Ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες φέτος είναι 68.394, κατά 10% λιγότεροι από πέρυσι (60.070 το 2021). Στο παραπάνω νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο Εμπορικό Ναυτικό.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων σε αρκετές περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ίδιου γνωστικού αντικειμένου, αναμένεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Υπενθυμίζεται ότι για να εισαχθεί ένας υποψήφιος, πρέπει να έχει ίση ή μεγαλύτερη βαθμολογία από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στη Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, που επιθυμεί.

Σημειώνεται ότι 393 Σχολές έχουν κρατήσει ίδιο το συντελεστή βαρύτητας με πέρυσι.

Λιγότεροι οι αριστούχοι στις Πανελλαδικές

Μειωμένος αναμένεται ο αριθμός των αριστούχων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο και στους υποψηφίους, που διεκδικούν Νομικές, Ψυχολογία, Φιλολογικά, τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις προϊδεάζουν για χαμηλές πτήσεις στις βαθμολογίες κρίνοντας κυρίως από τα Αρχαία (όπου αναμένεται περίπου ένα στα δυο γραπτά να είναι κάτω από τη βάση), την Ιστορία αλλά και από τα Λατινικά.

Λιγότεροι από πέρσι αναμένεται να αριστεύσουν και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες), με τη μεγαλύτερη απώλεια βαθμών να συγκεντρώνεται στα Μαθηματικά. Τα στοιχεία φανερώνουν ότι στο μάθημα των Μαθηματικών οι επιδόσεις είναι χειρότερες από αυτές της περσινής χρονιάς. Μάλιστα εκτιμούν ότι ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό υποψηφίων του 4ου Πεδίου που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ξεπερνάει και το 75%, θα πάρουν βαθμούς κάτω της βάσης κάτι όμως, που δεν θα ισχύσει για τους υποψήφιους του 2ου Πεδίου, οι οποίοι γενικά έχουν καλύτερες επιδόσεις.

Καλύτερα από τα Μαθηματικά απέδωσαν οι μαθητές στη Φυσική, με τους βαθμούς να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα στη Χημεία , ωστόσο και στο μάθημα αυτό έγραψαν πάνω από 16 μόνο όσοι ήταν αρκετά προετοιμασμένοι, καθώς υπήρχαν θέματα αυξημένης δυσκολίας.

Για το 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας) δεν φαίνεται να υπάρχουν οβιδιακές αλλαγές στις βάσεις συγκριτικά με πέρυσι. Γενικά  τα θέματα ήταν περίπου ισοδύναμα με τα περσινά εκτός  από τη Βιολογία όπου πολλοί ήταν οι υποψήφιοι που δεν πρόλαβαν χρονικά να απαντήσουν σε όλα τα θέματα γεγονός που θα στοιχίσει στην βαθμολογία και θα αποτυπωθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με πέρσι σε βαθμούς κάτω από τη βάση.

Υπολόγισε τα μόριά σου ΕΔΩ

με πληροφορίες από alfavita.gr