Twitter: Η συμφωνία του Έλον Μασκ προκαλεί φόβους για κατάχρηση στην Ασία και τη Μέση Ανατολή

ELON MUSK, SOCIAL MEDIA,TWITTER,

Ο Έλον Μασκ έχει αυτοαποκαλέσει τον εαυτό του “απολυταρχιστή της ελευθερίας του λόγου” και επέκρινε την πολιτική του Twitter για τον συντονισμό του περιεχομένου. Αλλά η άρση τέτοιων περιορισμών στη ρητορική μίσους θα έθετε σε κίνδυνο τα ευάλωτα άτομα…

Το σχέδιο του Έλον Μασκ να αποκτήσει το Twitter έχει ανησυχήσει τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, όπου οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατηγορηθεί για υποκίνηση βίας.

Ο Μασκ έχει αυτοαποκαλέσει τον εαυτό του “απολυταρχιστή της ελευθερίας του λόγου” και επέκρινε την πολιτική του Twitter για τον συντονισμό του περιεχομένου. Αλλά η άρση τέτοιων περιορισμών στη ρητορική μίσους θα έθετε σε κίνδυνο τα ευάλωτα άτομα, δήλωσε ο Φιλ Ρόμπερτσον της ομάδας υπεράσπισης της Human Rights Watch.

«Η υποκίνηση σε βία κατά μιας μειονοτικής ομάδας, όπως είδαμε με τους Ροχίνγκια, όταν οι πλατφόρμες δεν κατέβαλαν τη ρητορική μίσους και την κακοποίηση, είναι ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος», είπε ο Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής για την Ασία, στο Ίδρυμα Thomson Reuters. «Θα μπορούσαμε να κατεβούμε σε μια πολύ σκοτεινή τρύπα αν ακολουθήσουμε ξανά αυτό το μονοπάτι», είπε.

Οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών είπαν ότι το Facebook έπαιξε βασικό ρόλο στη διάδοση ρητορικής μίσους που τροφοδότησε τη βία κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ το 2017, η οποία σύμφωνα με τους πρόσφυγες περιλάμβανες μαζικές δολοφονίες και βιασμούς από στρατιώτες.

Το Twitter, το οποίο έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για το ότι δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει τις εθνοτικές συκοφαντίες, τη ρητορική μίσους και την υποκίνηση βίας στην Αιθιοπία όπου διεξάγονται συγκρούσεις από το 2020, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να ελαχιστοποιήσουμε το τοξικό και παράνομο περιεχόμενο», ανέφερε η εταιρεία στον ιστότοπό της.

«Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τη διανομή και την εμβέλεια επιβλαβών ή παραπλανητικών πληροφοριών, ειδικά όταν η πρόθεσή τους είναι να διαταράξει μια πολιτική διαδικασία ή να προκαλέσει βλάβη εκτός σύνδεσης».&nbsp

Μετριασμός περιεχομένου

Στην Ινδία – η οποία είναι η τρίτη πιο δημοφιλής χώρα στον κόσμο για το Twitter με περίπου 24 εκατομμύρια χρήστες σύμφωνα με τον ερευνητικό ιστότοπο Statista – οι προσβολές και τα μιμίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτίθενται τακτικά σε μουσουλμάνους και σε Dalits της χαμηλής κάστας.

«Το πρόβλημα της έκφρασης και των διακρίσεων με στόχο την κάστα είναι διαδεδομένο, το οποίο το Twitter απέτυχε να αντιμετωπίσει με αποχρώσεις και αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Raman Jit Singh Chima, διευθυντής πολιτικής για την Ασία στην ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων, Access Now.

Η πρόθεση του Έλον Μασκ να ιδιωτικοποιήσει το Twitter και να μειώσει την εποπτεία περιεχομένου εγείρει ανησυχίες ότι «η πιο ανεξέλεγκτη διαδικτυακή κατάχρηση μπορεί να μεταφραστεί σε βλάβες εκτός σύνδεσης κατά της ασφάλειας και των ελευθεριών των ανθρώπων», είπε.

«Σε όλη την Ασία, παρατηρήσαμε υποκίνηση βίας από πολιτικούς παράγοντες και εξτρεμιστές που στοχεύουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονότητες που ενισχύονται στο Twitter» σε χώρες όπως η Ινδία, η Μιανμάρ, η Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές, πρόσθεσε.

Η Rana Ayyub, μια μουσουλμάνα δημοσιογράφος που ασκεί συχνά κριτική στους ινδουιστές δεξιούς πολιτικούς στην Ινδία, έχει υποστεί τρολ και απειλές στο Διαδίκτυο για τη δουλειά της.

Οι προτάσεις του Μασκ θα τον έφερναν σε διαμάχη με τις ασιατικές κυβερνήσεις που θέλουν οι εταιρείες τεχνολογίας να αφαιρούν γρήγορα περιεχόμενο που θεωρούν ακατάλληλο, και την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου οι νέοι κανόνες απαιτούν πιο επιθετική διαδικτυακή αστυνόμευση της ρητορικής μίσους.

Διαδικτυακή κατάχρηση

Στη Μέση Ανατολή, η διαδικτυακή ρητορική μίσους αυξάνεται, σύμφωνα με την 7amleh, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εδρεύει στο Ισραήλ που υποστηρίζει τα παλαιστινιακά ψηφιακά δικαιώματα, η οποία κατέγραψε περισσότερες από 620.000 διαδικτυακές συνομιλίες που αφορούσαν ρατσισμό και υποκίνηση πέρυσι.

Το Twitter αντιπροσώπευε το 58 % των υποκινήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά στοχεύοντας Άραβες βουλευτές, ανέφερε.

«Αυτό απαιτεί μεγαλύτερη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους, ειδικά επειδή αυτή η ομιλία οδηγεί σε πραγματική ζημιά στον κόσμο», δήλωσε η Mona Shtaya, σύμβουλος υπεράσπισης στο 7amleh.

Περιέγραψε την πρόταση του Έλον Μασκ να τερματιστεί η ανωνυμία στο Twitter ως «επικίνδυνη, ειδικά για τους λαούς που ζουν κάτω από καταπιεστικά καθεστώτα, τα οποία συχνά καταδιώκουν ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάση αυτά που δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Στον Λίβανο, η δημοσιογράφος Luna Safwan απειλήθηκε στο διαδίκτυο αφού δημοσίευσε ένα tweet σχετικά με την πολιτική επιρροή της μαχητικής ομάδας Χεζμπολάχ – μια τάση που παρατηρείται παγκοσμίως με πολλές γυναίκες δημοσιογράφους να αναφέρουν επίσης ότι η διαδικτυακή κακοποίηση διαχέεται εκτός σύνδεσης.

Η Access Now κάλεσε το Twitter να σταματήσει την πώληση έως ότου ορίσει «συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας», συμπεριλαμβανομένης της διενέργειας ανεξάρτητης αξιολόγησης των επιπτώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της προτεινόμενης εξαγοράς.

Αυτό μπορεί να αποκαλύψει τις ανησυχίες των “ανθρώπων που ζουν στον κόσμο της πλειοψηφίας – τον Παγκόσμιο Νότο”, δήλωσε ο Mishi Choudhary, νομικός διευθυντής του Software Freedom Law Center στο Δελχί, το οποίο εκπροσωπεί τα δικαιώματα των χρηστών του Διαδικτύου.

«Δεν έχουν τους θεσμούς για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους, ωστόσο αντιμετωπίζουν συνεχώς παρενόχληση από τα χέρια των ηγετών τους και των πληρεξουσίων τους», είπε.

«Είναι οι αναπτυσσόμενες μελλοντικές αγορές για όλες αυτές τις πλατφόρμες – και ωστόσο οι φωνές τους απουσιάζουν από τη συζήτηση».

Με πληροφορίες από: Thomson Reuters Foundation

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου