ΓΑΛΛΙΑ: 1,12 εκατ. διαδηλωτές είπαν ΟΧΙ στις "μεταρρυθμίσεις" συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν

Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, Εμμ. Μακρόν, διαδηλώσεις,


Το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι 400.000 διαδηλωτές διαδήλωσαν χθες στο Παρίσι ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών τοποθετεί τον αριθμό των διαδηλωτών σε εθνικό επίπεδο σε 1,12 εκατ.!


Περίπου 1,12 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, βγήκαν στους δρόμους της Γαλλίας, χθες Πέμπτη, 19/01/2023, για να εκφράσουν την οργή τους για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενώ τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι ο αριθμός τους ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια.

Η προσέλευση της ημέρας ήταν μια πολιτική νίκη για τα συνδικάτα της Γαλλίας, τα οποία ήλπιζαν να θέσουν μια  "rapport de force" απέναντι στην κυβέρνηση.

Πυροσβέστες, αρτοποιοί, εργαζόμενοι σε μουσεία, δάσκαλοι, οδηγοί τρένων και μετρό, αλλά και μαθητές λυκείου και απλοί πολίτες σταμάτησαν την Πέμπτη τη δουλειά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια μεταρρύθμιση που θεωρούν άδικη και άκαιρη, καθώς η κρίση του κόστους ζωής φτάνει στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών.

Η επί μακρόν συζητούμενη μεταρρύθμιση θα προβλέπει την αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη έως το 2030, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν πλήρη σύνταξη από τα 67 έτη. Στο νομοσχέδιο θα κατοχυρωθούν συγκεκριμένες αλλαγές πολιτικής για τη στήριξη των ατόμων που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Αυτή η μεταρρύθμιση υπάρχει για να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος» μακροπρόθεσμα, δήλωσε η Borne σε εισαγωγική συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο «δικαιοσύνης, οικονομικής σταθερότητας και κοινωνικής προόδου».

«Αν δεν αγωνιστώ κατά αυτής της μεταρρύθμισης όταν θα είμαι 24 ετών, θα έχω τελειώσει για όλη μου τη ζωή», δήλωσε στη EURACTIV μια νεαρή διαδηλώτρια, η οποία δεν θέλησε να μοιραστεί το όνομά της.

Ελπίζει να δει τη μεταρρύθμιση να μπαίνει στο συρτάρι ή αντ’ αυτού να ζητηθεί από «τους πλούσιους» να αποπληρώσουν το έλλειμμα, «τους εκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους που έχουν τόσα πολλά χρήματα που δεν ξέρουν τι να τα κάνουν», πρόσθεσε.

Επαναφορά της λιτότητας στην Ευρώπη

Από το βράδυ της Τετάρτης, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φράγματα και πυρηνικά εργοστάσια είχε μειωθεί εθελοντικά σε μια επίδειξη δύναμης από τους διαδηλωτές του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας EDF. Επιπλέον, το 50% του συνόλου του εργατικού δυναμικού της EDF δεν προσήλθε στην εργασία του την Πέμπτη.

Τα περιφερειακά τρένα ήταν σχεδόν ακινητοποιημένα, ενώ το ένα τρίτο όλων των δημοτικών σχολείων στο Παρίσι αναμένεται να παραμείνει κλειστό. Μόλις ένα στα τέσσερα τρένα κινήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα στη χώρα.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το πρωί της γενικής απεργίας έδειξε ότι το 72% των Γάλλων είπε όχι στην αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης, ποσοστό 4% υψηλότερο από την προηγούμενη εβδομάδα. Ακόμη και με την πιο συντηρητική καταμέτρηση για 1,12 εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, ποτέ μια μεταρρύθμιση των συντάξεων τα τελευταία 10 χρόνια δεν είχε φέρει τόσο πολύ κόσμο στο δρόμο.



«Αυτή η μεταρρύθμιση είναι μία από τις πρώτες δοκιμές για την επαναφορά της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη»
μετά την πανδημία COVID-19, δήλωσε στη EURACTIV Γαλλίας η Esther Lynch, Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και η οποία συμμετείχε στην πορεία στο Παρίσι.

Για την ίδια, ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο δεν είναι απλώς μια αναγκαιότητα για τη Γαλλία: σηματοδοτεί στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι τα μέτρα που μοιάζουν με λιτότητα, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός είναι στα ύψη, απλά δεν αρκούν. «Μια ευρωπαϊκή απάντηση για τη στήριξη των εργαζομένων που αγωνίζονται και τον έλεγχο των τιμών της ενέργειας είναι πολύ αργή για να περάσει».

Σύμφωνα με εκθέσεις του γαλλικού οργανισμού ανάλυσης των συντάξεων, το μερίδιο του ΑΕΠ που αφιερώνεται στις συνταξιοδοτικές δαπάνες στη χώρα θα παρέμενε σταθερό στο 13% περίπου μέχρι το 2070, εάν δεν εφαρμοζόταν η μεταρρύθμιση.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ένα βραχυπρόθεσμο έλλειμμα (έως το 2034) θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα άμεσα επίπεδα των δημόσιων οικονομικών.

Η EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι στην πορεία συμμετείχαν επίσης συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από το Βέλγιο και την Ιταλία.

Κυβέρνηση εναντίον συνδικάτων

Ο Μακρόν έκανε τη μεταρρύθμιση αυτή προεκλογική υπόσχεση για το 2022 – και η κυβέρνησή του παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις της απεργίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Μακρόν, ο οποίος βρισκόταν στη Βαρκελώνη για μια διμερή γαλλοϊσπανική σύνοδο κορυφής, επανέλαβε ότι θα ακολουθήσει τη μεταρρύθμιση με «αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (18 Ιανουαρίου), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αν δεν γίνει τίποτα, το έλλειμμα της χώρας θα αυξηθεί κατά άλλα 150 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2034. «Η μεταρρύθμιση είναι επιβεβλημένη», πρόσθεσε.

Όμως, αυτό δεν έσπασε τη σπάνια επίδειξη ενότητας των γαλλικών συνδικάτων – τα οποία μίλησαν με την ίδια φωνή κατά της αύξησης της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία ήταν περιορισμένες και έγιναν 30 συλλήψεις.

Η παρουσία αριστερών βουλευτών, οι οποίοι είναι μέλη του κοινοβουλευτικού συνασπισμού NUPES, έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στον πολιτικό ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσουν τα συνδικάτα τις επόμενες εβδομάδες.

Μια νέα πανεθνική διαμαρτυρία έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου.
πηγή : EURACTIV

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου