3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ- 3η ημέρα: Ψηφοφορία για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου, της ΚΕ και Θεματικές συζητήσεις - Παρέμβαση Ευκλείδη Τσακαλώτου.

εκλογή Προέδρου, εκλογή Κεντρικής Επιτροπής, Θεματικές συζητήσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος,

Με ομιλίες συνέδρων και θεματικά τραπέζια συνεχίζεται η τρίτη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σήμερα Σάββατο, 16 Απριλίου 2022, συνεχίζεται ο διάλογος και η ανταλλαγή θέσεων και απόψεων μεταξύ των μελών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με παρεμβάσεις που θα διαρκέσουν όλη την ημέρα.

Παράλληλα, μετά την απόφαση για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με μία κάλπη  επί των δύο προτάσεων που κατατέθηκαν και έλαβε το συνέδριο χθες, πραγματοποιείται σήμερα η ψηφοφορία από τις 14:30 μέχρι τις 8 το βράδυ.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση, και η πρόταση που κατέθεσαν 14 στελέχη που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» για εκλογή προέδρου και ΚΕ από το Συνέδριο.

Ως προς τις θεματικές συζητήσεις:

  • Tο πρώτο τραπέζι αφορά στην Εργασία και συμμετέχουν η αρμόδια τομεάρχης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου Άρις Καζάκος και ο Νίκος Παπαδάκης, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συντονίζει ο Γιάννης Τοπαλιάν, από το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του κόμματος.

  • To Δεύτερο τραπέζι, για τους Θεσμούς και τη Δημοκρατία. Σε αυτό συζητούν η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Όλγα Γεροβασίλη, ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ο κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Δημήτρης Χριστόπουλος.

  • Το τρίτο θεματικό τραπέζι έχει αντικείμενο την Οικονομία, με τη συμμετοχή των τομεαρχών Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Έφης Αχτσιόγλου, και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση. Επίσης συμμετέχουν η Ζωρζέτα Λάλη, πρώην διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πρώην γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων. Συντονίζουν ο Μιχάλης Μυτιληνάκης, από το Τμήμα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., και η Αναστασία Σαπουνά, από το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Δεν είμαστε συστημικό κόμμα - Το μαξιλάρι των 37 δισ. το αφήσαμε στον ελληνικό λαό»



Απάντηση στην κριτική που δέχεται για την υπουργική του θητεία στο υπουργείο Οικονομικών -με αναφορά στον Παύλο Πολάκη- και το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε στη σημερινή του ομιλία στο 3ο Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αρχικά, απαντώντας στην τοποθέτηση του Γιάννη Μουζάλα, ότι «δεν επενδύουμε στην αριστερά με τις ηρωικές ήττες αλλά είμαστε με τη αριστερά που νικά» σημείωσε «είμαι περήφανος για όλα αυτά που κάναμε σαν κυβέρνηση».

«Είπε ο Παύλος Πολάκης ότι μέσα στην κυβέρνηση ήταν οι δημοσιονομικά συντηρητικοί και οι αριστεροί. Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπήρχε μέρα που η διαπραγματευτική ομάδα δεν πάλευε με γνώμονα τον κόσμο της εργασίας. Ξυπνάγαμε και κοιμόμασταν με αυτή την έγνοια. Από τον Αλέξη και εμένα και την διαπραγματευτική ομάδα δουλέψαμε όλοι γι΄ αυτό το αποτέλεσμα που είχαμε», σημείωσε ο Ευ. Τσακαλώτος.

«Δεν μου έδωσε εντολή ο σύντροφος πρόεδρος για να φτιάξω το αριστερό μου προφίλ ή να κατηγορώ από το FB ανθρώπους ότι δεν έχουν αριστερή άποψη» σημείωσε αφήνοντας αιχμές. Όσο για το μαξιλάρι των 37 δισ. που δέχθηκε ξανά κριτική χθες από τον Παύλο Πολάκη, είπε: «Άκουσα ότι δεν θα έπρεπε να αφήσουμε 37 δισ. αλλά 30 δισ. Μόνο που δεν θα μπορούσαμε γιατί είχαμε δημοσιονομικούς στόχους. Δεν είμαστε συστημικό κόμμα, δεν είμαστε σαν τον Καραμανλή που το 2009 μοίρασε λεφτά για τις εκλογές ή σαν τον Σαμαρά. Το μαξιλάρι δεν το αφήσαμε στη ΝΔ αλλά στον ελληνικό λαό».

Απαντώντας σε άλλες αιτιάσεις συνέδρων είπε: «Άκουσα ότι πρέπει να είμαστε με την κεντροαριστερά: αλλά ποιος είχε δίκιο στα πέντε χρόνια, αυτοί που λέγανε ότι θα πρέπει να είμαστε με την ελαστική αγορά εργασίας, το flexicurity για την ανάπτυξη ή εκείνοι που έλεγαν για τα πλήρη εργασιακά δικαιώματα; Ήταν ο Μανιτάκης που έλεγε ότι το κράτος δεν πρέπει να κάνει παρεμβάσεις ή εμείς που λέμε ότι το κράτος πρέπει να είναι με την υγεία και με την ανάπτυξη; Άκουσα ότι πρέπει να επεκταθούμε μέχρι τις παρυφές της δεξιάς. Το θέμα δεν είναι που απευθύνεσαι αλλά ποιος είσαι εσύ και πώς απευθύνεσαι. Η αριστερά δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις για να κερδίσει την εξουσία, ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο».

Ακολούθως ξεκαθάρισε: «Δεν κάνουμε εκπτώσεις για τους μετανάστες, δεν κάνουμε εκπτώσεις για τους ΛΟΑΤΚΙ, δεν κάνουμε εκπτώσεις για τον διαχωρισμό Εκκλησίας- Κράτους». Επέμεινε ότι «η αλληλεγγύη με τους ΛΟΑΤΚΙ, με τις γυναίκες, με τους μετανάστες είναι απαραίτητη αλλά όχι εξωτερική αλλά εσωτερική που σημαίνει να τους ενσωματώσουμε».

Συνεχίζοντας είπε: «Υπάρχει το ερώτημα τι κόμμα θέλουμε; Υπάρχουν στιγμές που οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να διαφωνήσουν, η πλειοψηφία μπορεί να προχωρήσει αλλά με αλληλεγγύη και με την άλλη άποψη. Είπε ο Γιάννης Ραγκούσης ότι υπάρχουν δυο αρχές της αριστεράς η ισότητα και η δημοκρατία. Υπάρχει και η διαβούλευση. Θέλουμε μέλη με ενεργό ρόλο και στελέχη που λογοδοτούν σε κομματικά όργανα που έχουν ρόλο».

Αναφέρθηκε στη διάκριση του Αντόνιο Γκράμσι για «κίνηση θέσεων και κίνηση πολέμου» και εξήγησε: «Υπάρχουν στιγμές που απαιτούνται εντυπωσιακές κινήσεις, και αυτό το έχει ο Αλέξης και άλλες στιγμές που πρέπει να κάνεις δουλειά μυρμηγκιού. Από το 2009 δεν κάναμε δουλειά μυρμηγκιού και δεν είχαμε σχέδιο για κατηγορίες εργαζομένων. Είναι απαραίτητο όμως να είσαι ανοιχτός στην κοινωνία, να μιλάς στην κοινωνία, να τους μαθαίνεις και να μαθαίνεις από τη κοινωνία. Το κόμμα έχει έναν διδακτικό ρόλο να αλλάξει τον κόσμο αλλά δεν μπορεί να είναι αρεστό σε όλους».

«Θέλουμε ένα κόμμα που απευθύνεται σε πάρα πολλούς και πάρα πολλές αλλά ως κόμμα με συγκεκριμένη ταυτότητα, αξίες, προτάσεις και ιδεολογία. Θέλουμε ένα κόμμα ανοιχτό και αλληλέγγυο στη νέα γενιά που εργάζεται στην επισφάλεια, στους μετανάστες και τους πρόσφυγες τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τα άτομα με αναπηρία. Θέλουμε ένα κόμμα που θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ένα χρήσιμο κόμμα. Εμείς πρέπει να πούμε ότι αυτοί είμαστε. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις ιδέες μας και στις αρχές μας. Δεν θα καλύψουμε τους πάντες στα πάντα αλλά για όλους και για όλες θα υπάρχει κάτι, γιατί εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για να αρχίσει η κοινωνία να πορεύεται σε άλλη κατεύθυνση» τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου