Νίκος Ανδρουλάκης: «Ζητώ ισχυρή εντολή από τη πρώτη Κυριακή...» - Συνέντευξη τύπου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην 86η ΔΕΘ (vid)

86η ΔΕΘ, ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, Συνέντευξη τύπου,

Αναφερόμενος ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Pretador άφησε να εννοηθεί ότι στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται πιθανές αποκαλύψεις «να μην τσαλακωθεί το προφίλ του κ. Μητσοτάκη»


Το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα εγγυηθεί την κυβερνητική σταθερότητα από τις πρώτες εκλογές εφόσον ο ελληνικός λαός τού δώσει ισχυρή εντολή, εξέπεμψε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας σε πλείστες ερωτήσεις, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 86η ΔΕΘ. «Ζητώ ισχυρή εντολή από τη πρώτη Κυριακή για σταθερή κυβέρνηση -σταθερή οικονομία -σταθερή Δημοκρατία, με πρωθυπουργό που θα τον σέβονται στην Ευρώπη κι όχι να τον βλέπουν με μισό μάτι επειδή πάει με κάλπικα δημοψηφίσματα ή με υπόνοιες για υποκλοπές», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η Συνέντευξη Τύπου του Νίκου Ανδρουλάκη στην 86η ΔΕΘ


  • Βαγγέλης Στολάκης – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Καλώς ορίσατε στη Θεσσαλονίκη και περαστικά σας. Ο κ. Κοντολέων, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, στην εξεταστική επιτροπή επικαλέστηκε το απόρρητο, ενώ σήμερα – σύμφωνα με πληροφορίες – φέρεται να δήλωσε ότι ακόμη κι αν υπάρξει άρση του απορρήτου από τον πρωθυπουργό, ο οποίος μπορεί να το κάνει με νόμιμο τρόπο – όπως σημειώσατε και χθες στην ομιλία σας. Θα το σκεφτεί αν θα μιλήσει στην εξεταστική επιτροπή. Εσείς εχθές για άλλη μια φορά καλέσατε τον κύριο Μητσοτάκη να το κάνει αυτό με νόμιμο τρόπο αν θέλει πολιτική σταθερότητα, διαφορετικά είναι ο ίδιος που προκαλεί πολιτική αστάθεια. Καταγγέλλετε επίσης ότι η επιτροπή μπλοκάρει κατ’ εξοχήν εμπλεκόμενα πρόσωπα από τη σχετική λίστα. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του κόμματός σας και τι μήνυμα στέλνετε στον κύριο Μητσοτάκη;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Κύριε Στολάκη, έχω ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση αυτή – από την αρχή – ότι δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα, είναι ζήτημα δημοκρατίας. Και είναι πραγματικά θλιβερό στην Ελλάδα του 2022 να αντιμετωπίζουμε τέτοια νοσηρά φαινόμενα. Και θέλω να εξηγηθώ. Άκουγα το πρωί την κυρία Μπακογιάννη, σε μια συνέντευξή της, η οποία επί της ουσίας έλεγε ότι υπεύθυνος για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια δεν είναι ο θύτης, αλλά είναι το θύμα. Με ποιο επιχείρημα;

Με το επιχείρημα το γνωστό του απορρήτου. Δεν λέει όμως ότι το κόμμα της έφερε νόμο, η κυβέρνηση αυτή της Νέας Δημοκρατίας, όπου αυτό που μου ζητούν να κάνω ως θύμα, είναι παράνομο. Είναι παράνομο. Τι περιμένουν λοιπόν; Και θύμα και να παρανομήσω για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια; Και απαντάμε λοιπόν στην αντισυνταγματική παρακολούθηση, στην παράνομη προσπάθεια που κάνουνε για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, να φορτωθώ εγώ τη νομική ευθύνη – το θύμα – τη νομική ευθύνη της παρανομίας. Εδώ να δείτε θράσος. Αντί να κάνουν το πολύ απλό και νόμιμο. Βάσει του νόμου του 2006, ο πρωθυπουργός που προΐσταται των μυστικών υπηρεσιών, ως πολιτικός υπεύθυνος να άρει το απόρρητο γιατί καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Και να μάθει ο ελληνικός λαός τι έχει συμβεί με αυτή τη νοσηρή υπόθεση. Εγώ θέλω να σας πω ότι είναι τυπικοί οι λόγοι της ενημέρωσης. Διότι όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τους ουσιαστικούς λόγους της παρακολούθησης. Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που δεν καταλαβαίνει ότι όταν είσαι 8 χρόνια ευρωβουλευτής και ξανά στο παρελθόν έχεις ασχοληθεί με διεθνή ζητήματα και πριν γίνω ευρωβουλευτής. Και ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν ετέθη ένα θέμα εθνικού κινδύνου, εθνικής ασφάλειας και τίθεται ξαφνικά μόλις καταθέτω υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκλείπει η ανάγκη του εθνικού κινδύνου μόλις εκλέγομαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερο θέμα, ο φάκελος. Γιατί να με ενημερώσουν; Μα εδώ λένε ότι έχει καταστραφεί ο φάκελος. Και σας λέω εγώ λοιπόν γιατί έχει καταστραφεί ο φάκελος: Διότι σήμερα διαβάζουμε στην «Καθημερινή» ότι υπάρχει ζήτημα που να αφορά φωτογραφήσεις. Γιατί λένε, λοιπόν, ότι έχει καταστραφεί ο φάκελος. Διότι πολύ απλά – το είπα και χθες στην ομιλία μου – είναι η λογική απόρροια των δεδομένων που έχουμε. Όταν ξεκινάει μια παρακολούθηση δίμηνη και τη ξεκινάνε Σεπτέμβρη για να έχουν όλο το χρόνο της διάρκειας του δίμηνου προεκλογικού αγώνα από πάνω μου, κάποιον να με ακούει στις συνομιλίες. Έχουμε την τραγική απώλεια της προέδρου μας, της Φώφης Γεννηματά. Παίρνουν οι εκλογές – όπως θα θυμάστε πάρα πολύ καλά – μια παράταση ενάμιση μήνα. Αν τώρα λοιπόν υπήρχε αρχείο, έπρεπε να δικαιολογεί η κυρία Βλάχου γιατί ξαναυπέγραψε; Τι βρήκαν τους δύο πρώτους μήνες για να δικαιολογεί τη συνέχεια της παρακολούθησης μέχρι το τέλος των διαδικασιών; Πόσα άλλα επιχειρήματα να πω για να δείτε ότι είναι μια διάτρητη ιστορία;

Επίσης, υπάρχει και κάτι τελευταίο. Ξέρετε, ακούω από πολλούς να λένε «να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία». Μα, βέβαια, θέλουμε να τη διευκολύνουμε. Εγώ δεν θέλουμε να εργαλειοποιούμε τίποτα. Εδώ δεν πάμε να βγάλουμε πολιτικό αποτέλεσμα. Εδώ πάμε να οδηγήσουμε τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη και να θωρακίσουμε τον ελληνικό λαό από ανάλογες πρακτικές που θίγουν τον πυρήνα του κράτους δικαίου και τη δημοκρατία. Γι’ αυτό, όλα μου τα βήματα, είναι βήματα νομιμότητας. Και δεν θα με σύρει κανείς στην παρανομία.

Επιτίθενται σε όλους τους συνταγματολόγους. Επιτίθενται σε όποιον έχει άλλη άποψη. Λοιπόν, αυτό δεν θα περάσει. Δεν θα περάσει, διότι η χώρα μας είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Γι’ αυτό έχουν ξεσηκωθεί όλοι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί. Γι’ αυτό γίνεται μια μεγάλη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις εξεταστικές επιτροπές. Κι έχω κι ένα άλλο επιχείρημα το οποίο το αντλώ από το ενδιαφέρον των συναδέλφων. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί εγώ λόγω του ατυχήματος που είχα, στην PEGA της προηγούμενης εβδομάδας – όχι μόνο λόγω αυτού – γιατί έδωσε αγώνα το Λαϊκό Κόμμα να μην καλεστώ μαζί με τους υπόλοιπους, και με τον κύριο Κουκάκη. Δεν τους πέρασε όμως γιατί πήγα και μίλησα στον Ολομέλεια του τη Δευτέρα που μας πέρασε.

Ποιο είναι το επιχείρημα; Μα, είναι δυνατόν να κάνεις εξεταστική επιτροπή και το κυβερνών κόμμα να αποκλείει την κλήση, στην εξεταστική επιτροπή, τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο σκάνδαλο και το μόνο πολιτικό πρόσωπο καλεί, είμαι εγώ το θύμα; Είναι δυνατόν να ζητάμε, όλους αυτούς, εσείς που η δουλειά των δημοσιογράφων της έρευνας, έχουν φέρει στο φως ως πρόσωπα εμπλεκόμενα με αυτά τα λογισμικά που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτά τα πυρηνικά όπλα που υπονομεύουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Ζητούμε λοιπόν να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή και η κυβερνητική πλειοψηφία λέει όχι; Γιατί λοιπόν τους περιφρουρεί όλους αυτούς; Αυτό δεν είναι δείγμα μιας ένοχης προσπάθειας συγκάλυψης; Αν, λοιπόν, δεν τους καλέσουν εδώ, εγώ θα πάρω όλες τις πρωτοβουλίες για να τους καλέσει η αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θέλω να πέσει άπλετο φως. Το λέω, δεν είναι προσωπικό ζήτημα. Είναι ζήτημα που αφορά την πατρίδα μας, εμάς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια σας. Η Ελλάδα, αυτά που έζησε πριν από δεκαετίες τα οποία πλήγωσαν τον ελληνικό λαό, δίχασαν τον ελληνικό λαό, δεν πρέπει με τίποτα να τα ζούμε ή να τα ξαναζήσουμε υπονομεύοντας τη δημοκρατία, τους θεσμούς και το κράτος δικαίου.

Γι’ αυτό, κλείνω, είναι -ξανά- για εμένα ζήτημα προτεραιότητας ο πρωθυπουργός άμεσα να άρει το απόρρητο, ώστε ο κύριος Κοντολέων να πει τους ακριβείς λόγους της παρακολούθησης. Είναι στα χέρια του πρωθυπουργού να πάρει μια πρωτοβουλία που θα βοηθήσει προς την πολιτική ομαλότητα, προς την πολιτική ηρεμία, προς τη διαφάνεια. Σε άλλη περίπτωση, συνεχίζει ένα παιχνίδι συγκάλυψης.

  • Μυρτώ Λιαλιούτη – ΤΑ ΝΕΑ: Είπατε χθες στην ομιλία σας ότι η παράταξή σας είναι ο εγγυητής της σταθερότητας. Ο όρος όμως που βάζετε προεκλογικά για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν γίνεται δεκτός ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Άρα πως θα πετύχετε τη σταθερότητα;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Κυρία Λαλιούτη, αυτός ο όρος προφανέστατα δεν μπήκε για να γίνει αποδεκτός από τον κύριο Μητσοτάκη και τον κύριο Τσίπρα που είναι κολλημένοι στις καρέκλες. Μπήκε για να γίνει δεκτός από τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό λοιπόν ας αφήσουμε τα σενάρια και ας δώσουμε τη δυνατότητα στον λαό με τη λαϊκή του ετυμηγορία ο ίδιος να δείξει την κατεύθυνση της επόμενης διακυβέρνησης του τόπου. Εγώ τους εγγυώμαι ευθέως ότι θα έχουμε σταθερότητα από την πρώτη Κυριακή αν έχουμε ισχυρή, δυνατή με το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα, με ένα σύγχρονο πολιτικό προσωπικό, με διαφάνεια και πολιτικό ήθος. Αξίζει στον ελληνικό λαό να γυρίσει σελίδα. Εγώ αποτιμώ και τον σημερινό πρωθυπουργό και τον προηγούμενο, διότι ο προηγούμενος ήταν ένας νέος άνθρωπος που του έδωσε σε πολύ νεαρή ηλικία μια ευκαιρία ο λαός μας και είδαμε τι ζήσαμε: διχασμούς, δημοψηφίσματα κάλπικα, λαϊκισμούς, παιχνίδια με τους αρμούς της εξουσίας.

Ήρθε ο κύριος Μητσοτάκης, ως ο λευκός καβαλάρης που επίλυε όλα αυτά τα θέματα τα θεσμικά και εδώ βλέπουμε τα ίδια και χειρότερα. Γι’ αυτό εγώ λέω στον ελληνικό λαό ότι αν ελληνικέ λαέ τους αποδοκιμάσεις, δεν υπάρχει περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να τους βάλει από το παράθυρο. Εμείς θέλουμε πραγματική αλλαγή σελίδας για τον τόπο.

  • Μάριος Δανηλόπουλος – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κύριε πρόεδρε, ο πρωθυπουργός από το ίδιο βήμα την Κυριακή, ενέπλεξε επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ σε μια εν δυνάμει κυβερνητική συμμαχία στις κάλπες της απλής αναλογικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Μιλούσε, μάλιστα, για «πολιτική τερατογέννεση». Θα ήθελα το σχόλιο επ’ αυτού και, δεύτερον, μένοντας στις κάλπες της απλής αναλογικής, έχετε πει στο παρελθόν και επαναλάβατε και τώρα ότι μια ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ισχυρή κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές. Θα ήθελα να μας πείτε με ποια κόμματα θα μπορούσε να γίνει αυτή η συνεργασία δεδομένου ότι και χθες απορρίψατε κατηγορηματικά και αιχμηρά το σενάριο το οποίο ανέδειξε ο κύριος Μητσοτάκης.

- Νίκος Ανδρουλάκης: Κύριε Δανηλόπουλε, ένας πρωθυπουργός σε πανικό, ένας πρωθυπουργός σε αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, ένας πρωθυπουργός που κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες για να διατηρηθεί στην εξουσία, χρησιμοποιεί εκφράσεις που δεν ταιριάζουν στα σύγχρονα πολιτικά ήθη. Είναι εκφράσεις βγαλμένες από το παρελθόν.

Και θέλω να πω στον κύριο Μητσοτάκη ότι αυτές οι τερατογεννέσεις, που ζήσαμε πολύ παλιότερα, και ίσως ως έναν βαθμό και στις αρχές της οικονομικής κρίσης, η δική μας παράταξη δεν ήταν ποτέ πρωταγωνιστής. Ήταν θεματοφύλακας των θεσμών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Και είναι για μένα υποτιμητικό να μιλάει έτσι για κόμματα, τα οποία είναι κοινοβουλευτικά κόμματα, δημοκρατικά κόμματα.

Τώρα για την ουσία της συζήτησης περί των συνεργασιών. Μη βιαζόμαστε. Δε χρειάζεται να κάνουμε σενάρια. Ας καταθέσει ο καθένας τις απόψεις του, το πρόγραμμά του. Ας κρίνει ο λαός το πολιτικό του προσωπικό. Ας κρίνει ο λαός τις προτεραιότητες και τις πρακτικές του. Ας έχουμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Και ξαναλέω, με ευθύνη θα διαχειριστώ την εντολή που θα μου δώσει ο ελληνικός λαός. Με απόλυτη ευθύνη. Και με σεβασμό στις αρχές, τις αξίες της παράταξής μας, αλλά και για τις ανάγκες της χώρας. Διότι κατανοώ ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον. Ναι, το κατανοώ. Άλλοι δεν το κατανοούν που εκθέτουν τη χώρα συνεχώς μόνο και μόνο για να φτιάξουν ένα περιβάλλον απόλυτης εσωτερικής πολιτικής κυριαρχίας.

Γι’ αυτό λοιπόν δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Αυτοί που τις φοβούνται, προσπαθούν να προλάβουν και να φτιάξουν διλήμματα εκβιασμού. Εμείς είμαστε έτοιμοι όποτε και να γίνουν, να πάρουμε ισχυρή εντολή και να κάνουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, με τη σοσιαλδημοκρατία ισχυρή.

Και το λέω ξανά, με καθαρό δίλημμα: Ή πάμε σε μια δημοκρατική ανατροπή με ισχυρή τη δημοκρατική παράταξη ή δείχνουμε μια τεράστια ανοχή στα φαινόμενα αυταρχισμού, καθεστωτισμού και αδικίας που ζει ο λαός τα τελευταία χρόνια.

  • Δημήτρης Χόνδρος – ΤΟ ΒΗΜΑ: Η εκλογή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνοδεύτηκε από μια μεγάλη άνοδο των ποσοστών του κόμματος όπως φάνηκε στις δημοσκοπήσεις, άγγιξε κάποια στιγμή και το 18%. Τώρα έχετε σταθεροποιηθεί στη ζώνη του 13-14%. Το ερώτημά μου είναι: Λέτε ότι δεν υπάρχει «ταβάνι», αλλά ποιος είναι ο πήχης; Ποιο ποσοστό θα θεωρήσετε επιτυχία στις εκλογές και ποιο όχι; Ποιο είναι το ποσοστό που θα σας επιτρέψει να υλοποιήσετε την πολιτική που αναφέρατε προηγουμένως με κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και ποιο όχι;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Η παράταξή μας, κύριε Χόνδρο, πέρασε δύσκολα τη τελευταία δεκαετία γιατί επιφορτίστηκε με ένα πολύ μεγάλο βάρος της οικονομικής κρίσης. Η Νέα Δημοκρατία το 2009, όπως θα θυμάστε πολύ καλά, έκανε ένα σχέδιο πολιτικής απόδρασης. Το υλοποίησε. Άφησε πίσω της μια χώρα στα όρια της χρεοκοπίας. Κι αναλάβαμε μόνοι μας ένα πολύ μεγάλο φορτίο. Τότε, λοιπόν, διαμορφώθηκε η λογική που – όπως είπε ο κύριος Δανηλόπουλος – της συμπεριφοράς των τερατογεννέσεων, όπου είδαμε κόμματα με τεράστια ευθύνη για την οικονομική κρίση αλλά και κόμματα που έλεγαν πράγματα εκτός των δεδομένων της εποχής και της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας, και της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, να έχουν τον ίδιο πολιτικό λόγο.

Άλλαζε ο πολιτικός τους λόγος μόλις κάθονταν στην καρέκλα της εξουσίας. Δεν δείξαμε την ίδια συμπεριφορά. Το πληρώσαμε, αλλά πιστεύω ότι έχει συσσωρευτεί από αυτή την συμπεριφορά ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο που μ’ ένα σύγχρονο ανθρώπινο δυναμικό, μ’ ένα σύγχρονο πρόγραμμα που αγκαλιάζει τις αγωνίες του ελληνικού λαού, μπορεί να δώσει έναν αγώνα χωρίς «ταβάνι».

Πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας είναι χωρίς «ταβάνι». Τα γεγονότα είναι μπροστά μας και μπορούμε σε αυτή τη μάχη να είμαστε ξανά νικητές, ισχυροί σε μια νέα πορεία ελπίδας και προοπτικής για τον ελληνικό λαό.

Κοιτώ τις δημοσκοπήσεις. Προφανέστατα είναι ένα εργαλείο της στιγμής. Χαίρομαι που πάμε καλύτερα απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχει εφησυχασμός. Υπάρχει αγώνας καθημερινός, αγωνία καθημερινή και προσπάθεια να αγκαλιάσουμε ιδιαίτερα τις ανάγκες των πιο ευάλωτων Ελλήνων και της νέας γενιάς, της μεσαίας τάξης, της παραγωγικής Ελλάδας, έχοντας το βλέμμα στραμμένο το τι γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Διότι άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν είναι χώρες χαμένων ευκαιριών. Κάνουν πράγματα που εμείς λόγω κόστους ή λόγω ισορροπιών με τα συμφέροντα δεν θέλουμε να υλοποιήσουμε και η χώρα μένει πίσω.

Αυτά λοιπόν τα κακώς κείμενα θέλουμε να ανατρέψουμε και πιστεύω ότι θα έχουμε ισχυρή εντολή να το καταφέρουμε μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

  • Βαγγέλης Γιακουμής – ALPHA TV: Κύριε πρόεδρε, θέλω να σας πάω σε αυτό που αποκαλούμε καθημερινότητα των πολιτών κι επειδή μπροστά μας έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα, εξ αντικειμένου, όπως τουλάχιστον φαίνεται και απ’ ό,τι τουλάχιστον λένε και ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κομισιόν και τα θεσμικά όργανα στα οποία μετέχετε κι εσείς. Όλοι αντιλαμβανόμαστε, ως απλοί πολίτες, ότι το κόστος ενέργειας θα είναι τρισθεώρητο, θα είναι πάρα πολύ υψηλό. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω επειδή από τη μία τον κύριο Μητσοτάκη να λέει πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος και μιλά και για επιδοτήσεις, από την άλλη έχουμε τον κύριο Τσίπρα να λέει κι αυτός για επιδοτήσεις και για ισχυρό πλαφόν στη τιμή του ρεύματος. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Η δική σας πρόταση, η εναλλακτική πρόταση για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων, ποια είναι;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Κύριε Γιακουμή, επειδή αυτή είναι η πιο επίκαιρη ερώτηση, θα μου δώσετε τη δυνατότητα να αξιοποιήσω λίγο παραπάνω χρόνο απ’ ότι στους υπόλοιπους συναδέλφους.

Η χώρα θα μπορούμε να μην περάσει αυτά που περνά σήμερα. Η χώρα είχε μια στρατηγική σχέση με τον λιγνίτη, ήταν ένα εθνικό καύσιμο, και με επιλογή Τσίπρα – Μητσοτάκη σε δύο διαδοχικές κυβερνητικές περιόδους, η χώρα κάνει όχι απανθρακοποίηση – ως όφειλε – αλλά απολιγνιτοποίηση. Αν έκανε απανθρωκοποίηση, θα ήμασταν όπως στην Ιβηρική.

Τι είναι η Ιβηρική; Η Ιβηρική έχει περίπου 50% στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ανανεώσιμες Πήγες. Και φυσικό αέριο, αν δεν κάνω λάθος, είναι περίπου στο 20%.

Εμείς τι κάναμε; Κάναμε αυτό; Κάναμε μια πολιτική ενίσχυσης των δικτύων για υψηλή διασυνδεσιμότητα; Θα κάνουμε απανθρακοποίηση χωρίς να έχουμε υποδομές αποθήκευσης ανανεώσιμης πηγής ενέργειας; Πώς θα γίνει λοιπόν η απανθρακοποίηση που τελικά έγινε απολιγνιτοποίηση; Γιατί τα έκαναν όλα αυτά τα λάθη;

Τα έκανα συνειδητά, διότι ήθελαν να ενισχύσουν το λόμπι του φυσικού αερίου, το οποίο σήμερα δεν ακουμπούν. Ξέρετε, η χώρα μας, όπως είπα στην προηγούμενη ερώτηση, έχει τεράστιες δυνατότητες, απλά δεν τις αξιοποιούμε σωστά. Κι ενώ λοιπόν τα ήξερε όλα αυτά ο κύριος Μητσοτάκης, ενδιαμέσου της κρίσης αυξάνει άλλο ένα 20-25% την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Και τώρα λέει να αποσυνδέσουμε κάπως από την οικονομία από το φυσικό αέριο. Πώς θα γίνει αυτό το πράγμα; Δηλαδή πρώτα ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά και τώρα λες του πολίτη σβήσ’ την μόνος σου με κάποιες λίγες επιδοτήσεις.

Δεν έπρεπε να γίνουν αυτές οι στρατηγικές επιλογές στο παρελθόν. Θα μου πείτε, καλά, ήξεραν ότι θα γίνει πόλεμος στην Ουκρανία. Κατ’ αρχάς, η ενεργειακή κρίση ξεκινά πριν από αυτό. Αλλά εγώ σας λέω, το 2014, όπου πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές είδαν τι έγινε στην Κριμαία κι έβαζαν το ζήτημα εξάρτησης όλων των οικονομιών της Ευρώπης. Άντε, οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι είχαν ήδη εξαρτημένες οικονομίες. Εμείς που δεν είχαμε, γιατί αποκτήσαμε; Εδώ λοιπόν μιλάμε για στρατηγικά λάθος επιλογές.

Εμείς λοιπόν λέμε έστω και τώρα πρέπει η χώρα να πάει στην κατεύθυνση των Ανανεώσιμων Πηγών, όχι όμως ως επιχειρηματικό εργαλείο στα χέρια πέντε μεγάλων συστημάτων οικονομικών της χώρας. Αλλά διαχέοντας την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών, των σύγχρονων τεχνολογιών, ενεργειακές κοινότητες, σε φωτοβολταϊκά στις στέγες, στη προσπάθεια ο κάθε πολίτης να γίνει συμμέτοχος στην πράσινη μετάβαση.

Το μότο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας λέει ότι η πράσινη μετάβαση θα επιτευχθεί μόνο εάν δεν αφήνει κανέναν πίσω στη φτωχοποίηση. Αυτό όμως θέλει πολιτικές και όχι μόνο λόγια.

Τώρα, στις άμεσες παρεμβάσεις. Εμείς από την αρχή είπαμε για το πλαφόν στη λιανική. Από την αρχή είπαμε ότι πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη, τα πραγματικά και όχι αυτά που παρουσιάζονται. Χθες παρουσίασε η κυρία Φον ντερ Λάιεν ένα ποσό σε όλη την Ευρώπη 140 δισεκατομμυρίων. Αν το βάλετε αναλογικά, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί.

Και βέβαια πολιτικές εξοικονόμησης. Δηλαδή, δεν μπορεί να λες «πάω μόνο με το Εξοικονομώ». Εδώ θες άμεσα αποτελέσματα. Ναι και το «Εξοικονομώ», αλλά άμεσα φορολογικά κίνητρα σε όποιον θέλει να κάνει άμεσες παρεμβάσεις στο σπίτι του για την εξοικονόμηση.

Αντί για τα 1.000 ευρώ, θα μπορούσε δωρεάν όποια οικογένεια θέλει να βάλει στο σπίτι του ηλιακό θερμοσίφωνα. Άμεσες παρεμβάσεις, που ξεπερνούν τα προβλήματα.

Και, βέβαια, επειδή γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση σε σχέση με τα καύσιμα, και μείωση κάποιων φόρων στα καύσιμα, όπως κάνουν και στη Πορτογαλία και σε άλλες χώρες.

Αυτό είναι ένα πακέτο παρεμβάσεων, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία να σταθεί όρθια. Αργήσαμε πάρα πολύ. Και το ό,τι είπαμε πλαφόν στη λιανική, το είπαμε νωρίς για να επιμεριστεί το κόστος και στους μεγάλους ηλεκτροπαραγωγούς. Όχι μόνο να πληρώνει ο καταναλωτής και το κράτος τις επιδοτήσεις σε αυτούς. Να δούμε κι αυτοί τι πληρώνουν. Δεν μπορεί χειμώνα – καλοκαίρι να έχουν πολύ μεγάλα κέρδη, όπως φαίνεται μέχρι σήμερα.

Εμείς θέλουμε, λοιπόν, μια κοινωνική δικαιοσύνη και μια σύγχρονη προσέγγιση που θα θωρακίζει τη χώρα στις ενεργειακές κρίσης. Εάν στο μέλλον γίνουν αυτές οι πολύ μεγάλες έρευνες κι έχουμε δικό μας φυσικό αέριο, τότε μιλάμε για μια άλλη συζήτηση. Αλλά αυτές οι έρευνες πάγωσαν την εποχή που οι κυβερνήσεις που σας είπα, είχαν ξεκινήσει να κάνουν εξαρτημένη τη χώρα στο εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Τώρα, μια επίσης αδικία που πρέπει να τερματιστεί άμεσα είναι η τιμή στην κιλοβατώρα. Δεν μπορεί η επιδότηση στην κιλοβατώρα να είναι ίδια σε κάποιον που έχει έναν μισθό οκτώ και δέκα χιλιάδες ευρώ τον μήνα με έναν που ζει με 300 ευρώ. Σε έναν που έχει δέκα σπίτια με έναν που έχει ένα σπίτι. Τεράστιες αδικίες. Πρέπει να υπάρχει άλλη επιδότηση στην κιλοβατώρα σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης, ώστε να μην είναι οριζόντια τα μέτρα στήριξης.

  • Φώφη Γιωτάκη – ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Θα ήθελα να μείνω λίγο στις σχέσεις σας με τα άλλα κόμματα και δη το κυβερνητικό κόμμα. Ο ΠΘ όπως ξέρετε και εσείς την περασμένη Κυριακή εδώ από τη ΔΕΘ είπε ότι επιδιώκει αυτοδύναμη κυβέρνηση και όταν λέει αυτοδύναμη κυβέρνηση όπως εξήγησε, δε σημαίνει ότι εννοεί μία κατ’ ανάγκη μονοκομματική κυβέρνηση. Το είπε θυμίζοντας ότι όπως έχει αποδείξει αξιοποιεί και στελέχη στην κυβέρνησή που δεν προέρχονται από τον ίδιο χώρο, αλλά από άλλους πολιτικούς χώρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ επ’ αυτού αντέδρασε κατηγορώντας τον ΠΘ ότι σκέφτεται, ότι προετοιμάζει υποκλοπές βουλευτών. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή; Θεωρείτε ότι ο ΠΘ απευθύνεται στο δικό σας χώρο και στο δικό σας χώρο;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Κυρία Γιωτάκη εγώ δεν ηγούμαι κόμματος σούπερ-μάρκετ. Είμαστε κόμμα με αξίες, με αρχές, με ιδεολογία. Και τα στελέχη που έχουμε οφείλουν να λειτουργούν σε ένα πλαίσιο. Έτσι πρέπει να είναι τα κόμματα σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν τη θεωρία ότι μπορεί ο καθένας να υπηρετεί το οτιδήποτε με μόνο στόχο να έχει μία καρέκλα εξουσίας αν και μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ σε αυτό το πολιτικό ήθος, δεν ανήκε σε αυτήν την κατηγορία. Όσον αφορά τώρα τα σενάρια αυτά που είπατε, εγώ δεν θέλω να συνωμοσιολογώ. Δυστυχώς η ιστορία στην πατρίδα μας και ξαναπάω στις τερατογενέσεις πολλές δεκαετίες πριν, μας είχε μάθει τον όρο εμείς μεγαλώσαμε δεύτερη γενιά τον όρο της αποστασίας. Δε θέλω να πιστεύω ότι μετά τις υποκλοπές, τα Predator, την προσπάθεια συγκάλυψης να ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα. Αυτό θα είναι τεράστια οπισθοδρόμηση στην ποιότητα της δημοκρατίας μας και δεν μου αρέσει να το θέτω στο δημόσιο διάλογο διότι είναι θέμα πάρα πολύ ευαίσθητο που το έχουμε αφήσει πίσω μας πάρα πολλά χρόνια, παρόλο που τα χρόνια της οικονομικής κρίσης γίνανε τέτοιες προσπάθειες που ως ένα βαθμό αφορούσαν τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντα εις βάρος του ΠΑΣΟΚ. Όμως επειδή αυτό που λέτε είναι ενός άλλου μεγέθους ζήτημα, που αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης και είναι πάρα πολύ σημαντικό εγώ δε θέλω να το θέσω έτσι ωμά. Ήδη υπάρχει η τερατογένεση των παρακολουθήσεων, αν δούμε και αυτήν την τερατογένεση τότε προφανέστατα εδώ μιλάμε για πλήρη επαναφορά μίας συντηρητικής παράταξης βγαλμένη από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας της.

  • Δημήτρης Κουκλουμπέρης – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Είναι από ότι φαίνεται της μόδας οι πολιτικές τερατογενέσεις, μονοπωλούν μέχρι στιγμής. Θα επιμείνω για ορισμένες διευκρινίσεις επί του συγκεκριμένου θέματος. Μιλήσατε κ. πρόεδρε για ετερόκλητες συμμαχίες κομμάτων και ψεκασμένα σενάρια και εσείς και στελέχη σας. Το ερώτημα είναι για ποιους λόγους θεωρείται πολιτικά και αριθμητικά απίθανο ένα τέτοιο σενάριο πριν εκφραστεί ο λαός; Δεν έχουν γίνει εκλογές, δεν ξέρουμε πια θα είναι η πλειοψηφία και αν τελικά το απορρίπτετε εκ των προτέρων, εδώ πάμε σε μία άλλη κατηγορία που μπορεί να δεχτείτε ότι ακυρώνετε το επιχείρημα σας για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής άρα θα δεχτείτε βολές ότι είστε κόμμα παράγοντας αστάθειας και επίσης ότι μετατρέπεστε από δύναμη κυβερνητική που λέτε ότι θέλετε σε κόμμα διαμαρτυρίας. Τί απαντάτε;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Κύριε Κουκλουμπέρη είναι φοβερό ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης σε αυτό το θέμα έχουν απόλυτη ταύτιση. Απόλυτη ταύτιση. Συμφωνούν και οι δύο ότι μονόδρομος είναι , όσο και να πέσουν τα κόμματα τους, ένας από τους δύο να είναι πρωθυπουργός. Αν συμφωνούν τόσο πολύ, να συμφωνήσουν δημοσίως και να πούνε όποιος από τους δύο είναι πρώτος, αν είναι ένας από τους δύο πρώτος, να είναι και πρωθυπουργός και να στηρίξει ο ένας τον άλλον, αφού είναι τέτοια μεγάλη αγωνία. Δεύτερον ακούω γιατί εκ των προτέρων και γιατί σενάρια; Μα εμείς τα δημιουργούμε τα σενάρια; Εδώ πριν δυο μήνες έλεγε ο Τσίπρας «ψηφίζεις Ανδρουλάκης, βγαίνει Μητσοτάκης». Γίνονται υποκλοπές-λες και τις σχεδιάσαμε εμείς τις υποκλοπές- στο τέλος θα ακούσουμε εδώ σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ούτε ο Σπίλμπεργκ δεν τα έχει γράψει. Να λένε ότι ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο κ. Μητσοτάκης. Στόχος τους είναι ένας. Να φτιάχνουν σενάρια που να υπονομεύουν την προοπτική της Δημοκρατικής Παράταξης. Δε μπαίνω λοιπόν σε αυτήν τη σεναριολογία. Εγώ ζητώ από τον ελληνικό λαό ευθέως ισχυρή, καθαρή εντολή και δεσμεύομαι από την πρώτη Κυριακή να αγωνιστώ να υπάρχει κυβέρνηση με πρωθυπουργό που θα πηγαίνει στα Συμβούλια που θα τον σέβονται οι εταίροι μας. Και όχι πρωθυπουργό που θα τον κοιτάνε με μισό μάτι, είτε γιατί στήνει ψεύτικα δημοψηφίσματα, είτε γιατί κάνει υποκλοπές σχεδιάζοντας με παρακρατικούς μηχανισμούς τέτοια φαινόμενα. Η χώρα χρειάζεται ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο και η παράταξή μας μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτήν την πορεία ανάταξης της χώρας. Το ξαναλέω δε ζούμε σε ένα σταθερό γεωπολιτικό περιβάλλον. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε χαμένες ευκαιρίες. Πρέπει να ανοίξουμε όλα τα μέτωπα δυναμικά και να πρωταγωνιστήσουμε. Ταμείο Ανάκαμψης, πρωτοπόροι στις επενδύσεις που αφορούν την ενίσχυση της παραγωγής, την ανταγωνιστικότητα, τα θέματα ενέργειας, πράσινης μετάβασης, ψηφιακής σύγκλισης με την Ευρώπη, ένωσης ενεργειακής με την Αφρική και με κράτη ευρωπαϊκά. Εδώ βλέπουμε συζητάνε, εδώ υπάρχει ξανά η κουβέντα για την πυρηνική ενέργεια. Ποιες είναι οι θέσεις μας γι’ αυτά τα θέματα; Αυτά είναι τα μεγάλα θέματα που πρέπει να κουβεντιάσουμε. Και δε λέω ότι η Ελλάδα θα έχει πυρηνική ενέργεια, αλλά μπορούν να ξαναξεκινήσουν προγράμματα ισχυρά στη Γαλλία. Γιατί να μην παίρνουμε από εκεί φτηνότερα και ακούμε στο παρασκήνιο συζητήσεις με τη Βουλγαρία; Όλα στο προσκήνιο, με ορθό λόγο, με συνέπεια, να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Εγώ αυτήν την κουβέντα είμαι έτοιμος να κάνω και όχι την κουβέντα των σεναρίων που βολεύει ποιους κ. Κουκλουμπέρη; Αυτούς που δεν έχουν θέσεις. Ποιοι γκρεμίζουν γέφυρες; Αυτοί που δε μπορούν να χτίσουν γέφυρες. Ποιοι θα συζητάνε επί της ουσίας των θεμάτων; Αυτοί που δεν ξέρουν τα θέματα ή που φοβούνται να τοποθετηθούν γιατί δε θέλουν να συγκρουστούν με ισχυρά συμφέροντα. Ούτε φοβάμαι και έχω και τη γνώση των ευρωπαϊκών δεδομένων και πιστεύω ότι η παράταξη μας γνωρίζει που πρέπει να πάει η χώρα. Γι’ αυτό λοιπόν σας λέω ας αφήσουμε τα σενάρια και ας πάμε στην ουσία της πολιτικής που θα βοηθήσει και το λαό μας και την πατρίδα μας να προχωρήσει μπροστά.

  • Κάτια Φωτιάδου – ΟPEN TV: Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μία κλιμακούμενη, επιθετική στρατηγική της Τουρκίας, όχι μόνο με συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις, αλλά και στη ρητορική με ιταμές εκφράσεις-πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς θα έλεγα- που δεν έχουμε ξανασυναντήσει στο παρελθόν. Φοβόσαστε ότι αυτοί οι τουρκικοί λεονταρισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο; Ευχαριστώ.

- Νίκος Ανδρουλάκης: Κυρία Φωτιάδου, εγώ όπως γνωρίζετε παρακολουθώ πολύ στενά χρόνια τώρα, τί συμβαίνει στο εσωτερικό της Τουρκίας. Θέλω να σας πω με μεγάλη ευθύτητα ότι το πρόβλημα πια είναι πολύ μεγάλο. Διότι υπάρχει μία στρατηγική διαπαιδαγώγηση του τουρκικού λαού σε σχέση με γειτονικές χώρες -και όχι μόνο την Ελλάδα-. Δείτε τις δηλώσεις Ερντογάν για τη σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Δεν άκουσα την ελληνική εξωτερική πολιτική να τοποθετείται ευθέως ή τον κ. Μητσοτάκη. Όταν βάλλεται ξανά ευθέως ο αρμενικός λαός. Η Τουρκία λοιπόν σε κάθε μέτωπο, από το νότιο Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, το Αιγαίο, την Κύπρο, δημιουργεί συνεχείς εντάσεις. Τί πρέπει να κάνουμε; Το συζητάμε; Εγώ έχω τώρα και τέσσερα χρόνια ότι θεωρώ χίμαιρα την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Όποιος την πιστεύει είναι εκτός πραγματικότητας. Στη χώρα έχουν γίνει βήματα πισωγυρίσματος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και… κράτους δικαίου που δεν δικαιολογούν να γίνεται αυτή η συζήτηση. Δε μπορεί να λες καταγγέλλω τον Όρμπαν, αλλά δε βλέπω τί κάνει ο Ερντογάν. Εδώ πρέπει σε όλα τα μέτωπα και στους εντός και στους υπό ένταξη, να έχεις μία καθαρή στάση και μία καθαρή θέση αν θες να υπερασπίζεσαι τις αξίες σου. Αλλιώς αλλοιώνονται αυτές οι αξίες όταν κάνεις τον Πόντιο Πιλάτο. Άρα για μένα έπρεπε η Ελλάδα και πρέπει η Ελλάδα – το λέω θα κάνω ότι μπορώ για να πρωταγωνιστήσω σε αυτό- να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον: ειδική σχέση. Τί σημαίνει ειδική σχέση; Ξεκινάνε οι διαπραγματεύσεις, αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης Τουρκίας με την ΕΕ, που όμως συγχρόνως ένα σύγχρονο νομικό κείμενο θα υπάρχουν αυτοματοποιημένες οικονομικές κυρώσεις όταν υπάρχει καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας ή παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών χωρών. Και δεύτερος πυλώνας της στρατηγικής, άμεσα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τα ευρωπαϊκά κράτη. Είναι ανήθικο, είναι ζήτημα αλληλεγγύης, να σταματήσει να εξοπλίζει οποιοσδήποτε Ευρωπαίος την Τουρκία και μερικοί βεβαίως αλλά μιλάω για την Ευρώπη που είναι ο πολιτικός μας χώρος, ένα καθεστώς το οποίο τρομοκρατεί συνεχώς τους γείτονες του. Στην καλύτερη τρομοκρατεί. Αυτά λοιπόν θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα. Εγώ τα έχω κάνει προτεραιότητα και με το λόγο μου και με τη συνέπεια. Και έχω πολλές φορές λοιδορηθεί όταν λέω άρση της ομοφωνίας στο Συμβούλιο. Γιατί το λέω; Γιατί όταν έχεις ένα Συμβούλιο που θες και τις 27 ψήφους, θα έχεις τον Όρμπαν να σε εκβιάζει για να μην μπουν κυρώσεις στην Τουρκία. Άρα πρέπει πολλά πράγματα να τα ξαναβάλουμε στη συζήτηση, να αποφασίσουμε τί θέλουμε, να τελειώσουν οι εκλογές στην Κύπρο, να ξανανοίξει η συζήτηση επίλυσης του Κυπριακού δυναμικά. Όταν έχεις το δίκαιο, το διεθνές δίκαιο με το μέρος σου δεν πρέπει να φοβάσαι τις μεγάλες κινήσεις, αρκεί να είσαι πρωταγωνιστής και όχι να ακολουθείς την ευρωπαϊκή πολιτική που χαράσσει κυρίως η Γερμανία σε αυτό θέμα. Εμείς πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε. Θα μου πείτε μπορούμε; Ναι μπορούμε. Εγώ όταν πήρα την πρωτοβουλία του εμπάργκο όπλων δεν είχα κανέναν σύμμαχο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Κανέναν. Και με την πειθώ βρήκα Γερμανούς συναδέλφους, σοσιαλδημοκράτες. Που ήταν στην κυβέρνηση εκείνη την εποχή και καταλάβαιναν τη δικαιοσύνη που να παρθεί αυτή η απόφαση το προχωρήσαμε. Απείχαν οι Ισπανοί σοσιαλιστές, καταψήφισε η γερμανική Δεξιά, το CDU, αλλά η απόφαση πέρασε. Είπε κάτι μετά από αυτό ο κ. Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το εμπάργκο όπλων; Όχι βέβαια. Πρέπει δυναμικά να κινηθούμε. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία οι οποίες κατανοούν ότι η χώρα οδηγείται σε ένα βαθύ κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό διχασμό, θέλουν αλλαγή και εγώ ευελπιστώ- διότι εμείς δεν έχουμε κανένα λαό εχθρό- εμείς θέλουμε να έχουμε καλές συνθήκες γειτονίας- μετά τις εκλογές του χρόνου να έχουμε μία άλλη κυβέρνηση, η οποία να είναι έτοιμη να κρατήσει μαζί με την Ελλάδα υψηλά τις συνθήκες που διαμόρφωσαν την ειρήνη και την ευημερία εκατό χρόνια στην περιοχή, να τη σεβαστεί και να προχωρήσουμε μαζί σε σταθερότητα και ανάπτυξη. Το αξίζουν οι λαοί όλης της περιοχής και έτσι να περιορίσουμε και τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα που υπονομεύουν και τις οικονομίες της χώρας αυτής και της δικής μας οικονομίας. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Γι’ αυτό λέω ξανά ναι στην αποτρεπτική δύναμη που και ψηφίσαμε με τη Γαλλία τη συμφωνία και με τους Αμερικάνους αλλά όλα αυτά έχουν ένα όριο που το ακούω από χθες στα κανάλια και έχουν ξεκινήσει τα τύμπανα, νέοι εξοπλισμοί και νέοι εξοπλισμοί. Δε μπορούμε κάθε χρόνο να κάνουμε δισεκατομμύρια εξοπλισμών. Ας είμαστε ειλικρινείς. Γι’ αυτό πρέπει μέσω του ευρωπαϊκού δρόμου να συνετιστεί η Τουρκία και να υπάρχει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και σας είπα δύο πυλώνες που για μένα πρέπει σα χώρα να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Εμείς θα το κάνουμε. Το έχουμε κάνει ήδη.

  • Νίκος Μαρουλίδης – IEFIMERIDA.GR: Εγώ θα ήθελα να επιμείνω και μιλήσατε και χθες και πριν λίγο για Δημοκρατική ανατροπή. Μπορείτε να μας πείτε συγκεκριμένα με ποια κόμματα θα την κάνετε; Πιστεύω ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει, έχει αυτό το δικαίωμα να γνωρίζει. Και επίσης είχατε πει ότι η Ελλάδα θα είχε πολύ καλύτερη τύχη αν πρωθυπουργοί δεν ήταν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας. Αλλά κάποιος που σέβεται βαθιά τους δημοκρατικούς θεσμούς θα προτείνεται εσείς να είστε πρωθυπουργός σε ενδεχόμενη συγκυβέρνηση;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Είναι προφανές ότι όλα αυτά θα διαμορφωθούν με τη ψήφο του ελληνικού λαού. Ο λαός θα ψηφίσει και εμείς θα επιλέξουμε βάσει των συσχετισμών. Είναι προφανές ότι η παράταξη μας πάρει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτά που θα βάλουμε στο τραπέζι θα είναι περισσότερα από όσα κάποιοι θεωρούν. Γι’ αυτό ζητώ ισχυρή εντολή. Για να μπορούμε ως ένα ισχυρό κόμμα να επιβάλλουμε αυτήν την πολύ μεγάλη αλλαγή. Και αυτά που ακούω από κάποιους ότι θα επιλέξει ο Ανδρουλάκης ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Όχι βέβαια δε θα επιλέξω εγώ. Εσείς έτσι όπως το θέτετε φαίνεται ότι θα επιλέξω εγώ. Ο λαός θα επιλέξει ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Αν ο λαός δώσει ισχυρή εντολή στον κ. Μητσοτάκη, ο λαός επέλεξε τον κ. Μητσοτάκη. Σε άλλη περίπτωση τον κ. Τσίπρα. Σε τρίτη περίπτωση εμένα. Ο λαός θα επιλέξει. Ας περιμένουμε λοιπόν. Εμείς κάνουμε τον αγώνα μας στο προσκήνιο χωρίς παιχνίδια με την εγχώρια ολιγαρχία με καθαρό λόγο. Χωρίς παιχνίδια με τα media. Δε θέλουμε καμία εξάρτηση. Είναι ευθύς ο πολιτικός μας λόγος. Δεν έχουμε δεσμεύσεις και είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με ότι κρατάει την Ελλάδα πίσω. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μου. Και αυτό πρέπει να είναι το πολιτικό ήθος της νέας εποχής. Περάσαμε δύσκολα και άσχημα από τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες που κάποιοι δυστυχώς μέχρι και σήμερα μιμούνται μέχρι τέλους. Μη γράψει κάτι κάποιος δημοσιογράφος απευθείας να γκρινιάξουμε. Μην πει κάτι κάποιος, απευθείας να τον θεωρήσουμε αντίπαλο. Δεν έχουμε τέτοιες στρατηγικές. Εμείς θέλουμε έναν ανοιχτό διάλογο και αξιολόγηση των θέσεων και των απόψεων μας. Αλλά αυτό, όχι την προβοκάτσια. Να μιλάνε πρώην πρωθυπουργοί που ανήκουν στη ΝΔ, αλλά δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη ΝΔ και από τους 560 υποψηφίους της παράταξης μας να δηλώνει εκ νέου ότι δεν θα είναι υποψήφιος, το ΠΑΣΟΚ να έχει τεράστιο εσωτερικό θέμα. Όλοι καταλαβαινόμαστε. Γι’ αυτό δίνω μάχη στο προσκήνιο το πολιτικό σύστημα της χώρας να έχει μία συμπεριφορά που να σέβεται τον πολίτη. Και όλα να είναι στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο. Εγώ συγκυβερνήσεις στο παρασκήνιο και συμφωνίες στο παρασκήνιο δεν πρόκειται να κάνω με κανέναν. Όλα θα είναι στο φως της ημέρας και πάντα με προγραμματικούς πολιτικούς όρους, για να επιτευχθεί αυτό που είπατε στην ερώτηση σας.

  • Σωτήρης Μπολάκης – MEGA TV: Ακούσαμε σήμερα και χθες στην κατάθεσή του τον κ. Κοντολέοντα ότι δεν θα ανοίξει το στόμα του ακόμα και να αρθεί το απόρρητο. Ακούω και εσάς ότι θέλετε να δώσετε τη μάχη να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Όμως χθες είπατε το ότι το «όλα στο φως έγινε όλα στο σκοτάδι». Ο φάκελος καταστρέφεται. Έχετε πει παλαιότερα ότι θα δώσετε μία μάχη να αποκαλυφθεί η αλήθεια και τότε θα ζητήσετε εκλογές. Γιατί δεν ζητάτε εκλογές για να αποκαλυφθεί η αλήθεια αφού βλέπετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα στόματα, ούτε να μείνουν στοιχεία, έτσι ώστε να έρθουν όλα στο φως και με δικές σας πρωτοβουλίες είτε με την επόμενη κυβέρνηση όποια και αν θα είναι αυτή –ήδη έχουν εκφραστεί απόψεις για την επόμενη κυβέρνηση τί μπορεί να κάνει γι΄ αυτήν την περίπτωση- να λάβετε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να έχετε και το θεσμικό πλαίσιο και να άρεται εσείς το απόρρητο ακόμα ακόμα αν θα είστε εσείς πρωθυπουργός ή οτιδήποτε άλλο;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Κύριε Μπολάκη αυτό που λέτε μπορεί και να γίνει όποτε και να γίνουν εκλογές. Το γιατί λέμε εκλογές μετά το πέρας -αν θέλετε της συζήτησης, της αποκάλυψης του τί κρύβετε πίσω από αυτήν την υπόθεση- είναι για να πάει ο ψηφοφόρος με γνώση του τί ακριβώς έχει συμβεί. Διότι εγώ εδώ και θέλω να έρθετε στη δική μου θέση θα σας άρεσε σε οποιονδήποτε από εσάς αυτά τα χιλιάδες τρολς του διαδικτύου που έχουμε πληρώσει με τους φόρους μας και που ανήκουν στις παράγκες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα μιλάω για την παράγκα της ΝΔ να σας έχουν στοχοποιήσει προσωπικά και να λένε για πρακτοριλίκια, για συνομωσίες, για Κινέζους, για Ερντογάν και για όλα αυτά; Γελάει βέβαια και το παρδαλό κατσίκι! Γιατί μέχρι προχθές ήμουν ο Κολοκοτρώνης των Βρυξελλών, ο σκληρός, ο εθνικιστής και τώρα ξαφνικά θα με κάνουν ερντογανικό. Ξέρετε όλα έχουν ένα όριο. Το όριο της αξιοπρέπειας. Δε ξέρω πώς κάποιοι στο πολιτικό σύστημα τη μετράνε στην αξιοπρέπεια, εγώ τη μετράω ως προτεραιότητα. Γι’ αυτό θέλω να αποκαλυφθούν τα πάντα, που όταν πάει ο λαός στην κάλπη κ. Μητσοτάκη να ξέρει ότι ψηφίζοντας το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν υπονοούμενα από αυτά που αφήνουν τα στελέχη σας και τα τρολ σας των συνωμοσιολογιών ότι έχουν σχέσεις με τρίτες χώρες. Και εγώ δε ξέρω ούτε ολιγάρχες από τη Σ. Αραβία κ. Μητσοτάκη, ούτε την οικογένεια Αλίεφ γνωρίζω, ούτε έχω τραπεζώσει κανέναν σπίτι μου από όλους αυτούς. Εγώ ένας απλός ευρωβουλευτής είμαι που πάλεψα και αγωνίστηκα στην παράταξή μας, με τίμησε δύο φορές με χιλιάδες ψήφους και εκλέχτηκα. Με τίμησε ως γραμματέα το ΠΑΣΟΚ, με τίμησε ως πρόεδρο του. Είναι αυτή η διαδρομή μου και γνωριζόμαστε όλοι πολύ στον τόπο. Γι’ αυτό λοιπόν επειδή καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται και επειδή έχω σχέσεις με αυτούς που υπονοούν, -δεν έχω άλλοι έχουν- και είναι φοβερό που η κ. Μπακογιάννη όχι μόνο είπε ότι όποιος μιλήσει κινδυνεύει με δέκα χρόνια φυλακή για να δικαιώσει τη μετά από πέντε μέρες δήλωση του κ. Κοντολέοντα στην εξεταστική επιτροπή, αλλά είπε και το άλλο: Εάν λέει είναι κάποιους να παρακολουθούνε ποιους πρέπει να παρακολουθούνε αν όχι τους πολιτικούς που έχουν επαφές με όλους αυτούς. Αν ήταν έτσι και έχει δίκιο η κ. Μπακογιάννη θα έπρεπε συνεχώς να τους παρακολουθούνε, διότι αυτοί έχουν σχέσεις με όλους, με αυτά τα δίκτυα εξουσίας αυτών των τρίτων χωρών. Εγώ δεν έχω καμία σχέση. Τα λέω με μεγάλη ευθύτητα και πρέπει στο δημόσιο διάλογο γι’ αυτά που λέω να τοποθετηθούν όλοι. Με συνέπεια και όχι με υπονοούμενα. Είναι λοιπόν στο χέρι του πρωθυπουργού να το ξαναπώ να πάμε σε εκλογές με ομαλό πολιτικό κλίμα. Είναι στο χέρι του νόμιμα, όχι παράνομα όπως μου ζητά. Νόμιμα να άρει το απόρρητο να φύγουν οι σκιές και να αποφασίσει ο λαός τελικά τί έχει συμβεί σε αυτήν την υπόθεση. Ποιοι είναι οι φταίχτες; Τί σημαίνει επιχειρησιακό λάθος; Δηλαδή αν παρακολουθούσαν την κ. Σακελλαροπούλου, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα της έλεγε ο κ. Μητσοτάκης βάσει του νόμου που ψήφισε, ότι δεν θα μάθεις ποτέ και πήγαινε να ενημερωθείς για την υπόθεση σου από την ΕΥΠ; Αν παρακολουθούσαν τον κ. Δένδια τον ΥΠΕΞ, θα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνετε για την υπόθεσή σας στην ΕΥΠ; Αν παρακολουθούσαν τον Κώστα Σημίτη, πρώην πρωθυπουργούς, το ίδιο θα έλεγε; Δεν το εργαλειοποιώ εγώ το θέμα. Ο κ. Μητσοτάκης το εργαλειοποιεί εις βάρος της διαφάνειας, των θεσμών και της Δημοκρατίας, γιατί η Δεξιά για άλλη μία φορά δείχνει ότι τρέφεται από τις συνομωσίες. Εμείς τρεφόμαστε από το φως, τη συνέπεια και τη διαφάνεια γι’ αυτό θα δώσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους.

  • Γεράσιμος Λιβιτσάνος – NEWS24/7: Κύριε Πρόεδρε εγώ θέλω να σας ρωτήσω για μια άλλη πτυχή των υποκλοπών, που το όνομά της είναι predator. Το περίφημο αυτό λογισμικό που βρέθηκε στο κινητό σας και σε άλλα κινητά. Έχετε δει υποθέτω τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στα εταιρικά σχήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα και σχετίζονται με το λογισμικό και θα ήθελα την πολιτική σας εκτίμηση για το ποια είναι η λειτουργία αυτού του λογισμικού στην Ελλάδα – Και να σας το ρωτήσω ευθέως, αν βλέπετε και σύνδεση του Μεγάρου Μαξίμου με αυτό.

- Νίκος Ανδρουλάκης: Κύριε Λιβιτσάνο, καταρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί έχετε κάνει αξιόλογη ερευνητική δουλειά – όχι μόνο εσείς και άλλοι συνάδελφοί σας – και δείχνει με αυτό τον τρόπο ότι η Ελληνική δημοσιογραφία έχει ισχυρές αντοχές, γιατί χωρίς μια ισχυρή ανεξάρτητη δημοσιογραφία, και εμείς οι πολιτικοί είμαστε πάρα πολύ ευάλωτοι σε αυτή την εποχή που βλέπουμε να αμφισβητούνται και πράγματα που θεωρούσαμε απολύτως δεδομένα, ως μια Ευρωπαϊκή χώρα. Ξέρετε, ο κ. Μητσοτάκης φοβάται πάρα πολύ το θέμα του predator. Και το φοβάται γιατί είναι ένα ζήτημα που θα τσαλακώσει απολύτως τη διεθνή του εικόνα. Δεν μπορεί να δεχθεί κανείς στις Βρυξέλλες, ότι σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, χρησιμοποιείται ένα «πυρηνικό» – κατασκοπευτικό όπλο, κόστους εκατομμυρίων ευρώ, απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους, σε έναν υποψήφιο αρχηγό – αφού θέλει να μην λέμε πρόεδρος – του ΠΑΣΟΚ, αν υπάρξει οποιαδήποτε υπόνοια διασύνδεσης, αυτό θα είναι ένα τέλος για τον κ. Μητσοτάκη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί ξέρετε, υπάρχουν κάποιοι κανόνες και κάποιες αξίες που δεν μπορούν να παραβιάζονται. Για αυτό βλέπετε τι κάνει η Νέα Δημοκρατία τώρα, προσπαθεί να συμψηφίσει με την εποχή ΣΥΡΙΖΑ. Παρακολουθούσαμε λέει εμείς, παρακολουθούσαν και αυτοί. Δηλαδή, επειδή παρακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δικαιούται η Νέα Δημοκρατία να παρακολουθεί και αυτή όποιον θέλει. Όποιος παρακολουθούσε, είτε επί ΣΥΡΙΖΑ, είτε επί Νέας Δημοκρατίας, στη δικαιοσύνη κύριοι. Στη δικαιοσύνη! Δεν θα δεχθούμε συμψηφισμούς. Αυτό αφορά την ΕΥΠ και τις συνακροάσεις.

Πάμε τώρα στο predator. Ζητήσαμε – και αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο – να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή όλα τα πρόσωπα που έχετε αναδείξει και το αρνήθηκε η Κυβερνητική πλειοψηφία. Γιατί το αρνήθηκαν αφού δεν φοβούνται; Δεύτερο στοιχείο. Δεν μπορεί να είναι έξω από την Ελλάδα αυτή η ιστορία. Το link είναι ίδιο το δικό μου με του κ. Κουκάκη. Δεν μπορεί μια τρίτη χώρα να είχε στο στόχαστρο έναν δημοσιογράφο που ασχολούνταν με μια ‘Α υπόθεση, με έναν πολιτικό που δεν έχει καμία σχέση με αυτό το θέμα. Άρα το κέντρο είναι εδώ. Και βέβαια επειδή αυτό είναι το κορυφαίο ζήτημα της υπόθεσης αυτής, διότι για φανταστείτε μια εποχή, που άντε εμείς οι ενήλικες να μην πατάμε τα link για να έχουμε τύχη παγίδευσης σε αυτά τα παράνομα λογισμικά που μπορούν να σου πάρουν όλα τα αρχεία και να σε βιντεοσκοπούν 24 ώρες το 24ωρο. Γιατί ακούω από κάποιους να λένε και λαμβάνω ευκαιρία από την ερώτησή σας, γιατί λέει είπες περί εκβιασμών; Μα αυτό μου είπαν οι αρμόδιοι, όταν με κάλεσαν να με ενημερώσουν, γιατί εγώ δεν ήξερα από αυτά τα πράγματα, λέω τι είναι αυτό; Πρέπει να πάω στη δικαιοσύνη; Ήταν η πρώτη μου ερώτηση. Μου λένε, από εσάς εξαρτάται. Λέω αν το είχα ενεργοποιήσει; Μου είπε, ακούστε, αν το είχατε ενεργοποιήσει, θα είχαν υλικό από την καθημερινή – προσωπική σας ζωή και τα αρχεία σας. Είπα, δηλαδή αυτό είναι για να με ακούνε όταν μιλάω στο τηλέφωνο; Και μου απάντησαν ότι για να έφτασαν να σας στείλουν αυτό, μπορεί να συμβαίνει ήδη. Αλλά δεν μπορούμε να σας το πούμε εμείς αυτό, δεν έχουμε στοιχεία. Διότι, δεν αφήνει αποτύπωμα η συνακρόαση με τα σύγχρονα μέσα. Αυτά λοιπόν που λέω, δεν είναι δικές μου θεωρίες συνωμοσίας, είναι αυτά που οι ειδικοί με ενημέρωσαν εξαρχής αυτής της υπόθεσης που αποκάλυψε ο μηχανισμός ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και λέω λοιπόν, θέλετε να ζήσουμε σε φιλελεύθερες δημοκρατίες, που ένας δικαστής να φοβάται να δικάσει επειδή κάποιοι του βάλανε pegasus ή predator στο κινητό και του πήραν προσωπικά αρχεία και εκβιάζουν αυτόν και την οικογένειά του; Θέλετε να φοβόμαστε να έχουν κινητό τα παιδιά μας, για να μην πατήσουν κάτι για να μην έχει κάποιος προσωπικές στιγμές από τα παιδιά μας; Αυτό δεν είναι μια βόμβα στα θεμέλια της φιλελεύθερης δημοκρατίας; Άρα είναι προτεραιότητα και το predator. Και η νομοθεσία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο – το είπα και προχθές στην ολομέλεια στο Στρασβούργο – που θα απαγορεύσει τη χρήση αυτών των παράνομων λογισμικών παγίδευσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως και της χώρας μας. Αυτή είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική. Για αυτό καλώ τη Νέα Δημοκρατία να αφήσει τα «ναζάκια» και να έρθουν όλοι αυτοί – που εσείς έχετε αναδείξει – στην εξεταστική επιτροπή για να πούνε την άποψη τους για αυτά τα φαινόμενα που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα. Και αν το δεχθεί η Νέα Δημοκρατία, να είστε σίγουρος κ. Λιβιτσάνο, ότι θα πάρω όλες τις πρωτοβουλίες για να τους καλέσει η PEGA στις Βρυξέλλες σε ακρόαση, για να μάθουμε έστω από εκεί κάποια ψήγματα αλήθειας.

  • Χρήστος Νικολαΐδης – ΣΚΑΙ: Κύριε Πρόεδρε καλημέρα και καλωσήρθατε στη Θεσσαλονίκη. Έχετε καταστήσει σαφές ότι για εσάς είναι και πολιτικά και ηθικά σωστό και παραδεκτό ο αρχηγός του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές, να μην γίνει Πρωθυπουργός. Ήθελα να σας ρωτήσω, αυτό ισχύει και στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ γίνει πρώτο κόμμα; Προοπτική την οποία πριν από λίγο είπατε ότι την έχετε μέσα στην γκάμα σας.

- Νίκος Ανδρουλάκης: Καταρχάς εγώ δεν έχω πει ποτέ ότι απαγορεύεται να γίνει Πρωθυπουργός ο Πρόεδρος του πρώτου κόμματος. Εγώ είπα κάτι άλλο. Δεν θα τον κάνουμε εμείς Πρωθυπουργό, τον αρχηγό του πρώτου κόμματος όταν τον αποδοκιμάσει ο Ελληνικός λαός και τον κατακρημνίσει σε ποσοστά – πέραν της υπόθεσης αυτής που ζούμε το τελευταίο διάστημα, γιατί αυτά τα έχω πει πριν την υπόθεση αυτή. Δεν άλλαξα στάση, εγώ είμαι συνεπής. Αυτά που έλεγα πριν κάποιους μήνες, αυτά λέω και τώρα. Γιατί λένε κάποιοι – το είπα και προηγουμένως – θέλει να επιβάλει ποιος θα είναι Πρωθυπουργός. Δεν το επιβάλω εγώ, ο Ελληνικός λαός το επιβάλει. Εγώ λέω το απλό, εάν ο λαός τους αποδοκιμάσει, δεν θα τους βάλουμε από το παράθυρο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Έχει κλείσει αυτό το θέμα. Και πάω και ένα βήμα παραπάνω. Δώστε μας ισχυρή εντολή, με ένα μεγάλο ποσοστό, για να μπορούμε αυτά που λέω ως πολιτικές προτεραιότητες να είναι κυβερνητικές προτεραιότητες. Και αν το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο, προφανέστατα θα μπουν και θέματα που αφορούν τα πρόσωπα. Άρα που καταλήγουμε ξανά; Καταλήγουμε στον ένα παράγοντα που καθοδηγεί τις εξελίξεις. Το λαό. Μην φοβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία. Κάποιοι τη φοβούνται απ’ ότι φαίνεται και θέλουν εκ των πρότερων να διασφαλίσουν το ρόλο τους την επόμενη μέρα. Όχι από εμάς. Από αλλού στο παρασκήνιο, μπορεί, από εμάς στο προσκήνιο ποτέ.

  • Μαριτίνα Ζαφειριάδου – REALNEWS: Καλησπέρα κ. Πρόεδρε, περαστικά. Φαίνεται ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Χειμώνα. Αν οι δύο προηγούμενοι σημαδεύτηκαν από την πανδημία, όλα δείχνουν ότι αυτός ο Χειμώνας θα σημαδευτεί από την τιμή της ενέργειας πάσης φύσεως. Μάλιστα, πρόσφατα ακούσαμε επίσημα από κυβερνητικά χείλη ότι θα πρέπει ή να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, ή να πεθάνουμε. Ήθελα το σχόλιό σας σε αυτό, είναι θέμα προσαρμοστικότητας ή υπάρχουν και άλλα μέτρα που θα μπορούσαμε να πάρουμε πρόσθετα ως πολιτεία;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Οι δηλώσεις αυτού του τύπου κ. Ζαφειριάδου δείχνουν το μέτρο της αλαζονείας. Αυτές τις δηλώσεις τις κάνουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν σχέση με αυτό που συμβαίνει δίπλα τους. Είναι μέτρο ότι η αλαζονεία έχει κυριεύσει τη σημερινή Κυβέρνηση. Ήταν η πρώτη δήλωση; Πριν από μερικές μέρες, ένας άλλος υπουργός είπε «σιγά τώρα να μην ασχολούμαστε με τις υποκλοπές, θα πεινάσει ο κόσμος». Λες και το είπε ο περιπτεράς της γειτονιάς. Ο υπουργός το είπε! Αυτός που έχει ευθύνη να μην πεινάσει ο κόσμος. Εμείς έχουμε καταθέσει ένα μεγάλο πακέτο προτάσεων, χθες έβαλα κάτι περισσότερο. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Και άλλες χώρες θα το κάνουν. Ας το κάνουμε νωρίς. Δωρεάν για τους φτωχότερους, ενιαίο χαμηλό εισιτήριο για τη μεσαία τάξη. Αυτό είναι και εξοικονόμηση και κοινωνική δικαιοσύνη και βοήθεια στον πολίτη, την καθημερινότητά του, για να πάει στη δουλειά του και τα παιδιά του στο σχολείο. Ας ακούσουμε τις ανάγκες του λαού. Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Δισεκατομμύρια έχει κερδίσει η κυβέρνηση από την αύξηση των μη προϋπολογιζόμενων φόρων και ιδιαίτερα του ΦΠΑ. Ας ακούσουμε τα προβλήματα. Το ίδιο δεν συνέβη κ. Ζαφειριάδου με την κοινωνική κατοικία; Πόσο καιρό το λέω; Λέγανε κάποιοι, αυτός ο Ανδρουλάκης είναι μονοθεματικός. Όλο μιλάει για φωτοβολταϊκά και κοινωνική κατοικία. Πριν τρία χρόνια, εκτός πραγματικότητας, γιατί μιλάμε για την πολιτική προστασία. Και είναι από τα μεγαλύτερα όπλα αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εγώ δεν είμαι μάντης Κάλχας. Ούτε λέω ότι κοιτώ μακριά ενώ κάποιοι άλλοι δεν μπορούν. Εγώ βλέπω τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και λέω αφού μπορούν να το κάνουν αυτοί, γιατί δεν μπορούμε εμείς; Τι είμαστε εμείς; Ποια συμφέροντα μας κρατούν πίσω; Ποιος Πρωθυπουργός δεν έβλεπε την ανάγκη, η χώρα του ήλιου και της θάλασσας, να μην έχει στο μίγμα της το λιγότερο 50% ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Ποιος Πρωθυπουργός με ελάχιστη γνώση των διεθνών εξελίξεων, πήγε να κάνει απανθρακοποίηση χωρίς να έχει νομοθετικό πλαίσιο εξοικονόμησης και χωρίς ενισχυμένο δίκτυο, άρα κορόιδευε το λαό. Τα έλεγε για την προσωπική του εικόνα για να φιλοτεχνεί ένα πράσινο προφίλ, ενώ παρέδιδε στα λόμπι του φυσικού αερίου την πατρίδα μας, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Εμείς λοιπόν τα λέμε καθαρά, γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις. Και επειδή ο λαός, σε αυτό το πεδίο θα αποφασίσει. Χθες όπως είδατε, εγώ δεν είπα μόνο τι δίνουμε, είπα και τι πρέπει να πάρουμε πίσω. Μου λέγανε κάποιοι για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τι λέει δεν θέλεις να παίρνουν επιστρεπτέα προκαταβολή; Όχι! Να μην την παίρνουν όλοι, να την παίρνουν αυτοί που αξίζουν. Με συγκεκριμένα κριτήρια, που αφορούν την πραγματικότητα των δυνατοτήτων των επιχειρήσεών τους και όχι να γίνονται οι επιστρεπτέες προκαταβολές, που είναι οι φόροι όλων μας, καταθέσεις στις τράπεζες και μετά να επιχαίρουν ότι αυξηθήκαν οι καταθέσεις. Από πού αυξήθηκαν οι καταθέσεις; Από τις παραγωγικές δουλείες; Γιατί δεν παίρνουν μια ανάλυση από την Τράπεζα της Ελλάδος; Για να δουν την αλήθεια, τι έγινε με τα έξι δισ. των επιστρεπτέων προκαταβολών. Για αυτό είπα και για τους φόρους που αφορούν την υψηλή ακίνητη περιουσία και βέβαια το θέμα που αφορά τα μερίσματα. Εμείς δεν δίνουμε, ούτε υπάρχουν λεφτόδεντρα, ασκούμε σοσιαλδημοκρατική πολιτική, που σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και αντιμετώπιση του μεγάλο ζητήματος του δημογραφικού μέσα από ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Αυτές είναι οι ιδέες μας και η χώρα έχει τις δυνατότητες να τις χρηματοδοτήσει, έχει τη δυνατότητα να ανοίξει περπατησιά σε παραγωγικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξία και πολλών καλών θέσεων εργασίας, ώστε να σταματήσουν και τα ελληνόπουλα να φεύγουν έξω. Αυτό είναι ένα πακέτο, ένας καμβάς προτεραιοτήτων, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα άλλο απάνεμο λιμάνι και όχι σε αυτή τη μεγάλη τρικυμία που ζήσαμε τα τελευταία τρία χρόνια, ώστε και τα επιδόματα και οι φοροαπαλλαγές να είναι συγκεκριμένες, συγκροτημένες και δίκαιες. Όχι οριζόντιες και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

  • Αντώνης Αντωνόπουλος – STAR: Κύριε Πρόεδρε, η έλλειψη προσιτής στέγης, ειδικά για τους νέους, τείνει να γίνει μια κοινωνική πληγή. Ποια είναι η δική σας πρόταση και γιατί θεωρείτε ότι αυτή είναι πιο ρεαλιστική από το κυβερνητικό σχέδιο που θα εξελιχθεί. Και κάτι ακόμη, ζητάτε ισχυρή εντολή για μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Με ποιους θα πάτε και ποιους θα αφήσετε στην άκρη.

- Νίκος Ανδρουλάκης: Υπάρχει ένα θέμα που λέγεται ταμείο ανάκαμψης. Όπως γνωρίζεται, πήγα πέρυσι και είδα τον Αντόνιο Κόστα, στην Πορτογαλία, είχα ήδη πει από την προεκλογική μας εκστρατεία τι θέση μου για αυτό το μεγάλο θέμα, διότι και ως μηχανικός, επειδή παρακολουθώ την αγορά ακινήτων, βλέπω ότι υπάρχει μια αύξηση του κόστους ζωής, που αφορά κυρίως ανελαστικές δαπάνες και ένα μεγάλο κομμάτι είναι τα ενοίκια και το κόστος στέγασης, αυτό μπήκε κάτω από το χαλί, λόγω του κορονοϊού και εμφανίστηκε μπροστά μας γιγαντομένο. Έπρεπε λοιπόν η Κυβέρνηση μόλις πήρε το ταμείο ανάκαμψης να κάνει αυτό που έκανε ο Αντόνιο Κόστα, ο Πέδρο Σάντσεθ, οι Ιταλοί, που έβαλαν από είκοσι χιλιάδες, οι Ίβηρες και δέκα χιλιάδες οι Ιταλοί, κατοικίες, εστίες φοιτητών, νέες κατασκευές, ανακαινίσεις, κατοικίες για νέα ζευγάρια, με φορολογικά κίνητρα ώστε να ανοίξουν κλειστά ακίνητα. Εμείς δεν κάναμε τίποτα από όλα αυτά. Έρχεται το φετινό καλοκαίρι, βλέπουμε το κόστος ζωής, πάνε οι γονείς μετά τις Πανελλαδικές, να γράψουν τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια και στα αστικά κέντρα τα μεγάλα και στις πόλεις που είναι τουριστική προορισμοί, οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι. Φεύγουν τα παιδιά τους άπραγα. Τα ενοίκια είναι στα ύψη. Δηλαδή υπονομεύουμε τη δημόσια παιδία, υπονομεύουμε τον πυλώνα που ήταν ο μεγαλύτερος δείκτης κοινωνικής κινητικότητας στην πατρίδα. Όπου το παιδί του αγρότη, του κτηνοτρόφου, γινόταν γιατρός, μηχανικός και τώρα σιγά σιγά, του λέμε, δεν μπορείς να επιλέξεις να πας να σπουδάσεις στην Κέρκυρα, διότι, λόγω της κατάστασης είναι πολύ ακριβά τα ενοίκια. Δεν μπορείς να πας στην Αθήνα, δεν μπορείς να πας στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορείς να πας στα Χανιά, δεν μπορείς να πας στο Ηράκλειο. Τώρα το είδε το πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης; Και θέλω να σας πω επί της ουσίας αυτών που ανακοινώσανε. Προτείνουν για την ανακαίνιση, μέχρι δέκα χιλιάδες, 40%, να δίνονται στον ιδιοκτήτη, με μόνη υποχρέωση να βάζει το σπίτι του στη μακροχρόνια μίσθωση. Με τι ποσό μας είπε η Νέα Δημοκρατία; Δηλαδή να πάρει δέκα χιλιάδες να το ανακαινίσει, με μόνη δέσμευση να το νοικιάσει. Εγώ δεν λέω αυτά τα πράγματα, εγώ λέω να το ανακαινίσει με δέσμευση να το νοικιάσει μακροπρόθεσμα με χαμηλό κόστος. Δεν ακούω τις λέξεις χαμηλό κόστος. Δεύτερον, να πάρουν το δημόσιο απόθεμα που υπάρχει, αντιπαροχή, μια μορφή ΣΔΙΤ από ότι καταλαβαίνω εννοούν, δημόσια οικόπεδα, τα μισά να τα νοικιάσουν μακροπρόθεσμα και τα άλλα μισά όπως θέλουν οι ιδιώτες. Που ξαναέγιναν αυτά τα πράγματα; Εγώ δεν καταλαβαίνω, γιατί δεν μιμούμαστε αυτό που κάνουν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι και κάνουμε κάτι δικό μας άλλο, μήπως για να βολέψουμε πάλι συμφέροντα και κατασκευαστικές εταιρίες; Εμείς λέμε καθαρά πράγματα. Φορολογικά κίνητρα, μειωμένο ΕΝΦΙΑ για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια, με δέσμευση μακροχρόνια να είναι ενοικιασμένα με χαμηλό κόστος, λέμε από το ταμείο ανάκαμψης ανακαίνιση και κατασκευή νέων κατοικιών και λέμε εστίες στα πανεπιστήμια. Και περιορισμούς στη χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης σε συγκεκριμένες περιοχές στα αστικά κέντρα. Λέμε πράγματα που γίνανε αλλού και όχι εφευρέσεις για να πάρουμε ένα πραγματικό κοινωνικό ζήτημα και να το φέρουμε στα μέτρα κάποιων επιχειρηματικών δυνάμεων, γιατί αυτό υποκρύπτουν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Νέα Δημοκρατία.

  • Ανδρέας Παπαδόπουλος – ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ρωτήσω αφενός πως αξιολογείται όσα ειπώθηκαν στην ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε σχέση με τις παρακολουθήσεις και ιδιαίτερα τις επισημάνσεις που έκανε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης, σε σχέση με την ευθύνη των κρατών για τα θέματα των παρακολουθήσεων. Αφετέρου, πως κρίνεται τα όσα έχουν δηλώσει η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Λαφαζάνης, μέσα από τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τις παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσα αποκαλύπτονται στην εξεταστική επιτροπή σε σχέση με την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα.

- Νίκος Ανδρουλάκης: Κύριε Παπαδόπουλε είναι καθαρή η θέση μου. Ότι και αν έχει συμβεί σε σχέση με την ΕΥΠ, παράνομο, που υπονομεύει τη δημοκρατία, τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, είτε με τη σημερινή κυβέρνηση, είτε με την προηγούμενη, να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Εμείς δεν πάμε να κρύψουμε κανέναν. Εμείς πάμε να τα βγάλουμε όλα στο φως. Είτε έγιναν επί Νέας Δημοκρατίας, είτε επί ΣΥΡΙΖΑ. Απλά τώρα υπάρχει ένα παραπάνω ενδιαφέρον του Ευρωπαϊκού παράγοντα για αυτή την περίοδο, που εμφανίστηκε το predator. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα, αν εμφανιστεί ότι υπήρξαν και κρούσματα πριν τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα συζητηθούν και αυτά. Διότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν, όπως είπα και προηγουμένως, να υπάρχει η χρήση αυτών των «πυρηνικών» – κατασκοπευτικών λογισμικών, εντός των φιλελεύθερων δημοκρατιών. Λέμε από τη μία δηλαδή, υπονομεύει ο Πούτιν τις φιλελεύθερες δημοκρατίες και ο Ερντογάν. Και από την άλλοι κάποια εργαλεία που χρησιμοποιούν αυτοί, τα χρησιμοποιούν κάποιοι μέσα στις χώρες μας. Ε αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Για αυτό είπε αυτά που είπε ο Επίτροπος, για αυτό είπανε αυτά που είπανε οι Ευρωβουλευτές, για αυτό κανείς Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος δεν βγήκε να υποστηρίξει τον κ. Μητσοτάκη, πλην των Ευρωβουλευτών του δικού του κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό είναι ένα δείγμα της απομόνωσης της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές αυτές οι πρακτικές και δεν θα τις δικαιολογήσει κανείς. Και είμαι σίγουρος ότι και οι Ευρωβουλευτές στην PEGA, αλλά και η συζήτηση αυτή θα κλιμακωθεί και για άλλες χώρες, διότι εμείς θέλουμε αποτέλεσμα, θέλουμε θωράκιση της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Θέλουμε η Ευρώπη να είναι ισχυρή και η ισχυρή Ευρώπη περνάει μέσα από πολιτικά συστήματα που έχουν βαθμούς ελευθερίας και δεν δεσμεύονται, ούτε από χρηματοδοτήσεις από τρίτα κράτη που μαθαίνουμε, ούτε από υποκλοπές, ούτε από κατασκοπευτικά λογισμικά. Καθαρό τοπίο. Η Ευρώπη πρέπει να είναι αυτή, ένας φάρος αξιών και δημοκρατίας για όλα τα κράτη του πλανήτη. Αυτό είναι το Ευρωπαϊκό όραμα. Και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το αλλοιώσει, σε όποια χώρα και αν κυβερνά.

  • Πωλίνα Κολοκοτρώνη – ΑΝΤ1: Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας είναι τα κόκκινα δάνεια και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα το κύμα ακρίβειας και η ενεργειακή κρίση να οξύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ποιος είναι οι δικές σας προτάσεις για τη θωράκιση και την προστασία της πρώτης κατοικίας;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Εγώ έχω πει χρόνια τώρα ότι πρέπει να υπάρχει μία δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας στους Έλληνες επιχειρηματίες και ιδιώτες που πάλεψαν τα χρόνια της κρίσης, δεν χρεοκόπησαν με δόλιους τρόπους, απλώς δεν άντεξαν. Διότι αυτό είναι μέσα στη ζωή. Και υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που λένε ότι ο ένας άνθρωπος που δεν άντεξε με δίκαιο και διαφανή τρόπο έχει την εμπειρία να αποφύγει κακοτοπιές στο μέλλον. Και μιλάω για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Επειδή λοιπόν με ρωτάτε κάτι συγκεκριμένο, θέλω να ξεκινήσω από το εξής. Το είπα και χθες στην ομιλία μου. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός απέτυχε παταγωδώς. Όταν έχουμε 1500 ρυθμίσεις να έχουν εγκριθεί και τα κόκκινα δάνεια υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο, αυτό δεν δείχνει μία αποτυχία; Γι’ αυτό λέμε:για το ιδιωτικό χρέος, κατ’ αρχάς 120 ρυθμίσεις σε δόσεις που αφορούν την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Να ξαναεπικαιροποιηθεί ο νόμος του ΠΑΣΟΚ του 2010 που αφορά την πρώτη κατοικία βάσει των σημερινών δεδομένων.

Να υπάρξει ένα πλαίσιο διαφάνειας των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταιρειών και των δανειοληπτών, διότι υπάρχουν πάρα πολλά φαινόμενα και καταγγελίες οι οποίες δεν τιμούν τον τρόπο που διαχειρίζονται αυτά τα χαρτοφυλάκια οι εταιρείες διαχείρισης.

Πρέπει να υπάρχει αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες όπως έχω πει πολλές φορές.

Για την ιστορία των funds, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε ένας νόμος που εμφανίζει τώρα ένα λιγότερο βάρος στις τράπεζες αλλά το πρόβλημα παραμένει. Πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία να επιτρέπει στους δανειολήπτες με αξιοπρέπεια να διαχειριστούν το δάνειό τους. Και όχι αυτοί που όταν πήραν το δάνειο, το πήραν με εγγυήσεις, να είναι οι πιο ευάλωτοι και οι εκβιαζόμενοι, και αυτοί που πήραν το δάνειο με τους γνωστούς τρόπους -κάποιοι, λίγοι- χωρίς εγγυήσεις να είναι σήμερα σε καλύτερη θέση. Ε, αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Αυτό είναι μία τεράστια κοινωνική αδικία και πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα περιφρουρεί τους Έλληνες που έβαλαν εγγυήσεις, που πάλεψαν, αλλά δεν άντεξαν. Δεν θα τους αφήσουμε τροφή στα ξένα funds και τις εταιρείες αυτές να τους εκβιάζουν και να τους πάρουν μέχρι το μεδούλι και στο τέλος να μην έχουν και ουσιαστικό αποτέλεσμα για να ξεκινήσουν ξανά τη ζωή τους με αξιοπρέπεια.

  • Σωτήρης Μεταξάς – Τηλεόραση CRETA & CRETA24.GR: Ο πρωτογενής τομέας έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες και ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης ζητά την κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης για να αποτελέσει ξανά ο αγροτικός τομέας έναν πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας. Όμως, την ίδια ώρα, το υπέρογκο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα, οι ελλείψεις σε εργάτες γης και άλλα προβλήματα, δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια για τους παραγωγούς. Έχετε συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης, ενίσχυσης και ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα και της μετεξέλιξής του σε έναν ισχυρό αναπτυξιακό πόλο της ελληνικής οικονομίας;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Το θέμα το συζητήσαμε και πρόσφατα στην Κρήτη, όταν πήγαμε στους συνεταιρισμούς στη Μεσαρά. Φέτος κλιμακώνεται για πολλούς λόγους, δεν είναι μόνο το ενεργειακό. Εμείς κατ’ αρχάς για το ενεργειακό λέμε να υπάρξει επιστροφή του Ειδικού Φόρου Καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης. Έχουμε πει για την ανάγκη να καλυφθεί ένα μέρος των εφοδίων και των ζωοτροφών. Η Κυβέρνηση έδωσε πολύ λίγα την προηγούμενη εβδομάδα. Και έχω πει πολλές φορές ότι δεν μπορεί τα θέματα των ενεργειακών κοινοτήτων να μην αφορούν τον πρωτογενή τομέα κυρίως. Αγρότες, κτηνοτρόφους, συνεταιρισμούς. Ώστε αυτοί οι άνθρωποι να γνωρίζουν εκ των προτέρων το κόστος της ενέργειας, άρα και το κόστος παραγωγής τους μακροπρόθεσμα. Άρα πρέπει στην προτεραιότητα των ενεργειακών κοινοτήτων να μπουν οι συνεταιρισμοί, κτηνοτρόφοι, αγροτικοί συνεταιρισμοί, για να υπάρχει μία διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα μακροπρόθεσμα.

Αναφέρθηκα επίσης στην ομιλία μου χθες στο μεγάλο ζήτημα με τους εργάτες γης. Φέτος, το ακούω παντού από όλη την Ελλάδα, θα υπάρξει το φαινόμενο να σαπίσουν οι καρποί στα δέντρα από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού συλλογής. Πρέπει λοιπόν να παρθούν πρωτοβουλίες και εμείς έχουμε μιλήσει για τη ρύθμιση της νόμιμης παροχής και διαμονής που αποτελεί κομβικό ζήτημα στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Και βέβαια μακροπρόθεσμα μία σοβαρή πολιτική που θα αφορά τα ζητήματα του μεταναστευτικού, των οικονομικών μεταναστών και πώς μπορούμε μέσα από διάφορες παραμέτρους να αξιοποιήσουμε αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο στην ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα αλλά και της μεταποίησης.

Ένα μεγάλο επίσης ζήτημα είναι οι υδάτινοι πόροι. Δεν γίνεται μεγάλη συζήτηση σήμερα. Πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση. Όσο περνάνε τα χρόνια, η κλιματική αλλαγή θα περιορίζει την πρόσβαση σε υδάτινους πόρους και θα δημιουργήσει συνθήκες νέας υπονόμευσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Δεν το συζητάμε λες και η χώρα δεν βρίσκεται στη Μεσόγειο. Η χώρα είναι στην πρώτη ζώνη κινδύνου των ευρωπαϊκών κρατών που αφορά στην κλιματική αλλαγή και που θα πλήξει τους υδάτινους πόρους και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξουν έργα άμεσα, που θα θωρακίζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος και σε αυτόν τον τομέα.

Και, τέλος, επειδή η Κρήτη είναι μία ναυαρχίδα του τουρισμού με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Έχει γίνει, παρακαλώ, μία μελέτη για να δούμε στην Κρήτη πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους γεύονται τοπικό κρασί, τοπικά προϊόντα, μεταποιημένα ή μη; Γιατί δεν ακολουθούμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, που από τον τουρισμό δεν κερδίζουν μόνο οι επιχειρηματίες του τουρισμού, αλλά κερδίζει πολλαπλά όλη η οικονομία; Διότι οι άνθρωποι πάνε εκεί, γεύονται τα τοπικά τους προϊόντα για 10-15 μέρες και τις υπόλοιπες 350 μέρες στις πατρίδες τους είναι καταναλωτές αυτών των προϊόντων, αυξάνοντας τις εξαγωγές. Αυτό πρέπει να είναι το όραμα ενός νέου βιώσιμου τουρισμού, που δεν επενδύει μόνο στο κρεβάτι, τη σίτιση και τη στέγαση, αλλά επενδύει στην ολότητα της ελληνικής οικονομίας. Διότι, σε άλλη περίπτωση, θα έχουμε μία τεράστια επιφόρτιση του περιβάλλοντος της χώρας μας με τεράστιο περιβαλλοντολογικό κόστος. Φέτος ήταν το πρώτο καλοκαίρι που ο Έλληνας, λόγω του κόστους ζωής, ένιωσε ξένος στον τόπο του. Σε λίγα χρόνια εμείς οι Έλληνες δεν θα μπορούμε να πάμε σε κάποια νησιά, λόγω του κόστους των διακοπών εκεί. Πρέπει λοιπόν να αλλάξει όλο το μοντέλο με συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους που θα αφορούν τη διασύνδεση του κλάδου του τουρισμού με τον κλάδο του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, ώστε να ανορθωθεί όλη η ελληνική οικονομία και να μη μετράμε μόνο κεφάλια ταξιδιωτών, αλλά να μετράμε ένα ποιοτικό ΑΕΠ το οποίο θα ανοίξει πολλές και καλές θέσεις δουλειάς σε όλη την Ελλάδα και στη Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχουν μελέτες και υπάρχει και η εμπειρία άλλων χωρών που έχουν αξιοποιήσει αυτές τις τομεακές προσπάθειες στον τουρισμό και έχουν φέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και εδώ στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές, αν ακολουθήσουμε αυτές τις στρατηγικές που κυρίως ακολούθησε η Πορτογαλία μετά την Ισπανία.

  • Ίων Τσώχος – ΕΡΤ3: Η Ελλάδα καταγγέλλει ένταση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, επικείμενη ή ήδη σε εξέλιξη από πλευράς Τουρκίας. Είχαμε και το περιστατικό τον Δεκαπενταύγουστο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι κινείται στο εντελώς αντίθετο άκρο και στελέχη του λένε ότι κάνει push backs. Επειδή γίνεται πολλή κουβέντα και στο Ευρωκοινοβούλιο στο οποίο μετέχετε, τελικά, η Ελλάδα σώζει ζωές; Αφήνει μετανάστες να πνιγούν; Και τι θα έπρεπε να κάνει; Ποια είναι η πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθήσει, αν ήσαστε εσείς σήμερα στην Κυβέρνηση;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Κατ’ αρχάς, θέλω να σας πω μία σύντομη ιστορία. Πέντε μέρες πριν από τα γεγονότα του Έβρου, ήμουν στο γραφείο του κ. Σοϊλού, υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, σε αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όσο ήταν οι κάμερες μπροστά, άρχισε να φωνασκεί και να λέει «δεν θέλω τα χρήματά σας, να τους πάρετε, κουράστηκε ο τούρκικος λαός, είναι εκατομμύρια εδώ». Έκλεισαν οι κάμερες, έπεσαν οι τόνοι. Όταν έφυγα από το γραφείο του, είχαμε ένα τραπέζι με δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς, και τους λέω «προς τι αυτή η ένταση;». Και μου εξηγούν οι άνθρωποι ότι αυτή η ένταση έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις. Ότι εκείνη τη στιγμή, πρώτο σημείο φθοράς της κυβέρνησης Ερντογάν, ήταν το μεταναστευτικό στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Πέντε μέρες μετά, ξεκινούν τα γεγονότα του Έβρου. Θέλω να το ψάξετε αυτό στο Twitter του κ. Σοϊλού. Έλεγε τη μία μέρα «πέρασαν 50.000», την άλλη «τα καταφέραμε, πέρασαν 80.000». Ενώ, αν θυμάστε, είχαν περάσει ελάχιστοι. Εδώ λοιπόν γίνεται ένα παιχνίδι εργαλειοποίησης αυτού του μεγάλου ανθρωπιστικού ζητήματος. Αλλά πρέπει να σηκώσουμε και τις δικές μας ευθύνες.

Ποιες είναι οι δικές μας ευθύνες; Κατ’ αρχάς, οι ευρωπαϊκές. Δεν μπορεί να μην υπάρχει μία ολοκληρωμένη πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Δεν μπορεί να είναι προσκολλημένη στο Δουβλίνο ακόμη και σήμερα, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο. Και επιτέλους κάποιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην κάνει αίτηση στην πρώτη χώρα -άρα Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία- αλλά στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και, αν η αίτηση δεν απορριφθεί, τότε να γίνει μία δίκαιη κατανομή βάσει του ΑΕΠ, των ποσοστών ανεργίας και των αναγκών της κάθε χώρας. Ώστε να έχουμε ένα μόνιμο relocation και δεν θα εκβιάζονται ποτέ οι πρώτες χώρες.

Τι έκανε η Ελλάδα γι’ αυτό; Έχει πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση; Έχουμε κινηθεί διπλωματικά μαζί με άλλες χώρες για να κάμψουμε τις αντιστάσεις των χωρών του Βίσεγκραντ και να πάμε σε μία ολοκληρωμένη πολιτική μετανάστευσης; Δηλαδή, θέλουμε μία Ευρώπη που θα παίρνουν ο Όρμπαν και οι Πολωνοί το Ταμείο Ανάκαμψης και στα υπόλοιπα θέματα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού θα παλεύουμε μόνοι μας; Όχι, βέβαια.

Άρα εδώ θέλει μία πολιτική διαφορετική και εθνικά και ευρωπαϊκά. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Εγώ με την πολιτική των ανοικτών συνόρων και θαλασσών διαφωνώ κάθετα. Υπάρχουν σύνορα που πρέπει να σέβονται όλοι. Αλλά διαφωνώ και κάθετα με πολιτικές που εκθέτουν τη χώρα, πολιτικές καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι δύσκολο επιχειρησιακά, το γνωρίζω. Αλλά, πρέπει να προσπαθήσουμε να τα έχουμε και τα δύο. Και περήφανα να προστατεύουμε τα σύνορά μας και να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτός για μένα είναι ο στόχος.

Και βέβαια, όπως προανέφερα, ισχυρή πίεση. Για να αναθεωρηθεί η πολιτική της Ευρώπης. Όχι μόνο να παίρνουμε χρήματα, αλλά να πάρουμε και νέο νομοθετικό πλαίσιο που διευκολύνει μία σύγχρονη πολιτική γι’ αυτό το κορυφαίο ζήτημα. Διότι, μπορεί η εποχή του κορονοϊού να μείωσε την ανθρώπινη κινητικότητα παγκοσμίως, αλλά μπορεί αύριο-μεθαύριο να ξαναζήσουμε ένα νέο 2015. Γιατί να μην προετοιμαστούμε; Και τότε που έγινε το πρώτο Δουβλίνο, πριν 20 χρόνια, δεν περίμενε κανείς το 2015. Τώρα όμως το ζήσαμε. Άρα πρέπει να τρέξουμε γρήγορα και να επιβάλουμε, να πρωταγωνιστήσουμε μαζί και με άλλες χώρες που έχουν ανάλογα προβλήματα με τα δικά μας, να υπάρξει άλλη συνολική αντιμετώπιση.

Θέλω να σας πω και κάτι ακόμη, το οποίο το προωθούν μία ομάδα Ευρωβουλευτών. Είναι οι λεγόμενες νησίδες σταθερότητας. Δηλαδή: Εμείς βλέπουμε έρευνες στην Αφρική γιατί το μέλλον της μεγάλης και ισχυρής μετανάστευσης δεν θα είναι από την Ασία, θα είναι από την Αφρική. Εκεί εξελίσσεται μία δημογραφική έκρηξη που θα είναι πρωτοφανής παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια, και στη Νιγηρία και σε άλλες χώρες. Πρέπει λοιπόν να προετοιμαστούμε. Πώς θα προετοιμαστούμε; Πρέπει να φτιαχτούν νησίδες σταθερότητας. Π.χ. Ρουάντα: Η Ρουάντα είναι όση η Πελοπόννησος. Και όμως, αυτή η χώρα, μετά τα τραγικά γεγονότα του 1994 με τη γενοκτονία των Τούτσι και των μετριοπαθών Χούτου, κατάφερε να γίνει μία σταθερή χώρα. Έχει μεγάλα προβλήματα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα παρακολουθώ, αλλά, επειδή πάει καλά η οικονομία της, φεύγουν οικονομικοί μετανάστες από όλες τις γύρω χώρες και πάνε σε αυτήν τη χώρα. Δηλαδή, μία χώρα που έδιωξε πάνω από 1,5 εκατομμύριο πληθυσμού, τώρα έχει πάρει πάνω από 2 εκατομμύρια πίσω, όχι δικούς της, αλλά νέους οικονομικούς μετανάστες γιατί πάει καλά η οικονομία της. Αν, λοιπόν, στην Αφρική έχουμε νησίδες σταθερότητας σε 10-15 χώρες, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα ρισκάρουν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ και να κινδυνεύσει η ζωή τους από τους εμπόρους της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας στη Λιβύη και να κινδυνεύσουν να πνιγούν στη Μεσόγειο. Θα επιλέξουν να πάνε με ασφάλεια σε μία γειτονική χώρα να χτίσουν τη ζωή τους.

Γι’ αυτό πρέπει η Ευρώπη να επενδύσει στη σταθερότητα των χωρών αυτών, τις λεγόμενες νησίδες σταθερότητας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Υπάρχουν πολλά προβλήματα και στη ζώνη του Σαχέλ και σε άλλες περιοχές, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και έτσι αυτό που έρχεται από την Αφρική να μην έρθει με την ένταση που ήρθε από τη Βόρεια Αφρική μετά την Αραβική Άνοιξη, το οποίο ήταν ανεξέλεγκτο και για το οποίο δεν ήμασταν προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουμε.

Το μεταναστευτικό θέλει να κοιτάξεις πολλά χρόνια μπροστά ώστε να έχεις πολιτικές ολοκληρωμένες ως Ευρώπη για να θωρακίσεις και τις κοινωνίες σου, που δεν αντέχουν αυτήν την πίεση, αλλά από την άλλη να βοηθήσεις και τους ανθρώπους να ζήσουν με μια καλύτερη προοπτική στις πατρίδες τους.

  • Γιώργος Πιέρρος – ACTION24: Παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες μία συζήτηση που λαμβάνει χώρα στους κόλπους των Ελλήνων συνταγματολόγων, με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Η αντιπαράθεση Βενιζέλου-Γεραπετρίτη ήταν χαρακτηριστική. Παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για εσάς αυτή η συζήτηση; Και ειδικά η στάση του κ. Βενιζέλου.

- Νίκος Ανδρουλάκης: Οι φοβεροί της ΝΔ θα βγάζανε και τον Βενιζέλο ΣΥΡΙΖαίο για να δικαιώσουν τις ανοησίες που ακούγονται στο δημόσιο διάλογο. Έχει βγει το σύνολο των συνταγματολόγων της χώρας και μιλούν για μία παράνομη αντισυνταγματική παρακολούθηση. Καταλαβαίνω τον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος τι να πει ο άνθρωπος; Να πει δημοσίως ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είπε ψέματα στον ελληνικό λαό; Πήγε στην Επιτροπή, μετά την καταγγελία μου για το Predator και πριν την παραίτηση Δημητριάδη και Κοντολέοντα, και δεν είπε τίποτα. Ο προϊστάμενος, ο υπεύθυνος. Θα ζυγίσω λοιπόν τη σύγκρουση Βενιζέλου-Γεραπετρίτη; Σε ποια βάση;

Εδώ έχουμε έναν πολιτικό με μία διαδρομή συνέπειας, που δεν μετρά το πολιτικό κόστος, που πάλεψε να σταθεί όρθια η πατρίδα μας σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές περιπέτειες, που συγκρούστηκε με τα κακώς κείμενα και την καταπάτηση θεσμών και δικαιωμάτων και με την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και τώρα. Αυτό δεν δείχνει εργαλειοποίηση. Δείχνει συνέπεια. Είναι συνεπής αυτός που λέει τα ίδια και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ. Γιατί δείχνει ότι δεν το κάνει για μικροκομματικούς λόγους, αλλά το κάνει γιατί το πιστεύει, γιατί είναι δημοκράτης. Άρα, σας παρακαλώ, μη βάζουμε σε καμία σύγκριση τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Γεραπετρίτη ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί για να συγκαλύψει αυτήν τη νοσηρή υπόθεση.

Θα ήθελα πραγματικά να πει και ο κ. Γεραπετρίτης που γυρνά τα κανάλια, αυτό που με προτρέπει να κάνω, να πάω δηλαδή στην ΕΥΠ και να ενημερωθώ, είναι νόμιμο ή παράνομο; Βάσει του νόμου που αυτός έχει γράψει. Αυτός γράφει τους νόμους. Είναι μία κυβέρνηση που όλα κινούνται από το Μαξίμου, όλα. Με το δικό του νόμο δεν μπορώ να ενημερωθώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και έχει το θράσος, ενώ κάνανε νόμο για να μην μπορώ να ενημερωθώ, να μου λένε «πήγαινε να ενημερωθείς παράνομα». Και ενώ γνωρίζει ότι μπορεί νόμιμα ο πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο. Άρα, σας παρακαλώ, να μην κάνουμε καμία σύγκριση.

  • Χάρης Ιωάννου, THETOC.GR & CAPITAL.GR: Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας για ένα κορνοπάρτι στο γραφείο του. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην Αυστρία παραιτήθηκε από καγκελάριος για ένα σκάνδαλο από ψεύτικες δημοσκοπήσεις. Στην Ελλάδα κατηγορείτε τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη ότι κρυφάκουγε το κινητό σας τηλέφωνο για να σας εκβιάζει και τώρα τον κατηγορείτε επιπλέον ότι προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο. Γιατί δεν ζητάτε ανοικτά την παραίτησή του;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Κατ’ αρχάς, θέλω να βάλω την ερώτηση στη σωστή βάση. Δεν έχω πει ποτέ ότι μου παρακολουθούν το τηλέφωνο γιατί θέλουν να με εκβιάσουν. Έχω πει ότι το Predator, όπως μου είπαν οι εξειδικευμένοι της αρμόδιας υπηρεσίας, είναι το εργαλείο εκβιασμών όπως και το Πήγασος. Διότι, παίρνει αρχεία, βιντεοσκοπεί και ακούει ακόμη και όταν το κινητό είναι κλειστό. Το άλλο είναι η συνακρόαση της ΕΥΠ. Μιλάω με εσάς στο τηλέφωνο και με ακούει η ΕΥΠ. Εγώ μιλώ για τον εκβιασμό από το Predator. Δεν ενεργοποιήθηκε στο κινητό μου. Εγώ δεν πάτησα το link. Το link όμως το πάτησε ο κ. Κουκάκης. Άρα θέλω να είμαστε ακριβείς σε αυτά που λέμε διότι αυτή η υπόθεση θα έχει νομικό βάθος. Πρέπει ό,τι λέμε να στέκεται και να είναι ορθό.

Τώρα, θέλω, την ώρα που ο ελληνικός λαός πάει στην κάλπη, να γνωρίζει όλη την αλήθεια. Αυτός είναι ο λόγος.

Και υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος. Εγώ δεν πρόκειται να παίξω με τα εσωκομματικά της ΝΔ. Ούτε θα καλέσω κάποιον βουλευτή σε αποστασία ποτέ από οποιοδήποτε κόμμα. Είναι μακριά από τα πολιτικά μου ήθη. Γι’ αυτό ήμουν ξεκάθαρος στην προηγούμενη απάντηση. Ό,τι και αν κάνουν, εμείς θα είμαστε ακέραιοι και συνεπείς απέναντι στον ελληνικό λαό. Χωρίς συνωμοσίες, χωρίς εργαλειοποιήσεις. Με θεσμικό σεβασμό, ακόμη και τώρα που είμαστε τα απόλυτα θύματα. Έχουμε άλλες νοοτροπίες και οι νοοτροπίες αξιολογούνται καθημερινά, με την πολιτική συμπεριφορά όλων στο δημόσιο βίο. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει, και είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού, να πάρει την πρωτοβουλία που σας είπα και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Και ας αναλάβει όλα τα υπόλοιπα η ελληνική δικαιοσύνη. Αυτός να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο ως υπεύθυνος για τους λόγους παρακολούθησης, με άρση του απόρρητου με το νόμο του 2008 και ας αφήσει μετά τη Δικαιοσύνη να κάνει καλά τη δουλειά της και για τα ονόματα που εμπλέκονται στο Predator και για αυτούς που έχουν το θράσος να πηγαίνουν στη Βουλή και να κοροϊδεύουν τους βουλευτές και τον ελληνικό λαό, λέγοντας πράγματα παραπλανητικά ή λέγοντας ότι, ακόμη και αν ο Πρωθυπουργός άρει το απόρρητο, δεν θα πουν τίποτα. Ποιοι νομίζουν ότι είναι; Σε ποια χώρα νομίζουν ότι βρίσκονται;

Αυτή είναι η σωστή αλληλουχία που πρέπει να έχουν οι εξελίξεις ώστε να πάμε σε εκλογές ομαλά, με ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα και να πάρει ο ελληνικός λαός τις αποφάσεις του. Αυτός είναι ο λόγος και κανένας άλλος.

Τα γνωρίζω αυτά που λέτε. Διότι και ένας από τους πιο πετυχημένους επιτρόπους, ο Ιρλανδός Χόγκαν, για έναν τέτοιο λόγο παραιτήθηκε. Υπάρχουν άλλες ευαισθησίες σε άλλες χώρες. Εδώ υπάρχει μία ειδική κατάσταση. Και σε αυτήν την ειδική κατάσταση δεν θέλω να απαντήσω με σενάρια που αφορούν το εσωτερικό της ΝΔ. Θέλω να απαντήσω θεσμικά. Το πρώτο βήμα είναι ο Πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο. Το δεύτερο βήμα είναι η Δικαιοσύνη να κάνει καλά τη δουλειά της και να πάμε σε εκλογές με απόλυτη γνώση της υπόθεσης αυτής και ας επιλέξει μετά ο λαός ό,τι θέλει.

  • Ευδοκία Λελεδάκη – THECALLER.GR: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κεντρικό διακύβευμα ότι είναι ο Πρωθυπουργός που ελάφρυνε τα μεσαία στρώματα από τα φορολογικά βάρη. Χθες σας άκουσα να λέτε ότι καμουφλάρει έτσι τις φοροαπαλλαγές τον πλούτο. Τι εννοείται με αυτό;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Πέρσι από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είπε ότι το αφορολόγητο ήταν 200.000 ευρώ. Πάει από 800000 ανά γονέα ή παππού και εάν το πολλαπλασιάσουμε επί έξι φτάνει 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή κάνει και καλά μια πολιτική για τη μεσαία τάξη και λέει στον ελληνικό λαό ότι δεν θα πληρώνεται τον φόρο της μεταβίβασης στα παιδιά σας, της γονικής παροχής μέχρι τα 4,2 εκατ. ευρώ σε κινητά και ακίνητα. Μα ποιόν αφορά αυτή η πολιτική;

Υπάρχει άνθρωπος στη μεσαία τάξη που θα μεταβιβάσει στο παιδί του 1 με 1,5 εκατομμύριο; Είναι μεσαία τάξη; Εγώ λέω ότι είναι βαθιά άδικο για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες όταν η χώρα πέρασε δέκα χρόνια δημοσιονομικής περιπέτειας. Και θέλω να σας πω ότι έχω πάει σε Ευρωπαϊκή χώρα και έχει σχολιαστεί αυτή η πολιτική επιλογή. Δεν το λέω αυτό τυχαία. Σχολιάστηκε σε συζήτηση που είχαμε με Ευρωπαίους στο εξωτερικό, πώς μια χώρα που πέρασε δέκα χρόνια φτωχοποίησης και φύγανε χιλιάδες παιδιά στο εξωτερικό, κάνει μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση. Λες και έχει λύσει όλα της τα προβλήματα. Λες και πάει καλά η υγεία, η παιδεία, δεν έχουμε ανάγκη από έσοδα. Και λέμε αφού είμαστε σε όλα καλά, πάρε λοιπόν και μια ελάφρυνση για τους δήθεν μεσαίους που είναι οι πολύ πλούσιοι. Εγώ τί είπα χθες; Ναι, να δώσουμε μια δυνατότητα να υπάρξει μια μεταβίβαση πλούτου για να ξεκινήσουν κάποιοι νέοι άνθρωποι με καλύτερους όρους τη ζωή τους. Ας πάμε ένα όριο έως 400 χιλιάδες ευρώ αλλά για όλα. Όχι 400 χιλιάδες ευρώ επί 6. Το θεωρώ πιο δίκαιο και πιο ρεαλιστικό. Δεύτερο, με τα μερίσματα. Γιατί λέω από 5 σε 15; Διότι ακούω από κάποιους και λένε ότι αυξάνει πολύ ο συντελεστής του φόρου. Ο συντελεστής 5% στα εισοδήματα από μερίσματα είναι ο δεύτερος χαμηλότερος στις χώρες του ΟΟΣΑ. Με κριτήριο τη συνολική φορολογία των κερδών διανεμόμενων και μη η Ελλάδα είναι μόλις τέταρτη από το τέλος ανάμεσα στη Λετονία, Εσθονία, Ουκρανία. Ο φορολογικός συντελεστής κερδών μεσοσταθμικά είναι 59% στη Ν. Κορέα , 57% στην Ιρλανδία, 55% στον Καναδά….και 25,9% στην Ελλάδα. Και έχουν θράσος και λένε ότι αυτά τα μέτρα επιβαρύνουν την ανάπτυξη. Και πώς αναπτύσσονται οι υπόλοιπες χώρες; Δεν μπορούμε να έχουμε φορολογία Βουλγαρίας και κοινωνικό κράτος Γαλλίας. Όποιος τα λέει αυτά κοροϊδεύει τον Ελληνικό λαό. Οδηγεί τη χώρα σε νέα χρεοκοπία όπως έκανε η Κυβέρνηση Καραμανλή. Είναι δημοσιονομικός λαϊκισμός. Ναι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας δημοσιονομικός λαϊκιστής όταν προτείνει τέτοια μέτρα, σε μια χώρα που πέρασε πολύ δύσκολα δέκα χρόνια και που στην υγεία της ο ελληνικός λαός είναι τρίτος σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρώπη. Μας περνάει μόνο η Λιθουανία και η Βουλγαρία. Και αντί να φτιάξουμε ένα νέο ΕΣΥ, μια νέα πρωτοβάθμια υγεία, παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες. Εμείς λοιπόν καταθέσαμε χθες μια πρόταση που δίνει προοδευτικό χαρακτήρα στη φορολόγηση. Σε μια δεξαμενή πέφτουν τα έσοδα από όλες τις πηγές και βάση μιας προοδευτικής φορολόγησης φορολογείται ο Έλληνας πολίτης. Για το ΦΠΑ μετρήσιμα αποτελέσματα. Κάνουμε την καταγραφή μέσω της νέας μεθόδου και λέμε μετρήσιμα, έχουμε περισσότερα έσοδα τη μια χρονιά; Ρίχνουμε τον συντελεστή βάση των εσόδων. Θα ανακοινώνουμε εκ των προτέρων στον Έλληνα πολίτη πόσο θα πέφτει ο ΦΠΑ όταν φτάνουμε στον μετρήσιμο στόχο κάθε χρονιάς ή κάθε δεύτερης χρονιάς. Για να αποκλιμακώσουμε τον ΦΠΑ που είναι ένας οριζόντιος άδικος φόρος και πλήττει κυρίως τα μεσαία και τα αδύναμα στρώματα. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει με επιλογές του τύπου οριζόντιας φορολόγησης. Η ανάπτυξη θα έρθει με ένα κράτος φιλικό για τον επιχειρηματία. Η ανάπτυξη θα έρθει όταν έχεις ένα σύγχρονο ανθρώπινο δυναμικό. Η ανάπτυξη θα έρθει όταν θα έχεις ένα τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί και χρηματοδοτεί τις επενδύσεις που είναι υψηλής παραγωγικότητας με πολλές καλές θέσεις εργασίας. Τα ελληνόπουλα δεν θα γυρίσουν πίσω λέγοντας ότι αυτοί που μείνανε δεν δικαιούνται ειδική φορολογική μεταχείριση αλλά αυτοί που φύγανε για να επιστρέψουν θα έχουν ειδική φορολογική μεταχείριση. Εμείς δεν ενστερνιζόμαστε τέτοιες ελιτίστικες πολιτικές επιλογές. Εμείς θέλουμε να επιστρέψουν τα ελληνόπουλα πίσω γιατί η Ελλάδα θα γίνει μια ισχυρή αναπτυξιακή χώρα με φορολογική δικαιοσύνη και όχι με ειδικές φορολογικές κατηγορίες για κάποιους εις βάρος κάποιον άλλον.

  • Μιχάλης Μιχαήλ – ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πιστεύετε ότι αντιμετωπίζουμε ξανά σε σχέση και με τα πακέτα που δίνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης της ενεργειακής και προηγουμένως της πανδημίας, να βρεθούμε ξανά σε περιοριστικές πολιτικές και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δύο ανοιχτά ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν χρησιμοποιείται όπως θα έπρεπε. Δεν έγινε κανένας σοβαρός δημόσιος διάλογος με εταίρους, με αυτοδιοίκηση, με τον επιχειρηματικό κόσμο για να αξιοποιηθεί σωστά, δίκαια αναπτυξιακά το Ταμείο Ανάκαμψης. Το χρησιμοποιούν και το αξιοποιούν ως ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ. Το έχουν κατακερματίσει. Δεν έχει στρατηγική η οποία θα αφορά το μέλλον μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και βέβαια ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι η κατασπατάληση που έγινε το προηγούμενο διάστημα με τη δημοσιονομική επέκταση που έφτασε περίπου τα 50 δις. Πολλά χρήματα. Από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως δημοσιονομικές επεκτάσεις. Εάν δείτε το ΑΕΠ δεν έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Δόθηκαν πολλά χωρίς να αξιοποιηθούν σωστά. Αυτά λοιπόν τα δύο πράγματα με κάνουν να νιώθω ανασφαλής για το δημοσιονομικό μέλλον της χώρας και να λέω ότι χειρίζονται πολύ ευαίσθητα θέματα με δημοσιονομικό λαϊκισμό. Και στο κάτω κάτω δεν μας έχει συνηθίσει η ΝΔ σε τέτοιες επιλογές; Εδώ είχαμε παγκόσμια οικονομική κρίση το 2007, κατέρρεε η οικονομία παγκοσμίως και αυτοί έλεγαν ότι δεν τρέχει τίποτα στην Ελλάδα. Και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Δεν οφείλουμε εμείς οι προοδευτικές δυνάμεις τις συνέπειας να χτυπήσουμε το καμπανάκι του κινδύνου;;; Εάν θυμάστε τότε το έκανε ο Κώστας Σημίτης από το Βήμα της Βουλής και πέσανε όλοι να τον φάνε. Αλλά εάν παίρναμε από νωρίς τα περιοριστικά μέτρα από το 2007, θα περνούσαμε μνημόνιο αλλά μνημόνιο Πορτογαλίας. Όχι μνημόνιο Ελλάδας, δέκα χρόνια περιπέτεια και τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή. Θα περνούσαμε ένα μνημόνιο δύσκολο αλλά σε ένα βαθμό διαχειρίσιμο και εάν υπήρχε ένα πεδίο συνεννόησης όπως στους Πορτογάλους. Εμείς πήγαμε μέχρι το χείλος του γκρεμού ρίχνοντας βενζίνη στη φωτιά. Τη λέω;; Χτυπάω το καμπανάκι σήμερα για να μη ζήσουμε ότι ζήσαμε με τον Καραμανλή και με τον Μητσοτάκη. Αυτό κάνω, δεν κάνω κάτι περισσότερο. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε συνεπείς και να λέμε πράγματα απλά και μετρήσιμα. Γι’ αυτό είπαμε να δώσουμε συγκεκριμένα πράγματα και άλλα να μη δοθούν διότι δεν μου αρέσει τη ΔΕΘ να τη χρησιμοποιούμε μόνο για ένα πανηγύρι ότι ήρθαν εδώ κάποιοι για να μοιράζουν τους πόρους και τους φόρους του Ελληνικού Λαού. Πρέπει να λέμε και τα σωστά και τα λάθος για να έχουμε μια πολύ καλύτερη κατεύθυνση σε αυτά τα πολύ μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

  • Μαρούλα Πλήκα – ΑΥΓΗ: Το όραμά σας για τη σοσιαλδημοκρατία μπορεί να υπηρετηθεί με μία νέα συγκυβέρνηση με τη ΝΔ χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας και αυτά που γίνονται τους τελευταίους μήνες δεν τα περίμενε κανείς και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί μέχρι το τέλος που θα έρθουν οι εκλογές. Εγώ θέλω να μείνουμε συνεπείς σε αυτά που λέμε και αυτά που λέμε είναι συγκεκριμένα βήματα. Πρόγραμμα, Νέο πολιτικό προσωπικό, Άλλο ήθος διακυβέρνησης. Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε σε μια περιπέτεια ενός επιτελικού παρακράτους, ενός δήθεν επιτελικού κράτους που συσσωρεύει όλες τις αρμοδιότητες διοίκησης σε μια παρέα του Μαξίμου. Εμείς θέλουμε ανοιχτή διακυβέρνηση με δημόσιο διάλογο, με την αυτοδιοίκηση στην προτεραιότητα και όχι διαχειριστή μόνο της καθημερινότητας αλλά και της στρατηγικής του μέλλοντος της αυτοδιοίκησης. Εμείς θέλουμε ένα νέο νόμο να ανοίξει το παιχνίδι της εξουσίας. Εμείς κάναμε τη διαύγεια. Εμείς δώσαμε στην αυτοδιοίκηση την προοπτική της. Θέλουμε άλλο τρόπο διακυβέρνησης με διαφάνεια με διάχυση των εξουσιών. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας. Τώρα, το πώς θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός θα το κρίνει ο ίδιος. Όσο ισχυροί είμαστε τόσο πιθανότερο είναι να κλείσουνε την πόρτα στα σενάρια της περιπέτειας. Για τα σενάρια της περιπέτειας να είστε σίγουροι ότι δεν θα προέλθουν από μένα. Θα προέλθουν από ανθρώπους που είναι βαθιά δεμένοι στις καρέκλες τους. Εγώ μπήκα στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας διότι θέλω φεύγοντας να πούμε ότι κάναμε 20-30-40 πράγματα σημαντικά ως παράταξη για τη χώρα. Δεν μπήκα για να στήσω ένα σύστημα εξουσίας το οποίο θα λειτουργεί διαχρονικά εις βάρος του ελληνικού λαού από αυτά που έχουμε πληρώσει χρυσάφι. Τα οποία δεν σέβονται τους θεσμούς και τη διαφάνεια και είναι ικανά να κάνουν τα πάντα μόνο για την εξουσία. Μιλάμε λοιπόν για άλλες επιλογές. Σε αυτές τις άλλες επιλογές. Και αυτές που κρίθηκαν με Τσίπρα Καμμένο και σε αυτές που κρίνονται σήμερα, εμείς προβάλουμε μια άλλη επιλογή. Μια επιλογή προοπτικής σοσιαλδημοκρατικής η οποία μπορεί να οδηγήσει τον τόπο σε μια άλλη πορεία. Εάν αυτή η εντολή είναι ισχυρή να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχουν αυτά τα σενάρια. Τα οποία κάνουν τη χώρα, μια χώρα η οποία καταδικάζεται σε χαμηλές πτήσεις. Δεν θέλω να μιλώ συνεχώς και να δίνω παραδείγματα. Τα παραδείγματα είναι καθημερινά. Δηλαδή. Δεν βλέπει κάποιος ότι μετά την περιπέτεια της πανδημίας έχει απογυμνωθεί το ΕΣΥ και είναι τεράστιο το πρόβλημα;; Ποιες προτεραιότητες πήραμε; Όλοι δίνουν από Ταμείο Ανάκαμψης 10%, 6%, 7%. Μεγάλα ποσά για να καλύψουνε τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους μετά από την περιπέτεια της πανδημίας. Εμάς τι κάνουνε;;; Πάνε να δώσουνε τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας στον ιδιωτικό τομέα. Όταν γνωρίζουν ότι μια χώρα με ένα γερασμένο πληθυσμό, εξαθλιωμένη οικονομικά δέκα χρόνια τώρα, χρειάζεται για λόγους αξιοπρέπειας του πολίτη να έχει ένα ισχυρό ΕΣΥ. Πώς λοιπόν μου λέτε εμένα να συνεργαστώ με δυνάμεις οι οποίες δεν πιστεύουνε σε αυτά που εγώ θεωρώ πολιτικές προτεραιότητες για το μέλλον της Ελλάδας. Γι’ αυτό λέω μόνο με ισχυρή εντολή μπορούμε να απαντήσουμε στο δίλημμα που λέει ή δημοκρατική ανατροπή με τη σοσιαλδημοκρατία ή ανοχή στον καθεστωτισμό και την αδικία που κυριαρχεί στη σημερινή εποχή στη χώρα.

  • Άγγελος Γαβρής – THESOCIALIST.GR: Τί προτάσεις έχει το ΠΑΣΟΚ για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων δεδομένου ότι η ανεργία χτυπάει κόκκινο στη Βόρειο Ελλάδα και συνολικά στη χώρα; Πως μπορεί να κάνει restart μια νέα γενιά που δεν μπορεί να ανασάνει εδώ και πολλά χρόνια;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Έδωσα ένα πακέτο μέτρων χθες. Καταρχάς η κατάργηση των διατάξεων της ΝΔ όπως η προώθηση των ατομικών συμβάσεων έναντι των συλλογικών, τα δεκάωρα των εποχικών εργαζομένων και την εκτίναξη των υπερωριών. Πρέπει να αναβαθμιστεί το σώμα επιθεώρησης εργασίας. Να υπάρχουν έλεγχοι στην αγορά. Να σταματήσει η μαύρη εργασία η οποία καταδικάζει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και βέβαια τα πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους στην τηλεργασία, στις πλατφόρμες και τις υπηρεσίες ταχυμεταφοράς. Θέλω να σας πω ότι η ΝΔ στο νόμο της, για να δείτε η διαφορά προτεραιοτήτων, έκανε το εξής φοβερό, επειδή μιλάει και για ανάπτυξη, για έρευνα και αφορά τα εργασιακά αυτό που θα πω. Έκανε σε μια εποχή που θέλουμε τα ελληνόπουλα τους ερευνητές να επιστρέψουνε πίσω στην Ελλάδα, να είναι ο ερευνητής του Ελληνικού Πανεπιστημίου σε συνθήκες εργασιακές με μπλοκάκι, ενώ στις άλλες χώρες έχει σταθερή σχέση εργασίας. Είναι μισθωτός. Αυτές ήταν οι προτεραιότητές τους. Εμείς λοιπόν έχουμε άλλες προτεραιότητες για τα εργασιακά. Για να έχει αξιοπρεπή διαβίωση και αξιοπρεπή μισθό η νέα γενιά της χώρας διότι χωρίς μια νέα γενιά με προοπτική, δεν θα έχει προοπτική η πατρίδα μας. Δεν θα μείνουν οι Έλληνες εδώ να κάνουν οικογένειες. Πως μιλάμε λοιπόν για αντιμετώπιση του δημογραφικού με μια χώρα η οποία συνεχώς αιμορραγεί η γενιά της προς άλλες χώρες για να βρει ευκαιρίες να χτίσει τη ζωή της; Γι’ αυτό λοιπόν έχουμε όλες αυτές τις προτεραιότητες που αφορούν και τα εργασιακά δικαιώματα και το δημογραφικό όπου αναφέρθηκα χθες. Δείχνει ότι 84 χιλιάδες που μείνανε εκτός δομών. Δεν μπορείς να λες ότι ενδιαφέρομαι για το δημογραφικό και να μένουνε 84 χιλιάδες παιδιά εκτός των δομών τις τελευταίες εβδομάδες. Υπάρχει δυστυχώς μια προτεραιότητα σε άλλα πράγματα από αυτά που είναι η καθημερινή αγωνία της ελληνικής κοινωνίας.

  • Τίμος Φακαλής – ETHNOS.GR: Είστε ικανοποιημένος από την αντίδραση της Προέδρου της Δημοκρατίας στην υπόθεση των παρακολουθήσεων;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Θα επιδιώξω σύντομα να δω την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού με ρωτάτε κ. Φακαλή για να την ενημερώσω για την υπόθεση αυτή και τις πρωτοβουλίες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Διότι πρέπει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας η οποία είναι εγγυητής του πολιτεύματος να βοηθήσει για την ομαλοποίηση του πολιτικού κλίματος της χώρας, χωρίς συνωμοσιολογίες και χωρίς διχαστικά διλήμματα που οδηγούν στη συγκάλυψη. Με την ευκαιρία της ερώτησής σας, το λέω σήμερα από εδώ. Θα πάρω την πρωτοβουλία να συναντήσω το επόμενο διάστημα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ξέρετε και ως Δικαστής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει περισσότερο βαρύτητα, όπως και άλλοι άνθρωποι συνταγματολόγοι, διότι δεν μπορούμε να δεχτούμε έναν αντισυνταγματικό μιθριδατισμό στη χώρα. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτός ένας αντισυνταγματικός μιθριδατισμός, ο οποίος κάνει το Σύνταγμα να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα σε τόσο σοβαρά θέματα που αφορούν τη διάκριση εξουσιών και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  • Παναγιώτα Μπίτσικα – DOCUMENTO: Αποφεύγετε να δώσετε σαφή απάντηση για θέματα συνεργασιών. Πρόσφατα ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει γραμμή σε σχέση με τη διασάφηση με ποιους θα πάτε και με ποιους θα συνεργαστείτε, άμα τη προκηρύξει των εκλογών. Δηλαδή ο κόσμος πρέπει να μάθει, να ξεκαθαρίσει κάπως το ζήτημα. Προσχωρείτε σε αυτή την άποψη, άμα τη προκηρύξει των εκλογών; Και κάτι ακόμα, αν επιτρέπετε, όπως ερχόμουν, είδα παιδιά που διαδήλωναν έξω από το ΑΠΘ για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Αν θέλατε ένα σχόλιο.

- Νίκος Ανδρουλάκης: Κυρία Μπίτσικα, επειδή βλέπω επανέρχεται συνεχώς το ερώτημα, ας δώσουμε κάποια παραδείγματα αποκαλυπτικά. Πόσοι από εσάς ρωτήσατε τον κύριο Σαμαρά με ποιον θα συγκυβερνήσει το 2012 μετά τις εκλογές; Ή ξέρατε ότι θα συγκυβερνήσει με τη Δημοκρατική Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ; Πόσοι από εσάς ρωτήσαμε τον κύριο Αλέξη Τσίπρα με ποιον θα συγκυβερνήσει μετά τις εκλογές του 2015;

Δεν καταλαβαίνω, πραγματικά. Ή εγώ σε άλλη χώρα και δεν θυμάμαι τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια ή εδώ προσπαθεί να φτιαχτεί ένα πεδίο συζήτησης, το οποίο ουσιαστικά περιφρονεί τον ίδιο τον λαό. Λέμε του λαού δεν υπάρχεις και εμείς θα συζητάμε για συμμαχίες ερήμην σου. Ε, όχι δεν συζητώ για συμμαχίες ερήμην του λαού.

Όπως, λοιπόν, το 2015 ψήφισε ο ελληνικός λαός και είδαμε τι έκρυβε στο πίσω μέρος του μυαλού του ο κύριος Τσίπρας, ποιώντας και λέγοντας η «Πρώτη φορά Αριστερά» αλλά είμαι με τον ακροδεξιό-ψεκασμένο Πάνο Καμμένο. Αλλά να είστε σίγουροι ότι εγώ δεν κρύβω σενάρια ψεκασμένα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Εγώ είμαι υπέρ των καθαρών λύσεων, των προγραμματικών λύσεων, που θα πούνε δημοσίως του λαού «η συμφωνία είναι αυτή. Να πάμε εκεί, γιατί τιμούμε την ψήφο και την υποστήριξή σου». Όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν λέω εγώ κάτι διαφορετικό. Εγώ λέω αυτό που συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν ήξερα εγώ στις εκλογές της Γερμανίας να ρωτάνε συνεχώς τη Μπέρμποκ αν θα συγκυβερνήσει με το CDU ή το SPD. Της έλεγαν «τι έχεις να πεις για την πυρηνική ενέργεια; Τι έχεις να πεις για τη Ρωσία; Τι έχεις να πεις για την παραγωγή; Τι έχεις να πεις για τις αγωνίες του λαού;». Έτσι γίνεται στις εκλογές. Ο καθένας καταθέτει τις απόψεις του, τα πρόσωπά του, τις δυνάμεις του, ψηφίζει ο λαός και μετά στέκεται με υπευθυνότητα απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία.

Εγώ κάνω λοιπόν ότι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και, μάλιστα, μου δημιουργεί τεράστια εντύπωση πως αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα όταν δεν ήταν σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Αλλά μάλλον θα το απαντήσω γιατί είναι. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια σε μονοψήφια, είναι σε ισχυρά διψήφια ποσοστά. Και νομίζουν εδώ κάποιοι ότι έτσι το πιέζουν. Δεν το πιέζουν, διότι αυτά που λέμε εμείς, είναι αυτά τα πολιτικά ήθη της φιλελεύθερης Δημοκρατίας που βάζουν τον λαό να κινεί ως πρωταγωνιστής τις διαδικασίες της Δημοκρατίας και όχι το παρασκήνιο. Θα το υπογραμμίσω πολλές φορές αυτό το παρασκήνιο. Ο λαός θα επιλέξει την κυβέρνησή του στις επόμενες εθνικές εκλογές. Όσο και να αγωνιούν κάποια πρόσωπα που κατά τη ταπεινή μου άποψη έχουν κριθεί, άλλοι νομίζουν ότι δεν έχουν κριθεί. Εγώ νομίζω ότι έχουν κριθεί. Τους δόθηκαν οι ευκαιρίες και τις ψαλίδισαν. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση. Δεν λέω ότι θα γίνει αυτό που λέω εγώ, την εκτίμησή μου καταθέτω στον ελληνικό λαό.

Εγώ είχα εξ αρχής αυτού του θέματος. Όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχουν περιφρούρηση, η οποία γίνεται από ιδιώτες, από υπαλλήλους του πανεπιστημίου. Όλοι οι φοιτητές μπαίνουν με κάρτα στα πανεπιστήμια κι όταν υπάρξει μια παράνομη ενέργεια, καλούν αυτές οι υπηρεσίες – ιδιωτικές ή μη – την κανονική αστυνομία να μπαίνει μέσα στο πανεπιστήμιο. Αυτό είπα εξ αρχής.

Η Νέα Δημοκρατία για επικοινωνιακούς λόγους έκανε ένα σώμα, το οποίο τελικά ούτε θα κάνει τη δουλειά που είναι να κάνει – βλέπουμε τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες – και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται από το πρόβλημα. Μα υπάρχει πρόβλημα, δεν το βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στα ελληνικά πανεπιστήμια; Δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε; Αλλά να το αντιμετωπίσουμε με συναίνεση και με λογική. Και, βλέποντας, τι συμβαίνει και αλλού. Όχι να κάνουμε ένα ειδικό σώμα, γιατί κάποιοι θέλουν να κάνουν κάποιους νέους διορισμούς. Και να μην κάνουμε το απλό: Να περιφρουρείται το πανεπιστήμιο. Όποιος μπαίνει θα είναι με κάρτα. Θα υπάρχουν σε χώρους υψηλού κόστους εργαστηρίων κάμερες για την ενδεχόμενη καταστροφή, γιατί αυτά είναι λεφτά του ελληνικού λαού.

Ας κάνουμε αυτά λοιπόν. Αυτό λέω για την πανεπιστημιακή αστυνομία και το είπα από την αρχή. Αλλά όχι να λέμε «να μην υπάρχει τίποτα», λες και δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν υπάρχουν έκνομες πράξεις και δεν υπάρχουν απειλές φοιτητών. Λοιπόν, αυτό δεν είναι ακαδημαϊκή ελευθερία. Αυτό είναι απαξίωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Εμείς θέλουμε το ελληνικό πανεπιστήμιο να λειτουργεί εύρυθμα και ο κάθε φοιτητής να μπορεί να κάνει τις σπουδές του με αξιοπρέπεια κι όχι να ζει σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν του αξίζει.

  • Γιώργος Κατσιάνης – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΘΕΣ. – TV100: Θα μείνουμε λίγο στα της Θεσσαλονίκης. Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια ατζέντα υλοποίησης τριάντα περίπου έργων, με χρονικό ορίζοντα περαίωσης αυτών των έργων το 2030. Αυτά τα έργα υπολογίζονται περίπου στα 9,5 δισεκ. Χθες, εσείς ανακοινώσατε ότι χρειάζεται ένας νέος αναπτυξιακός σχεδιασμός για τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη γενικότερα. Και θέλω να σας ρωτήσω κύριε πρόεδρε, ποια είναι η διαφοροποίηση, οι διαφορετικές θέσεις τις οποίες καταθέτει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έναντι του σχεδίου που έχει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της περιοχής;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Αν ήμασταν κοντά στο 2040, είμαι σίγουρος ότι η Νέα Δημοκρατία για επικοινωνιακούς λόγους θα έλεγε «40 έργα μέχρι το 2040», αυτά τα γνωστά επικοινωνιακά τρικ, τα οποία είναι άνευ περιεχομένου. Τα περισσότερα έργα τα οποία έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός είναι έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία θα υλοποιηθούν παράλληλα.

Εγώ δεν μπαίνω σε αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια, εγώ είπα κάτι συγκεκριμένο χθες. ΟΑΣΘ, 500 λεωφορεία πρέπει να υπάρχουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για να υπάρχει αξιοπρεπή μεταφορά στην πόλη αυτή.

Είπαμε για τα θέματα που αφορούν τη διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τρίτες χώρες. Πώς θα γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων η Θεσσαλονίκη αν δεν υπάρχει μια ισχυρή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τραίνα ή με οδικούς άξονες; Με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, ώστε να αξιοποιήσουμε στο μεγαλύτερο βαθμό τις δυνατότητες που δίνει στη Θεσσαλονίκη η γεωγραφική της θέση προς το Αιγαίο.

Και, βέβαια, υπάρχουν ζητήματα τα οποία είναι γνωστά και αφορούν το παραλιακό μέτωπο. Δεν το είπα χθες, θα το πω σήμερα, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι που είναι 40 χλμ, τα οποία πρέπει να γίνει μια εκτεταμένη παρέμβαση και για τους κατοίκους της πόλης αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους.

Εγώ θα δώσω το παράδειγμα του Ηρακλείου, που αφορά την περιοχή αυτή. Εμείς στο Ηράκλειο, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήμασταν μια πόλη με την πλάτη στη θάλασσα. Μόλις έγιναν οι μεγάλες παρεμβάσεις στο παραθαλάσσιο μέτωπο, άλλαξε αναπτυξιακά η πόλη. Κι έγινε περισσότερο βιώσιμη για τους πολίτες, αλλά έγινε αναπτυξιακά και πιο ισχυρή, διότι έγιναν επενδύσεις, αξιοποιήθηκε περισσότερο ο τουρισμός. Λοιπόν, αυτό πρέπει να συμβεί στο παραλιακό μέτωπο και είναι κορυφαίο ζήτημα.

Επίσης, τα θέματα που αφορούν το πράσινο. Τα ποσοστά δείχνουν ότι είναι από τα χειρότερα ποσοστά μεταξύ κατοίκων και τετραγωνικών σε πράσινο. Πρέπει να γίνουν κάποιες σοβαρές επενδύσεις. Και αυτό αφορά τη βιωσιμότητα της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη αξίζει καλύτερα και δεν το λέω αυτό ως ένα μότο. Το λέω διότι υπάρχει μια αδικία που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Και για λόγους εθνικούς πρέπει να υπάρχει άλλη κατανομή του πληθυσμού στην Ελλάδα. Είναι πρόβλημα το δημογραφικό, αλλά είναι πρόβλημα παράλληλα η κατανομή του πληθυσμού. Δεν μπορεί ο μισός πληθυσμός να είναι στην Αττική, δεν γίνεται.

Λοιπόν, αυτά για εμένα είναι κάποια ψήγματα έργων. Η επιτάχυνση του μετρό, ευχόμαστε το γρηγορότερο δυνατό αυτό το έργο να είναι αξιοποιήσιμο και πολλά άλλα. Αλλά, ξέρετε, αυτά δεν είναι θέματα που μπορούν να προκύψουν μέσα από ανακοινώσεις σε μια ΔΕΘ. Πρέπει να γίνει μια σοβαρή αναπτυξιακή προσπάθεια που θα αφορά όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της πόλης και της περιφέρειας. Όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιμελητήρια, την αυτοδιοίκηση. Πρέπει να ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση, που μπορεί μετά από κάποια χρόνια να έχει τη δύναμη και την περηφάνεια να είναι πραγματικά η πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

  • Λέτα Καλαμαρά – NAFTEMPORIKI TV: Κύριε πρόεδρε, η κυβέρνηση της Γερμανίας, του Όλαφ Σολτς, εξετάζει το θέμα της διεύρυνσης του μεριδίου του δημοσίου στη Uniper που είναι ο μεγαλύτερος όμιλος εισαγωγής φυσικού αερίου. Εάν βρεθείτε σε κυβερνητικό ρόλο, θα είστε υπέρ στο να επιστρέψει η ΔΕΗ σε πλήρη δημόσιο έλεγχο;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα. Κάθε χώρα έχει άλλα θέματα να αντιμετωπίσει. Άλλα προβλήματα έχει η Γαλλία, άλλα προβλήματα έχει η Ελλάδα, άλλα προβλήματα έχει η Γερμανία.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τα προβλήματα που υπάρχουν με τη ΔΕΗ. Δεν είναι τωρινό το πρόβλημα. Υπάρχουν πολύ μεγάλα χρέη. Γνωρίζουμε, επίσης, τι έκανε η βίαιη απολιγνιτοποίηση στη ΔΕΗ και στο ενεργειακό τμήμα της χώρας.

Το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό προφανέστατα, θέλει ένα ισχυρό δημόσιο πυλώνα ο οποίος, όμως, δεν θα λειτουργεί όπως λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια, συσσωρεύοντας πάρα πολύ μεγάλα χρόνια. Να υπάρχει μια άλλη πιο συγκροτημένη πολιτική.

Αλλά το ότι σήμερα η Δυτική Μακεδονία είναι σε δεινή κατάσταση και καταρρέει κάθε χρόνο το ΑΕΠ, έχει να κάνει με τη στρατηγική της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Τώρα βλέπουμε να ανοίγουν κάποιες μονάδες, αλλά ούτε το προσωπικό υπάρχει ούτε οι υποδομές υπάρχουν και δεν υπάρχει η αποδοτικότητα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Το ενεργειακό είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα και δεν επιλύεται με ατάκες. Θέλει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική βάσει του που θέλουμε να πάμε τη χώρα. Και για ‘μένα ο βασικός πυρήνας λύσης του ενεργειακού είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα δώσουν ενεργειακή ασφάλεια, ενεργειακή αυτονομία στη χώρα κάνοντάς τη κόμβο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό για εμάς είναι πολιτική προτεραιότητας.

  • Μαρία Τσατζαλή – STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Κύριε πρόεδρε, το ερώτημά μου για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορεί να αργούν, να έχουμε αρκετούς μήνες μπροστά μας, αλλά πιστέψτε με οι ζυμώσεις στην περιφέρεια έχουν ήδη ξεκινήσει. Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω, αν έχετε αποφασίσει ποια τακτική θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ; Θα δοθούν χρίσματα και σε ποιο επίπεδο; Στις περιφέρειες, στους δήμους; Οι διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν σε κεντρικό επίπεδο ισχύουν για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης; Θα στηρίζατε σε τοπικό επίπεδο υποψήφιους άλλων κομμάτων; Δεχθήκατε αρκετά ερωτήματα για το ζήτημα των συνεργασιών. Να μας ξεκαθαρίσετε λοιπόν αν αυτές οι κόκκινες γραμμές που ακούμε, ισχύουν και για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Νίκος Ανδρουλάκης: Κατ’ αρχάς έχω πει δημοσίως, και πριν εκλεγώ πρόεδρος και μετά, ότι διαφωνώ με τα χρίσματα ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκομματικοποιηθεί. Και το εννοώ πως: Όχι να μη συμμετέχουν ενεργά προς Θεού, αλλά στη μορφή επιρροής από το αθηνοκεντρικό κράτος. Ένα κόμμα από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν μπορεί να επιβάλλει πρόσωπα αυτοδιοικητικά στις τοπικές κοινωνίες που πρέπει αυτές να πρωταγωνιστήσουν στην επιλογή τους.

Θεωρώ ότι πρέπει να το συζητήσουμε αυτό ως κόμμα. Δεν το έχουμε συζητήσει ακόμη, θα το συζητήσουμε όμως. Η προτεραιότητά μου είναι να μην χρίσματα, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν μικρούς δήμους ή και μεγαλύτερους δήμους. Και να συζητήσουμε μετά το θέμα των περιφερειών διακριτά.

  • Αντώνης Γκιόκας – NEWSBOMB.GR: Κύριε Πρόεδρε, θα επιστρέψω στην υπόθεση της παρακολούθησής σας. Είπατε -αρκετά βέβαια νωρίτερα- πως ο λόγος που η Κυβέρνηση σας καλεί για να ενημερωθείτε δια την υπόθεσή σας, είναι τυπικός και ότι ο ουσιαστικός λόγος είναι άλλος. Θα θέλατε να μας πείτε – από τη στιγμή βέβαια που δεν υπάρχει ο φάκελός σας- πιστεύεται ότι η ΕΥΠ σας παρακολουθούσε;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Το έχω πει κ. Γκιόκα. Για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Το έχω πει δημοσίως. Είναι ξεκάθαρο. Και μωρό παιδί να είσαι, όταν βλέπεις τις ημερομηνίες, τι άλλο θες; Όταν βλέπεις τις ημερομηνίες και βλέπεις ότι έχει ανακοινωθεί η εκλογική διαδικασία τον Νοέμβρη και εσύ το ξεκινάς από εκεί, για να έχεις το δίμηνο να φτάσεις μέχρι τον Νοέμβρη να τον παρακολουθείς, αλλά λόγω της τραγικής απώλειας της Φώφης Γεννηματά, παίρνουν αναβολή οι εκλογές, ήταν και άτυχοι οι κύριοι της ΕΥΠ, και δίνεις χωρίς λόγο νέα ημερομηνία παρακολούθησης που φτάνει μέχρι τις εκλογές, τι άλλο μπορεί να είναι; Ποιος είναι ο εθνικός λόγος που επιβάλλει να σε παρακολουθούν όσο είσαι υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ούτε πριν, ούτε μετά; Ποιος είναι o εθνικός λόγος που επιβάλλει να σε παρακολουθούν όταν είσαι υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αλλά μόνο στην προεκλογική περίοδο; Ποιος; Ξέρετε, τα ανέκδοτα αυτά είναι πολύ επικίνδυνα γιατί τα λένε άνθρωποι που έχουν σημαντικές θέσεις στο δημόσιο βίο. Και προσπαθούν με διάφορους επικοινωνιακούς μηχανισμούς να τα «αμπαλάρουνε» και με σενάρια συνωμοσιολογίας. Και αυτό με ενοχλεί ακόμη περισσότερο. Αντί να ζητήσει συγγνώμη με ευθύτητα ο Πρωθυπουργός και να πει «Ναι, συγγνώμη κάναμε λάθος, δεν έπρεπε να σε παρακολουθούμε την προεκλογική περίοδο του ΠΑΣΟΚ» γιατί αυτό ήταν το θέμα, τίποτα περισσότερο. Και μπορεί να μην το ήξερε, εγώ δεν κάνω δίκη προθέσεων, δεν γνωρίζω. Δεν λέω πράγματα που δεν γνωρίζω. Εγώ μιλώ συγκεκριμένα. Να πει «άπλετο φως, καλέστε όποιον θέλετε στην εξεταστική επιτροπή» και όχι να βάζει εμπόδια, να κληθούν πρόσωπα που έχουν άμεση σχέση με την ανιψιό του. Και που η ερευνητική δημοσιογραφία λέει ότι έχουν άμεση σχέση με αυτά τα λογισμικά. Άντε ο κ. Κοντολέοντας έφυγε ως προϊστάμενος της ΕΥΠ. Ο κ. Δημητριάδης γιατί έφυγε; Ποια ήταν η ευθύνη του στην υπόθεση αυτή κύριε Γκιόκα, ποια ήταν η ευθύνη του; Περισσότερο υπεύθυνος θεσμικά ήταν ο κ. Γεραπετρίτης που είπε και τα ψεματάκια στη Βουλή, στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, παρά ο κ. Δημητριάδης; Γιατί όμως έφυγε ο κ. Δημητριάδης και έμεινε ο κ. Γεραπετρίτης; Παράξενο δεν είναι όλο αυτό; Και μάλιστα πρωί πρωί, γιατί δεν άντεχε το τοξικό κλίμα. Και μετά από μια ώρα το τοξικό κλίμα είναι η επίσημη ανακοίνωση της παρακολούθησης. Και είχανε και το περίσσιο θράσος να πάω στον εισαγγελέα μόλις πήρα το χαρτί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια εβδομάδα να λένε «Έλα μωρέ, τι είναι αυτό; Σαν το email του Νιγηριανού πρίγκιπα, που έρχεται στα email μας για να μας παγιδεύσει το τηλέφωνο». Βγαίνανε Ευρωβουλευτές και λέγανε και σε εμάς συνέβη, έχει συμβεί σε όλους. Πως είναι δυνατόν να έχει συμβεί σε όλους και να το κάνει προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να κάνει ειδική ολομέλεια στην πρώτη συνεδρίαση μόλις ξεκινάει, με τον αρμόδιο επίτροπο. Είναι εκτεθειμένοι διεθνώς. Και πρέπει όλοι εμείς που θέλουμε τη διαφάνεια και την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και την ισχυρή δημοκρατία στους θεσμούς, να κάνουμε ότι μπορούμε. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, συνταγματολόγοι για να θωρακίσουμε την πατρίδα μας από τέτοια παρακρατικά φαινόμενα. Τόσο απλά.

  • Χρήστος Αβραμίδης – THEPRESSPROJECT: Αναφέρατε το πλαίσιο που επιβάλλει η Νέα Δημοκρατία ώστε να συγκαλύπτονται οι παρακολουθήσεις. Όμως ψηφίσατε και εσείς μαζί με τη Νέα Δημοκρατία ώστε να απαγορεύεται να μάθουμε αν μας παρακολουθούσε η ΕΥΠ. Επίσης μιλήσατε για την προσπάθειά της ευρωπαϊκής δεξιάς να μην κληθείτε στην επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου. Αλλά σύμφωνα με το έγκριτο POLITICO και η Εύα Καϊλή εκλεγμένη με το ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκε ενάντια στην κλήση σας στην σχετική επιτροπή, παρεμποδίζοντας έτσι αντικειμενικά τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Μετανιώνετε για τις κοινές σας κατευθύνσεις με τη δεξιά;
    Επίσης σχεδιάζεται κάποια νομοθετική ρύθμιση που να αναιρεί την απαγόρευση που ψηφίσατε και θα ζητήσετε ίσως την απομάκρυνση της κυρίας Καϊλή; Και πολύ σύντομα μία ακόμα ερώτηση μιλάτε για σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα. Η σοσιαλδημοκρατία έχει συνδεθεί ώστε βασικοί τομείς της οικονομίας να είναι δημόσιοι. Όμως ζούμε στη χώρα όπου τρένα, τηλεπικοινωνίες, λιμάνια και αεροδρόμια είναι ιδιωτικά. Η κληρονομιά των μνημονίων που ψηφίσατε είναι εδώ. Θα περάσει στο δημόσιο κάποια από αυτές τις υποδομές ή η σοσιαλδημοκρατική σας διακυβέρνηση είναι στην πραγματικότητα μία φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Καταρχάς εδώ είναι μάλλον ο πρωταγωνιστής του πρώτου σκέλους του ερωτήματος σας. Μόλις εκλέχτηκα πρόεδρος κύριε Αβραμίδη η πρώτη ερώτηση που έκανα στον διευθυντή της κοινοβουλευτικής μας ομάδας μπορεί να σας πει ποια είναι. Μόλις εκλέχτηκα μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση πως ψηφίσαμε αυτό το πράγμα. Κακώς λοιπόν το ψήφισαν αυτοί που το ψήφισαν. Και στο λέω γιατί υπήρξε μία δικαιολόγηση ότι μπορεί για κάποιους λόγους για την τρομοκρατία και αυτά. Τελικά σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν ψηφίζεις πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός τί ψηφίζεις και αυτό αφορά και για μας διότι κάποιοι πρέπει να μάθουν από τα λάθη τους. Και είμαι ευθύς κ. Αβραμίδη, εγώ δεν κρύβομαι. Αλλά ξέρετε και οι τιμητές αυτής της ιστορίας πρέπει να αναλάβουν και αυτοί την ευθύνη τους γιατί υπάρχει τεράστια ανοχή σε αυτά τα φαινόμενα. Και ξέρετε γιατί υπάρχει τεράστια ανοχή σε αυτά τα φαινόμενα; Γιατί έχει και προηγούμενες εμπειρίες ο ελληνικός λαός, αν δεν είχε τέτοιες εμπειρίες θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα για τη σημερινή κυβέρνηση μετά από αυτές τις αποκαλύψεις.

Και όσον αφορά το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να είστε σίγουρος ότι οι συνάδελφοί μου δώσανε αγώνα για να είμαι στην PEGA. Και επειδή ήμουν στην PEGA Και δεν μιλάω για το παρασκήνιο, γιατί στο παρασκήνιο μπορεί να κάνει κανείς ότι θέλει, θα κριθεί όταν έρθει η ώρα. Εγώ μιλάω για το προσκήνιο όταν συνεδρίασε η επιτροπή σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι ζήτησαν να πάω μαζί με τον κ. Κουκάκη την προηγούμενη Πέμπτη -που δεν θα πήγαινα λόγω του ατυχήματος αλλά αυτό ζητήσανε δεν έχει συμβεί το ατύχημα τότε-. Η ευρωπαϊκή αριστερά έκανε τον Πόντιο Πιλάτο, οι πράσινοι θέλανε να πάω με τους Καταλανούς αυτονομιστές όπως και το ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα. Γιατί λοιπόν η ευρωπαϊκή αριστερά, οι πράσινοι και το Λαϊκό κόμμα είχαν αυτή τη σύμπνοια; Θα σας πω γιατί, στην επιτροπή αυτή δεν συμμετείχε στο προεδρείο η κυρία Καϊλή.

Εγώ μιλάω για το προεδρείο που έφτιαξε την ατζέντα. Γιατί πολύ απλά η μεν ΝΔ έτσι νόμιζε ότι θα ενισχύσει την εικόνα περί εθνικού κινδύνου, να τον κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με τους Καταλανούς, λες και εγώ έχω πάρει πρωτοβουλίες για να κάνω αυτόνομη την Κρήτη και από την άλλη οι πράσινοι με την Ευρωπαϊκή αριστερά για να δοθεί μία ευκαιρία να επιταχυνθεί η κλήση των Καταλανών στην PEGA κάτι που η PEGA είχε βάλει σε δεύτερη μοίρα. Αυτή είναι όλη η ιστορία και σας τη λέω όπως ακριβώς έχει.

Τώρα αν κάποιος σε αυτή την υπόθεση δεν στρατεύεται απολύτως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου θα κριθεί και αυτός, όλοι κρινόμαστε και εγώ ο ίδιος και για να κλείσω το θέμα της συζήτησης για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να είστε σίγουρος ότι δεν υπάρχουν εκεί δυνάμεις παρά ελάχιστοι που δεν καταλαβαίνουν το βάρος της υπόθεσης και αυτοί οι ελάχιστοι είναι για δύο λόγους.

Είτε γιατί είναι από κάποια κράτη που συστηματικά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν τους ενδιαφέρει αυτή η υπόθεση, είτε γιατί δέχονται κάποια πιέσεις από την Ελλάδα. Όπως και να έχει όμως είναι μία ελάχιστη μειοψηφία και φάνηκε αυτό από την προσπάθεια που έκανε η ευρωπαϊκή ακροδεξιά πέντε λεπτά πριν συνεδριάσει η ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να ακυρώσει τη συζήτηση για τις υποκλοπές και το PREDATOR στην Ελλάδα και να αλλάξει τη συζήτηση για τα θέματα ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Και όταν μπήκε η ατζέντα στην ολομέλεια, δεν την ψήφισαν. Ούτε καν την αλλαγή αυτή οι βουλευτές του λαϊκού κόμματος γιατί ντρέπονται να την ψηφίσουν. Κανείς δεν θέλει να εκτεθεί εις βάρος της διαφάνειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να καλύψει τις πομπές κάποιων στην Ελλάδα.

Ακούστε, η σοσιαλδημοκρατία σε όλη την Ευρώπη έχει μία ατζέντα. Την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την ισορροπία μεταξύ ελεύθερης αγοράς και ελέγχου της ελεύθερης αγοράς. Προφανέστατα υπάρχουν τομείς της οικονομίας οι οποίοι είναι στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα, συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είμαστε εμείς μία εξαίρεση. Εμείς τί θέλουμε ως σοσιαλδημοκράτες; Να υπάρχει έλεγχος των αγορών για να μην είναι ανεξέλεγκτες, να υπάρχει φορολόγηση του υψηλού πλούτου, να φορολογείται ο πλούτος εκεί που παράγεται, να μη μπορεί σήμερα να υπάρχουν ειδικοί φορολογικοί παράδεισοι και αυτός που τους αξιοποιεί να παίρνει ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Αυτή είναι μία ατζέντα σοσιαλδημοκρατική. Εγώ δε μπορώ να έρθω σήμερα και να σας πω για πράγματα τα οποία τα οποία δε συμβαίνουν και δε μπορούν να συμβούν. Μπορώ να σας πω για πράγματα τα οποία συμβαίνουν και μπορούν να συμβούν και μπορούν να φέρουνε περισσότερα έσοδα στο κράτος, για να κάνουμε σοβαρή υγεία, παιδεία και να ενισχύσουμε τις υποδομές της χώρας ώστε η χώρα να έχει μία δυναμική, αναπτυξιακή, βιώσιμη τα επόμενα χρόνια.

  • Δέσποινα Κρητικού – ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πριν από λίγο διέρρευσε μια πληροφορία ότι στην εξεταστική επιτροπή ο κύριος Κοντολέων φέρεται να παραδέχθηκε ότι μιλούσε κάθε μέρα για ζητήματα ρουτίνας και πιο σοβαρά ζητήματα ενημέρωνε τον πρωθυπουργό. Μιλούσε για ζητήματα ρουτίνας με τον κύριο Δημητριάδη. Και για τα σοβαρότερα μιλούσε κατευθείαν στον πρωθυπουργό. Χθες είπε ότι γνώρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω του κυρίου Δημητριάδη και ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε καμία ενημέρωση για καμία ατελέσφορη επισύνδεση ούτε πριν ούτε μετά ούτε και για εσάς. Πώς το σχολιάζετε αυτό παρακαλώ;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Τι να σχολιάσω; Τα έχω πει όλα για αυτό το θέμα. Εδώ υπάρχει ένας παραλογισμός. Το θέατρο του παραλόγου, Πιραντέλλο. Άλλα λένε τη μία, άλλα λένε την άλλη. Προσπαθούν τώρα με μπαλώματα να καλύψουν την κατάσταση. Θα τα δούμε όλα. Γι’ αυτό σας είπα. Η λύση είναι απλή η πολιτική: Βάσει του νόμου, άρει ο πρωθυπουργός το απόρρητο, λένε τον λόγο, ομαλοποιείται το πολιτικό κλίμα διότι πια θα υπάρχει μια θεσμική – νόμιμη απάντηση και αφήνουν μετά τη δικαιοσύνη και την εξεταστική να κάνει τη δουλειά της. Απλά πράγματα. Ας αφήσουμε τα δύσκολα. Αυτοί που επιλέγουν τα περίπλοκα, είναι για να κρύψουν κάτι. Ευθεία, λύσεις υπάρχουν συγκεκριμένες, νομικές. Μάλιστα, χθες έγινε μια μεγάλη και ωραία εκδήλωση – απ’ότι ενημερώθηκα – στον δικηγορικό σύλλογο. Ακούστηκαν πολλές απόψεις. Όλοι συγκλίνουν σε αυτό που λέω εγώ. Γιατί αυτό μου λένε κι εμένα οι νομικοί, οι συνταγματολόγοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα, αν θέλουν να επιβάλλουν το σκοτάδι και τη συγκάλυψη, για αυτό θα κριθούν πολιτικά.

Αλλά εγώ δίνω μια ευκαιρία στον κύριο Μητσοτάκη. Να υπάρχει μια αποκλιμάκωση. Τα έκανε όπως τα έκανε, ας πάρει μια πρωτοβουλία ώστε σιγά σιγά να ομαλοποιείται η κατάσταση και, παράλληλα, η δικαιοσύνη να κάνει σωστά τη δουλειά της. Να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια και να κάνουμε μετά τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες να θωρακίσουμε την ΕΥΠ. Γιατί δουλειά της ΕΥΠ δεν είναι να παρακολουθεί πολιτικούς. Είναι παρακολουθεί αυτούς που λειτουργούν εις βάρος της χώρας και εις βάρος της δημοκρατίας. Όχι αυτούς που είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας και μάλιστα με έναν τρόπο ο οποίος είναι αδιανόητα ανεξέλεγκτος. Δηλαδή αν πάρουμε τοις μετρητοίς αυτά που έχουν πει, σε λίγο θα μας πουν ότι «παρακολουθούμε τους πάντες. Είμαστε ένα κράτος παρακολουθήσεων. Όλοι είστε εν δυνάμει παρακολουθούμενοι, χωρίς να μάθετε ποτέ τον λόγο». Κι εγώ δεν το δέχομαι αυτό για την Ελλάδα.

Πάλεψαν οι παππούδες μας. Έδωσαν αγώνες για να έχουμε μια δημοκρατική κι ελεύθερη πατρίδα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να αφήνει καμία κηλίδα στη σύγχρονη εποχή. Και πιστεύω ότι μπορεί με τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και της δικαιοσύνης και του πολιτικού συστήματος να θωρακίσουμε τη χώρα από ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον.

  • Τάσος Τασιούλας – VOREIA.GR: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης και τι θεωρείτε ότι μπορεί να το λύσει; Θυμίζω ότι οι Θεσσαλονικείς, συνήθως στις έρευνες της κοινής γνώμης που γίνονται στην πόλη, βάζουν ως πρώτο πρόβλημα το κυκλοφοριακό. Και ποιο, κατά τη γνώμη σας, είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της περιοχής που παραμένει αναξιοποίητο;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Προφανέστατα το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η γεωγραφία. Τεράστιο πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης και αφορά όπως είπα όλα τα Βαλκάνια. Η οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Και για το μεγαλύτερο πρόβλημα η λύση είναι αυτή που σας είπα: μετρό και 500 λεωφορεία καθημερινά στον δρόμο. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Εγώ είχα έρθει, αν θυμάστε, και πριν από λίγους μήνες στον ΟΑΣΘ. Πήγα, μίλησα με τους ανθρώπους. Μου είπαν τα προβλήματα που υπάρχουν. Το παρακολουθώ το πρόβλημα. Πρέπει άμεσα να μεγαλώσει ο στόλος, αλλιώς το πρόβλημα του κυκλοφοριακό δεν λύνεται.

Και σας λέω ξανά, τον χειμώνα φέτος, δωρεάν για τους αδύναμους Έλληνες και με ενιαίο εισιτήριο χαμηλού κόστους για τη μεσαία τάξη. Και για λόγους κυκλοφοριακούς και για λόγους εξοικονόμησης και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης σε μια τέτοια ενεργειακή κρίση.

  • Aθηνά Δημητρακοπούλου, IEIDISEIS.GR: Με αφορμή και την προηγούμενη αναφορά σας στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε συναντηθεί, εάν έχετε ανοικτή επικοινωνία, εάν θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Έχω επικοινωνία με όλους τους πρώην προέδρους της παράταξης, και με τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Είχαμε την τύχη να έχουμε σημαντικούς προέδρους που έχουν προσφέρει πάρα πολλά στον τόπο και με σημαντικές εμπειρίες. Και έχω χρέος να συζητώ μαζί τους γιατί τα χρόνια της ανάπτυξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής και τα χρόνια της ΟΝΝΕ ήταν πολύ σημαντικά χρόνια με κορωνίδα την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Και η εθνική ευθύνη της δημοσιονομικής περιπέτειας, που κράτησαν τη χώρα όρθια με το λόγο της αλήθειας χωρίς να συμμετέχουν σε ψεκασμένα σενάρια με μόνο στόχο την πολιτική τους επιβίωση. Όλα αυτά δείχνουν ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μία πολύ μεγάλη εμπειρία και σε διεθνές επίπεδο και είναι χρήσιμοι σε οποιαδήποτε συζήτηση κάνουμε, διότι βοηθά στο να βλέπουμε τα πράγματα με έναν περισσότερο αξιολογικό και συγκριτικό με προηγούμενες εποχές τρόπους. Και αυτό το επιδιώκω.

Εμείς θέλουμε αυτή η νέα εποχή να είναι μία εποχή ενότητας. Να μείνουν στο χθες οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις. Η Παράταξη μεγαλώνει και έχει εθνική ευθύνη να ξαναπρωταγωνιστήσει για να τελειώσουν τα σενάρια του λαϊκισμού και του ελιτισμού στη χώρα. Και σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει όλοι να συμμετέχουν ενεργά, δίπλα, δυναμικά. Διότι, σήμερα κρίνεται το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης. Και οφείλουν όλοι, και οι πρώην πρόεδροι και τα στελέχη μας, να δώσουμε μαζί έναν αγώνα για να δείξουμε ότι αυτό που κάποιοι από τους πολιτικούς μας αντιπάλους θεωρούσαν ότι έκλεισε και δεν έχει καμία προοπτική, επιστρέφει δυναμικά για να δώσει ξανά ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό. Έχουμε ευθύνη όλοι να αγωνιστούμε για αυτό και εγώ ως πρόεδρος θα εγγυηθώ και την ενότητα και την προοπτική και την πολιτική αυτονομία.

  • Δημήτρης Κατσανάκης – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Πρόσφατα, στη Λάρισα και στην αγροτική συνδιάσκεψη, διαμορφώσατε τις θέσεις του κόμματός σας για τον αγροτικό τομέα. Σε ποιο βαθμό οι προχθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού καλύπτουν και κινούνται στην κατεύθυνση που έχετε θέσει για τον αγροτικό τομέα;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Το να δίνεις 100-150 ευρώ το μήνα είναι και αυτό μία πολιτική επιλογή. Να συζητήσουμε αν θα έπρεπε να είναι περισσότερα; Να το συζητήσουμε, αλλά εδώ υπάρχουν άλλα ζητήματα που υπονομεύουν τον πρωτογενή τομέα. Και είναι βασικά το όραμα. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι μία χώρα που θα πρωτοπορήσει; Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: έχουμε μικρό κλήρο που δημιουργεί ζήτημα μεγάλης ανταγωνιστικότητας. Δυστυχώς, αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Πώς το αντιμετωπίζεις; Όταν κάνεις τον αγρότη επιχειρηματία. Όταν του δίνεις την ενημέρωση που χρειάζεται για να σταθεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Όταν του λες ποια προϊόντα είναι αυτά τα οποία θα είναι ανθεκτικά τα επόμενα 10-20 χρόνια. Όταν του λες τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνει στις υποδομές του. Όταν λες νέος αγρότης, δεν είναι αυτός που του δίνει 20.000-30.000 ευρώ να ξεκινήσει, αλλά του δίνεις τη δυνατότητα να έχει μία εμπειρία και μία γνώση και μία πρόσβαση σε υποδομές που θα του δώσουν ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για να ζήσει την οικογένειά του με αξιοπρέπεια. Και ο ίδιος να είναι ένας ισχυρός επιχειρηματίας του αγροτικού τομέα. Αν αυτά τα πράγματα τα διασυνδέσουμε με τον τουριστικό τομέα, σας λέω ότι αυτή η χώρα μπορεί να κάνει άλματα.

Δείτε το παράδειγμα του κρασιού. Εμείς το κρασί μας ήταν πολύ χαμηλά στο εξαγώγιμο. Κάναμε ένα peak, ανεβήκαμε λίγο, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, βάζει το φόρο στο κρασί, δημιουργεί προβλήματα, φεύγει ο φόρος στο κρασί. Ακόμη όμως και σήμερα με τις πολύ καλές δουλειές που έχουν γίνει, δεν είμαστε στα επίπεδα άλλων χωρών. Πρέπει να τρέξουμε γρηγορότερα. Πρέπει να μεταποιούμε περισσότερα προϊόντα. Δείτε τι γινόταν με το λάδι πριν την οικονομική κρίση. Το πουλούσαμε στους Ιταλούς και εκείνοι μεταποιούσαν το δικό μας λάδι. Τώρα με την οικονομική κρίση είπαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Να το κλιμακώσουμε το κάτι περισσότερο. Να πάμε στις διεθνείς αγορές, που μπορούμε να δώσουμε προϊόντα. Έχουμε τη δύναμη να τις καλύψουμε. Δεν έχουμε παντού να καλύψουμε αγορές. Αλλά κάπου μπορούμε να φτιάξουμε κάποιες πιο ισχυρές σχέσεις. Και για μένα, αυτό μπορεί να στηθεί ως μοντέλο ανάπτυξης μόνο αν αξιοποιήσουμε τα εκατομμύρια ταξιδιωτών που έρχονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Λέμε να πάμε στις εκθέσεις. Μα οι εκθέσεις είναι στα πόδια μας. Να πάμε και στις εκθέσεις, αλλά οι πραγματικές εκθέσεις είναι στα πόδια μας. Και είναι αυτοί οι άνθρωποι. Αρκεί να υπάρξει μία πολιτική οραματική, η οποία θα κάνει αυτό που είπα στρατηγικό μετρήσιμο στόχο.

Φέτος, υπήρξε αυτή η κατανάλωση εσωτερικά που έφερε αυτές τις εξαγωγές στα ίδια προϊόντα. Και με τα προϊόντα τοπικής προέλευσης και με άλλα προϊόντα. Να είμαστε ευέλικτοι. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι επιδοτήσεις βοήθησαν πάρα πολύ να σταθούμε όρθιοι, αλλά έκαναν και πολύ μεγάλη ζημιά. Ας μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος ώστε να αξιοποιούμε σωστά τις ευκαιρίες σε υποδομές και όχι σε κατανάλωση. Αλλά, αυτά θέλουν ευθύτητα. Δεν μπορεί να τα γυρνάς γύρω-γύρω και να μην μπαίνεις στον πυρήνα του προβλήματος και συνεχώς να τα ρίχνεις κάτω από το χαλί. Ε, δεν φτιάχνεις έτσι ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα.

Παρόλο που, για να είμαστε δίκαιοι, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης άντεξε ο πρωτογενής τομέας της χώρας. Αυξήθηκαν οι εξαγωγές. Μπορούμε και καλύτερα.

  • Βασίλης Πεκλάρης – ΕΡΤ3 ΡΑΔΙΟ: Ευχαριστώ κ. Εκπρόσωπε. Καλό μεσημέρι κ. Πρόεδρε. Μετά από δυόμιση ώρες περίπου συνέντευξη, θα επανέλθω στην αρχή, έτσι πάμε προς το τέλος, στο θέμα των παρακολουθήσεων και επειδή ακούσαμε νωρίτερα σε ερώτηση συναδέλφου, είπατε ότι η παρακολούθησή σας, έγινε για τις εσωκομματικές σας εκλογές. Και θέλω τώρα την τοποθέτησή σας, θα ζητήσω προς το τέλος της συνέντευξης, ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όχι προσωπικά ως Νίκου Ανδρουλάκη θύματος της παρακολούθησης, αλλά πολιτικά, την τοποθέτησή σας ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γιατί εκτιμάτε ότι έγινε η παρακολούθησή σας και από ποιόν δόθηκε η εντολή.

- Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν μπορώ να πω εγώ από ποιόν δόθηκε η εντολή, προφανέστατα, βασικός υπεύθυνος είναι ο διοικητής της ΕΥΠ. Δεν μπορώ να ξέρω κάτι περισσότερο. Δεν μπορώ αυτά για τα οποία να καταγγέλλω τη Νέα Δημοκρατία, περί συνωμοσιών, να τα κάνω εγώ ο ίδιος. Δεν ξέρω κάτι περισσότερο. Λέω όμως το εξής. Αυτό που μου είπαν αυτοί που ασχολούνται με αυτά. Το predator είναι ένα εργαλείο χρήσης για να βρίσκει υλικό για να εκβιάζει δικαστές, επιχειρηματίες, πολιτικούς, είναι ένα πολύ ακριβό κατασκοπευτικό όπλο, αυτό λένε αυτοί που γνωρίζουν και η συνακρόαση γίνεται για να ξέρουν τι θες να κάνεις. Κάποιος προφανέστατα ήθελε να ξέρει πως σκέφτομαι και πως κινούμαι στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ για να είναι προετοιμασμένος για το τι θα κάνω μετά τις εκλογές. Πιθανολογώ. Δεν μπορεί να ξέρω κάτι περισσότερο, αλλά είμαι σίγουρος ότι έγινε για αυτό. Δηλαδή τι άλλο θέλει κάποιος για να το καταλάβει; Όταν ξεκινάει τις ημερομηνίες που όπως είπα δημιουργούν μια χρονοσειρά. Αυτό δεν είναι συνωμοσία, αυτό λέγεται δεδομένα, γεγονότα. Και ξέρετε ενοχλήθηκα πάρα πολύ για τα περί πρεσβειών. Γιατί μιλάνε σε έναν άνθρωπο που είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν έχω βάλει αυτή τη διάσταση. Που θα μπει στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ότι παρακολουθούσαν τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας και ασφάλειας. Με ότι σημαίνει αυτό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιατί εδώ κάποιοι παίζουν. Και για τα περί Κίνας, με την εποχή του κορονοϊού, μια αποκλεισμένη χώρα, ποιοι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν έρθει στην Ευρώπη; Ότι συμμετείχα λέει στην επιτροπή εμπορίου με την Κίνα, που έχω να πάω από το 2016. Μπήκα το 2014, πήγα σε δύο συνεδριάσεις και δεν ξαναπήγα. Για αυτό έγινα μετά αντιπρόεδρος στην επιτροπή EUROLAT, των σχέσεων με τη Λατινική Αμερική. Σενάρια, σενάρια. Έμπλεξαν Αρμενία, Ουκρανία, αδιανόητα πράγματα. Μέχρι τη μειονότητα πήγαν να μπλέξουν, μέσα από κάποια δίκτυα παραπληροφόρησης. Λοιπόν, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, εγώ λέω αυτά που γνωρίζω, τίποτα περισσότερο, δεν θα δεχθώ σκιές, το ΠΑΣΟΚ θα πάει σε εκλογές με καθαρό μέτωπο και για τα κοινωνικά ζητήματα και για τα ζητήματα δημοκρατίας. Δεν ξεχωρίζουμε αυτά τα θέματα. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει: Ισχυρή κοινωνία, ισχυρή δημοκρατία, ισχυρή οικονομία. Και τα τρία πάνε μαζί όσο και αν θέλουν κάποιοι να τα διαχωρίζουν, για να βγάλουν τις ευθύνες τους από το τραπέζι.

  • Σοφία Σπανού – FORMEDIA TV: Καλησπέρα κ. Πρόεδρε, ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η Θεσσαλία έχει νιώσει στο πετσί της την αλλαγή αυτή τα τελευταία χρόνια, είχαμε τον Ιανό με πολύ μεγάλες καταστροφές σε Φάρσαλα και Καρδίτσα, επλήγη ένα μεγάλο αστικό κέντρο. Μήπως πρέπει να κάνουμε ένα νέο σχεδιασμό στη χώρα μας όσων αφορά τη θωράκισή μας από τέτοια φαινόμενα που επαναλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια, με νέες υποδομές; Έχουμε επίσης ξηρασίες, παγετούς, καύσωνες, πλήττονται οι αγρότες, καλλιέργειες καταστρέφονται κάθε χρόνο στη Θεσσαλία, ζητούν να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για να καλύπτονται για περισσότερες καταστροφές. Είχαμε επίσης το σεισμό, δεν είναι υποθέτω θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλά ήταν πολύ καταστροφικός, ακόμα ζουν άνθρωποι σε κοντέινερ σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας. Δεν πρέπει να δούμε λίγο και το θέμα των αποζημιώσεων σε ανθρώπους που έχουν υποστεί τέτοιες καταστροφές και είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται είτε από την κλιματική αλλαγή είτε από φυσικά φαινόμενα;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Προσέξτε, η κλιματική αλλαγή δεν είναι θέματα που αφορούν στενά το κλίμα. Αφορούν και τις πανδημίες. Εμείς πρέπει – και μιλώ ως Ευρωπαϊκή Ένωση – με την εμπειρία που έχω από τις διαπραγματεύσεις, αυτό το εργαλείο που φτιάξαμε, που εγώ είμαι πολύ περήφανος που συμμετείχα σε αυτή την προσπάθεια, να είναι καλά ο Γιούνκερ που το οραματίστηκε, πρέπει να είναι το βασικό όπλο αλληλεγγύης της Ευρώπης γιατί αυτά τα φαινόμενα θα κλιμακωθούν. Δηλαδή, εγώ θέλω να φέρω το εξής παράδειγμα για να καταλάβετε ότι και εμείς τα μάθαμε στην πορεία αυτά τα πράγματα. Όταν κάναμε τις πρώτες διαπραγματεύσεις, μας λέγανε κάποιοι, βάλτε και θέματα υγειονομικά. Βάλτε θέματα που αφορούν κινητές νοσοκομειακές μονάδες και λέγαμε εμείς, εγώ ως Έλληνας τι έλεγα; Canadair – Canadair – Canadair, για να φτιάξω μια νομοθεσία που να ευνοήσει τη χώρα μου που έχει ένα παλιό στόλο Canadair, να πάρει δωρεάν αεροπλάνα, να παίρνει χρήματα να επισκευάζει τα παλιά της, γιατί Canadair δεν βγαίνουν τώρα, θέλει να κάνει μια μεγάλη επένδυση η Ευρώπη, να πάρει πολλά για να ανοίξει νέα γραμμή παραγωγής στον Καναδά, για να ενισχύσουμε τη χώρα μας. Τελικά αυτοί οι άνθρωποι είχαν δίκιο, εμείς δεν τα γνωρίζαμε αυτά τα πράγματα. Και ήρθε η πανδημία και αναγκαστήκαμε και κάναμε δεξαμενές τελικής καταφυγής, μάσκες, αναπνευστήρες, για να βοηθήσουμε. Το λέω αυτό το παράδειγμα γιατί; Δεν ξέρει ακόμη η ανθρωπότητα ποιες θα είναι οι πραγματικές παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής. Μπορεί να είναι πολύ περισσότερες από αυτές που σήμερα φανταζόμαστε. Για αυτό πρέπει να κινηθούμε σε δύο πεδία. Το πρώτο πεδίο είναι η θωράκιση για σήμερα. Εγώ θεωρώ τους υδάτινους πόρους κορυφαίο ζήτημα για την Ελλάδα και φυσικά για τη Θεσσαλία. Και μιλώ και για εξοικονόμηση. Πρέπει να μάθουν οι αγρότες μας, να χρησιμοποιούν τους υδάτινους πόρους αυτούς, σε ώρες εξοικονόμησης. Να μπει στο πεδίο της συζήτησης όλο αυτό το πακέτο το οποίο διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη, που κάνει τη χώρα ανθεκτική σε μελλοντικούς κίνδυνους που σήμερα μπορεί να μην τους γνωρίζουμε. Για αυτό η πολιτική προστασία αποκτά μια άλλη δυναμική. Θέλω να σας πω και ο σημερινός Υπουργός μπορεί να το επιβεβαιώσει, ο κ. Στυλιανίδης, ότι όταν κλείσαμε το πρώτο κομμάτι του φακέλου, πριν αναλάβω τον φάκελο γιατί είχε φύγει μετά ο Στυλιανίδης, του προϋπολογισμού του 3,1δισ. Έψαχνα ένα κανάλι στην Ελλάδα για να εμφανιστούμε μαζί και να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας και δεν έβρισκα κανένα. Και πήγαμε σε ένα περιφερειακό κανάλι. Τέτοια ήταν η βαρύτητα που δίναμε στην πολιτική προστασία, που τώρα τη θεωρούμε κορυφαίο ζήτημα. Για αυτό πρέπει να βλέπουμε μακροπρόθεσμα. Για εμένα η πολιτική προστασία – και δεν το λέω επειδή κάναμε όλα αυτά που κάναμε, πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα – πρέπει και στην Ελλάδα να γίνουν πολλά και σε θέματα που αφορούν σεισμούς, δεν το συζητώ, εκσυγχρονισμό, εμείς έχουμε κάνει την ειδική ρύθμιση κάθε δύο χρόνια να πρέπει να έχουν σύγκριση τα εθνικά σχέδια πολιτικής προστασίας με τα Ευρωπαϊκά για να πηγαίνουμε σε βέλτιστες πρακτικές εκσυγχρονισμού και αναθεώρησης. Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, ακόμα και σε θέματα που είναι άλλες απειλές. Πυρηνικές απειλές. Έχουμε δίπλα μας τη Βουλγαρία. Ξέρουμε εμείς ότι σε ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα πως θα αντιδράσει η πολιτική προστασία της Βουλγαρίας; Και αν δεν αντιδράσει σωστά τι θα κάνει η πολιτική προστασία της Ελλάδας; Δεν πρέπει η Ευρωπαϊκή πολιτική προστασία, να καθορίσει εκ των προτέρων τους κανονισμούς ασφαλείας ακόμη και σε τέτοιους ακραίους κινδύνους; Άρα μιλάμε για ένα πράγμα πολύ σημαντικό, το οποίο πρέπει όχι μόνο να ενεργοποιηθεί στη σημερινή του μορφή, αλλά να γίνει ένα εργαλείο που τα εθνικά κράτη πια θα κατανοήσουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν τις εξελίξεις. Και όχι τα εθνικά κράτη, γιατί συμβαίνει αυτό να ξέρετε, να μην θέλουν να δώσουν αρμοδιότητες ή να μην θέλουν να ακολουθήσουν αυτά που λέμε βέλτιστες πρακτικές για λόγους που έχουν να κάνουν καθαρά με τη γραφειοκρατία και με μικροσυμφέροντα. Θέλει μια άλλη μεγάλη προσέγγιση, βαθιά ευαίσθητη και ανθρώπινη το θέμα της πολιτικής προστασίας και πραγματικά μακάρι να μας δοθεί η ευκαιρία ως κόμμα να κυβερνήσουμε για να κάνουμε όλα αυτά που έχω δει και τα θεωρώ πάρα πολύ χρήσιμα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

  • Αλέξανδρος Κογκόλης – ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ: Έχετε αναφερθεί, έχουν καταγράψει τους στόχους σας για τις εθνικές εκλογές, θα επιστρέψω όμως σε δεύτερο χρόνο για να ρωτήσω για την Αχαΐα, περνώντας στις περιφερειακές εκλογές που έχουν περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά. Θα ήθελα να μου πείτε τι σκέφτεστε ως προς τον σχεδιασμό σας για την ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ εκεί και αν ειδικά σε περιφέρειες που έχουν παραδοσιακά υψηλό ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ όπως η Δυτική Ελλάδα, σκέφτεστε αυτόνομη κάθοδο και αν ναι με ποια χαρακτηριστικά ή συνεργασίες, δηλαδή με ποιόν τρόπο θα διεκδικήσετε μια επάνοδο του ΠΑΣΟΚ και σε αυτό το επίπεδο. Θυμίζω ότι στη Δυτική Ελλάδα το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στηρίξει την προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ υποψηφιότητα, γεγονός που δημιούργησε εντάσεις στο χώρο σας. Θα αποφεύγατε εκ νέου ένα τέτοιο σενάριο; Τι θα σηματοδοτούσε μια συνεργασία με δυνάμεις από τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που το κόμμα κεντρικά μιλάει για αυτονομία. Προσθέτω, απαντήστε μου σε δεύτερο χρόνο, ποιος είναι ο εκλογικός στόχος στις Βουλευτικές εκλογές για την Αχαΐα.

- Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Βουλευτικός στόχος για την Αχαΐα, είναι εκλογικός στόχος Κρήτης. Όλα τα παραδοσιακά μας κάστρα πρέπει να ανακάμψουν, ώστε να δείξουμε πραγματικά ότι η αναγέννηση ξεκινάει από εκεί που κάποτε ξεκινούσαν οι μεγάλοι αγώνες του Ανδρέα Παπανδρέου. Τώρα, είπα και προηγουμένως για την αυτοδιοίκηση, άποψή μου είναι ότι τα χρίσματα πρέπει να πάνε πίσω, ιδιαίτερα στους μικρούς ή και σε μεγαλύτερους δήμους και για τις Περιφέρειες θα συζητήσουμε με τα όργανά μας τα αρμόδια για να δούμε τι χειρισμοί θα γίνουν. Αλλά και εκεί η δική μου προτεραιότητα είναι απ’ τα κάτω να υπάρχουν οι προγραμματικές συζητήσεις και οι συνέργειες και όχι από πάνω. Δηλαδή εγώ κ. Κογκόλη, δεν θα μπω σε καμία διαδικασία κεντρικής συζήτησης με το οποιοδήποτε κόμμα για να κλείσουμε συνδυασμούς της αυτοδιοίκησης. Το θεωρώ παλαιοκομματισμό. Θα δώσω προτεραιότητα από τα κάτω, από τις τοπικές κοινωνίες, να παρθούν οι πρωτοβουλίες που χρειάζονται για να σχηματιστούν σχήματα τα οποία θα έχουν μόνο στόχο την αξιοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής βέβαια διοίκησης προς όφελος των πολιτών και όχι των κεντρικών κομματικών μηχανισμών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι μια σημαία το βράδυ των εκλογών χωρίς να βλέπουν ότι αυτά τα αντιμετωπίζει, τις παρενέργειες της τοπικής κοινωνίας, πολλές φορές με άσχημα αποτελέσματα. Άρα από τα κάτω θα προσπαθήσουμε να παρθούν οι πρωτοβουλίες οι οποίες χρειάζονται για την τοπική αυτοδιοίκηση.

  • Δημήτρης Συρμάτσης – THEOPINION.GR: Θέλω να ζητήσω ένα σχόλιό σας για το γεμάτο χθες Βελλίδειο, μετά από πολλά χρόνια για το ΠΑΣΟΚ και την παρουσία πολλών νέων ανθρώπων στο ακροατήριο. Θα δούμε αυτή την ηλικιακή ανανέωση όπως είναι στο επιτελείο σας και στα ψηφοδέλτια του Κινήματος;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Κύριε Συρμάτση, για εμένα χθες ήταν μια συγκινητική βραδιά διότι και εγώ βλέπω ότι υπάρχει μια πραγματική επαναφορά της δημοκρατικής παράταξης και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί γίνεται σε μια εποχή που η χώρα μας έχει ανάγκη αυτή τη δημοκρατική παράταξη. Είναι εθνική ανάγκη η αναγέννησή της, δεν είναι κομματικός στόχος. Και βέβαια χαίρομαι ακόμη περισσότερο διότι είδα τα πρόσωπα πολλών νέων ανθρώπων που είχαν απογοητευτεί από την πολιτική, από την οικονομική κρίση, από τις δυσκολίες, αλλά έρχονται ξανά να βοηθήσουν, να συνεισφέρουν, να τους ακούσουμε, να μας ακούσουν και μαζί να σχεδιάσουμε το κοινό μας μέλλον. Και έτσι θα προχωρήσουμε. Το ΠΑΣΟΚ έγινε μεγάλο με τη νέα γενιά στην προτεραιότητα γιατί ο ιδρυτής μας καταλάβαινε ότι το μέλλον κάθε χώρας είναι οι νέοι άνθρωποι. Και θα κάνω ότι μπορώ, να έχουμε κοντά μας τις νέες γενιές, όχι ως ψηφοφόρους αλλά ως ανθρώπους που θα δημιουργήσουμε μαζί τις συνθήκες μιας μεγάλης αλλαγής που χρειάζεται η χώρα και σε επίπεδο προσανατολισμού της ανάπτυξης αλλά και σε επίπεδο πολιτικού ήθους διότι εκεί έγκειται η μεγάλη απογοήτευση της νέας γενιάς – και το γνωρίζεται όλοι όσοι έχετε παιδιά – είναι διότι θεωρούν ότι τα κόμματα στυγνούς μηχανισμούς εξουσίας, πλατειασμού και όχι πεδία πολιτικής παραγωγής. Για αυτό λοιπόν φτιάχνουμε ένα ανοιχτό κόμμα, με τις πλατφόρμες μας, ο κ. Καραμανώλης έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά η οποία θα συνεχιστεί, ώστε όλο το πρόγραμμά μας να είναι συνεχώς σε ένα πεδίο μιας πλατφόρμας που θα βελτιώνεται. Μέσα από συνεχή δημόσιο διάλογο. Διότι μπορεί κάτι που δεν βλέπουμε σήμερα για την υγεία – μου είπε κάποιος χθες ότι πρέπει να πάμε σε θέματα που αφορούν τις ιατρικές πράξεις σε μια συγκεκριμένη κοστολόγηση. Μπορεί να είναι μια πρωτοποριακή ιδέα που συμβαίνει κάπου που εμείς να μην την ξέρουμε και μέσα από αυτή την ιδέα να ανοίξουμε ένα διάλογο -. Άρα ο εκσυγχρονισμός του κόμματος γίνεται για να αγκαλιάσουμε τις αγωνίες όλων αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν την παραδοσιακή κουλτούρα να μπουν στις οργανώσεις για να συζητήσουν αλλά θέλουν να συζητάνε μετά τη δουλειά τους, στον ελεύθερο χρόνο που έχουν που σήμερα είναι πολύ λίγος από τις εξελίξεις της καθημερινότητας και τον ανταγωνισμό, αλλά θέλουν να είναι ενεργοί πολίτες. Σε αυτούς απευθύνομαι και θέλω μαζί, κοντά να σχεδιάσουμε αυτή τη νέα προσπάθεια.

  • Σωκράτης Μουτίδης – ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, από το 2019 η Δυτική Μακεδονία ζει σε ρυθμούς απολιγνιτοποίησης με μείωση του ΑΕΠ της κατά 1,2 δισ. το χρόνο, εξακολουθεί να είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία στην Ευρώπη και στην ανεργία των νέων, έχει κλειστές τις μονάδες δύο λιγνιτικών εργοστασίων, λόγω μη ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων, αλλά έχει ένα εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και νομοθετημένο από την κυβέρνηση που προβλέπει 7,2δισ. € ενίσχυση από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Θέλω να μου πείτε αν το ΠΑΣΟΚ έχει εναλλακτική της απολιγνιτοποίησης πρόταση ή θα ακολουθήσει το σχέδιο αυτό, το ΣΔΑΜ όπως λέγεται ως έχει.

- Νίκος Ανδρουλάκης: Κύριε Μουτίδη, είπα και προηγουμένως ότι η βίαιη απολιγνητοποίηση δεν ήταν μόνο άδικη, ήταν και εθνικά ατελέσφορη με τον τρόπο που έγινε. Διότι δεν ήταν ανθρακοποίηση. Θυσιάσαμε τη φθηνή ενέργεια του λιγνίτη, ένα καύσιμο δικό μας, με μόνο στόχο, όχι να πάμε σε μια εποχή σύγχρονη, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διάχυσης των τεχνολογιών αλλά ενίσχυσης του loby του φυσικού αερίου και μάλιστα όταν είναι μόνο εισαγόμενο, δεν έχουμε κάνει τις επενδύσεις μου μάλιστα με τη δική μας κυβέρνηση είχαν ξεκινήσει τότε οι έρευνες, με τον Γιάννη Μανιάτη. Τι πρέπει να γίνει τώρα στην περιοχή. Όπως και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, πρέπει να αξιοποιηθούν οι Ευρωπαϊκοί πόροι ώστε να υπάρχει ένα άλλο μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης τέτοιο ώστε να ανοιχτούν άλλοι τομείς της οικονομίας που θα αφορούν βέβαια και πάλι και την ενέργεια. Μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες παραγωγής κάποιων στοιχείων που αφορούν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία να μην χρειάζεται να τα εισαγάγουμε. Διότι ένα μεγάλο ζήτημα με αυτές τις επενδύσεις είναι ότι πρέπει να τα εισαγάγουμε από το εξωτερικό. Αλλά αυτά θέλουν μια στρατηγική. Θέλουν μια επένδυση στην περιοχή και ιδιαίτερα επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Δεν μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο. Οποιαδήποτε άλλα σενάρια, είναι σενάρια που οδηγούν τη Δυτική Μακεδονία σε μια σταθερή παρακμή τα επόμενα δέκα χρόνια. Ανεξέλεγκτη παρακμή. Θα φύγουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι διότι δεν θα έχουν καμία ευκαιρία. Για αυτό πρέπει έστω και σε αυτές τις συνθήκες, με όλα τα εργαλεία που υπάρχουν στο τραπέζι, και το ταμείο ανάκαμψης και με άλλα εργαλεία να δοθεί η δυνατότητα από τη στιγμή που στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Μακεδονία, υπάρχει αυτή πια η στροφή, η στροφή να γίνει με δικαιοσύνη και με ένα τρόπο κοινωνικά αποδεκτό και αναπτυξιακά να δίνει κάποια προοπτική. Εγώ αν θυμάστε το συνέδριο για την ενέργεια το έκανα από εκεί. Και το έκανα από εκεί για να έρθουν όλοι οι ειδικοί για το θέμα αυτό και να πουν πως πρέπει να γίνει η απανθρακοποίηση που και να το πετύχουμε εθνικά αλλά να μην καταστραφεί παράλληλα η Δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος. Οπότε, γνωρίζετε τις θέσεις μας, τα έχουμε πει και μακάρι να μας δοθεί η ευκαιρία να τα υλοποιήσουμε κιόλας και να μην φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε χειρότερο brain drain στη Δυτική Μακεδονία από αυτό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

  • Αλέξης Αλεξιάδης – GRTIMES.GR: Υπάρχει ένα μεγάλο κύμα ανατιμήσεων το τελευταίο διάστημα στην αγορά. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και διαμαρτυρίες για φαινόμενα πολύ μεγάλων ανατιμήσεων, ίσως και αισχροκέρδειας, σε προϊόντα όπως στο ελαιόλαδο και στα σιτηρά. Χρησιμοποιούνται σήμερα τα περσινά αποθέματα και οι πολύ μεγάλες αυξήσεις δεν έχουν καμία σχέση με την παρούσα κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κατά τη γνώμη σας, προστατεύεται με επάρκεια ο καταναλωτής από φαινόμενα αισχροκέρδειας; Γίνονται οι έλεγχοι που θα έπρεπε να γίνονται στην αγορά;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Εξ αρχής είδαμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μας είπαν τα προβλήματα που υπάρχουν. Πρέπει να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι στην αγορά. Γενικότερα, οι μηχανισμοί ελέγχου πρέπει να είναι αυστηρότεροι και γρηγορότεροι. Για να μην έχουν τα περιθώρια κάποιοι πονηροί να εκμεταλλεύονται αυτές τις συνθήκες και να κερδοσκοπούν εις βάρος του ελληνικού λαού, παρόλα τα προβλήματα που περνά ο ελληνικός λαός. Αλλά υπάρχουν και κυβερνητικές ευθύνες.

Θέλετε να πάμε παραπίσω από αυτήν την οικονομική κατάσταση της ενεργειακής κρίσης; Δείτε τι έγινε με τα PCR test και τα self test το Δεκέμβριο. Ήρθε μία μετάλλαξη που πολλαπλασιάζει την ανάγκη δειγματοληψιών και, αντί να μπει γρήγορα πλαφόν που φωνάζαμε εμείς κάποιους μήνες, έχεις ένα ΣΥΡΙΖΑ να λέει όλα δωρεάν -μα δεν υπήρχαν τα εργαστήρια για να υλοποιήσουν το «όλα δωρεάν», θα κατέρρεε το σύστημα την ίδια μέρα- και μία ΝΔ να λέει «άστο, το βλέπουμε». Και για μήνες πληρώναμε 70-80-90 ευρώ, ενώ είχαν πέσει οι τιμές σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Εδώ λοιπόν θέλει, μόλις υπάρχει το πρόβλημα, άμεση παρέμβαση κανονικοποίησης της αγοράς. Δεν αυτορυθμίζεται η αγορά σε τέτοιες καταστάσεις ακραίας οικονομικής κρίσης. Ίσα-ίσα. Όχι μόνο δεν αυτορυθμίζεται, αλλά δημιουργεί και τις συνθήκες της κερδοσκοπίας και μάλιστα της κεκαλυμμένης κερδοσκοπίας. Γι’ αυτό πρέπει το Κράτος να παρεμβαίνει άμεσα. Η Κυβέρνηση δεν έχει δείξει αυτά τα αντανακλαστικά ούτε τώρα ούτε στην προηγούμενη περίοδο της πανδημίας. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τις αρχές αυτές να έχουν το προσωπικό που χρειάζεται και να υπάρχει και η βούληση από τα αρμόδια υπουργεία.

  • Γιώτα Σταύρου – ΗΠΕΙΡΟΣ TV: Η Ήπειρος είναι μία από τις περιφέρειες της χώρας με τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Τι μπορούν να προσδοκούν και κυρίως τι περιλαμβάνει η εναλλακτική σας πρόταση γι’ αυτές τις περιφέρειες, ώστε να τους δοθεί ώθηση στην αναπτυξιακή τους πορεία και να πετύχουμε κάποια στιγμή την ισόρροπη ανάπτυξη.
    Και, δεύτερον, μιλήσατε λίγο νωρίτερα για την ελπίδα που θέλετε να επιστρέψει στον ελληνικό λαό. Τι είναι αυτό για το οποίο μπορείτε να δεσμευθείτε σήμερα με το χέρι στην καρδιά;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Η Ήπειρος έχει την εμπειρία της Ιόνιας Οδού. Ένα μεγάλο έργο έδωσε τη δυνατότητα να υπάρχει μία ανάπτυξη η οποία δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμη και με εσωτερικό τουρισμό, πέρα από τον εξωτερικό. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Πρέπει να δούμε σε κάθε Περιφέρεια τι λείπει σε επίπεδο υποδομών για να στηθεί πάνω της η ανάπτυξη. Δεν μπορεί να αιωρείται η ανάπτυξη από τις υποδομές. Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο μειονέκτημα, τη γεωγραφία της. Υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα που χρειάζεται τόσα λιμάνια και τόσα αεροδρόμια; Όχι, βέβαια. Γι’ αυτό πρέπει να παλέψουμε την νησιωτικότητα, την περιφερειακή ανάπτυξη. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αν δεν ασκηθούν αυτές οι πολιτικές, με τη γεωγραφία που έχει η Ελλάδα, να δημιουργηθούν οι συνθήκες της βιώσιμης ανάπτυξης. Διότι, το επιτάσσει η γεωγραφία μας. Η Ελλάδα δεν είναι Δανία.

Θα ξαναπάω στα PCR για να γελάσετε, να δείτε πώς δένουν τα προβλήματα. Έψαχνα τότε να δω αν υπάρχει χώρα που δίνει δωρεάν τα PCR. Ναι, υπήρχε μία, η Δανία. Γιατί; Διότι έκανε μία μεγάλη επένδυση σε αντιδραστήρια αλλά λόγω της γεωγραφίας της μάζευαν πολύ γρήγορα τα δείγματα και πολύ γρήγορα έβγαζαν τα αποτελέσματα. Η γεωγραφία είναι καταλυτική σε θέματα που δεν μπορούμε να τα φανταστούμε, όχι σε θέματα που τα βλέπουμε μπροστά μας που είναι οι οδικοί άξονες, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια.

Εδώ θέλει σε κάθε περιφέρεια να γίνει ένας νέος σχεδιασμός υποδομών. Και, αν το ΠΑΣΟΚ άφησε μία τεράστια παρακαταθήκη στην πατρίδα, ήταν αυτές οι υποδομές. Διότι τα καλά χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης έγιναν υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα -εγώ θυμάμαι φοιτητής το ’97 και έκανα να πάω με το καράβι από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ξάνθη πάνω από 4 ώρες και σε λίγα χρόνια είδαμε ένα άλλο τοπίο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θράκη. Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα έργα που λείπουν από τον τόπο. Και έργα διασύνδεσης και με τα Βαλκάνια. Στα Βαλκάνια έχουμε μία τεράστια αγορά η οποία πρέπει, σαν χώρα που είμαστε πιο μπροστά αναπτυξιακά να τα αξιοποιήσουμε σωστά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μίας πυροδότησης συνεργασιών ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Φανταζόταν κανείς τα Σύβοτα και τις άλλες περιοχές να έχουν τόσο μεγάλη τουριστική ανάπτυξη πριν από αυτό το έργο; Όχι, βέβαια.

Γι’ αυτό, λοιπόν, εγώ επιμένω: υποδομές, περιφερειακή ανάπτυξη, δημόσιο διάλογο για τις μεγάλες ευκαιρίες που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης ή μελλοντικά ταμεία. Όχι αποφάσεις κλειστών γραφείων, που είναι μακριά από τα προβλήματα του κόσμου και της Αυτοδιοίκησης. Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι τροχονόμος των προβλημάτων κάθε κοινωνίας. Πρέπει να μπαίνει στο παιχνίδι του σχεδιασμού, διότι γνωρίζει εκ των προτέρων τα προβλήματα.

Σκουπίδια, τεράστιο ζήτημα ανάπτυξης. Δεν το είπαμε. Τι θα κάνουμε με τα απορρίμματα μακροπρόθεσμα; Δεν πρέπει η χώρα μας που είναι πολύ πίσω να κάνει κάποια βήματα μπροστά; Πώς θα τα κάνει; Από το εθνοκεντρικό κράτος χωρίς συζήτηση, χωρίς νέες τεχνολογίες, χωρίς να δούμε τι ταιριάζει σε κάθε περιοχή; Είναι πολλά. Προφανέστατα δεν μπορώ να τα πω σε μία συνέντευξη Τύπου. Αλλά εμείς έχουμε, και αυτή είναι η δέσμευσή μου, την πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε έχοντας την κοινωνία στο προσκήνιο. Δεν έχουμε καμία δέσμευση να ισορροπήσουμε με κανέναν παράγοντα που θέλει να πάει την ανάπτυξη στον έναν ή στον άλλον δρόμο. Θα κάνουμε σε κάθε Περιφέρεια την ανάπτυξη που της ταιριάζει, που μπορεί να σηκώσει, που βοηθάει την τοπική κοινωνία, που ανοίγει θέσεις εργασίας. Και όχι την ανάπτυξη και το έργο που βολεύει έναν κατασκευαστή ή έναν επιχειρηματία. Όχι. Δεν έχουμε τέτοιες δεσμεύσεις.

  • Γιάννης Ρουμελιώτης – ATLAS TV: Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, από την πανδημία και μετέπειτα, ο επιχειρηματικός κόσμος να πλήττεται ανεπανόρθωτα μέρα με τη μέρα, η αγοραστική κίνηση να μειώνεται δραματικά, να μην μπαίνει κυριολεκτικά πελάτης στα μαγαζιά, οι έμποροι να στενάζουν, να βλέπουν τους τζίρους τους και τα ταμεία τους να είναι άδεια ελέω της οικονομικής δυσπραγίας των καταναλωτών οι οποίοι προτιμούν να αποπληρώνουν τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς σε αέριο, ρεύμα, να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα καύσιμα, στα βασικά αγαθά, και να αφήνουν σε δεύτερη μοίρα αγορές και ψώνια. Βλέπουμε ακόμα και στους κεντρικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης να κλείνουν μαγαζιά, να μπαίνουν λουκέτα και τον εμπορικό κόσμο να εκφράζει μία δυσφορία και μία δυσαρέσκεια καθώς, όπως λένε οι ίδιοι, άκουσαν μόνο μία φορά στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού τις προηγούμενες ημέρες τη λέξη «έμπορος» και «μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Δεν έχουν δει μέτρα στήριξης στον κλάδο τους, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του πληθυσμού όπως λένε τα στοιχεία τους.

- Νίκος Ανδρουλάκης: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ένα οικονομικό αρχιπέλαγος της Ελλάδας, διότι αυτή είναι η δομή ανάπτυξης της χώρας. Όποιος δεν βλέπει αυτό το αρχιπέλαγος, είναι σα να μη βλέπει την ελληνική οικονομία. Και αυτό που έλεγαν κάποιοι ότι σιγά-σιγά θα φύγουμε από αυτό το μοντέλο και θα πάμε σε άλλο, δεν είναι εύκολο. Θέλει στις επιχειρήσεις αυτές να δώσεις πραγματικά κίνητρα συνεργειών, πραγματικά κίνητρα ψηφιακής σύγκλισης από το Ταμείο Ανάκαμψης, χρηματοδοτικά εργαλεία που θα συνδέονται με τις συγχωνεύσεις. Πραγματικά κίνητρα χρειάζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ώστε και αυτοί οι άνθρωποι να αξιολογήσουν: αξίζει η προσπάθεια που κάνουν; Ή βρίσκονται συνεχώς με την πλάτη στον τοίχο; Καθαρό τοπίο, καθαρά δεδομένα, καθαρό λόγο.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι ριγμένες του Ταμείου Ανάκαμψης. Και θα σας πω το λόγο, αξιοποιώντας πάλι την Πορτογαλία. Τι είπε η ΝΔ; Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι μόνο οι επιδοτήσεις, τα grants. Είναι και τα δάνεια. «Όλα μέσω τραπεζών», λέει η ΝΔ. Μα, οι τράπεζες σου λένε κριτήρια της αγοράς. Μα, κριτήρια της αγορά σημαίνει αποκλεισμό του μεγαλύτερου κομματιού του αρχιπελάγους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας. Το πρόβλημα αυτό το έχει μόνο η Ελλάδα; Όχι. Το έχει και η Πορτογαλία. Τι έκαναν οι Πορτογάλοι; Το ίδιο; Όχι. Έκαναν ειδικό φορέα χρηματοδότησης των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης με άλλα κριτήρια που εμπεριέχουν θέματα που έχουν να κάνουν με την εργασία, με την ψηφιακή σύγκλιση, με το περιβάλλον, για να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να περάσουν την πόρτα της τράπεζας. Αυτό έκανε ο Αντόνιο Κόστα, αυτό έκανε η σοσιαλδημοκρατία. Γιατί δεν έγινε εδώ; Να, λοιπόν, διαφορές που δίνουν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα σε ανάλογα κράτη που έχουν περάσει και ανάλογες περιπέτειες με τα μνημόνια. Αυτή είναι η διαφορά.

  • Δημήτρης Κετικίδης – POLITIC.GR: Φέτος, έμειναν εκτός ΚΔΑΠ περίπου 84.000 παιδιά, περισσότερα από πέρυσι και πολύ περισσότερα από πρόπερσι. Πολλά παιδιά ανήκουν σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να υπάρχει μία μέριμνα για τις οικογένειες αυτές που έχουν πολλά παιδιά και έχουν αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις, για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στα ΚΔΑΠ μέσω voucher;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Πρόσφατα, είχα πάει στο σύλλογο τριτέκνων στο Ηράκλειο και κάναμε μία μεγάλη συζήτηση. Υπάρχουν τα πάγια αιτήματα των τριτέκνων, τα οποία γνωρίζουμε όλοι μας και τα οποία βέβαια πρέπει να υλοποιηθούν και τα στηρίζουμε. Όμως, εδώ το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Και αφορά και τη μάνα που έχει ένα παιδί ή δύο παιδιά. Διότι, αυτή η ιστορία να μένουν 84.000 έξω από τις δομές είναι ουσιαστικά μία ιστορία που δείχνει έλλειψη σεβασμού στην Ελληνίδα μάνα, υπονομεύοντας την κοινωνική και οικονομική της θέσης. Δεν δίνει προοπτική να μεγαλώσουν ελληνικές οικογένειες. Εμάς, προτεραιότητα στο δημογραφικό είναι το κοινωνικό κράτος. Να ξέρει η μάνα και ο πατέρας ότι, κάνοντας ένα, δύο, τρία ή όσα παιδιά μπορούν, θα έχουν χαμηλό κόστος στη δαπάνη υγείας και παιδείας, για να μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια την οικογένειά τους. Και για τους περισσότερους να είναι και δωρεάν. Αυτό είναι μία στιβαρή πολιτική για το δημογραφικό. Και όχι επιδοματικές πολιτικές οι οποίες είναι ψίχουλα μπροστά στο μεγάλο κόστος του να μεγαλώσεις ένα παιδί σήμερα. Αν γνωρίζει ένας γονιός ότι δεν θα ξαναπληρώσει το φροντιστήριο γιατί το σχολείο του καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Είναι πολύ μεγαλύτερο το κέρδος του από ό,τι με ένα επίδομα. Εγώ δεν λέω να κοπούν τα επιδόματα, αλλά λέω ότι δεν φτάνουν για να λύσουν το πρόβλημα. Καμία χώρα δεν απάντησε στο δημογραφικό με επιδόματα. Απάντησε με ισχυρό, δημόσιο και δωρεάν κράτος υπηρεσιών, που έριξε ραγδαία το κόστος του να έχεις μία μεγάλη οικογένεια. Αυτό είναι η δική μας προτεραιότητα που δημιουργεί τις συνθήκες για να αλλάξει η σημερινή πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε επιτέλους. Και όχι να βλέπουμε φέτος τι έγινε με την απογραφή και να αφήνουμε 84.000 εκτός. Ε, δεν δείχνει αυτό μία αναλγησία;

  • Μαρίνα Κονδύλη – THRAKINET: Μετά και την τελευταία απογραφή είναι πλέον επίσημο ότι ο ακριτικός νομός Έβρου ερημώνει. Πρόκειται για κάτι πολύ ανησυχητικό και παράλληλα δυσοίωνο εάν αναλογιστεί κανείς πως ο Έβρος είναι δίπλα στην Τουρκία και κανονικά θα έπρεπε να ακμάζει κυρίως για εθνικούς λόγους. Σε ποια μέτρα θα προχωρούσε το ΠΑΣΟΚ εάν γινόταν αύριο Κυβέρνηση για την ενίσχυση του Έβρου τόσο πληθυσμιακά όσο και αναπτυξιακά. Η μείωση της φορολογίας φερειπείν μόνο για το νομό μας είναι ένα εφικτό σενάριο;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Η ιστορία η φορολογική είναι μια συζήτηση η οποία δεν λύνει το πρόβλημα. Θέλω να είμαι απολύτως δίκαιος. Ο Έβρος και όλοι οι Νομοί που βρίσκονται στην ελληνική περιφέρεια έχουν ένα μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό με γειτονικά κράτη και οικονομικά. Οι λύσεις λοιπόν είναι αντί να συζητάμε για ζώνες φορολογικές εντός της χώρας, να δώσουμε τα αναπτυξιακά κίνητρα που χρειάζονται, όχι με τα λάθη του παρελθόντος που ξέρετε και ξέρω, διότι έχω τελειώσει το Πανεπιστήμιο στην Ξάνθη και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα λάθη που γίνανε. Βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις που ξεκινήσανε τότε και είναι κλειστές για δεκαετίες. Να δώσουμε με πραγματικά κίνητρα τα οποία θα βοηθήσουν έναν νομό που έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες και σε επίπεδο αγροτικό και σε επίπεδο μεταποίησης, με ένα πολύ μεγάλο φυσικό πλούτο, να έχει μια άλλη αναπτυξιακή πορεία. Εκεί πρέπει να σταθούμε. Στο σχεδιασμό. Στα κίνητρα. Στη χρηματοδότηση. Επίσης η Θράκη έχει ένα πολύ μεγάλο κόσμημα το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης. Το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει με έρευνες. Έχει αρμόδια τμήματα. Για τα προϊόντα της περιοχής του πρωτογενή τομέα. Για θέματα που έχουν να κάνουν με υπηρεσίες υγείας που μπορούν να αφορούν τα γειτονικά κράτη. Πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρχει ένα σχέδιο και πάντα λέω σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση. Και δεν μιλώ μόνο για την Αλεξανδρούπολη μιλώ και για τους γειτονικούς νομούς. Για πολλά χρόνια ήταν πολύ χαμηλά στο ΑΕΠ και παραμένουν χαμηλότερα από όσο χρειάζεται. Γίνανε βήματα τις τελευταίες δεκαετίες πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Οι οδικοί άξονες είναι πολύ σημαντικό θέμα και η διασύνδεση με άλλα κράτη. Χρειάζονται και άλλα θέματα σε επίπεδο παραγωγικών επενδύσεων διότι κάτι που δεν συζητάμε είναι ότι μιλάει σήμερα ο Υπουργός ανάπτυξης και λέει για την αύξηση των επενδύσεων. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν κυρίως real estate. Είναι χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Εμείς μιλάμε για επενδύσεις που ανοίγουν πολλές θέσεις εργασίας. Επενδύσεις υψηλού παραγόμενου προϊόντος που κάνουν ποιοτικό ανταγωνιστικό ΑΕΠ, ανθεκτικό ΑΕΠ. Εκεί θα κριθεί η ελληνική οικονομία.

  • Γιάννης Γκουμάκης – MYPORTAL.GR: Χθες κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΔΕΘ ο κ. Τζίκας σας ευχαρίστησε για τη σταθερή σας στήριξη στην ανάπτυξη της έκθεσης όλα αυτά τα χρόνια. Με αφορμή αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ; Και εάν θεωρείτε πως αυτή πρέπει να μεταφερθεί εκτός πόλης;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Είναι μια συζήτηση που γίνεται και υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Εγώ θέλω να σταθώ στο εξής. Σε όλες τις Ευρωπαϊκές πόλεις οι μεγάλες εκθέσεις είναι έξω από τις πόλεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα. Εάν υπάρχει η δυνατότητα η έκθεση να μείνει εδώ αλλά να αναπτυχθεί, να αποκτήσει περισσότερη δυναμική χωρίς να δημιουργεί άλλα προβλήματα και αυτό είναι μια συζήτηση που μπορεί να γίνει. Οποιαδήποτε επιλογή πρέπει να είναι μια επιλογή η οποία να είναι απόρροια πραγματικών δεδομένων και όχι εσωτερικών τοπικισμών. Διότι εάν θέλουμε μια έκθεση να αποκτήσει έναν άλλο χαρακτήρα ακόμη μεγαλύτερο από αυτόν που έχει σήμερα πρέπει να δούμε τα πραγματικά δεδομένα για να πάρουμε μια απόφαση και όχι να υπάρχουνε αντιπαραθέσεις οι οποίες δεν βοηθούν στο αποτέλεσμα που χρειάζεται ο λαός της Θεσσαλονίκης. Και μια μεγάλη έκθεση αλλά και μια βιώσιμη καθημερινότητα.

  • Αλέξανδρος Φερραίος – EURO ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: «Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει», είχε πει ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. Χθες, βέβαια, ζήτησε συγγνώμη. Τη δέχεστε σαν ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής;

- Νίκος Ανδρουλάκης: Και μιας και μιλάμε για το Υπουργείο Εσωτερικών, να δούμε και λίγο το ζήτημα των σχολείων, γιατί είδαμε και την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και την ΚΕΔΕ να λένε ότι είμαστε στα πρόθυρα του να μη βγαίνει πλέον το ζήτημα των δήμων, γιατί έχουμε πάρα πολλές εταιρείες-παρόχους οι οποίοι δεν πληρώνουν ουσιαστικά τα ανταποδοτικά τα οποία εισπράττουμε.

Οι δήμοι θα περάσουν μεγάλη περιπέτεια. Ήδη πάρα πολλά έργα παγώνουν. Οπότε, θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του τιμοκαταλόγου που αφορά πάρα πολλά από τα έργα για να μπορούν να προχωρήσουν. Είμαστε σε δύσκολες συνθήκες. Εγώ θέλω να πω ότι δεν έχει ξαναγίνει αυτό που συμβαίνει στην ΚΕΔΕ, να μην υπάρχει καμία αντιπολίτευση στα λάθη της κυβέρνησης. Δεν πρέπει να γίνει μια συζήτηση; Δηλαδή, εδώ η Κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ δεν τη ρωτάει ποτέ και δεν υπάρχει από τους αρμόδιους μία γόνιμη αντιπολίτευση. Εγώ θυμάμαι παλαιότερα χρόνια που είχαμε ανθρώπους στην ΚΕΔΕ, και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που έκαναν μία γόνιμη αντιπολίτευση για να πηγαίνουν τα πράγματα σε μία θετικότερη κατεύθυνση. Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Ήρθε στη χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έγινε καμία συζήτηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καμία συζήτηση για θέματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις υπηρεσίες που πρέπει να έχει στο μέλλον. Δεν μπορεί να υπάρξει περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς ισχυρή Αυτοδιοίκηση.

Η ΝΔ δεν την πιστεύει, το αποδεικνύει με την καθημερινότητά της. Σε όλες τις μεγάλες αποφάσεις, γυρνάει την πλάτη στην Αυτοδιοίκηση. Το μόνο τους μέλημα είναι ο εκλογικός χάρτης το βράδυ των εκλογών και όχι η καθημερινότητα του πολίτη ή το πώς τα βγάζει πέρα ένας δήμαρχος ή το δημοτικό συμβούλιο στα προβλήματα της καθημερινότητας και στις υπηρεσίες ποιότητας που πρέπει να έχουν, να προσφέρουν.

Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα. Εμείς πραγματικά θέλουμε μία νέα προοπτική στην Αυτοδιοίκηση, να αναβαθμιστεί ο ρόλος της εκ νέου και πάντα με το βλέμμα σε αυτό που συμβαίνει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Για να νιώθει ο πολίτης την εγγύτητα στην απόφαση και να γνωρίζει πού πρέπει να ζητήσει τις ευθύνες, τι έχει να του προσφέρει η Αυτοδιοίκηση, ποιες είναι οι υπηρεσίες και βέβαια ποια είναι και τα οφέλη. Τόσο απλά.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα ξεκαθάρισμα υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων. Όλα είναι μπερδεμένα. Αλλά, όπως είπα προηγουμένως, το μπερδεμένα βολεύει αυτόν που δεν θέλει να κάνει τη δουλειά ή θέλει να την κάνει χωρίς διαφάνεια. Γι’ αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες για να υπάρχει και περισσότερη διαφάνεια και στην Αυτοδιοίκηση και στο κεντρικό κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with από: antikry.gr