ΕΝΔΙΣΥ: Λάθη επί λαθών στις απονομές των συντάξεων αλλά οι εκκρεμότητες… μειώνονται

e-ΕΦΚΑ, ΕΝΔΙΣΥ, Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, απονομές συντάξεων,

«Κραυγαλέα» λάθη που εκθέτουν συνολικά την αυτοματοποιημένη (fast track) διαδικασία απονομής συντάξεων, διαπιστώνονται συνεχώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αναφέρει άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων - ΕΝΔΙΣΥ.

«Κραυγαλέα» λάθη που εκθέτουν συνολικά την αυτοματοποιημένη (fast track) διαδικασία απονομής συντάξεων, διαπιστώνονται συνεχώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Οι συνταξιούχοι που παίρνουν τις οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης, σπεύδουν να υποβάλλουν ενστάσεις επί αυτών, αλλά είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν επί μακρόν για να δικαιωθούν. Σε όλα αυτά βέβαια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σπεύδει να «πανηγυρίσει» επειδή μειώνονται οι εκκρεμότητες, αποφεύγοντας διακριτικά να αναφερθεί στα λάθη που καταγράφονται καθημερινά!

Υπενθυμίζεται ότι οι ενστάσεις που υποβάλλονται από νέους συνταξιούχους, πρέπει να εξετάζονται από αρμόδιες επιτροπές του ΕΦΚΑ εντός τριμήνου. Αν όμως, κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τότε θα πρέπει να καταλήξουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, εάν πρόκειται για υποψήφιους συνταξιούχους, οι οποίοι προέρχονται από το Δημόσιο.

Ας δούμε ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά λάθη που έχουν εντοπιστεί:

  • Συνταξιούχος, πρώην εργαζόμενος στο Δημόσιο, 62 ετών, διαπίστωσε ότι συνταξιοδοτήθηκε με… 54 έτη ασφάλισης! Το εξόφθαλμο λάθος έγινε αντιληπτό, λόγω της σημαντικά υψηλότερης σύνταξης που έλαβε, αλλά και από την προφανή διαπίστωση ότι δεν θα μπορούσε να εργάζεται στο Δημόσιο από 8 ετών! Ο συνταξιούχος υπέβαλλε ένσταση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να κληθεί να πληρώσει πολύ υψηλό φόρο. Ακόμα χειρότερα, χωρίς την υποβολή ένστασης, υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να κληθεί να επιστρέψει στον ΕΦΚΑ, ένα υπέρογκο ποσό, όταν θα γινόταν ο τελικός έλεγχος της σύνταξής του, δηλαδή μετά από 3-5 έτη.

  • Γυναίκα συνταξιούχος, πρώην καθαρίστρια, είχε υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από τον Μάιο του 2020. Έλαβε για χρονικό διάστημα 18 μηνών προσωρινή σύνταξη λίγο πάνω από 700 ευρώ το μήνα. Τον Ιανουάριο του 2022, έλαβε την οριστική απόφαση και η σύνταξή της ήταν 668 ευρώ το μήνα. Αντί να της ζητήσουν να επιστρέψει την διαφορά, της έβγαλε το αυτοματοποιημένο σύστημα χρέος που αντιστοιχεί στο σύνολο του ποσού που έλαβε ως προσωρινή σύνταξη, το προηγούμενο διάστημα. Ουσιαστικά, το χρέος ξεπέρασε τα 17.000 ευρώ, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις! Όπως είναι προφανές, επίσης υποβλήθηκε ένσταση.

  • Άνδρας συνταξιούχος του δημοσίου, με 40 χρόνια προϋπηρεσίας, διαπίστωσε όταν έλαβε την οριστική απόφαση συνταξιοδότησή του, ότι έχει υποστεί περικοπή, λόγω του γεγονότος ότι είναι και αγρότης. Μάλιστα, είχε προκύψει μηνιαία δόση οφειλής στα επίπεδα των 250 ευρώ, που αφαιρείται από την σύνταξή του και συνολικό χρέος κοντά στα 10.000 ευρώ. Ο ίδιος επιμένει ότι δεν έχει εργαστεί ποτέ ως αγρότης, πόσο μάλλον δεν έχει ένσημα από κάποια αγροτική εργασία. Την λύση σε αυτή την περίπτωση, καλείται να δώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τα περισσότερα προβλήματα αφορούν αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον Δημόσιο Τομέα. Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν προσμετρήθηκε ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης (πχ πρώην ΙΚΑ, πρώην ΟΑΕΕ). Σε άλλες πάλι, δεν αξιοποιήθηκαν τα πλασματικά έτη ασφάλισης. Έχουν καταγραφεί συνταξιούχοι, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η σύνταξή τους, δεν ξεκινάει κατά την ημερομηνία παραίτησής τους, αλλά 1-2 χρόνια αργότερα, με συνέπεια να χορηγείται πολύ μικρότερο ποσό αναδρομικών. Υπάρχουν και περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων, που εμφανίζονται στο σύστημα απονομής των συντάξεων, ότι συνεχίζουν να απασχολούνται, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ασυμβίβαστο.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη το «πράσινο κτίριο» του ΕΦΚΑ και αποτελεί το κέντρο συντονισμού για την διαδικασία απονομής των συντάξεων. Εκτίμησε ότι ο Ιούλιος θα είναι ένας πολύ καλός μήνας στην έκδοση αποφάσεων. Από τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ, προκύπτει ότι:
  1. Οι αιτήσεις του 2019 οδεύουν προς μηδενισμό.

  2. Οι αντίστοιχες εκκρεμείς αιτήσεις του 2020 είναι πια σε πολύ χαμηλά ποσοστά, κάτω από 3%. Στις συντάξεις του 2021 έχει γίνει πρόοδος. Περίπου για το 75% των αιτήσεων του α’ τετραμήνου του 2022 έχει ήδη εκδοθεί σύνταξη.

  3. Στις διεθνείς συντάξεις (δηλαδή στις συντάξεις ασφαλισμένων που διέμεναν και στο εξωτερικό) επίσης παρατηρήθηκε σημαντική πρόοδος τον Ιούλιο. Υπάρχουν περίπου 25.000 εκκρεμότητες.

  4. Στις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες επίσης υπάρχει μικρή αποκλιμάκωση, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι τους επόμενους μήνες θα καταγραφούν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 120.000 εκκρεμότητες.

  5. Για τις «παράλληλες» συντάξεις ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι έχει εγκατασταθεί πλέον το λογισμικό, όχι μόνο για τις πιο πρόσφατες, αλλά και για τις παλαιότερες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης του ΕΦΚΑ είναι θέμα 4-5 μηνών η ολοκλήρωση της σχετικής προσπάθειας. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 80.000 εκκρεμότητες για χορήγηση προσαύξησης, λόγω παράλληλης ασφάλισης.
Ο κ. Χατζηδάκης διαπίστωσε ότι πράγματι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι οι συντάξεις του Δημοσίου. Τους τελευταίους μήνες (από τον Μάιο και μετά) έχει προχωρήσει σε σημαντική κλίμακα η έκδοση συντάξεων με αυτοματοποίηση. Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου