5.895 αναστολές εργασίας σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς - Τεράστια τα κενά στο ΕΣΥ

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, έχουν εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας και της αναστολής συμβάσεων των υγειονομικών έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και έχει πυροδοτήσει κινητοποιήσεις σε αρκετά νοσκομεία ενώ υπάρχουν φόβοι για κατάρρευση του συστήματος την ώρα που τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται συνεχώς - Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταφεύγει στην ενεργοποίηση της ειδικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας που επέλεξε με τον ανασχηματισμό-ιστορικό φιάσκο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ξεκίνησε την Τετάρτη την θητεία του στο υπουργείο ενώ τίθεται σε ισχύ το μέτρο που οδηγεί τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στη δημόσια Υγεία σε αναστολή εργασίας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης έχουν εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι ενεργοποιήθηκε σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού και η διαδικασία υποβολής θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αναστολή καθηκόντων.


Σε κατάσταση απορρύθμισης πολλά νοσοκομεία

Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα λείψουν πό το ήδη δραματικά υποστελεχωμένο ΕΣΥ περίπου 10.000 εργαζόμενοι (εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ), την ώρα που η πανδημία σαρώνει ξανά με την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού. Και όπως έκανε σαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, για ακόμα μια φορά στο μυαλό της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών με αφορμή τις ελλείψεις που η ίδια μεθόδευσε.

Αναλυτικά στοιχεία για το πόσοι είναι οι υγειονομικοί που «αφαιρούνται» από το σύστημα καθώς και το πώς κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα επιδιώξει να καλύψει τα κενά, αναμένονται τις επόμενες ώρες, όπως προανήγγειλε χτες ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα επαρχιακά νοσοκομεία, στα οποία τα ποσοστά ανεμβολίαστων φτάνουν έως και 30%. ​​​​Ενδεικτικά:

  • Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» ανεμβολίαστοι είναι περίπου μέχρι στιγμής 240 από τους συνολικά 1.850 εργαζόμενους.

  • Περίπου 100 από τους συνολικά 1.800 εργαζόμενους στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» είναι ανεμβολίαστοι.

  • Ο αριθμός των εργαζομένων (γιατρών, νοσηλευτών, βοηθητικό και άλλο προσωπικό) που θα βγουν σε αναστολή στα τρία νοσοκομεία της Πάτρας ανέρχεται στους 580.

  • Εκτός του νοσοκομείου Βόλου βρίσκονται 58 άτομα από τους 990 εργαζόμενους.

  • Περίπου 40 άτομα από το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου Χαλκίδας αναμένεται να πάρουν σήμερα στα χέρια τους τη διοικητική πράξη αναστολής.

  • Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης του Νοσοκομείου Κέρκυρας, το σύνολο των ανεμβολίαστων εργαζομένων που από σήμερα βγαίνουν σε αναστολή είναι 64 άτομα και πρόκειται για νοσηλευτές, ιατρούς, βοηθητικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, τεχνικούς, καθαρίστριες κλπ.

  • Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπολογίζεται ότι 25 εργαζόμενοι, από τους οποίους επτά είναι γιατροί, δεν έχουν εμβολιαστεί.


Θάνος Πλεύρης: O νόμος εφαρμόζεται. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα λειτουργίας


Σε άλλο μήκος κύματος ο νέος Υπουργός Υγείας ο οποίος διαπίστωσε πως ο νόμος εφαρμόζεται παρότι εκείνος ακόμη... ενημερώνεται.

«Παρακολουθούμε όλη την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε. Καταλαβαίνετε ότι κατά βάση και εμείς αυτή τη στιγμή ενημερωνόμαστε» είπε χαρακτηριστικά και απαντώντας σε ρωτήσεις που αφορούσαν στην εφαρμογή του νόμου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, πρόσθεσε: «Θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας. Ο Νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα» είπε στις πρώτες του δηλώσεις.
Τι προβλέπει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα

Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό). Το προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Επίσης, όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο ‘Αμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια.


Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ενώ, όπως ανέφερε ο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας». Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί η ροή των εμβολιασμών. Ο κ. Γιαννακός ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ενώ εκτίμησε ότι αυτοί είναι περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας. Όπως σημείωσε, θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας η παραμονή τους στις θέσεις τους.

Στον Ευαγγελισμό, το Σωματείο Εργαζομένων έχει εξαγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου για το πρωί της Τετάρτης, 1 Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «μπλοκάρουμε την ίδια τη διαδικασία αναστολής καθηκόντων. Λέμε ναι στο μαζικό-καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Με το φόβο ότι δεν θα βγαίνουν οι βάρδιες στα νοσοκομεία εξαιτίας του κυβερνητικού μέτρου της αναστολής της εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών από σήμερα, και μάλιστα την ώρα που όλα δείχνουν ότι πάμε για νέα αύξηση των εισαγωγών στις κοβιντοκλινικές, ζουν οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης και περιφερειακών νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδα. Σήμερα διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την αναστολή του μέτρου, ενώ συγχρόνως εμβολιασμένοι γιατροί και νοσηλευτές/τριες δηλώνουν ότι δεν θα καταθέσουν τα αποδεικτικά εμβολιασμού τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας το ποσοστό των εμβολιασμένων γιατρών είναι στα όρια του πανελλαδικού, δηλαδή αγγίζει ή και ξεπερνά σε μερικά το 95%. Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, τα ποσοστά των ανεμβολίαστων εργαζόμενων κυμαίνονταν χθες από 15% έως 17%, με τα μεγαλύτερα να παρατηρούνται σε περιφερειακά νοσοκομεία. Στο ποσοστό αυτό ωστόσο συμπεριλαμβάνονταν, σύμφωνα με συνδικαλιστές, και εργαζόμενοι που είχαν νοσήσει πριν περίπου έξι μήνες και έχουν ειδοποιηθεί να κάνουν το εμβόλιο μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά παρά ταύτα μπαίνουν και αυτοί σε καθεστώς αναστολής.


Μπακιρλή: «Ευτυχώς που δεν θα μας μαρκάρουν κιόλας»

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Έλενα Μπακιρλή, ανέφερε σχετικά στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του Open, «θα βγει ένα καρτελάκι όπου θα αναφέρει τα στοιχεία του εργαζόμενου. Μόνο με αυτό θα μπορεί να μπαίνει στο νοσοκομείο, ευτυχώς που δεν θα μας μαρκάρουν κιόλας. Οι υγειονομικοί είμαστε υπέρ του καθολικού εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας». Η κ. Μπακιρλή ανέφερε ακόμα ότι, ενώ η ίδια έχει εμβολιαστεί, «υπάρχει φόβος σε ένα κομμάτι των υγειονομικών γιατί δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση, ή επειδή είχαν νοσήσει και έχουν αρκετά αντισώματα. Το εμβόλιο είναι όπλο στα χέρια της επιστήμης, αλλά δεν είναι το μοναδικό όπλο. Γύρω στους 80 με 100 πρέπει να είναι ανεμβολίαστοι, αλλά κανείς δεν περισσεύει». Η νοσηλεύτρια ανέφερε σχετικά με την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων την ανησυχία της για την κατάσταση στο ΕΣΥ αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «31 Οκτωβρίου και Φεβρουάριο λήγουν οι συμβάσεις υγειονομικών τι θα γίνει; Μας λένε ότι έχουν θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, πως το έχουν θωρακίσει;».

Στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN TV μίλησε και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς ο οποίος εκτίμησε ότι οι ανεμβολίαστοι φτάνουν σε ποσοστό περίπου το 15%. «Έχουμε ηθική υποχρέωση να κάνουμε το εμβόλιο. Δε νοείται υγειονομικός που να μην κάνει το εμβόλιο, ή να επικαλείται αστείους λόγους για να μην το κάνει». Ο κ. Ζιαζιάς ανέφερε ακόμα ότι «Έπρεπε από μόνοι μας να εμβολιαστούμε όλοι για να μην έρθει καμία κυβέρνηση να μας πει το οτιδήποτε».




Ανδρέας Ξανθός: «Δεν περισσεύει κανείς - Μόνη λύση η αναστολή εφαρμογής του νόμου»


O Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, σε δήλωση του τονίζει πως «Είναι προφανές ότι το κίνητρο της δεν είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά η αναζήτηση «εξιλαστηρίων θυμάτων» για την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας και την αποτυχία της «Επιχείρησης Ελευθερία»....

Αναλυτικά η δήλωση Ανδρέα Ξανθού για την αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών:
«Από σήμερα εφαρμόζεται ο νόμος για την αναστολή εργασίας του μη εμβολιασμένου προσωπικού στο ΕΣΥ. Η κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις για το τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε όλες τις δημόσιες δομές, προχωρεί σε μια κίνηση πολιτικού αυταρχισμού, κοινωνικής αναλγησίας και υπονόμευσης της ανθεκτικότητας του ΕΣΥ. Είναι προφανές ότι το κίνητρο της δεν είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά η αναζήτηση «εξιλαστηρίων θυμάτων» για την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας και την αποτυχία της «Επιχείρησης Ελευθερία». Γιατί όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα δεν θα κριθεί από το ποσοστό ανεμβολίαστου προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ και ότι το όποιο «όφελος» είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με την τεράστια ζημιά στην καθημερινότητα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Η εμμονή λοιπόν της κυβέρνησης στην εφαρμογή της ρύθμισης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια - εκτός από τη βαρβαρότητα της στέρησης μισθού σε χαμηλά αμειβόμενο προσωπικό - στην απόλυση συμβασιούχων και στην αντικατάσταση τους μέσω πελατειακών μηχανισμών, στην είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στο ΕΣΥ που θα «προμηθεύουν» εργαζόμενους στα νοσοκομεία και, τελικά, στην υλοποίηση του σχεδίου των ΣΔΙΤ και των ιδιωτικοποιήσεων με πρόσχημα την κάλυψη των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η μόνη λύση, έστω και την ύστατη στιγμή, είναι η αναστολή εφαρμογής του νόμου, η εκτόνωση της κρίσης και η έναρξη ενός σοβαρού διαλόγου με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τις πολιτικές δυνάμεις, με στόχο τον καθολικό και εκούσιο εμβολιασμό του προσωπικού στις δομές υγείας, την ασφαλή φροντίδα των νοσηλευμένων ασθενών και την προετοιμασία του ΕΣΥ για τις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας. Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει την ευκαιρία να κάνει μια διορθωτική κίνηση καλής θέλησης. Θα την αξιοποιήσει;».

Απαλλαγή λόγω ασθένειας

Σε εκκρεμότητα ωστόσο βρίσκεται ακόμα η εξέταση όλων των αιτημάτων εργαζομένων που είχαν δηλώσει ότι πάσχουν από κάποια ασθένεια και δεν μπορούν να εμβολιασθούν.

Να σημειωθεί ότι με νομοθετική ρύθμιση έχουν ορισθεί τριμελείς επιτροπές ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) οι οποίες εξετάζουν όλα τα αιτήματα πριν αποφανθούν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και ποιοι μπορούν να εξαιρεθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ελάχιστα αιτήματα έχουν εγκριθεί και οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα χρειασθεί να ακολουθήσουν το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και συνεπώς δεν θα βγουν και σε αναστολή χωρίς αποδοχές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πάνω από το 85% με 90% των αιτημάτων για απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό λόγω ασθένειας, έχουν απορριφθεί στα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ειδικότερα στα νοσοκομεία και τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) κατατέθηκαν 616 αιτήματα από εργαζόμενους σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Πρόκειται κυρίως για νοσηλευτές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό.

Μέχρι στιγμής έχουν εξετασθεί τα 400 από τα 616 αιτήματα και από αυτά το 85% έχει απορριφθεί από την τριμελή επιτροπή. Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εξετασθούν λεπτομερώς και τα υπόλοιπα αιτήματα με τα στοιχεία για ασθένειες από τις οποίες πάσχουν οι εργαζόμενοι που δεν εμβολιάζονται.

Να σημειωθεί ότι στην 1η ΥΠΕ υπάρχουν δύο τριμελείς επιτροπές, μία για τα νοσοκομεία και μία για τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Από την άλλη στην 2η ΥΠΕ, Πειραιώς & Αιγαίου που περιλαμβάνει και όλες τις Μονάδες Υγείας των νησιών, κατατέθηκαν συνολικά 450 αιτήσεις για απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό λόγω ασθένειας. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί τα αιτήματα μόνο 6 εργαζομένων οι οποίοι δεν θα χρειασθεί να εμβολιαστούν λόγω της πάθησής τους.

Αναμένεται να εξετασθούν άλλες 44 αιτήσεις που εκκρεμούν, ενώ άλλες 37 θα επανεξεταστούν με τη συμβολή κι άλλων ειδικών επιστημόνων.


ΚΚΕ: Επιβαρύνει κι άλλο την κατάσταση στο ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα


Σε σχόλιο του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ τονίζει:

«Αφού η κυβέρνηση με την πολιτική και τις παλινωδίες της κατάφερε να υπονομεύσει τον μαζικό εμβολιασμό, τώρα προσθέτει κι άλλα εμπόδια στην προστασία της υγείας του λαού. Το πέταγμα χιλιάδων υγειονομικών έξω από το σύστημα υγείας, με την εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα, θα επιβαρύνει κι άλλο την κατάσταση στο ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα με ορατό κίνδυνο την αναστολή λειτουργίας κλινικών, εξειδικευμένων ιατρείων και άλλων υπηρεσιών.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ότι θα αναπληρώσει αυτά τα κενά με μετακινήσεις προσωπικού, άρση κανονικών αδειών και συμβάσεις με ιδιώτες, δείχνει ποιος είναι ο στόχος τους. Στο «νέο ΕΣΥ» που ετοιμάζουν, ο κανόνας θα είναι εξουθενωμένοι υγειονομικοί και νέα κέρδη για τους επιχειρηματίες της υγείας. Ο λαός, μαζί με τον αγώνα του για την αναστολή των απολύσεων, να διεκδικήσει τον άμεσο, πλήρη και ασφαλή εμβολιασμό και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας
».
πηγές: amna.gr, ethnos.gr, avgi.gr, https://www.documentonews.gr, left.gr,

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου