ΚΚΕ: «Ο Κυρ. Μητσοτάκης έταξε τόνωση των επιχειρηματικών ομίλων και τα ...ετήσια ψίχουλα στο λαό»

ΚΚΕ, 86η ΔΕΘ, Κυρ. Μητσοτάκης, τόνωση επιχειρηματικών ομίλων, ψίχουλα στο λαό,

Η τόνωση των επιχειρηματικών ομίλων είναι ο βασικός στόχος των μέτρων που ανακοινώθηκαν όπως ο ίδιος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στην ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με την ετήσια παροχή ψίχουλων στο λαό...


Η τόνωση των επιχειρηματικών ομίλων είναι ο βασικός στόχος των μέτρων που ανακοινώθηκαν όπως ο ίδιος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στην ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με την ετήσια παροχή ψίχουλων στο λαό προκειμένου να διασφαλίσει την σταθερότητα που επιτρέπει την συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Για ανακούφιση και τόνωση των επιχειρήσεων μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη ανακοινώνοντας οκτώ μέτρα έως το τέλος του 2022 και 12 μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ το 2023. Χαρακτηριστικό γνώρισμα τους είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης μέσα από κάθε μέτρο να βγάλει κέρδος για τις επιχειρήσεις όπως από προγράμματα στέγης και νέας μείωσης ασφαλιστικών εισφορών.

Χαρακτηριστικά ανακοίνωσε ότι θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών οι επιχειρήσεις που θα μετατρέπουν συμβάσεις από μερική σε πλήρους απασχόλησης και ότι θα παραχωρούνται κρατικά οικόπεδα σε ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες για να τα εκμεταλλευτούν. Επίσης οι κατασκευαστικές εταιρείες θα μπορούν και στα προγράμματα για φοιτητικές εστίες μέσω ΣΔΙΤ και φυσικά για να κερδίσουν σε βάρος των αναγκών των οικογενειών των φοιτητών.

Για έως το τέλος του 2022 ανακοίνωσε ότι θα δοθούν τα καθιερωμένα 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους. Φοιτητικό επίδομα 1500 ευρώ, επίδομα θέρμανσης ύψους 300 εκατ. ευρώ. Επιδότηση για λιπάσματα και ζωοτροφές σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Επέκταση του προγράμματος ανακυκλώνω συσκευές και του προγράμματος τουρισμός για όλους και αποζημιώσεις στις ένοπλες δυνάμεις όπως στα πληρώματα πολεμικών πλοίων που είναι σε αποστολή.

Από το 2023, ανακοίνωσε ότι θα μονιμοποιηθεί η κατά 3 μονάδες μείωση των ασφαλιστικών εισφορών λέγοντας ότι «μειώνεται το μισθολογικό βάρος των επιχειρήσεων». Καταργείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Μίλησε για αύξηση των συντάξεων για όσους έχουν χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά με βάση το νόμο Κατρούγκαλου που προφανώς είναι σε ισχύ. Υπολόγισε την αύξηση περίπου στο 6%, όταν οι συνταξιούχοι διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης.

Ανακοίνωσε αύξηση μόλις κατά 10% των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών αν και αναγνώρισε ότι η αύξηση αυτή είναι μικρή εντούτοις για να την δικαιολογήσει επικαλέστηκε τη δημοσιονομικά περιθώρια που ποτέ δεν είναι είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν λαϊκές ανάγκες... Ανέφερε ότι το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται από τους 6 στους 9 μήνες, διατηρείται έως το Ιούνιο του 2023 ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ κτλ, η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή θα είναι έως το τέλος του 2024 και ανέφερε ότι ο κατώτερος μισθός θα αυξηθεί από τον Μάη του 2023 -δίχως να πει ποσά και ποσοστά- με βάση το νόμο Αχτσιόγλου - Βρούτση δηλαδή με απόφαση του εκάστοτε υπουργού και χωρίς συλλογική διαπραγμάτευση.

Έσπευσε να διαβεβαιώσει προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός συνόρων, ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι απολύτως κοστολογημένα και δεν δεν βγάζουν την χώρα «από το δρόμο της δημοσιονομικής σύγκλισης» και ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο κακό να μοιράζονται ψίχουλα στο λαό διότι όπως είπε σε αντίθετη περίπτωση το κόστος από ένα βομβαρδισμένο τοπίο θα ήταν πολύ χειρότερο...

Ο πρωθυπουργός στον απολογισμό που έκανε του κυβερνητικού έργου, μεταξύ άλλων, ήθελε να καταδείξει πως η κυβέρνηση του είναι στο πλευρό των επιχειρηματικών ομίλων αφού μείωσε το φόρο στις επιχειρήσεις από το 29% στο 22%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 74% και οι επενδύσεις κατά 5 δισ. ευρώ.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία κατέδειξε την πρόθεση της κυβέρνησης του να εμπλακεί ακόμα πιο βαθιά στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ για την επιθετικότητα της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έσπειρε και πάλι τον εφησυχασμό υποστηρίζοντας ότι οι απειλές της Άγκυρας για τα νησιά του Αιγαίου είναι «ανιστόρητα πυροτεχνήματα για εσωτερική κατανάλωση». Απευθυνόμενος προς τον Ταγίπ Ερντογάν είπε «νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα» και εμφάνισε σαν στήριγμα της χώρας τις συμφωνίες με τη Γαλλία και της ΗΠΑ όταν αυτές οι χώρες παζαρεύουν με την Αγκυρα την απομάκρυνση της από την Μόσχα με πιθανά ανταλλάγματα και σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.

Για τα ενεργειακά, είπε και πάλι ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα πολύ δύσκολο χειμώνα» και ανησυχώντας για τη λαϊκή δυσαρέσκεια και τις κινητοποιήσεις υποστήριξε ότι η αγανάκτηση του λαού δεν πρέπει να αναζητά ευθύνες στο εσωτερικό της χώρας αλλά σε εξωτερικές επιθέσεις, κατονομάζοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Απέφυγε ωστόσο να μιλήσει για τις ευθύνες και όλων των κυβερνήσεων για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για την πράσινη μετάβαση και την απολινγιτοποίηση, το χρηματιστήριο ρύπων και άλλες επιλογές της ΕΕ που εφαρμόστηκαν και στην Ελλάδα και έφεραν μόνο αρνητικά αποτελέσματα στο λαό.

Για τι εκλογές είπε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ότι ένα από τα προεκλογικά του συνθήματα θα είναι «ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω». Χαρακτήρισε «επιχειρησιακό λάθος» την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη και έδειξε ότι σκοπός του είναι η ενίσχυση του μηχανισμού των παρακολουθήσεων λέγοντας ότι «η ΕΥΠ ήταν και θα είναι πολύτιμη στην εποχή που έρχεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου