ΚΙΝΑΛ: Tηλεμαχία με τους 5 από τους 6 υποψηφίους για την προεδρία (video)

ΚΙΝΑΛ. τηλεμαχία, debate, ΕΡΤ, Ν. Ανδρουλάκης, Π. Γερουλάνος, Χ. Καστανίδης, Α. Λοβέρδος, Π. Χρηστίδης, Π. Τσίμας, Τ. Παππάς, Α. Παραρασκευοπούλου,
Ένα πολύ ενδιαφέρον debate μεταξύ των πέντε από τους έξι υποψηφίους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ διεξήχθη χθες το βράδυ στα στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης που κράτησε κάτι λιγότερο από δυο ώρες...
Πραγματοποιήθηκε χθες η τηλεμαχία με τους πέντε από τους έξι υποψηφίους για την προεδρεία του ΚΙΝΑΛ στην ΕΡΤ . Τις θέσεις τους παρουσίασαν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης (με αλφαβητική σειρά) ενώ δεν θα συμμετείχε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Τις ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Τάσος Παππάς και Γιώργος Κουβαράς, ενώ η Αντριάνα Παρασκευοπούλου έκανε την πρώτη και την καταληκτική ερώτηση της τηλεμαχίας.


Το ντιμπέιτ έγινε σε 5 θεματικές ενότητες:

  1. Διαχείριση κρίσεων (Πανδημία, Οικονομία, Κλιματική αλλαγή ενεργειακή κρίση}
  2. Εξωτερική πολιτική (Εθνικά θέματα, Τουρκία, μεταναστευτικό)
  3. Δημοκρατία- Θεσμοί-Πολιτικό Σύστημα-Νέες τεχνολογίες
  4. Κόμμα, Στρατηγική και συμμαχίες
  5. Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να μιλάμε για ένα “επιτυχημένο debate” των Υποψηφίων του Κινήματος Αλλαγής, με το “φάντασμα” του Γ. Παπανδρέου να “πλανάται” πάνω από το στούντιο της Κατεχάκη – και αυτό την στιγμή που κύκλοι του επιτελείου του Πρώην Πρωθυπουργού δηλώνουν πως σε ενδεχόμενο παρουσίας του στο Β' γύρο, ο ίδιος θα βρεθεί στην “τηλεμαχία” – αποφεύγοντας ωστόσο τα “μπαράζ” καθότι φαίνεται…

Με προσεκτική στρατηγική εμφανίστηκαν οι πέντε υποψήφιοι αρχηγοί του ΚΙΝΑΛ στο debate στην ΕΡΤ, από το οποίο απουσίαζε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Οι κ.κ. Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης, Γερουλάνος και Χρηστίδης επί δύο ώρες απαντούσαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Ανδριάννας Παρασκευοπούλου, Παύλου Τσίμα, Τάσου Παππά και Γιώργου Κουβαρά, αναπτύσσοντας τις θέσεις τους εφ’ όλης της ύλης. Ωστόσο, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις, οι αιχμές αλλά και τα χαμόγελα.

Θέματα όπως η συγκυβέρνηση με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, η εκπροσώπηση στη Βουλή αν εκλεγεί εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός, η θέση για τις γυναικοκτονίες, η συμφωνία των Πρεσπών, η επόμενη ημέρα στο ΚΙΝΑΛ και η ενότητα της παράταξης, καθώς και οι απόψεις τους για την διαχείριση της πανδημίας, τα εθνικά θέματα, την πράσινη ανάπτυξη κυριάρχησαν στο διάλογο μεταξύ τους.

Οι καινοτομίες ενός πιο φρέσκου debate

Αξίζει να σημειωθεί ότι το debate κράτησε ακριβώς όσο ήταν προγραμματισμένο, (22:00-00:00) ενώ δεν ξέφυγε η αντιπαράθεση μεταξύ τους. Η δομή του βοήθησε σε αυτό: Ηταν σφιχτή με τους χρόνους (τους οποίους σεβάστηκαν όλοι οι συμμετέχοντες) ενώ οι καινοτομίες που εφάρμοσε η διοίκηση της ΕΡΤ σε συνεννόηση με τους δημοσιογράφους και τους εκπροσώπους των υποψηφίων, βοήθησε να γίνει πιο ελεύθερη και πιο φρέσκια η συζήτηση. Οι υποψήφιοι, μετά το αρχικό «μούδιασμα», μπόρεσαν να κάνουν τις τοποθετήσεις τους, αν και δεν τόλμησαν κάτι εκτός πεπατημένης. Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων ήταν καίριες, σοβαρές, ενίοτε υπαινικτικές και σκληρές και πάντως ήταν αυτό που λέμε «δημοσιογραφικές». Επίσης, η καινοτομία να μπορεί ένας δημοσιογράφος να κάνει follow up σε ερώτηση άλλου συναδέλφου του έπαιξε τον ρόλο της. Βοήθησε πολύ στη φρεσκάδα του debate και η τελευταία ενότητα όπου κάθε υποψήφιος μπορούσε να ρωτήσει ελεύθερα όποιον αντίπαλό του ήθελε. Εκεί διεφάνησαν και οι προθέσεις «ανοιγμάτων» ενόψει του β’ γύρου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να απευθύνει ερώτηση στον Χάρη Καστανίδη, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος ρώτησε τον Παύλο Γερουλάνο. Από αυτό τον τελευταίο γύρο βγήκαν μάλιστα και ειδήσεις, όπως οι αιχμές Γερουλάνου για τις «εστίες μούχλας» στη Χ. Τρικούπη και η επικριτική στάση Χρηστίδη έναντι Λοβέρδου για τη στάση του στην ψηφοφορία για τον Ποινικό Κώδικα.

Το διπλό πλάνο των υποψηφίων να ρωτούν ο ένας τον άλλον, συνετέλεσε ώστε να είναι πιο ενδιαφέρον το τηλεοπτικό προϊόν, ενώ συνιστά επίσης ένα καλό πρόκριμα και μια καλή ιδέα που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υιοθετηθεί και στο επόμενο debate -εφόσον υπάρξει – ανάμεσα στους μονομάχους του β’ γύρου.

Το χθεσινό debate στην ΕΡΤ πάντως, κράτησε το ενδιαφέρον των χρηστών των social media. Είναι χαρακτηριστικό ότι έγινε πρώτο trend στο twitter μπροστά μάλιστα από τον Σασμό και το GNTM.

Αμέσως μετά το debate, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανήρτησε στο facebook τη φράση «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό» και τη συνόδευσε με φωτογραφίες από την τηλεμαχία.

Από την πλευρά του επιτελείου Νίκου Ανδρουλάκη επεσήμαιναν ότι ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ «μίλησε για ουσία της πολιτικής, ανέδειξε σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική ατζέντα, ήταν ενωτικός, κράτησε καθαρές αποστάσεις και από ΝΔ και από ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε ξεκάθαρα το δίλημμα «ανανέωση ή ανακύκλωση» για την επόμενη μέρα».

Η κόντρα Καστανίδη-Λοβέρδου για ποινικό κώδικα

Στον θεματικό κύκλο για τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς, Χάρης Καστανίδης και Ανδρέας Λοβέρδος διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την αυστηροποίηση των ποινών.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε υπέρμαχος σκληρότερων ποινών, επικρίνοντας μάλιστα το κόμμα του για την καταψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Απ’ την άλλη, ο κ. Καστανίδης διαφώνησε κάθετα με τον συνυποψήφιό του, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «διαφωνώ με την αυστηροποίηση των ποινών με τον Ανδρέα Λοβέρδο, χρειάζονται προληπτικές δομές», ενώ εξήγησε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως οι αυστηρές ποινές δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Οι… «νεόγεροι» του Λοβέρδου

Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του Ανδρέα Λοβέρδου περί… νεόγερων. «Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να απευθυνθεί στη νεολαία, αλλά αυτό δεν γίνεται με νεόγερους», αφήνοντας σαφείς αιχμές για συνυποψηφίους του, ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος διαθέτει «βιογραφικό ενότητας και ότι το απέδειξε το 2015, το 2012 και το 2007. «Σε άλλους το ερώτημα τι θα κάνω την επόμενη μέρα» δήλωσε…

Καστανίδης: Υπήρξε σκάνδαλο Novartis αλλά και μεθοδεύσεις για να χτυπηθούν πολιτικά πρόσωπα

Από τη μεριά του, ο Χάρης Καστανίδης, όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση Novartis δεν δίστασε να δηλώσει ότι «προφανώς είναι σκάνδαλο», ωστόσο επισήμανε ότι «από δύο διαδοχικές κυβερνήσεις έγιναν μεθοδεύσεις έξω από νομικό πολιτικό για να χτυπηθούν πρόσωπα».

Μπηχτές Γερουλάνου για τη Χαριλάου Τρικούπη και οι «εστίες μούχλας»

Στην τελευταία ενότητα, όπου οι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι απηύθυναν ερωτήσεις στους αντιπάλους τους, ο Ανδρέας Λοβέρδος ρώτησε τον Παύλο Γερουλάνο για τη μη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις 5 Δεκεμβρίου, όπου φάνηκε ότι μεταξύ των δύο υπάρχει κοινός τόπος για το εν λόγω ζήτημα.

Ο κ. Γερουλάνος, μάλιστα, είπε ότι παρότι είχε προτείνει να υπάρχει για όλους η δυνατότητα και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εσωκομματικές εκλογές, αυτό απορρίφθηκε «γιατί μέσα στο κόμμα υπάρχουν «εστίες μούχλας», γιατί φοβούνται το άνοιγμα του κόμματος, ενώ τύπωσαν ακόμα και ψηφοδέλτια, που σημαίνει «σταυρωμένα» ψηφοδέλτια, δηλαδή θεωρούν τον ψηφοφόρο »πρόβατο» και τόνισε την αναγκαιότητα «να ανοίξουμε το κόμμα».

Για τη Δημοκρατία, τους Θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, το Πολιτικό Σύστημα, τη Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση και τις Νέες τεχνολογίες

Οι πέντε υποψήφιοι μίλησαν για τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα.

Χάρης Καστανίδης: «Να μην επιβεβαιώσουμε ότι η ιστορική μας μνήμη είναι κοντή»
«Να μην επιβεβαιώσουμε ότι η ιστορική μας μνήμη είναι κοντή. Ως υπουργός Δικαιοσύνης, τάχθηκα κατά της Διαφθοράς και της Διαπλοκής και χρησιμοποιείται ακόμα», τόνισε ο Χάρης Καστανίδης, σημειώνοντας έχει κάνει και δημόσια δήλωση πως διαφωνεί απόλυτα με τον Ανδρέα Λοβέρδο στο θέμα της αυστηροποίησης των ποινών.

«Θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους το δικαίωμά του να διαφοροποιείται», προσέθεσε ενώ όπως είπε, η αυστηροποίηση των ποινών ίσχυε π.χ. για την ανθρωποκτονία από πρόθεση με ισόβια κάθειρξη από το 2019 αλλά «οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν στη διάρκεια του χρόνου».

Ανδρέας Λοβέρδος: «Θα είμαστε δημοκράτες αλλά όχι παρδαλοί»
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος, σημείωσε πως «θα είμαστε δημοκράτες αλλά όχι παρδαλοί», τονίζοντας ότι «η δημοκρατία ξεκινά από το σπίτι μας. Αν στο σπίτι μας δεν έχουμε δημοκρατία, δεν μπορούμε να το ζητάμε».

Παύλος Χρηστίδης: «Η δημοκρατία είναι σαν τον έρωτα, πρέπει να την κρατάς ζωντανή»
Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι σαν τον έρωτα, πρέπει να την κρατάς ζωντανή, αυτό να το δούμε και στα social media», υπογραμμίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπογραφών για την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ήταν από ανθρώπους που συνάντησε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Διαμορφώνουμε νέες συνθήκες για τη Δημοκρατία, την τροφοδοτούμε και απέναντι στο δηλητήριο (των fake news και false news) βλέπουμε τι πρέπει να κάνουμε» σημείωσε ο κ. Χρηστίδης.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να ξαναφτιάξουμε ισχυρή την παράταξή μας»
Στη συνέχεια, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι τα κόμματα σε δύσκολα σταυροδρόμια παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους και συμπλήρωσε: «Σε ένα τέτοιο σταυροδρόμι βρίσκονται οι δημοκρατικοί πολίτες στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Αυτοί θα επιλέξουν ποιο είναι το μέλλον μας».

«Ζητώ από τους πολίτες να μου δώσουν την ευκαιρία να ξαναφτιάξουμε ισχυρή την παράταξή μας (…) που πονάει στις σχέσεις με την κοινωνία, έχουμε μια αξιόπιστη σχέση με όλες τις γενιές και ιδιαίτερα με τους νέους ανθρώπους» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Όσοο αφορά στο σημαντικό θέμα της βουλής, προφανέστατα ο άνθρωπος ο οποίος θα εκπροσωπεί την άποψή μου θα έχει τη δική μου πολιτική κατεύθυνση και θα είναι μια επιλογή που θα γίνει μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα», σημείωσε.

Παύλος Γερουλάνος: «Εχουμε ένα βαθύτατα άρρωστο πολιτικό σύστημα»
«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ένα βαθύτατα άρρωστο πολιτικό σύστημα», δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος, αναφέροντας ότι «όλες οι παθογένειες στην Ελλάδα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά επειδή όλοι αρνούνται να αλλάξουν αυτό που είναι το πολιτικό σύστημα».

Οπως σημείωσε, αυτό είναι το φαινόμενο, ενώ η αιτία είναι ο τρόπος που συγκεντρώνεται η εξουσία στα χέρια πολύ λίγων ανθρώπων, προσθέτοντας ότι «αν δεν αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία από τα χέρια των λίγων, αν δεν φύγει η εξουσία από το κεντρικό πολιτικό σύστημα και πάει στους δήμους, στα επιμελητήρια, στους συνεταιρισμούς, στα τοπικά πανεπιστήμια, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ποτέ τη σωστή διακυβέρνηση της χώρας και τη σωστή διεύρυνση της παραγωγικής βάσης».

Οι θέσεις τους για την πανδημία

Τις θέσεις τους για την πανδημία και την αντιμετώπισή της, ξεδίπλωσαν οι 5 εκ των 6 υποψηφίων αρχηγών του ΚΙΝΑΛ στο debate στην ΕΡΤ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο όραμά του για ένα κόμμα με πρόγραμμα και στρατηγικό σχέδιο που θα αντιμετωπίζει άμεσα τις όποιες κρίσεις. Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η παράταξη έχει ανάγκη να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Στο σχόλιό του σημείωσε: “Βιώνουμε τραγικές στιγμές. Έχουμε εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά. Η κυβέρνηση κινείται με ατολμία και η αξιωματική αντιπολίτευση με δημαγωγία. Η λογική είναι δεν κολλάει στην εκκλησία ή δεν κολλάει στην πορεία. Χρειάζεται υπευθυνότητα και συνέπεια.”

Ο Παύλος Γερουλάνος σε ερώτηση για το εάν η διαχείριση και αντιμετώπιση των κρίσεων απαιτεί ευρύτερη συναίνεση απάντησε ότι η πραγματικότητα είναι ότι θα χρειαστούν συνεργασίες σε πολλαπλά επίπεδα. Αναφέρθηκε δε στα τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει εκείνος που θα κληθεί να ηγηθεί αν μέσω της όποιας κρίσης: Να δίνει το σωστό παράδειγμα, να κρατά τον ελληνικό λαό ενωμένο απέναντι σε μια κρίση και να συμπεριφέρεται και στους δικούς του και στους απέναντι με τον ίδιο τρόπο. «Η ευθύνη πάει σε έναν ακόμα και όταν υπάρχουν συνεργασίες. Είμαι υπέρ των συνεργασιών αρκεί να γίνονται με βάση τις προτεραιότητες της χώρας» τόνισε.

Ο Χάρης Καστανίδης για το «αόρατο χέρι της αγοράς» σχολίασε ότι επείγει να επανέλθουν ορισμένες σοσιαλδημοκρατικές αρχές. «Πρέπει να ρυθμίζεται η αγορά και να μην μένει αχαλίνωτη. Η σύγχρονη ελληνική σοσιαλδημοκρατία αυτό θα επιχειρήσει να κάνει» είπε.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στην πανδημία και σημείωσε ότι είναι ο πρώτος που είπε ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για ατολμία και εξαιρέσεις. «Φυσικά και συζητάμε με όλους μέσα στη Βουλή. Αν υπάρχει κοινός τόπος να προταθεί κάτι ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία».

Σε ερώτηση για το ποια κυβέρνηση αντιμετώπισε καλύτερα τις κρίσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η χώρα κλήθηκε να απαντήσει ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος τόνισε πως την χώρα στην κρίση έβαλε, χωρίς αμφιβολία, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Τι απάντησαν για το ενδεχόμενο πολιτικών συνεργασιών και συγκυβέρνησης
Πάντως, στο θεματικό κύκλο για τις πολιτικές συνεργασίες, οι πέντε συνυποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ φάνηκαν να συγκλίνουν στις θέσεις τους, αφού έκαναν κριτική τόσο στη ΝΔ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας είτε με τον έναν είτε με τον άλλον.

Ωστόσο, ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, που έκανε λόγο για συμμαχία με τον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και όχι με την ηγεσία του κόμματος. «Άλλο ο κόσμος και άλλο η ηγεσία της αριστεράς, που συνεργάστηκε με τον Καμμένο ή έκανε το απαράδεκτο δημοψήφισμα και μίλησε για αρμούς εξουσίας. Ο Τσίπρας δημαγωγεί, δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου