Το Ανώτατο Δικαστήριο υπό την προεδρία της αντιπροέδρου του ΣτΕ κυρίας Κωνσταντινίδου είπε «όχι» με την προσωρινή απόφαση του στο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών και των υπαλλήλων από διάφορα νοσοκομεία της χώρας οι οποίοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να «παγώσει’ το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την αίτηση αναστολής που είχε καταθέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ζητώντας το «πάγωμα» της απόφασης που προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.
Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, άνευ αποδοχών, μέτρο που ως γνωστόν άρχισε να εφαρμόζεται από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου. Η αίτηση αναστολής της ΠΟΕΔΗΝ κρίθηκε και απορρίφθηκε από το Τμήμα Αναστολών ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας.
Να σημειωθεί ότι η ΠΟΕΔΗΝ έχει καταθέσει στο ΣτΕ και αίτηση ακύρωσης κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών εργαζομένων στο χώρο της υγείας, η οποία έχει προσδιοριστεί να εκδικασθεί στις 8 Οκτωβρίου.
Μεταξύ άλλων στην αίτηση ακύρωσης η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι πριν την θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον χώρο της Υγείας και των Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου, όπως εξάλλου θεωρεί επιβεβλημένο η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η υφιστάμενη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ακόμη επισημαίνει πως, με το υπό κρίση μέτρο, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας καθώς δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ, για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.
Να σημειωθεί τέλος ότι προ ημερών το Γ’ Θερινό Τμήμα ΣτΕ είχε απορρίψει τις αιτήσεις 115 νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων ανά την Ελλάδα που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα «πάγωνε» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους.
Με συμβολικές καταλήψεις σε νοσοκομεία και κινητοποιήσεις απαντούν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στις αναστολές
Ώρα μηδέν για την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους στα δημόσια νοσοκομεία -γιατροί και υγειονομικοί του ΕΣΥ- διαδήλωσαν σε όλη την χώρα.
Ήδη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν αρχίσει να κοινοποιούνται οι αναστολές στους ανεμβολίαστους – μία διαδικασία που αναμένεται να ενταθεί αύριο.
Εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας πραγματοποιούν πορεία μέσα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, θέλοντας να φτάσουν στο γραφείο του διοικητή.
«Θα προχωρήσουμε σε συμβολικό αποκλεισμό του γραφείου προσωπικού και θα απαιτήσουμε από την διοίκηση του νοσοκομείου μόλις έρθει, είναι εδώ ήδη, να πάρει πίσω τις απολύσεις των εργαζομένων» αναφέρουν.
Είναι η απάντηση τους στο μέτρο της αναστολής καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας που τίθεται σε εφαρμογή.
Σύμφωνα με στοιχεία οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μέχρι και χθες το μεσημέρι στην Κρήτη ανέρχονταν σε 450 περίπου άτομα.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Άγιος Ανδρέας γιατροί και νοσηλευτές προχώρησαν για Τρίτη συνεχόμενη μέρα σε κατάληψη.
Ήδη σύμφωνα με τους εργαζόμενους πολλοί από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ενημερώθηκαν πως δεν μπορούν να εργαστούν.
Υπολογίζεται ότι από σήμερα η Πάτρα θα έχει συνολικά 680 λιγότερους εν ενεργεία εργαζόμενους στην Υγεία, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών που θα κληθεί να λειτουργήσει με 400 λιγότερους εργαζόμενους από τους συνολικά 2.200, ενώ στον “Άγιο Ανδρέα” υπολογίζονται σε περίπου 250 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι.
Στη Θεσσαλονίκη, από τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ βγαίνουν σε αναστολή περίπου 250 υγειονομικοί.
Στο νοσοκομείο Παπανικολάου εργαζόμενοι βγήκαν στην πύλη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αναστολές, με ορισμένους από αυτούς να επιτίθενται λεκτικά και να εξυβρίζουν τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς που βρέθηκαν στο σημείο, προκειμένου να καλύψουν την κινητοποίησή τους.
Στο Λαϊκό νοσοκομείο μέχρις τις 4 το πρωί από τους 1450 εργαζομένους , ανεμβολίαστοι ήταν οι 110. Κάποιοι όμως πείστηκαν και στις 9 το πρωί ο αριθμός άλλαξε.
Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου υπολογίζεται ότι 25 εργαζόμενοι, από τους οποίους επτά είναι γιατροί, δεν έχουν εμβολιαστεί, ομάδα ατόμων προχώρησε σε κατάληψη των γραφείων του διοικητή και της διεύθυνσης προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων αυτών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία θα πραγματοποιήσει αύριο συγκεντρώσεις ενώ ταυτόχρονα έχουν εξαγγελθεί και στάσεις εργασίας, 10 με 3 το απόγευμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου