Γερμανία: Ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας!

Ελληνοτουρκικά,

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν δήλωσε αρχικά ότι «η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση και όσα λέγονται», απευθύνοντας επίσης έκκληση «για συνεννόηση των δύο χωρών μέσω διαλόγου»...

Έκκληση για διάλογο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας παρά τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν απηύθυνε η Γερμανίδα αναπλ. κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Χόφμαν. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ.

Διευκρινήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση ζητήθηκαν σήμερα στην κυβερνητική ενημέρωση σχετικά με την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ την προηγούμενη εβδομάδα για τα ελληνοτουρκικά, μετά τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο αλλά και την πρωτοφανή λεκτική επιθετικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ξαναμιλήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Στέφεν Χεμπεστράιτ κάλεσε την περασμένη Τετάρτη Ελλάδα και Τουρκία «να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές», μια δήλωση που ερμηνεύθηκε από πολλούς ως τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο χωρών, την ώρα που συνεχίζονται οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο αλλά και η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Εξίσωση Ελλάδας-Τουρκίας;

Στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ απουσίαζε λόγω ασθενείας με κορονοϊό ο Στέφεν Χεμπεστράιτ, στο θέμα ωστόσο επανήλθαν δημοσιογράφοι θέτοντας επίμονες ερωτήσεις. Μετά από ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου, ο οποίος ρώτησε «σε ποιον απευθύνεται η έκκληση Χεμπεστράιτ», η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν δήλωσε αρχικά ότι «η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση και όσα λέγονται», απευθύνοντας επίσης έκκληση «για συνεννόηση των δύο χωρών μέσω διαλόγου» ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Κριστιάνε Χόφμαν επανέλαβε ουσιαστικά τα λεγόμενα Χεμπεστράιτ περί «διαλόγου» μεταξύ νατοϊκών εταίρων. «Τα λόγια (του συναδέλφου μου) είναι σαφή, εξακολουθούν να ισχύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κρ. Χόφμαν.

Δεν υπήρξε έτσι λοιπόν ούτε ανασκευή αλλά ούτε και «εμβάθυνση» σχετικά με τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στη διαμάχη των δύο χωρών. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος δεν θέλησε επίσης να σχολιάσει δημοσιογραφικές εκτιμήσεις περί «εξίσωσης» μιας χώρας που επιδεικνύει επιθετικότητα με την χώρα που τη δέχεται.

Άδεια παραμονής σε Ρώσους αντιφρονούντες

Στο ευρύτερο συγκείμενο των ελληνοτουρκικών, τέθηκε επίσης ερώτημα σχετικά με την απόκτηση από την Τουρκία έξι υπερσύχγρονων υποβρυχίων -μάλιστα η καθέλκυση του ενός έχει ήδη γίνει- από μια χώρα που έχει ανοιχτά «μέτωπα» και ενώ τα υποβρύχια θεωρητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου/ Αιγαίου. Στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ωστόσο δεν δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες για το πότε ακριβώς θα παραδοθούν στην Τουρκία τα υπόλοιπα πέντε υποβρύχια. Όπως τονίστηκε από την εκπρόσωπο του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών Ανίκα Άινχορν, η έγκριση και η παράδοση υποβρυχίων είναι δύο διακριτές διαδικασίες, με τον χρόνο έγκρισης και παράδοσης να απέχουν μεταξύ τους ενίοτε σημαντικά.

Από τα υπόλοιπα θέματα που ετέθησαν στην κυβερνητική ενημέρωση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της παροχής ειδικής άδειας παραμονής στη Γερμανία σε Ρώσους αντιφρονούντες, δημοσιογράφους σε ανεξάρτητα ρωσικά ΜΜΕ και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διατρέχουν κίνδυνο δίωξης ή φοβούνται για τη ζωή τους.

Τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών αλλά και το υφυπ. Πολιτισμού εξετάζουν αυτή τη στιγμή τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την παροχή αντίστοιχων αδειών παραμονής, ενώ όπως τονίστηκε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κάποια σχέση με τη Γερμανία, χωρίς όμως να δίνονται περαιτέρω διευκρινήσεις. Ασαφής παραμένει επίσης ο αριθμός των Ρώσων πολιτών που προτίθενται να αξιοποιήσουν τη γερμανική «πρόσκληση».
Δήμητρα Κυρανούδη, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου