Στα ΜΜΕ, στις δηλώσεις πολιτικών, στην άνοδο των τιμών των τροφίμων, στην αύξηση του κόστους της ενέργειας, στα οικονομικά συμβούλια…, γίνεται λόγος ότι είμαστε σε πόλεμο για να μας πείσουν ότι ζούμε σε μια πολεμική οικονομία. . Απέναντι σε ποιον; Ποιος κήρυξε τον πόλεμο στην Ισπανία; Με ποιο δικαίωμα χρησιμοποιούνται οι φόροι μας για να στείλουμε υλικό για να σκοτώσουν; Αυτό είναι δημοκρατία; Πού είναι το σοσιαλιστικό πνεύμα του «Όχι στον πόλεμο» όταν εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ; Ή μήπως οι σοσιαλιστές έδρασαν με αυτόν τον τρόπο επειδή κυβερνούσε το Λαϊκό Κόμμα; Είναι αδιανόητο ένα κόμμα που λέει ότι είναι προοδευτικό να υπογράφει με κλειστά μάτια στην αποστολή πολεμικού υλικού για να σκοτώσει ανθρώπους με δημόσιο χρήμα και χωρίς να συμβουλεύεται την κοινωνία των πολιτών. Πού είναι η δέσμευση όλων των χωρών στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών;

Αυτό είναι το άνευ προηγουμένου σενάριο στο οποίο βυθιζόμαστε σε αυτούς τους περίπλοκους και επικίνδυνους καιρούς που δεν περνά μόνο η Ευρώπη, αλλά και η ανθρωπότητα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν είναι ικανός να προσπαθήσει να συμμετάσχει σε διάλογο ώστε να περιοριστεί αυτή η κλιμάκωση του πολέμου, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ασχολούνται μόνο με το να προσθέτουν πολεμοχαρείς δηλώσεις, να ρίχνουν λάδι στη φωτιά με σκοπό να ανάψουν το δάσος αντί να το σβήσουν.

Στα μέσα ενημέρωσης, μας δείχνουν Ισπανούς μισθοφόρους που έχουν πάει στην Ουκρανία για να σκοτώσουν, σαν να ήταν «ήρωες». Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 50 τοις εκατό υποστηρίζει την αποστολή όπλων και ακόμη, αν χρειαστεί, στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία. Δεν πήραμε το μάθημά μας από τον Ισπανικό Εμφύλιο;

Εν τω μεταξύ, ανώτεροι αξιωματούχοι άμυνας των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα πολέμου με την Κίνα το 2025. Ο επικεφαλής της Διοίκησης Αεροπορικής Κινητικότητας των ΗΠΑ ζήτησε από το επιτελείο του να επιταχύνει τις προετοιμασίες για μια πιθανή σύγκρουση. Έχουν τρελαθεί όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες; Ανυπομονούν όλοι για έναν παγκόσμιο πόλεμο για να δημιουργήσουν τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων;

Το Survival International καταγγέλλει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία των ιθαγενών Yanomami σε μια γενοκτονία που είχε προσχεδιαστεί από τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, Bolsonaro, και η οποία εδώ και χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη, επιτρέποντας σε ανθρακωρύχους και χρυσοθήρες να διαδώσουν ασθένειες, να μολύνουν ποτάμια και να δηλητηριάσουν τους ανθρώπους με υδράργυρο, να καταστρέψουν δάση και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταστρέφουν αυθαίρετα την υπηρεσία υγείας των ιθαγενών. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 570 παιδιά Yanomami κάτω των πέντε ετών έχουν πεθάνει από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν. Μια γενοκτονία στην οποία η διεθνής κοινότητα κοιτάζει από την άλλη πλευρά, όπως οι λιμοί σε πολλές αφρικανικές χώρες ή άλλες πολεμικές συγκρούσεις που δεν αναφέρονται καθόλου.

Το μόνο πολιτικό πρόσωπο που φαίνεται να έχει λογική και που προσπαθεί συνεχώς να σταματήσει αυτή την τρέλα να προχωρήσει, αν και με μικρή επιτυχία, είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Μανουέλ ντε Ολιβέιρα Γκουτέρες. Οι πολλές εκκλήσεις του προς τις κυβερνήσεις του κόσμου να διορθώσουν τα πράγματα δεν φαίνεται να αγγίζουν τις καρδιές των ηγετών του κόσμου που συνεχίζουν τις καταχρηστικές πολιτικές τους χωρίς καμία σκέψη για ενότητα για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Γκουτέρες κατέστησε σαφές ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και ότι πρέπει επειγόντως να επιστρέψουμε σε μια νέα πορεία. Η νοοτροπία των υπευθύνων λήψης αποφάσεων πρέπει να αλλάξει και έχει προσδιορίσει επτά προτεραιότητες:

  • Το δικαίωμα στην ειρήνη: «Εάν όλες οι χώρες εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το δικαίωμα στην ειρήνη θα ήταν εγγυημένο […] Φοβάμαι ότι ο κόσμος δεν υπνοβατεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο. Το κάνει με τα μάτια ορθάνοιχτα. Δεν θα μπορούσε να ειπωθεί πιο καθαρά ή πιο δυνατά.
  • Το δικαίωμα στην ανάπτυξη: «Κάτι δεν πάει καλά με το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό μας σύστημα». Για τη φτώχεια, την αυξανόμενη πείνα, τα άχρηστα συμβόλαια και την κοινωνική προστασία. «Η παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος και χρειάζεται ένας ριζικός μετασχηματισμός για να διορθωθούν τέτοιες υπερβολές.
  • Το δικαίωμα στο περιβάλλον. Ζήτησε «να σταματήσει αυτός ο αδίστακτος, άψογος και παράλογος πόλεμος ενάντια στη φύση». Αυτό το ζήτησε από τα έθνη, δηλαδή τους πολιτικούς που ευθύνονται για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Όχι οι πολίτες, καθώς είναι κοινή πρακτική να κατηγορούμε την κοινωνία των πολιτών για να πλύνουμε τα χέρια των ηγετών μας για το πρόβλημα.
  • Σεβασμός της διαφορετικότητας των πολιτιστικών δικαιωμάτων. «Από όπου κι αν είμαστε, όπου κι αν ζούμε, ο πολιτισμός είναι η καρδιά της ανθρωπότητας», σε σαφή υποστήριξη των αυτόχθονων πληθυσμών, που διώκονται σε όλο τον κόσμο. «Σταματήστε το μίσος. Θέσπιση ισχυρών φραγμών ασφαλείας.
  • Το δικαίωμα στην ισότητα των φύλων. «Με τον σημερινό ρυθμό, θα μπορούσαν να χρειαστούν 286 χρόνια για να αποκτήσουν οι γυναίκες το ίδιο νομικό καθεστώς με τους άνδρες. Και τα πράγματα χειροτερεύουν. Αντιμετωπίζουμε μια καταστολή των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών ».
  • Αστικά και πολιτικά δικαιώματα. «Η πανδημία χρησιμοποιήθηκε ως κάλυμμα για μια πανδημία παραβιάσεων των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Οι κατασταλτικοί νόμοι περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης απόψεων. Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν συχνά δικαιολογίες και μεθόδους για τον έλεγχο της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, ακόμη και της ελευθερίας μετακίνησης […] Ο χώρος για την κοινωνία των πολιτών εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας».
  • Τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών: Λέει ότι όλες οι απειλές που αντιμετωπίζουμε υπονομεύουν επίσης τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών.

Αυτές οι επτά προτεραιότητες, τις οποίες κατήγγειλε ο Γκουτέρες, στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στους πολιτικούς και τους παγκόσμιους ηγέτες που ευθύνονται για το γεγονός ότι καμία από αυτές δεν εκπληρώνεται και ότι είμαστε καταδικασμένοι σε αποτυχία ως πολιτισμός. Γι' αυτό είναι επείγον να υψώσουμε τις φωνές μας και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι έτσι όπως μας οδηγούν, οδεύουμε προς μια αποκάλυψη με απρόβλεπτες συνέπειες. Τους πληρώνουμε, όχι για τη ζεστασιά της πολυθρόνας, αλλά για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με αξιοπρέπεια στα επτά βασικά δικαιώματα που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς μπροστά στις σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουμε. Η ανθρωπότητα έχει δικαίωμα να ζει ειρηνικά με τους συνανθρώπους της. Δεν πήραμε το μάθημά μας από τον κόσμο του παρελθόντος και τους εμφυλίους πολέμους; Η κοινωνία χρειάζεται ελπίδα και ένα αξιοπρεπές μέλλον, έναν δρόμο για την ενδυνάμωση της ανθρώπινης γνώσης, για να προχωρήσει μαζί με τις τεχνολογίες προς ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον στο οποίο οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν να απολαμβάνουν το αληθινό νόημα της ζωής, την ευτυχία να έχουν μια δουλειά με ικανοποιημένες βασικές ανάγκες, μια αληθινή δημοκρατία όπου η αλήθεια και το δημόσιο καλό είναι ακίνητοι πυλώνες και το Κογκρέσο είναι πραγματικά το Σώμα του Λαού, όπου δεν υπάρχει αντιπαράθεση και κυριαρχεί η σοφία.

Γνωρίζω ότι, στο μέλλον, ο Γκουτέρες θα μείνει στη μνήμη του ως ο μεγάλος ειρηνοποιός της ανθρωπότητας, αυτός που προσπάθησε, με κάθε τρόπο, να πείσει τους κυβερνώντες του κόσμου ότι βρίσκονταν σε λάθος δρόμο και τους έδωσε οδηγίες και χάρτες για να κατευθύνουν τους κακοποιημένους μας πλοίο Γη προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο αγώνας του πρέπει να είναι ο δικός μας 

________________________________________________________

Ο Ταράτσες Pedro Pozas είναι ισπανός συγγραφέας, φυσιοδίφης, ποιητής, λάτρης της ζωής και υπερασπιστής της Μητέρας Γης, ερευνητής, κριτικός και τυχοδιώκτης. Επαγγελματικά, έχει εργαστεί για 37 χρόνια για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος ως υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών...
πηγή: pressenza.com/