ΜΠΑΛI: Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν είχαν ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για τα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα - Η Ταϊβάν "αγκάθι" στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας

Τζο Μπάιντεν, ΗΠΑ, Σι Τζινπίνγκ, ΚΙΝΑ, συνομιλία, Μπαλί, Ινδονησία, G20,

Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν στο Μπαλί της Ινδονησίας

Τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου των «G20» στο Μπαλί της Ινδονησίας, οι δύο άνδρες είχαν την πρώτη απευθείας συνάντηση τους μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού προέδρου με την ατζέντα να είναι ιδιαίτερα πλούσια.


Ο κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγ και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, είχαν μια ειλικρινή και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων εδώ τη Δευτέρα για ζητήματα στρατηγικής σημασίας στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και για σημαντικά παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα. Μοναδικό "αγκάθι" το θέμα της Ταϊβάν.

Ο Σι Τζινπίνγ επεσήμανε ότι η τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ δεν είναι προς τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών και λαών και δεν είναι αυτό που περιμένει η διεθνής κοινότητα.

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να έχουν ένα αίσθημα ευθύνης για την ιστορία, για τον κόσμο και για τους ανθρώπους, να εξερευνήσουν τον σωστό τρόπο να συνεννοηθούν μεταξύ τους στη νέα εποχή, να βάλουν τη σχέση στη σωστή πορεία και να την επαναφέρουν σε τροχιά υγιούς και σταθερής ανάπτυξης προς όφελος των δύο χωρών και του κόσμου συνολικά, είπε ο Σι Τζινπίνγκ.

Ο κινέζος πρόεδρος εξήγησε τις απόφάσεις του 20ου Εθνικού Συνέδριου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC) και τα βασικά του αποτελέσματα, επισημαίνουντας ότι οι εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές του ΚΚΚ και της κινεζικής κυβέρνησης είναι ανοιχτές και διαφανείς, με ξεκάθαρες και διαφανείς στρατηγικές προθέσεις και μεγάλες συνέχεια και σταθερότητα.

Η Κίνα προωθεί την αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους σε όλα τα μέτωπα μέσω μιας κινεζικής πορείας προς τον εκσυγχρονισμό, βασίζοντας τις προσπάθειές μας στον στόχο να ικανοποιήσουμε τις φιλοδοξίες των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή, να επιδιώξουμε απαρέγκλιτα τη μεταρρύθμιση και το άνοιγμα και να προωθήσουμε την οικοδόμηση μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομία, είπε ο Σι.

Η Κίνα παραμένει σταθερή στην επιδίωξη μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής ειρήνης, αποφασίζει πάντα τη θέση και τη στάση της με βάση την αξία των θεμάτων και υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων, είπε ο κινέζος Πρόεδρος.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί να εμβαθύνει και να επεκτείνει τις παγκόσμιες εταιρικές σχέσεις, να προστατεύει το διεθνές σύστημα με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα του και τη διεθνή τάξη που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και να οικοδομεί μια κοινότητα με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα, είπε, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα παραμείνει αφοσιωμένη για την ειρηνική ανάπτυξη, την ανοιχτή ανάπτυξη και την ανάπτυξη επωφελών κερδών, να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στην παγκόσμια ανάπτυξη και να επιδιώκουν την κοινή ανάπτυξη με χώρες σε όλο τον κόσμο.

Επισημαίνοντας ότι ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σημαντικό σημείο καμπής στην ιστορία, ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες προκλήσεις και να εκμεταλλευτούν πρωτοφανείς ευκαιρίες, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο οι δύο πλευρές πρέπει να δουν και να χειριστούν τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος όπου η μία πλευρά ανταγωνίζεται ή ευδοκιμεί σε βάρος της άλλης, είπε ο Σι. Οι επιτυχίες της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ευκαιρίες, όχι προκλήσεις, η μία για την άλλη. Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος ώστε οι δύο χώρες να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν μαζί, πρόσθεσε.

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να σχηματίσουν μια σωστή αντίληψη για τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές και τις στρατηγικές προθέσεις του άλλου, είπε ο Σι, προσθέτοντας ότι οι αλληλεπιδράσεις Κίνας-ΗΠΑ θα πρέπει να ορίζονται με διάλογο και συνεργασία win-win, όχι αντιπαράθεση και ανταγωνισμό μηδενικού αθροίσματος.

Οι αντιπροσωπείες ΗΠΑ και ΚΙΝΑΣ / Μπαλί, ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ, 14/11/2022

Ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι παίρνει πολύ σοβαρά τη δήλωση «πέντε όχι» του Μπάιντεν. Η Κίνα δεν επιδιώκει να αλλάξει την υπάρχουσα διεθνή τάξη ούτε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν έχει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει ή να εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να σέβονται η μία την άλλη, να συνυπάρχουν ειρηνικά, να επιδιώκουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο και να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ θα προχωρήσουν στη σωστή πορεία χωρίς να χάσουν κατεύθυνση ή ταχύτητα, ακόμη λιγότερο να έχουν σύγκρουση.

Η τήρηση των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων και των τριών κοινών ανακοινώσεων Κίνας-ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο πλευρές να διαχειριστούν τις διαφορές και τις διαφωνίες και να αποτρέψουν αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, είπε ο Σι, σημειώνοντας ότι είναι πράγματι το πιο σημαντικό προστατευτικό κιγκλίδωμα και δίχτυ ασφαλείας για την Κίνα - Σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ο Σι Τζινπίνγκ έδωσε επίσης πλήρη περιγραφή της προέλευσης του ζητήματος της Ταϊβάν και της θέσης αρχών της Κίνας. Τόνισε ότι το ζήτημα της Ταϊβάν βρίσκεται στον πυρήνα των βασικών συμφερόντων της Κίνας, το θεμέλιο της πολιτικής θεμελίωσης των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και την πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Η επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν είναι θέμα της εσωτερικής υπόθεσης της Κίνας και της Κίνας, είπε ο Σι, προσθέτοντας ότι είναι κοινή φιλοδοξία του κινεζικού λαού και του κινεζικού έθνους να πραγματοποιήσουν την εθνική επανένωση και να διαφυλάξουν την εδαφική ακεαιότητα.

Όποιος επιδιώκει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα θα παραβιάζει τα θεμελιώδη συμφέροντα του κινεζικού έθνους, είπε ο Σι, προσθέτοντας ότι ο κινεζικός λαός δεν θα το αφήσει απολύτως να συμβεί.

Η Κίνα ελπίζει να δει ειρήνη και σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και η Κίνα ελπίζει να δει και είναι δεσμευμένη σε αυτή την ειρήνη και σταθερότητα, αλλά η ειρήνη και η σταθερότητα στα Στενά και η «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» είναι τόσο ασυμβίβαστες όσο το νερό και η φωτιά, είπε ο Σι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αμερικανική πλευρά θα να συνδυάσει τα λόγια του με τη δράση και να τηρήσει την πολιτική της μίας Κίνας και τα τρία κοινά ανακοινωθέντα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει πει σε πολλές περιπτώσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και δεν έχουν καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουν την Ταϊβάν ως εργαλείο για να αναζητήσουν πλεονεκτήματα σε ανταγωνισμό με την Κίνα ή για να περιορίσουν την Κίνα. Η Κίνα ελπίζει ότι η αμερικανική πλευρά θα ενεργήσει με αυτή τη διαβεβαίωση με πραγματικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι γνωρίζει τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για πολλά χρόνια και διατηρεί τακτική επικοινωνία, αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει τη σημερινή πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση.

Συνεχάρη τον κινέζο Πρόεδρο για την επανεκλογή του ως Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, λέγοντας ότι ως δύο μεγάλες χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν την ευθύνη να διατηρήσουν μια εποικοδομητική σχέση.

Η αμερικανική πλευρά έχει δεσμευτεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο προέδρων και σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, ώστε να επιτραπεί ειλικρινείς συνομιλίες για θέματα όπου οι δύο πλευρές διαφωνούν και να ενισχυθεί η απαραίτητη συνεργασία και να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση του κλίματος αλλαγή, επισιτιστική ασφάλεια και άλλες σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες και τους λαούς, αλλά και πολύ σημαντικό για ολόκληρο τον κόσμο, είπε.

Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι μια σταθερή και ευημερούσα Κίνα είναι καλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται το σύστημα της Κίνας και δεν επιδιώκουν να το αλλάξουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν επιδιώκουν να αναζωογονήσουν τις συμμαχίες εναντίον της Κίνας, δεν υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», δεν υποστηρίζουν «δύο Κίνες» ή «μία Κίνα, μία Ταϊβάν» και δεν έχουν καμία πρόθεση να έχουν μια σύγκρουση με την Κίνα, είπε, προσθέτοντας ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει «αποσύνδεση» από την Κίνα, να σταματήσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ή να συγκρατήσει την Κίνα.

Σημειώνοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται η σχέση ΗΠΑ-Κίνας είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του κόσμου, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν κοινή ευθύνη να δείξουν στον κόσμο ότι μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές τους και να αποφύγουν και να αποτρέψουν παρεξηγήσεις και παρεξηγήσεις ή έντονος ανταγωνισμός από τη στροφή σε αντιπαράθεση ή σύγκρουση.

Η αμερικανική πλευρά συμμερίζεται την άποψη ότι είναι απαραίτητο να επεξεργαστούν οι αρχές που καθοδηγούν τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι δύο ομάδες μπορεί να συνεχίσουν τις συζητήσεις στη βάση των κοινών συνεννοήσεων που ήδη υπάρχουν και να προσπαθήσουν για έγκαιρη συμφωνία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι προσηλωμένη στην πολιτική της ενιαίας Κίνας. Δεν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το ζήτημα της Ταϊβάν ως εργαλείο για τον περιορισμό της Κίνας και ελπίζει να δει ειρήνη και σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, πρόσθεσε. 
πηγή: xinhuanet 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου