Ταλιμπάν: «Μόνο αυτούς εμπιστευόμαστε!», είπαν ανακοινώνοντας στρατηγική συνεργασία με... την Τουρκία!

Αφγανιστάν, Ταλιμπάν, Τουρκία, Σουχάιλ Σαχίν, Ρ.Τ. Ερντογάν, στρατηγική συνεργασία,

Οι Ταλιμπάν χρειάζονται την στήριξη της Τουρκίας για την "ανασυγκρότηση" του Χαλιφάτου-Αφγανιστάν στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, της υγείας, της εκπαίδευσης, των κατασκευών και της αξιοποίησης του Λιθίου. Ο Ερντογάν από την πλευρά του προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την συνεργασία του με τους Ταλιμπάν για τις επεκτατικές του φιλοδοξίες στη νότιο-κεντρική Ασία.

«Η Τουρκία θα είναι o στρατηγικός συνεργάτης του νέου ισλαμικού καθεστώτος στο Αφγανιστάν» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της νέας διακυβέρνησης, Σουχάιλ Σαχίν.

«Στο Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, χρειαζόμαστε τη φιλία, τη στήριξη και τη συνεργασία της Τουρκίας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Θέλουμε συνεργασία με την Τουρκία στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της οικονομίας, των κατασκευών και της ενέργειας και της αξιοποίησης του πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφός μας.

Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την επεξεργασία του πλούτου της χώρας μας. Το Αφγανιστάν έχει πλούσιο υπόγειο πλούτο. Δεν έχουμε όμως τη δύναμη να τον επεξεργαστούμε. Ολόκληρη η υποδομή μας κατέρρευσε λόγω της κατοχής των ξένων κατοχικών δυνάμεων».

Και συνέχισε: «Εμείς οι Ταλιμπάν είχαμε στενές σχέσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για εμάς, μια σεβαστή και ισχυρή χώρα στον κόσμο. Οι δεσμοί της Τουρκίας με το Αφγανιστάν δεν μπορούν να συγκριθούν με καμία άλλη χώρα».

Η δικαίωση θα μπορούσαμε να πούμε του Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος αρνήθηκε πεισματικά να στείλει στρατό στο Αφγανιστάν όταν του το ζήτησαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ το 2001, τονίζοντας τότε ότι «Τουρκικά στρατεύματα σε μουσουλμανική χώρα ως κατοχική δύναμη δεν πρόκειται να αναπτυχθούν ποτέ».

Το ίδιο επανέλαβε και στην εισβολή στο Ιράκ το 2003. Τώρα δρέπει τους καρπούς της πολιτικής του. Από το Αφγανιστάν, εξαρτάται το (ομαλό) μέλλον της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων: Το λίθιο είναι το κλειδί και πλέον αυτό περνά στον έλεγχο της Τουρκίας,

Το υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, το 2010 είχε αποκαλύψει ότι το Αφγανιστάν «είναι η Σαουδική Αραβία του λιθίου». Η χώρα διατηρεί τα δεύτερα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα λιθίου παγκοσμίως, ένα βασικό συστατικό για την κατασκευή μπαταριών (ιόντων λιθίου), οι οποίες ενσωματώνονται –μεταξύ άλλων- στα ηλεκτρικά οχήματα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, τα κοιτάσματα παραμένουν ως επί το πλείστον ανέγγιχτα και ανεκμετάλλευτα, καθώς η έλλειψη των απαραίτητων υποδομών και οι έντονες ξηρασίες δεν επέτρεψαν την εξόρυξή τους.

Όπως έχει αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (Δ.Ο.Ε.), μέχρι το 2040 η ζήτηση για λίθιο θα αυξηθεί κατά 40%.

Ένα τυπικό στοιχείο της μπαταρίας εμπεριέχει μόλις μερικά γραμμάρια λιθίου – περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού. Αλλά μια συνηθισμένη μπαταρία μπορεί να απαρτίζεται από έως και 5.000 στοιχεία. Επομένως, η κατασκευή των μπαταριών για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, απαιτεί συνολικά γύρω στα 10 κιλά.

Σε μεγαλύτερη κλίματα, το λίθιο που είναι απαραίτητο για την κατασκευή 90 ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί να φτάσει τον ένα τόνο. Το Αφγανιστάν διαθέτει εκατομμύρια τόνους λιθίου!

Το μέλλον της παγκόσμιας ηλεκτροκίνησης θα εξαρτάται πλέον από την Τουρκία σε μεγάλο βαθμό!

Το Αφγανιστάν διαθέτει ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο, εκτός του λιθίου, που αγγίζει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια συμπεριλαμβανομένου σιδηρομεταλλεύματος, χαλκού, νιοβίου, κοβάλτιου, λανθάνιου, νεοδύμιου, δημήτριου, καθώς και φλέβες αλουμινίου, χρυσού, αργύρου, ψευδάργυρου και υδράργυρου.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό ορυκτό που διαθέτει το Αφγανιστάν, είναι οι σπάνιες γαίες (REE).

Οι σπάνιες γαίες είναι στρατηγικά το πιο σημαντικό ορυκτό στον κόσμο σήμερα. Χωρίς σπάνιες γαίες δεν μπορούν να κατασκευαστούν προϊόντα ζωτικής σημασίας.

Για παράδειγμα με τις σπάνιες γαίες κατασκευάζονται εξαρτήματα υπολογιστών, λέιζερ, μπαταρίες, οπτικές ίνες, συστήματα πλοήγησης και καθοδήγησης πυραύλων και αρμάτων μάχης, κινητήρες μαχητικών, δορυφόροι κτλ.

Ο Σαχίν πρόσθεσε, ακόμα, πως «Και η Κίνα μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη του Αφγανιστάν».

«Θα χτίσουμε ένα ολοκαίνουργιο Αφγανιστάν. Θα χτίσουμε τη χώρα μας, τους ανθρώπους μας, με έντιμους και ικανούς ανθρώπους. Το θεωρούμε χρέος να ανεβάσουμε τη χώρα στο επίπεδο που της αξίζει. Προς το παρόν, έχουμε λύσει το πρόβλημα ασφάλειας γενικά» ανέφερε.

Όσο για τις εικόνες βίας που κάνουν τον γύρο του κόσμου από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, είπε: «Αυτές οι εικόνες μας στεναχώρησαν. Έχουμε κηρύξει γενική αμνηστία για όλα τα τμήματα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών και των δημόσιων αξιωματούχων που πολέμησαν εναντίον μας.

Παρ’ όλα αυτά, είμαστε λυπημένοι εξ ονόματος της χώρας και του έθνους μας για τις εικόνες που δόθηκαν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Δεν στοχεύουμε στην εκδίκηση ή συντριβή αντιπάλων, και παρόλο που το δηλώνουμε ανοιχτά, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε αυτήν την επιμονή για απόδραση.

Τερματίσαμε όλες τις αντιδικίες στο Αφγανιστάν».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου