Η δραματική αυτή προσφορά - αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ σε κόστος κατασκευής συζητήθηκε σε μια ιδιωτική συνομιλία μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022 στην Αθήνα...
Η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει για νέα αθλητικά γήπεδα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, εάν συμφωνούσαν να συνεργαστούν με τον πλούσιο σε πετρέλαιο βαρέων βαρών του Κόλπου σε μια κοινή προσπάθεια να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 2030, αποκαλύπτει το POLITICO.
Σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες θα έπαιρναν τα τρία τέταρτα όλων των αγώνων, σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία.
Η δραματική αυτή προσφορά - πιθανότατα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ σε κόστος κατασκευής - συζητήθηκε σε μια ιδιωτική συνομιλία μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα.
Ένας δεύτερος ανώτερος
αξιωματούχος με γνώση των ιδιωτικών συζητήσεων σχετικά με την προσφορά
είπε στο POLITICO ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να «αναλάβει πλήρως
το κόστος» της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά το 75%
του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία,
Δεν είναι σαφές εάν η προσφορά έγινε δεκτή. Αλλά οι τρεις χώρες εργάζονται τώρα σε μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας.
Η υπέρ-προσφορά της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα, που αναφέρεται εδώ για πρώτη φορά, θα πυροδοτήσει την κριτική ότι η Σαουδική Αραβία προσπαθεί ουσιαστικά να χρησιμοποιήσει τον αστρονομικό της πλούτο για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό για να εκμεταλλευτεί έξυπνα το σύστημα ψηφοφορίας.
Σε μια προσπάθεια να πείσει τα μέλη του παγκόσμιου κυβερνώντος οργανισμού του ποδοσφαίρου, FIFA, για τις αρετές της προσφοράς υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, το προτεινόμενο τουρνουά θα έβλεπε αγώνες σε τρεις ηπείρους, παρέχοντας γεωγραφική ισορροπία. Μια προσφορά για Παγκόσμιο Κύπελλο μόνο στη Μέση Ανατολή θα ήταν απίθανο να πετύχει μόλις οκτώ χρόνια αφότου το Κατάρ φιλοξένησε το τουρνουά το 2022.
Οι κύριοι αντίπαλοι των Σαουδάραβων είναι μια κοινή προσφορά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας από την Ευρώπη και μια προσφορά της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Χιλή.
Η απόφαση για το ποιος θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 έρχεται σε μια δημόσια ψηφοφορία ολόκληρου του Συνεδρίου της FIFA, που αποτελείται από περισσότερες από 200 ομοσπονδίες μέλη από όλο τον κόσμο. Εάν οι αφρικανικές χώρες, ελκυσμένες από την παρουσία της Αιγύπτου και τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Αφρική , συσπειρωθούν με την προσφορά και τα ασιατικά έθνη κάνουν το ίδιο, ενώ η Ελλάδα αποσπάσει ορισμένους ευρωπαϊκούς ψήφους, η πρόταση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει.
Το POLITICO προσέγγισε και τις τρεις κυβερνήσεις για σχόλια. Η ελληνική και η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματα του POLITICO. Η FIFA αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει......
Η αποκάλυψη του POLITICO είναι πολύ σοβαρή καθώς είμαστε στα πρόθυρα ένός νέου σκανδάλου με εμπλεκόμενο και πάλι τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η υπόθεση αυτή έχει πολύ βάθος και πιστεύουμε ότι θα έχει συνέχεια…
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου