηση - φροντίδα στο σπίτι.

  • * Σοβαρή ενίσχυση και προετοιμασία του ΕΣΥ, με έμφαση στην εμπλοκή της ΠΦΥ και στην προνοσοκομειακή διαχείριση των περιστατικών, στην οργανωμένη μετανοσοκομειακή φροντίδα ασθενών με long Covid, καθώς και στην έγκαιρη ανίχνευση ασθενών που κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση και χρειάζονται νοσηλεία. Επειδή η πανδημία θα είναι παρούσα και απειλητική για πολύ καιρό, απαιτείται επίσης η ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και η ενσωμάτωση των δομών που αναπτύχθηκαν λόγω πανδημίας (ΤΕΠ, κλινικές λοιμώξεων, ΜΕΘ Covid, εμβολιαστικά κέντρα, κινητές μονάδες) ως οργανικών μονάδων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με μόνιμη στελέχωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση στις νέες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία.

  • * Επιτάχυνση του καθολικού εμβολιασμού των πολιτών, με προτεραιότητα στις ομάδες που έχουν «μείνει πίσω», όπως οι ηλικιωμένοι, οι φιλοξενούμενοι σε κλειστές δομές, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό - εστίαση - μεταφορές, οι ειδικές ομάδες ασθενών (καρκινοπαθείς κ.ά.). Με κοινωνική συστράτευση και πειθώ και όχι με απειλές, εκβιασμούς και κοινωνικό διχασμό.

  • * Ακύρωση της ρύθμισης για υποχρεωτική αργία από 1η.9.2021 των μη εμβολιασμένων υγειονομικών, για να αποφύγουμε το λειτουργικό black out στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας. Εξάντληση κάθε περιθωρίου ευαισθητοποίησης και άρσης επιφυλάξεων όσων εργαζομένων στο ΕΣΥ παραμένουν ακόμα ανεμβολίαστοι, υπενθυμίζοντας τη μελέτη από το Ισραήλ όπου ο πλήρης εμβολιασμός ο προστάτεψε το 97,4% των υγειονομικών από το να νοσήσουν με Covid-19.

  • * Αποφυγή με κάθε τρόπο ενός νέου «εσωτερικού lockdown» στο ΕΣΥ, προστασία των νοσοκομείων και των δομών ΠΦΥ από την «κοβιντοποίηση», αξιόπιστη κάλυψη όλων των υπόλοιπων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας. Για να μην έχουμε ξανά «παράπλευρες» και αποτρέψιμες απώλειες από άλλα νοσήματα, όπως στο δεύτερο και το τρίτο κύμα.

Τι κάνει από όλα αυτά η κυβέρνηση; Τίποτα! Γιατί δεν έχει σχέδιο για τη νέα φάση της πανδημίας. Οι πολιτικές της ευθύνες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και την αναποτελεσματική διαχείρισή της είναι βαρύτατες. Δεν μπορεί ούτε τη δημόσια υγεία να προστατέψει, ούτε το ΕΣΥ να «θωρακίσει», ούτε να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών και την κοινωνική συνοχή, ούτε φυσικά να διασφαλίσει τη δημόσια εμπιστοσύνη στην Πολιτεία και στους θεσμούς της.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια και η πολιτική φθορά δεν μπορούν πια να κρυφτούν και οι συνθήκες για αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα αρχίζουν να ωριμάζουν.

* Ο Ανδρέας Ξανθός είναι τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., πρώην Υπουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου