H καταπολέμηση της φτώχειας είναι πολιτική επιλογή

Φτώχεια, Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, pressenza.com,
Η καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κατάστασης στην περαιτέρω φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας ήταν το βασικό αντικείμενο της αναφοράς για τη φτώχεια 2022. Είναι γνωστό ότι τη δεκαετία της κρίσης 2010–2020 χάθηκε περίπου το 25% των εισοδημάτων...

Ο τίτλος του κειμένου αποτελεί κεντρική δήλωση στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Διαβάζουμε στην εισαγωγή της Αναφοράς για τη Φτώχεια στην Ελλάδα το 2022, που παρουσίασε το Δίκτυο τον περασμένο Οκτώβριο:

Με τον πληθωρισμό να τρέχει τον Ιούνιο (2022) στο 12,1% (ΕΛΣΤΑΤ) και τον Ιούλιο (2022) στο 11,3% , με το κόστος της ενέργειας να είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και με αυξήσεις των βασικών αγαθών και υπηρεσιών στο 117,7% του γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ως βάση λαμβάνεται το 2009=100), η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική. Το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος (του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα) ξεπερνά τα 565 δισ. ευρώ (!) σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βρίσκεται στο 5% του ΑΕΠ και αυτό πρέπει να καλυφθεί με εξωτερική χρηματοδότηση, που υπολογίζεται σε 50 δις κάθε χρόνο.

Η καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κατάστασης στην περαιτέρω φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας ήταν το βασικό αντικείμενο της αναφοράς για τη φτώχεια 2022. Είναι γνωστό ότι τη δεκαετία της κρίσης 2010–2020 χάθηκε περίπου το 25% των εισοδημάτων. Όπως έγραφε στην αναφορά το Δίκτυο, “σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο κίνδυνος φτώχειας ή αποκλεισμού στη χώρα το 2021 ανερχόταν στο 29,5% του πληθυσμού παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,6 μονάδες από το 2020, που ήταν 28,9% (με βάση τους δείκτες του προγράμματος «Ευρώπη 2020»). Στατιστικά είναι διαπιστωμένες και οι αυξήσεις στα ποσοστά της εισοδηματική φτώχειας (19,6% του πληθυσμού το 2021 έναντι 17,7% το 2020) και στα άτομα που διαβιούν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας (13,6% του πληθυσμού το 2021 έναντι 11,8% το 2020). Οι αυξήσεις και των τριών δεικτών της φτώχειας, η αύξηση της παιδικής φτώχειας και η τρέχουσα οικονομική και ενεργειακή κρίση μας προβληματίζουν ιδιαίτερα.” Στο τέλος η αναφορά φτώχειας 2022 παρέθετε μια σειρά από προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία.

Σήμερα το Δίκτυο πιάνει ξανά το νήμα από την τελευταία αυτή δημοσίευση και θέτει στο κέντρο της συζήτησης την ακρίβεια και το κόστος ζωής ως παράγοντες που οδηγούν στο να βαθαίνουν η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες. Διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση για τα παραπάνω ζητήματα καλώντας σε δύο βασικές ενότητες: 

  • στην πρώτη ενότητα, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου, Ινστιτούτα Καταναλωτών και think tank θα παρουσιάσουν τα ευρήματα ερευνών τους για τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ακρίβεια και για το αν τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση ως προς την φορολόγηση, την αντιμετώπιση του κόστους τιμών βασικών αγαθών και των ενοικίων είναι επαρκή. 
  • στη δεύτερη ενότητα, εκπρόσωποι από τις οργανώσεις – μέλη του Δικτύου θα αποτυπώσουν τη δική τους εμπειρία για τις επιπτώσεις της ακρίβειας τόσο στους πληθυσμούς που εξυπηρετούν, όσο και στις ίδιες τις οργανώσεις.

Θα υπάρχει χρόνος υποβολής ερωτήσεων από άτομα και φορείς που θα παρευρίσκονται στην αίθουσα. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπασταματίου.

πηγή: pressenza.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου