Αλέξης Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης δε θα ήταν πρωθυπουργός αν δεν υπήρχε η διαπλοκή» - Συνέντευξη στο STAR Κεντρικής Ελλάδας (video)

Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ, Star Κεντρικής Ελλάδας, Θανάσης Μερτζάνης,

Εν όψει της σημερινής περιοδείας του στην Εύβοια, ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης συνέντευξη στο STAR Κεντρικής Ελλάδας και τον Δημοσιογράφο Θανάση Μερτζάνη

Συνέντευξη παραχώρησε στο Star Κεντρικής Ελλάδος ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης, ενόψει και της περιοδείας του στην Εύβοια την Παρασκευή. Η συνέντευξη επικεντρώθηκε στη διαχείριση της πανδημίας, την οικονομική κατάσταση και την αύξηση-ψίχουλα στον κατώτατο μισθό, την «επόμενη μέρα» στην Εύβοια, ενώ περιείχε και μια «πληρωμένη» απάντηση στον Κυρ. Μητσοτάκη για τα περί κεριών και εκκλησιών.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στο Star Κεντρικής Ελλάδας

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει πανηγυρίσει τρεις φορές το τέλος του κορονοϊού»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είναι προφανές στο μέσο πολίτη πια ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Παριστάνει ότι πρωθυπουργεύει μία άλλη χώρα, όχι τη χώρα μας. Έχει πανηγυρίσει τρεις φορές το τέλος του κορονοϊού, μας είπε ότι είμαστε στο τελευταίο μίλι και δημιούργησε ένα κλίμα υπερβολικής αισιοδοξίας για να βρισκόμαστε τους τελευταίους τρεις μήνες στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη».

Παράλληλα, καταλογίζει στον πρωθυπουργό ότι ενώ «είχε δύο ολόκληρα χρόνια να ενισχύσει το ΕΣΥ, το ΕΣΥ είναι στα όρια της κατάρρευσης, οι άνθρωποι που δίνουν την ικμάδα των δυνάμεών τους για να το κρατήσουν όρθιο, λιποθυμούν μπροστά στις κάμερες, όπως στη Λάρισα. Η κατάσταση είναι τραγική, σήμερα είναι 2.500 λιγότεροι υγειονομικοί στο ΕΣΥ από ότι το 2019… Στην Ευρώπη είμαστε οι χειρότεροι, ανταγωνιζόμαστε μόνο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και ο κ. Μητσοτάκης κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του ο Αλ .Τσίπρας τόνισε:

«Ο Κυρ. Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από τα ΜΜΕ»

«Ο κ. Μητσοτάκηςέχει αποφασίσει να σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας. Έχει την αίσθηση ότι έχει την πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης διότι τα έχει χρηματοδοτήσει αδρά να ωραιοποιούν την κατάσταση και πιστεύει ότι θα κρυφτεί πίσω από αυτή την προστασία.

Αν δεν υπήρχε η διαπλοκή και η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης να τον στηρίζει δεν θα ήταν σήμερα πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει αμφιβολία.

Έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας, έχει δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής περιθωριοποίησης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας. Τα νοικοκυριά βλέπουν αυξήσεις τρομακτικές στους προϋπολογισμούς τους και ο ίδιος κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα».

Για τον εμβολιασμό

«Υπάρχει ένας συνδυασμός γεγονότων που μας κατατάσσουν στην οδυνηρή θέση, αφενός το χαμηλό ποσοστό του εμβολιασμού - τείχος ανοσίας δεν είναι εύκολο να φτιάξουμε, και από την αρχή ήταν εξαιρετικά δύσκολο να φτιάξουμε - γιατί ήθελε ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, το οποίο ήταν από την αρχή δύσκολο να πιάσουμε, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα κολλήσουμε στο 60%.

Είναι ο συνδυασμός της αδυναμίας πειθούς και του ελλείμματος εμπιστοσύνης της κυβέρνησης που κρατάει πάρα πολύ χαμηλά τον εμβολιασμό, η πολιτική επιλογή να μη συγκρουστεί με ένα σκληρό κομμάτι των ανεμβολίαστων που είναι ιδεολογικά στον χώρο της άκρας Δεξιάς και θέλει να τα έχει καλά με αυτούς γιατί τους θέλει να τους έχει ψηφοφόρους και είναι και η απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η ανυπαρξία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η ουσία όμως σήμερα είναι ότι δεν μπορεί να βρίσκεται η χώρα στις τελευταίες της Ευρώπης, δεύτερη από το τέλος μετά τη Βουλγαρία και να βγαίνεις και να λες ως πρωθυπουργός της χώρας, με ευθύνη, ότι τα πράγματα πάνε καλά, όλα είναι υπό έλεγχο.

Πότε λοιπόν θα είναι τα πράγματα εκτός ελέγχου; Χάνουμε κάθε εβδομάδα που περνάει ένα χωριό 400 – 500 πολιτών. 400 συμπολίτες μας φεύγουν κάθε εβδομάδα. Τι θα γίνει λοιπόν; Πότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για να το αναγνωρίσει αυτό ο πρωθυπουργός και να πάρει μέτρα;

«Να συσταθεί ολιγομελή επιτροπή επιστημόνων υψηλού κύρους»

Για τον εμβολιασμό «λέγαμε και λέμε από την αρχή ότι είναι κρίσιμο το ζήτημα της εμπιστοσύνης και της πειθούς, διότι αποτελεί μια πράξη ελεύθερης βούλησης. Αλλά πρέπει οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι το εμβόλιο σώζει ζωές. Είναι ζήτημα ζωής και πρέπει να πείσουμε τους πολίτες γύρω μας να εμβολιαστούν, ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αξιοπιστία. Δεν μπορεί να πείσει.

Αλλά εδώ που βρισκόμαστε τώρα μετά από 6 μήνες, λέμε ότι εφόσον δεν μπορείς να πάρεις δύσκολες αποφάσεις, ας ορίσουμε μια Επιτροπή ολιγομελή επιστημόνων υψηλού κύρους, όπου δεν θα μπορεί κανείς να πει ότι αυτός έχει σκοπιμότητες, όπως λέμε για πολλούς -και δικαίως από αυτούς που παρουσιάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως εκπρόσωποι της επιστημονικής επιτροπής- αλλά οι αποφάσεις παίρνονται σε κλειστές πόρτες στο Μαξίμου και έρχονται και τις εγκρίνουν, που μας λένε για παράδειγμα, ότι στα σχολεία δεν κολλάει, στα λεωφορεία δεν κολλάει. Να βγει μια επιτροπή σοβαρών ανθρώπων με κύρος και να μας πούνε τι πρέπει να κάνουμε».

Έλεγαν στους πολίτες «εμβολιάστηκες και τελείωσες»

«Όταν λες στον πολίτη ότι είναι η επιχείρηση «Ελευθερία» και εμβολιάστηκες και τελείωσες, είναι λάθος. Είναι λάθος, διότι όλοι έπρεπε να γνωρίζουμε -και εμείς το γνωρίζαμε, απορώ πώς η κυβέρνηση δεν το γνώριζε- ότι η υπόθεση της πανδημίας δεν θα διαρκέσει 6 μήνες. Ότι και το εμβόλιο θα δημιουργήσει αντισώματα, αλλά τα οποία θα διαρκέσουν περίπου 6 μήνες και μετά θα αρχίσουν να πέφτουν τα αντισώματα, τώρα πρέπει να πάμε όλοι να κάνουμε την τρίτη δόση του εμβολίου.

Όταν δημιουργείς ένα κλίμα εφησυχασμού, τότε χαλαρώνει και ο κόσμος και τώρα έχουμε αυτή τη στιγμή που μιλάμε 15% εμβολιασμένους στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Και βεβαίως αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς ανεχόμαστε ως κοινωνία τα δυο μέτρα και δυο σταθμά. Πώς ανεχόμαστε δηλαδή να δημιουργείται και ενδεχομένως ορθώς ένα κλίμα υγειονομικής προστασίας στον πολίτη ο οποίος είναι έμπορος και έχει ένα μαγαζί και πρέπει για να μπεις στο μαγαζί του κάποιος να είναι πλήρως εμβολιασμένος ή να δείξει ότι έχει τεστ και πώς σε μια σειρά από άλλες λειτουργίες αυτό δεν απαιτείται».

Η απάντηση στον Μητσοτάκη για το κερί

Η απάντηση του Τσίπρα στον Μητσοτάκη για το κερί στην εκκλησία 
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου: «Αναφερθήκατε στην τροπολογία που κατατίθεται για τις εκκλησίες και τους ελέγχους των πιστών κατά την προσέλευσή τους εκεί. Και πολλοί αναρωτιούνται γιατί μόνο στις εκκλησίες; Είναι τα μοναδικά σημεία υπερμετάδοσης; Σημειολογικά σημαίνει κάτι; Φταίει το γεγονός για παράδειγμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν του έχει δημιουργηθεί η ανάγκη να ανάψει ένα κερί στην εκκλησία; Δεν γνωρίζει ότι δεν είναι μόνο αυτό το σημείο υπερμετάδοσης;», ο Αλ. Τσίπρας απάντησε:

«Καλά, όσο θα κυβερνάει ο κ. Μητσοτάκης, αν κυβερνήσει για πολύ ακόμη, ο μέσος Έλληνας θα βρεθεί στην ανάγκη να πάει να ανάψει κάνα κερί μπας και σωθούμε. Αλλά δεν νομίζω ότι το θέμα είναι ότι οι εκκλησίες είναι χώροι υπερμετάδοσης.

Το θέμα είναι ότι πρέπει να έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Κι εγώ, επειδή έχω πολλούς και πολλές ηλικιωμένους ανθρώπους γνωστούς που θέλουν να πάνε να προσευχηθούν, είναι θρησκευόμενοι και δεν πάνε. Και δεν πάνε γιατί δεν τους προστατεύει η πολιτεία και δεν τους προστατεύει και η ίδια η εκκλησία. Και αυτό το οποίο καταθέσαμε χθες θα έπρεπε να είναι και μια μέριμνα και της ίδιας της εκκλησίας.

Διότι όταν το Σύνταγμά μας μιλάει για την ανεμπόδιστη πρόσβαση, εδώ έχουμε ένα εμπόδιο στην πρόσβαση από τους ανθρώπους οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι αλλά είναι ανοσοκατεσταλμένοι, αλλά έχουν χαμηλά αντισώματα, αλλά φοβούνται γιατί πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση και τους λες πήγαινε να προσευχηθείς, αλλά ξέρεις κάτι, δίπλα σου μπορεί να είναι κάποιος ο οποίος από άποψη είναι ανεμβολίαστος και να φέρει τον ιό. Δεν θα προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους; Στο όνομα να μην δυσαρεστήσουμε μια μικρή μειοψηφία η οποία μας ψηφίζει, ή που μπορεί να θέλουμε να μας ψηφίζει και να μη δυσαρεστηθεί; Αυτό κάνει ο κ. Μητσοτάκης τώρα. Συμπεριφέρεται σαν Γκόρτσος. Σαν πολιτευτής, ενώ είναι πρωθυπουργός, με ευθύνη την ώρα της πανδημίας.

Άρα λοιπόν η πρότασή μου ίσα ίσα δεν έχει καμία έννοια στοχοποίησης των ναών και της θρησκευτικής λειτουργίας. Έχει την έννοια της προστασίας των πιστών και του δικαιώματος, του συνταγματικού δικαιώματος της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων».

Για τον κατώτατο μισθό

«Πρώτα απ’ όλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν απαιτεί δημοσιονομικό χώρο. Δεν είναι δημοσιονομικό μέτρο. Τον κατώτατο μισθό τον δίνει ο ιδιωτικός τομέας.

Δεύτερο, οι αναγκαίες παρεμβάσεις που αφορούν την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι σε αυτό το κύμα της ακρίβειας, δεν απαιτεί ένα υπέρογκο δημοσιονομικά ποσό και εν πάση περιπτώσει δεν είναι και παραμετρικού χαρακτήρα αυτές οι δαπάνες. Δεν θα κρατήσουν -ελπίζουμε τουλάχιστον– για όλο το επόμενο χρονικό διάστημα και τον επόμενο και το μεθεπόμενο χρόνο. Ελπίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε ένα παροδικό φαινόμενο.

Άρα, εάν δεν έρθεις επικουρικά να στηρίξεις τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται από αυτό το παροδικό φαινόμενο, μέχρι να τελειώσει θα έχεις τεράστιες απώλειες. Θα βγούνε στο κοινωνικό περιθώριο, στη φτώχεια, έξω από την οικονομική δραστηριότητα επιχειρήσεις. Άρα, είναι ευθύνη της πολιτείας να το κάνει αυτό.

Και το τρίτο είναι ότι έχεις μια κυβέρνηση η οποία, την ώρα που έχουμε ένα τεράστιο πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, δεν παίρνει κανένα θεσμικό μέτρο. Αντιθέτως, παίρνει μέτρα σε αντίθετη κατεύθυνση.

Ενώ τώρα χρειάζεσαι μια ισχυρή δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, η οποία να πάει στον ανταγωνισμό και να κρατήσει χαμηλά τις τιμές για την κοινή ωφέλεια, όπως έκανε επί των ημερών μας η ΔΕΗ που συγκρατούσε, δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ το τιμολόγιο στο ρεύμα επί των ημερών μας. Αντιθέτως, είχαμε δημιουργήσει το κοινωνικό τιμολόγιο για χιλιάδες νοικοκυριά.

Έρχεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης και λέει ιδιωτικοποίηση. Ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ σε ιδιώτες με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου. Εκχώρηση, πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε μια περίοδο, επαναλαμβάνω, που θα έπρεπε η ΔΕΗ να ασκεί ένα ρόλο μέσα στον ανταγωνισμό να κρατάει χαμηλά τις τιμές και έρχεται και βγάζει από τη ΔΕΗ το «Δ». Τώρα δεν είναι ΔΕΗ είναι ΕΗ. Είναι Επιχείρηση Ηλεκτρισμού μόνο».

Ο διάλογος για τη ΔΕΗ

Για το θέμα της ΔΕΗ, ο Αλ. Τσίπρας είχε την εξής συνομιλία:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι ότι και εκεί κατηγορείστε και εσείς ως κυβέρνηση ότι δεσμευτήκατε τη μείωση από το 49% στο 34% και μάλιστα του αντίτιμου της πώλησης...

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποια μείωση δεσμευτήκαμε εμείς;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην προηγούμενη κυβέρνησή σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποια; Πού; Κάναμε εμείς καμία μείωση; Ίσα ίσα, εμείς κρατήσαμε το 51%...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 17%. Το περιβόητο 17% για το οποίο σας κατηγορούν.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κρατήσαμε το 51% του ΑΔΜΗΕ. Όχι, εντάξει τώρα μπορούν να μας κατηγορούν και για το ότι εν πάση περιπτώσει το οτιδήποτε μπορεί να υπάρχει σε αυτή τη γη και την καθημερινότητά μας, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τεσσεράμισι χρόνια μέσα σε πολύ πιο δύσκολες οικονομικά και δημοσιονομικά συνθήκες. Και κράτησε το 51% της ΔΕΗ, τον δημόσιο χαρακτήρα της, κράτησε το 51% του ΑΔΜΗΕ. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής, όταν ο Σαμαράς είχε ετοιμάσει το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, όταν η πίεση της τρόικα ήταν να πάρει τα φιλέτα της παραγωγής ενέργειας, που ήταν τα υδροηλεκτρικά».

Τα ψίχουλα της αύξησης του 2%

Σχετικά, με την ανακοίνωση «2+2 τοις εκατό αύξηση στον κατώτατο μισθό και ένα ειδικό πρόγραμμα σε συνεννόηση υπουργείου Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες, συνεταιριστές», ο Αλ. Τσίπρας σχόλιασε:

«Με συγχωρείτε, ανακοινώθηκαν ψίχουλα, έτσι; Δηλαδή το 2% που αυξάνει τον μισθό το 2022, είναι αστείο, είναι 50 λεπτά τη μέρα. Εμείς, μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια, καταργήσαμε τον υποκατώτατο και αυξήσαμε 11% το μισθό και 20% τον υποκατώτατο, για τους νέους, αυτό τον ρατσιστικό διαχωρισμό που είχε επιβάλλει ο κ. Σαμαράς. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό στα 650. Και προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί για αυξήσεις 7,5% συν 7,5% μέσα στο 2020 και το 2021.

Ο κ. Μητσοτάκης τότε τι έλεγε προεκλογικά, κάτω από την πίεση των δικών μας εξαγγελιών: Ότι «εμείς θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στο διπλάσιο της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης». Το 2021 λοιπόν, τον χρόνο αυτόν που διανύουμε, αναμένουμε να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 6%. Άρα, με βάση τη δική του προεκλογική υπόσχεση, έπρεπε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό 12%. Και ανακοινώνει 2%. Και κάτω από την πίεση που ασκούμε εμείς, λέγοντας στα 800 ευρώ ο κατώτατος αύριο το πρωί, κάτω από τη δική μας πίεση βγαίνει και λέει ένα γενικόλογο, «θα τον ξαναυξήσουμε». Και δεν το αυξάνει τώρα. Γιατί, πότε αργότερα, δηλαδή;

Εδώ λοιπόν μιλάμε για μια κοροϊδία. Κι όσο ο ελληνικός λαός αυτά δεν τα καταλαβαίνει, θα τα καταλάβει όταν θα δει τον λογαριασμό στην τσέπη του. Θα είναι οδυνηρό όταν θα τα καταλάβει».

Η πρόταση για εξεταστική

«Νομίζω ότι έχει έρθει σε πολύ δύσκολη θέση ο κ. Μητσοτάκης με την πρότασή μας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με βάση τη δυνατότητα που μας δίνει το νέο Σύνταγμα. Να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή από την αντιπολίτευση με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, της μειοψηφίας δηλαδή για να ελέγξει πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Και ήταν κάτι που το ψηφίσαμε μαζί στο Σύνταγμα. Και εφαρμόζεται τώρα για πρώτη φορά. Κι έρχεται σε μεγάλη δυσκολία, διότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα 40 και πλέον εκατομμύρια που έχει δώσει πάνω απ’ το τραπέζι, εννοώ έχουν συμβασιοποιηθεί, δεν μιλάω για μαύρα λεφτά. Πάνω από το τραπέζι. αλλά έχουν δοθεί χωρίς κριτήρια.

Δεν έδωσε χρήματα με βάση το κριτήριο του πόσοι δημοσιογράφοι δουλεύουν στο κάθε μέσο, με βάση το κριτήριο του τι απήχηση έχει το κάθε μέσο. Απέκλεισε κάποια Μέσα εντελώς, κάποια άλλα τους έδωσε ψίχουλα και σε κάποια άλλα, επειδή θεωρούσε ότι αυτούς έπρεπε να ευνοήσει, έδωσε πάρα πολλά εκατομμύρια. Αξιοποίησε δηλαδή το δημόσιο χρήμα, των Ελλήνων φορολογουμένων, σε μια περίοδο κρίσης, πανδημίας, με πρόσχημα μάλιστα την πανδημία για να δημιουργήσει το δικό του καθεστώς στα ΜΜΕ. Αυτό είναι ένα πλήγμα στον πυρήνα της δημοκρατίας.

Και είναι κάτι που, κατά την άποψή μου, πέρα από τις ποινικές διαστάσεις που μπορεί να έχει, και θα έχει, εγώ βάζω την ηθική διάσταση. Διότι και στην Αυστρία έτσι ξεκίνησε, ως ένα μεγάλο ηθικό σκάνδαλο που ανάγκασε τον Κουρτς να παραιτηθεί. Ο Κουρτς δεν παραιτήθηκε γιατί δρομολογήθηκε μια κατηγορία ποινική -ενδεχομένως στο μέλλον να δρομολογηθεί- αλλά γιατί δεν άντεξε το ηθικό βάρος. Εκεί μιλάγαμε για ένα εκατομμύριο ευρώ, εδώ μιλάμε για 40 και πλέον εκατομμύρια.

Και να σας πω και κάτι άλλο: Από την αρχή του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021, σε 18 μήνες, έχει δοθεί ένα απίστευτο ρεκόρ 2 δισ. Ευρώ, όχι 40, σε απευθείας αναθέσεις. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα. Δηλαδή, αυτή είναι η κυβέρνηση των απευθείας αναθέσεων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και η κυβέρνηση η οποία τελικά αποδεικνύεται απολύτως ανίκανη να υπερασπιστεί τις ανάγκες των πολιτών σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή».

Για την Εύβοια

«Θα μπορούσε την ώρα της καταστροφής, καταλαβαίνω ότι ήταν για τον πρωθυπουργό ριψοκίνδυνο να βρεθεί εκεί με την έννοια ότι η αγανάκτηση των πολιτών ήταν πάρα πολύ έντονη.

Αλλά μου κάνει εντύπωση: όλο αυτό το διάστημα ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει πάει σε διάφορα μήκη και πλάτη της χώρας, έχει φωτογραφηθεί σε παραλίες, σε ευχάριστες στιγμές, στιγμές όπου εκτελεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα, δεν έχει βρει ούτε μισή ώρα να πάει σ’ αυτούς τους ανθρώπους να τους μιλήσει, να δει τι κάνουν, πώς ζουν.

Όρισε μια Επιτροπή, έβαλε έναν άνθρωπο εκεί, εν πάση περιπτώσει αυθαίρετα, εννοώ χωρίς τη συνεννόηση και τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Μπορεί να είναι ο καλύτερος, ή ο χειρότερος, δεν έχει σημασία. Δεν θέλω να κάνω κριτική στον κ. Μπένο. Αλλά αυτός ασχολείται μ’ ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι τους επόμενους μήνες, αναρωτιέται κανείς;

«Πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι στην Εύβοια τους επόμενους μήνες;»

Τα πρώτα σχέδια που θα έρθουν να υλοποιηθούν, θα αρχίσουν από το ’23. Θα αρχίσει η υλοποίησή τους. Μέχρι το ’23 πώς θα ζήσουν οι ρητινοπαραγωγοί, πώς θα ζήσουν οι μελισσοκόμοι; Πώς θα ζήσουν οι ελαιοπαραγωγοί, οι άνθρωποι που είχαν αγροτικές εκτάσεις και καταστράφηκαν; Που είδαν τα ζώα τους να καίγονται; Οι άνθρωποι που έχουν δει τα σπίτια τους να καίγονται, ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει αποκαταστάσεις, δεν έχουν δοθεί όλες οι αποζημιώσεις.

Άκουγα πριν από λίγες εβδομάδες τον κ. Λέκκα να συγκρίνει με μια αντίστοιχη καταστροφή στην Κύπρο που, μέσα σε δυο μήνες έγιναν αντιπλημμυρικά έργα. Κι εδώ δεν έχει πατήσει ούτε ένα συνεργείο να κάνει αντιπλημμυρικά έργα. Τα μόνα που έχουν γίνει, πληροφορούμαι, είναι από τον Συνεταιρισμό των Ρητινοπαραγωγών, που κάνουν κάποια κορμοδέματα.

Εδώ έχει αφεθεί ένας τόπος ολόκληρος στην εγκατάλειψη. Κι αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Εμείς βγήκαμε και προτείναμε, βεβαίως, να γίνουν σχέδια μακρόπνοα, πάρα πολύ σημαντικό, αλλά τα μακρόπνοα σχέδια θέλουν και πόρους. Εδώ δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη να δοθούν χρήματα εκτάκτως από το Ταμείο Ανάκαμψης να κατευθυνθούν στη Βόρεια Εύβοια και στις άλλες πληγείσες περιοχές.

Αλλά, πέρα από τα μακρόπνοα, πρέπει να δούμε πώς θα ζήσει ο κόσμος. Γι' αυτό προτείναμε το εισόδημα έκτακτης ανάγκης γι' αυτούς τους ανθρώπους. 400 ευρώ κάθε ενήλικας, το πρώτο μέλος της οικογένειας συν 200 το δεύτερο, και 100 για κάθε παιδί. Για να ζήσουν. Το πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι να ζήσουν οι άνθρωποι εκεί, να μείνουν στον τόπο τους.

Έχω την αίσθηση ότι, πέρα από την επικοινωνία, τα μεγάλα λόγια, το λιβάνισμα κάποιων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που έχουν βεβαίως λόγους να το κάνουν αυτό, υπάρχει και η πραγματική ζωή, που δεν δείχνεται στις οθόνες των τηλεοράσεων των μεγάλων τηλεοπτικών δελτίων. Εσείς στα περιφερειακά είστε αναγκασμένοι.

Άρα λοιπόν, εγώ αυτό θέλω να δω ιδίοις όμμασι, να συζητήσω μ’ αυτούς τους ανθρώπους. Να καθίσουμε να δούμε τα προβλήματά τους και να διεκδικήσουμε. Όχι απ’ αυτή την κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχω καμία ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει, χειρότερα θα κάνει τα πράγματα. Να σχεδιάσουμε όμως και να διεκδικήσουμε την επόμενη μέρα με τις δικές μας δυνάμεις».

Για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Στο κλείσιμο της συνέντευξης, ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε «αν βλέπετε πρόωρες εκλογές ή αν η έναρξη αυτής της περιοδείας σας ανά την Ελλάδα σηματοδοτεί κάτι τέτοιο», και απάντησε:

«Τις πρόωρες εκλογές δεν θα τις κάνει ο κ. Μητσοτάκης γιατί τις φοβάται όπως ο διάολος το λιβάνι. Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει όσο περνά ο καιρός να τις απαιτήσει, να τις διεκδικήσει και να τις κερδίσει η ελληνική κοινωνία».


Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Εύβοια. Αναλυτικά το πρόγραμμα, που κλείνει με ομιλία στις 7 μ.μ. στη Χαλκίδα:

12:00: Σύσκεψη με φορείς στην Ιστιαία (Δημαρχείο, Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού)

14:00: Συνάντηση με τοπικούς φορείς στο Αχλάδι (Δήμος Μαντουδίου -Λίμνης- Αγίας Άννας)

19:00: Ομιλία στο ΔΑΚ Χαλκίδας – «Μελίνα Μερκούρη»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου