Αυξήθηκε σημαντικά η τρύπα του όζοντος πάνω από το Νότιο Ημισφαίριο, ξεπερνά το μέγεθος της Ανταρκτικής!

Όζον, τρύπα όζοντος, μέγεθος, Νότιο Ημοσφαίριο,

Επιστήμονες της Copernicus λένε ότι η τρύπα στο προστατευτικό στρώμα του όζοντος της Γης πάνω από το Νότιο Ημισφαίριο φέτος είναι μεγαλύτερη από το συνηθισμένο και ήδη ξεπερνά το μέγεθος της Ανταρκτικής!

Η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας "Copernicus" της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η λεγόμενη τρύπα όζοντος, που εμφανίζεται κάθε χρόνο κατά την άνοιξη του Νοτίου Ημισφαιρίου, έχει αυξηθεί σημαντικά την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα μέσο ξεκίνημα.

"Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η φετινή τρύπα έχει εξελιχθεί σε μια μάλλον μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη", δήλωσε ο Vincent-Henri Peuch, επικεφαλής της υπηρεσίας δορυφορικής παρακολούθησης της ΕΕ.

«Εξετάζουμε μια αρκετά μεγάλη και δυνητικά επίσης βαθιά τρύπα όζοντος», είπε.

Το στρώμα όζοντος στη στρατόσφαιρα, σε ύψος 11 έως 40 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη, προστατεύει σαν ασπίδα από την επιβλαβή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Χημικές ουσίες όπως οι συνθετικοί χλωροφθοράνθρακες, που χρησιμοποιούνταν κυρίως στα συστήματα ψύξης, είχαν στο παρελθόν συμβάλει σημαντικά στην καταστροφή του όζοντος. Η απαγόρευση αυτών των ουσιών εδώ και αρκετά χρόνια έχει οδηγήσει σε σταδιακή αλλά αργή ανάκαμψη του όζοντος. Πάντως ακόμη και η δημιουργία μιας ασυνήθιστα μεγάλης τρύπας σε μια χρονιά όπως το 2021 δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι έχει σταματήσει η διαχρονική ανάκαμψη του όζοντος.

Το ατμοσφαιρικό όζον απορροφά το υπεριώδες φως που προέρχεται από τον ήλιο. Η απουσία του σημαίνει ότι περισσότερη από αυτή την ακτινοβολία υψηλής ενέργειας φτάνει στη Γη, όπου μπορεί να βλάψει τα ζωντανά κύτταρα.

Ο Vincent-Henri Peuch σημείωσε ότι η περσινή τρύπα του όζοντος ξεκίνησε επίσης απίστευτα, αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε μία από τις μακροβιότερες που έχουν καταγραφεί.

Το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, το οποίο υπογράφηκε το 1987, οδήγησε σε απαγόρευση μιας ομάδας χημικών ουσιών που ονομάζονται αλογονάνθρακες, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι επιδείνωσαν την ετήσια τρύπα του όζοντος.

Οι ειδικοί λένε ότι ενώ το στρώμα του όζοντος αρχίζει να ανακάμπτει, είναι πιθανό να χρειαστεί μέχρι τη δεκαετία του 2060 για να εξαφανιστούν εντελώς από την ατμόσφαιρα οι ουσίες που καταστρέφουν το όζον που χρησιμοποιούνται σε ψυκτικά και δοχεία ψεκασμού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου