ΙΤΑΛΙΑ: Τα μυστικά του εκλογικού συστήματος - Η Δεξιά Συμμαχία φέρεται να συγκεντρώνει κοντά στο 45% στις δημοσκοπήσεις (vid)

Ιταλία, εκλογές, δεξιός συνασπισμός, Σαλβίνι-Μπερλουσκόνι, εκλογικό σύστημα.

Η συμμαχία Μελόνι-Σαλβίνι-Μπερλουσκόνι, που αθροιστικά φέρεται να συγκεντρώνει κοντά στο 45% στις δημοσκοπήσεις, έχει τεράστιο πλεονέκτημα απέναντι στους Δημοκρατικούς, που με τους συμμάχους τους δύσκολα θα ξεπεράσουν το 30%.

Σχεδόν 51 εκατομμύρια Ιταλοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες στις 25 Σεπτεμβρίου για να αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας δικαίωμα ψήφου θα έχουν και όσοι είναι 18 ετών. Μέχρι τώρα επιτρεπόταν μόνο σε όσους ήταν από 25 ετών και πάνω.

Οι έδρες είναι σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες που «μοιράστηκαν» το 2018, με βάση τη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε ένα χρόνο αργότερα. Έτσι, στη νέα Βουλή θα είναι πλέον 400 έναντι 630 στην απερχόμενη, ενώ στη Γερουσία 200 αντί 315.


Με βάση τα παραπάνω και καθώς δεν θα απέχουν πολύ τα πανεθνικά ποσοστά – άρα και οι αναλογικές έδρες που θα λάβουν – των δύο βασικών αντιπάλων, που είναι το κόμμα της Giorgia Μελόνι και οι Δημοκρατικοί του Ενρίκο Λέτα, η προσοχή στρέφεται φυσιολογικά στη μεγάλη «δεξαμενή» των μονοεδρικών περιφερειών, όπου για τη νίκη αρκεί η απλή πλειοψηφία, έστω και με μία ψήφο.

Οι έδρες δεν μοιράζονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά στη βάση ενός μικτού συστήματος, που δίνει σημαντικό μπόνους στον ισχυρότερο συνασπισμό.

Το 61% (244 στη Βουλή και 122 στη Γερουσία) των εδρών κατανέμεται με το σύστημα της απλής αναλογικής, με μοναδική προϋπόθεση ένα κόμμα να έχει ξεπεράσει το όριο του 3%. Από το υπόλοιπο, το 37% (148 και 74 έδρες αντιστοίχως) αφορά μονοεδρικές περιφέρειες και το 2% (8 και 4) καθορίζεται από τις ψήφους των Ιταλών που ζουν στο εξωτερικό.

Η συμμαχία Μελόνι-Σαλβίνι-Μπερλουσκόνι, που αθροιστικά φέρεται να συγκεντρώνει κοντά στο 45% στις δημοσκοπήσεις, έχει τεράστιο πλεονέκτημα απέναντι στους Δημοκρατικούς, που με τους συμμάχους τους δύσκολα θα ξεπεράσουν το 30%. Κατά συνέπεια – εκτός εάν το Κίνημα Πέντε Αστέρων αποφασίσει να στηρίξει μαζικά τους υποψηφίους των Δημοκρατικών, κάτι που αποκλείεται – το πιθανότερο σενάριο είναι το στρατόπεδο Δεξιάς-Ακροδεξιάς να θριαμβεύσει.

O δεξιός συνασπισμός και ποιές οι σχέσεις του με την Ε.Ε.

Οι ηγέτες του Δεξιού Συνασπισμού της Ιταλίας
Οι ηγέτες του δεξιού συνασπισμού της Ιταλίας συγκεντρώθηκαν χθες στη Ρώμη για το κλείσιμο της
προεκλογικής τους εκστρατείας,στην τελευταία τους προεκλογική συγκέντρωση για να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και να απευθύνουν χαιρετισμό στους υποστηρικτές τους.

Η Τζόρτζια Μελόνι εμφανίστηκε γεμάτη αυτοπεποίθηση. Το πρόσωπο που θα μπορούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας απευθύνθηκε στο ενθουσιώδες πλήθος.

«Σας ευχαριστώ που δείξατε σε όλους ότι για εμάς η πολιτική σημαίνει αγάπη και όχι μίσος… σημαίνει αλήθεια και όχι ψέματα. Είναι περισσότερο μια αποστολή να υπηρετούμε τους πολίτες παρά μια σταυροφορία ενάντια στους εχθρούς μας. Αυτή είναι μια κρίσιμη διαφορά ανάμεσα σε εμάς και τα αριστερά κόμματα», υπογράμμισε.

Η αλλαγή είναι αυτό που αναζητούν πολλοί. Πιστεύουν ότι η συνέπεια της Μελόνι και η απόφασή της να εξαιρεθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ντράγκι απέδωσε καρπούς.

«Έχει περισσότερο χάρισμα από οποιονδήποτε άλλον ..είναι η πιο σοβαρή από όλους και δεν άλλαξε ποτέ τις πολιτικές της ιδέες», δήλωσε ένας υποστηρικτής της.

Και δεν τους ενοχλούν οι νεοφασιστικές ρίζες του κόμματος.

Πολλοί προειδοποιούν ότι μια νίκη του δεξιού συνασπισμού θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις της Ιταλίας με την ΕΕ.

«Μέσα στη συντηρητική ομάδα, η θέση της Τζόρτζια Μελόνι ήταν κατά καιρούς πιο επικριτική για την Ευρώπη παρά όπως πολλοί την αποκαλούσαν «ευρωσκεπτικιστική». Δεν ήμασταν ποτέ εναντίον της Ευρώπης, αλλά αντίθετα πιστεύουμε ότι η Ευρώπη έχει κάνει μερικά λάθη σε ορισμένες περιπτώσεις. Ακόμη και στον ρόλο της ως Πρόεδρος του κόμματος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ήταν πάντα ξεκάθαρη. Θέλει να παραμείνει εντός των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για να αλλάξει μερικούς κανόνες για να υπερασπιστεί -όπου χρειάζεται και όπως κάνουν άλλες χώρες- τα συμφέροντα της χώρας μας», δηλώνει ο συμπρόεδρος της ευρωομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Ραφαέλ Φίτο.

Η ανταποκρίτρια του euronews στην Ρώμη, Τζόρτζια Ορλάντι, μεταδίδει: «Με το εμπάργκο στις δημοσκοπήσεις που ξεκίνησε δύο εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών – το αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης είναι ακόμα απρόβλεπτο. Πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν ποιον θα ψηφίσουν την τελευταία στιγμή, αν και ο δεξιός συνασπισμός προηγείτο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά. Η προσέλευση των ψηφοφόρων θα είναι κρίσιμη, καθώς θα επηρεάσει τα τελικά αποτελέσματα των πολιτικών κομμάτων και τον μελλοντικό τους ρόλο στο Κοινοβούλιο».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Ιταλία: Θα συνεργαστούμε με όποια κυβέρνηση είναι συνεργάσιμη

                         Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Με όποια δημοκρατική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δουλέψει μαζί μας, θα συνεργαστούμε» ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ερωτηθείσα για τις επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία μετά την ομιλία της στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι «η δημοκρατία είναι μία συνεχής διεργασία σε εξέλιξη. Ποτέ δεν τελειώνει, ποτέ δεν είναι ασφαλής, δεν είναι ποτέ σαν να την βάζεις σε ένα κουτί και να την κρατάς εκεί. To θέμα είναι πώς οι πολίτες υπερασπίζονται την δημοκρατία. Θα δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών, είχαμε εκλογές και στη Σουηδία. Η προσέγγισή μου είναι ότι με όποια δημοκρατική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δουλέψει μαζί μας, θα συνεργαστούμε».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξηγώντας ότι «δεν είναι μόνο ένα κράτος-μέλος που λέει "θέλω, θέλω, θέλω". Είσαι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συνειδητοποιείς ότι το μέλλον μου εξαρτάται από τους υπόλοιπους 26. Αυτή είναι επίσης η ομορφιά της δημοκρατίας. Ξέρω ότι κάποιες φορές είμαστε αργοί και ξέρω ότι συζητάμε πολύ, αλλά αυτό επίσης είναι δημοκρατία».
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου