Ακολουθεί η συνέντευξη:
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πάμε στα Τέμπη. Φαίνεται ότι στο πολιτικό σύστημα θα μπει μια γραμμή. Πριν και μετά από τα Τέμπη. Εδώ λοιπόν συζητάμε μια αντίφαση. Λέτε από τη μια πλευρά εσείς οι αριστεροί ότι θέλουμε ενίσχυση του κράτους, όμως από την άλλη βλέπουμε ότι το κράτος το πληρώνουμε πάρα πολύ ακριβά και στο τέλος μας σκοτώνει. Εδώ υπάρχει ένα μπέρδεμα και γι’ αυτό δεν κερδίζει και η αντιπολίτευση, δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς κερδίζετε. Το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει, γιατί δεν είναι σαφές τι θέλει να κάνει με τα τρένα και τις άλλες ΔΕΚΟ την επόμενη μέρα. Με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου, θα ήθελα να μου πεις τι θα κάνουμε σε αυτή τη χώρα με αυτό το δημόσιο; Θα έχουμε αυτά τα αριστερά λάβαρα αιωνίως και θα λέμε ισχυρό δημόσιο και στο τέλος θα σκοτώνουμε τα παιδιά μας;
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Επέτρεψε μου να σου πω ότι το πρόβλημά μας δεν είναι το δημόσιο ή το ιδιωτικό. Το πρόβλημά μας είναι ένα ολιγαρχικό καθεστώς, το οποίο είτε χρησιμοποιεί το ιδιωτικό, είτε το δημόσιο, σκοτώνει το λαό του, την ψυχή του και τα παιδιά του. Θυμάσαι τι έγινε στην Αττική Οδό; Ιδιωτική δεν ήταν;
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια. Και κλείστηκε ο κόσμος 15 ώρες μέσα στο χιόνι.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Το ιδιωτικό δεν είναι πιο αποτελεσματικό από το κρατικό. Το πρόβλημα είναι η κακοδιαχείριση, η αναποτελεσματικότητα, η διαφθορά και η έλλειψη λογοδοσίας παντού, τόσο στο δημόσιο τομέα, όσο και στον ιδιωτικό. Εμείς ως ΜέΡΑ25 είχαμε προειδοποιήσει. Ο Κρίτωνας Αρσένης στις 22 Σεπτεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής κοίταξε στα μάτια τους υπουργούς και τους είπε ότι θα έχουμε θανατηφόρο ατύχημα. Η γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη είναι η πιο ανασφαλής σε όλη την Ευρώπη. Ο Κλέωνας Γρηγοριάδης είχε πει το ίδιο το Μάιο του 2022. Τόσο για τα τρένα, όσο και για το μετρό και τον προαστιακό. Γιατί μαζί με τον Κλέωνα είχαμε πάει στα αμαξοστάσια της ΣΤΑΣΥ και είδαμε τους ανθρώπους του δημοσίου που μας είχαν προσκαλέσει όχι για καλύτερους μισθούς, αλλά επειδή φοβούνταν για την ασφάλεια. «Ήμασταν 64, είμαστε 30, χαλάνε τα εργαλεία, κάνουμε πατέντες και στο τέλος θα σκοτωθούν άνθρωποι» μας έλεγαν και τα μεταφέραμε στη Βουλή. Για εμάς λοιπόν το πόρισμα για τα Τέμπη έχει βγει πριν από τα Τέμπη.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα ως κόμμα το ξέρατε και το είχατε αναδείξει.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Το είχαμε αναδείξει. Και από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σιγή ιχθύος. Για να ανταποκριθώ και ως μη πολιτικός, ως δάσκαλος, που με ρώτησες, τι φταίει τώρα; Το πρόβλημα είναι το σπάσιμο των ενιαίων δημόσιων δικτύων. Να σου θυμίσω ότι στη Μεγάλη Βρετανία την περίοδο 1993-97 έσπασε το δίκτυο των βρετανικών σιδηροδρόμων. Έσπασε στην εταιρεία που είχε τις ράγες, τις υποδομές, όπως εδώ ο ΟΣΕ, και τις εταιρείες που είχαν τους συρμούς. Το 1999, όταν ολοκληρώθηκε αυτό το σπάσιμο είχαμε την τεράστια τραγωδία του Paddingtonμε 31 νεκρούς και μετά συγκροτήθηκε μια Βασιλική Εξεταστική Επιτροπή, όχι όπως εδώ του Γεραπετρίτη, η οποία έβγαλε ένα πόρισμα 2.000 σελίδων. Το πόρισμα ήταν ξεκάθαρο: φταίει το σπάσιμο. Όταν σπας ένα σιδηροδρομικό δίκτυο, μόνο και μόνο για να το ιδιωτικοποιήσεις ουσιαστικά, τι κάνεις; Είναι σαν να βάζεις στο αυτοκίνητό σου κάποιον να πατάει το γκάζι, κάποιον να πατάει το φρένο και έναν άλλον να γυρνάει το τιμόνι.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν στα τρία, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Ιταλοί, τρεις εταιρείες.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ : Τραγικό. Ποια είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25; Τα έλεγα και το 2015 στους τροϊκανούς, οι οποίοι δεν άκουγαν, ήθελαν απλά να δώσουν τους συρμούς στους Ιταλούς.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επί ΣΥΡΙΖΑ, επί ημερών σας πουλήθηκε στους Ιταλούς.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Όχι επί ημερών μου.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επί ημερών του κόμματος που ήσασταν τότε.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Επειδή διαφώνησα με αυτό έφυγα.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Το 2018. Και είναι φοβερό που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ζητήσει ένα συγνώμη για την ιδιωτικοποίηση. Και τσακώνονται τώρα για το αν ο δικός τους σταθμάρχης ήταν καλύτερος από αυτόν της ΝΔ. Από τη δεκαετία του 1950 και μετά, δεν υπήρξε σοβαρή επένδυση στους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Επί Κωνσταντίνου Καραμανλή ακόμα, υπήρξε μια απαξίωση της ράγας και ενίσχυση της ασφάλτου. Στην Αθήνα ξηλώσαμε το τραμ και οι ράγες αρχίζουν να αφήνονται μέχρι που έρχεται το σπάσιμο το 2010. Αυτό που λέμε στο ΜέΡΑ25 είναι ξεκάθαρο: πρώτον, στην Ελλάδα δεν έχουμε την τεχνογνωσία για να στήσουμε ένα σοβαρό τρένο. Να μου επιτρέψεις να σου πω ότι τα ιταλικά τρένα δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ωραία τρένα όμως, έχω ταξιδέψει με αυτά.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Είναι ιταλικά. Τρία είναι τα σιδηροδρομικά συστήματα που είναι άξια μίμησης. Το γαλλικό, το ιαπωνικά και βεβαίως το κινέζικο. Το καλύτερο. Πεκίνο – Σαγκάη με μέση ωριαία ταχύτητα 350 χλμ.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλύτερα από αεροπλάνο δηλαδή.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Καλύτερο, ασφαλέστερο, δημόσιο και επικερδές. Εμείς εδώ δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, όμως ούτε οι Κινέζοι την είχαν. Το 2008 τα κινέζικα τρένα ήταν σαν τα δικά μας του ΟΣΕ, με μέση ωριαία ταχύτητα 48 χλμ. Ατυχήματα, σταθμάρχες με σουβλάκια κι όλα αυτά. Από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν φτιάξει 42.000 χλμ. υπερσύγχρονων, ασφαλέστατων, δημόσιων τρένων με σύμπραξη με την Alstom και την Kawasaki. Και έφτασαν στο σημείο σήμερα, με μεταβίβαση τεχνολογίας, τα κινέζικα τρένα να είναι καλύτερα από της Alstom και της Kawasaki. Οπότε η θέση μας είναι ξεκάθαρη.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είναι ένας φορέας.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ένας πρέπει να σχεδιάζει και τις ράγες και το τρένο.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δημόσιος τομέας όμως με αξιολόγηση, όχι με σουβλάκια.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Απολύτως. Και με σύμπραξη και με μεταφορά τεχνογνωσίας από τις τρεις κραταιές εταιρείες, που είναι οι γαλλικές, οι ιαπωνικές και οι κινέζικες.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λάθος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πούλησε τα τρένα 45 εκατομμύρια στους Ιταλούς, λάθος και της ΝΔ που δεν ξανασχολήθηκε με την εξίσωση…
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Λάθος και των δύο που λένε ότι θα το κρατήσουν έτσι. Απλά λένε ότι θα διαπραγματευτούν με την FS. Μα ηFS ανήκει στο ιταλικό υπουργείο Οικονομικών.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει μια δεκάρα να βάλει στα ελληνικά τρένα. Τι θα επενδύσει εδώ; Θα πάει λέει ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης να διαπραγματευτούν με την FS. Μα δεν έχουν για να επενδύσουν. Να πας να διαπραγματευτείς με του ς Γάλλους, του Ιάπωνες, του Κινέζους, να κάνεις μια σύμπραξη, η οποία να έχει μια ολοκληρωμένη, δομημένη, αναπτυξιακή δυναμική. Αυτή είναι η λύση.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα βρήκαμε λάθος αγοραστή. Δεν φτάνει που τα δώσαμε φθηνά, βρήκαμε και λάθος αγοραστή. Μας τον έφερε η τρόικα.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ένας από τους λόγους που δέχτηκα το υπουργείο Οικονομικών από τον Αλέξη Τσίπρα ήτανγιατί θεωρούσα ότι ο στόχος μου έπρεπε να είναι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, γιατί αν δεν αναδιαρθρωθεί θα παραμείνουμε δουλοπαροικία χρέους. Αυτό θεωρούσα, μπορεί να έκανα λάθος, εξακολουθώ να το πιστεύω ακράδαντα.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξακολουθείς να το πιστεύεις;
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Βεβαίως. Είμαστε εντελώς χρεοκοπημένοι, και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Αυτή είναι μια άλλη κουβέντα, αν θες να την κάνουμε με μεγάλη μου χαρά.
Όταν μιλούσα με τη Λαγκάρντ, με τον Ντράκι, με τον Μοσκοβισί, με όλους, το πρώτο πράγμα που έθετα ήταν το χρέος. Και τι μου λέγανε; Για να μιλήσουμε για το χρέος πρέπει να μας δώσεις κάτι, Τους λέω τι θέλετε να σας δώσω. Ένα από αυτά τα οποία μου αράδιαζαν ήταν τα τρένα, να πάνε στην FS.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μάλιστα.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Και τους εξηγούσα ότι η FS δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μία αναπτυξιακή δυναμική μέσα από το σιδηρόδρομο μας. Και τι μου λέγανε; Βαριόντουσαν. Το έχουμε ήδη δώσει στην FS. Και τους έλεγα, γιατί βρε χριστιανοί μου άνθρωποι, άθεοι άνθρωποι, γιατί στην FS;
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Α το είχαν ήδη προπωλήσει.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Γιατί στην FS; Και ξέρεις τι μου λέγανε; Να μην πάρουν κάτι και οι Ιταλοί; Οι Γερμανοί θα πάρουν τα αεροδρόμια, οι Κινέζοι θα πάρουν το λιμάνι, θα πρέπει να δώσουμε και κάτι στους Ιταλούς. Πώς θα συμφωνήσουν;
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Με αυτή τη λογική τα δώσαμε τα τρένα;
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Βέβαια. Δεν ήταν δική μας η λογική. Γιατί νομίζεις ότι εγώ παραιτήθηκα το βράδυ του δημοψηφίσματος; Γιατί ήτανε μία λογική, χωράς πεσούσης πᾶς ἀνὴρ ξυλεύεται. Θα έχετε ένα κομμάτι ο καθένας.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ, λοιπόν, με πήγες σε αυτή την κουβέντα που θα πήγαινα στο τέλος και μετά θα επανέλθω, γιατί πρέπει να σε ρωτήσω πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Γιατί ενδεχομένως να χρειαστεί το ΠΑΣΟΚ και εσύ, ο Ανδρουλάκης και εσύ να είστε ρυθμιστές. Με αυτά που λέει ο Αλέξης Τσίπρας, τουλάχιστον. Θέλω να ρωτήσω για εκείνο το βράδυ. Εκείνο που έχει περάσει στην ελληνική κοινωνία, ενώ εσύ είσαι ένας κοσμοπολίτης, ταξιδεμένος, καθηγητής, που μιλάς στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αυτό που έχει περάσει στη χώρα είναι ότι ήθελες να πας την Ελλάδα στη δραχμή.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Αυτός που ήθελε να πάει την Ελλάδα στη δραχμή ήταν ο Σόιμπλε.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Το ξέρεις αυτό.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το ξέρω. Είχε και σχέδιο.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Εμένα με ενδιέφερε ένα πράγμα. Εγώ δεν έχω φετιχισμό με το χρήμα. Θεωρώ ότι το χρήμα είναι εργαλείο. Είναι εργαλείο που βοηθάει τους ανθρώπους, τις χώρες, τους λαούς, να αναπτυχθούν, να σταθεροποιηθούν, να προκόψουν. Δεν είμαστε εδώ για να εξυπηρετούμε ένα νόμισμα, είτε αυτό είναι το ευρώ είτε είναι το γιεν είτε είναι η δραχμή. Σωστά; Δεν είχα καμία όρεξη να φύγω από το ευρώ, αλλά όταν σου λέει, πρέπει να δώσεις τα τρένα σου στην FS, πρέπει να βάλεις ΦΠΑ 24%, προπληρωμή φόρου 100% για τους μικρομεσαίους. Δηλαδή για σκέψου Θεσσαλονίκη, Θράκη έχουνε τη Βουλγαρία από πάνω με 12% ΦΠΑ, εμείς 24% ΦΠΑ, έχουν 10,5% φόρο μικρών επιχειρήσεων, εμείς το πήγαμε στο 29% με το πιστόλι στον κρόταφο από την τρόικα. 100% προπληρωμή φόρου, αυτό το κάνεις σε μία χώρα όταν θες να την γονατίσεις, να τη διαλύσεις, να μην υπάρχει. Οπότε, ως οικονομολόγος, στο λέω ξεκάθαρα, εγώ δεν με ενδιαφέρει ποιο είναι το νόμισμα, δεν υπογράφω σε αυτές τις συνθήκες, που είναι συνθήκες χρεοδουλοπαροικίας και μόνιμης βύθισης σε όλο και μεγαλύτερο χρέος και σε όλο και μεγαλύτερη ανυπαρξία επενδύσεων στον παραγωγικό τομέα. Και Γιάννη θα στο πω ξεκάθαρα, γιατί αναφέρθηκες στον τρόπο με τον οποίο με αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που είναι αλήθεια. Δεν σου κάνω κομπλιμέντο, το ξέρω από παντού.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Όταν εγώ παραιτήθηκα, το IFO, το Ινστιτούτο που είναι το πιο συντηρητικό οικονομικό ινστιτούτο του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο Μόναχο, με προσκάλεσαν να πάω να κάνω ομιλία και με βράβευσαν οι συντηρητικοί χριστιανοδημοκράτες. Με βράβευσαν, γιατί δεν υπέγραψα το μνημόνιο. Οι άνθρωποι της Μέρκελ. Όταν ήμουν στο Λονδίνο, ακόμα και σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι που, χαίρονται πάρα πολύ που τώρα παίζουν με τα κόκκινα δάνεια, με τους Ηρακλείδες, με όλα αυτά τα οποία επέβαλε η τρόικα εδώ, γιατί κερδίζουν αμύθητα ποσά οι ξένοι τραπεζίτες από την Ελλάδα σήμερα σε βάρος του ελληνικού λαού.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμη; Κερδίζουν ακόμη;
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Βεβαίως και κερδίζουν. Γιατί όταν έρθεις εδώ και πάρεις ένα κόκκινο δάνειο των 100.000 και δώσεις 3.000 και βγάζεις 20 από αυτό και τα πας στα Cayman Islands, λες κορόιδα Έλληνες, τι ωραία που περνάω, ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Μητσοτάκη, κύριε Τσίπρα, τρόικα. Αλλά όταν πηγαίνω και μιλάω εγώ μαζί τους στο Λονδίνο, μου λένε βεβαίως και είχες δίκιο. Δεν έχω ακούσει έναν άνθρωπο. Ξέρεις κάτι Γιάννη, και να το κλείσουμε το '15, με ρωτούν και συνάδελφοί σου και άλλοι, πολιτικοί, πολίτες, καλά βρε Γιάνη, καλά βρε Βαρουφάκη, όλοι είχαν άδικο και εσύ είχες δίκαιο; Γίνεται αυτό; Μα τόσο ναρκισσιστής είσαι; Λοιπόν Γιάννη, σου μιλώ ειλικρινά, ένας άνθρωπος από εκείνους τους σπουδαίους, σοβαρούς, με μεγάλη εξουσία ανθρώπους, γιατί ήταν η Λαγκάρντ, ήταν ο Ντράκι, ήταν ο Σόιμπλε, ένας να μου πει ότι έχω άδικο κεκλεισμένων των θυρών. Κανένας δεν μου έλεγε ότι έχω άδικο. Παράδειγμα η Κριστίν Λαγκάρντ, και το έχω πει και το έχω γράψει και στο βιβλίο μου, και η ίδια μάλιστα μου είπε ότι ήμουν και πάρα πολύ δίκαιος, έχοντας διαβάσει το βιβλίο μου σε αυτά που έγραψα σε αυτό. Μου είχε πει ξεκάθαρα, Γιάνη έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λες, αλλά εμείς έχουμε δεσμευτεί σε μία μνημονιακή διαδικασία και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Και αν θέλεις να παραμείνεις Υπουργός Οικονομικών και να είσαι αξιόπιστος στους κύκλους μας, πρέπει να κάνεις αυτό που σου λέμε. Μα εγώ δεν εξελέγην για να είμαι αξιόπιστος στους κύκλους σου. Εγώ εξελέγην γιατί είπα δέκα πράγματα στους πολίτες της Β' Αθηνών που είχα εκλεγεί τότε, μου έδωσαν την εντολή για να έρθω να τα κάνω. Άρα, και όταν εσύ μου λες ότι έχω δίκιο, θα πάω κόντρα σε αυτά που υποσχέθηκα στον κόσμο; Οπότε για αυτό έφυγα εκείνο το βράδυ.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα για να κλείσουμε αυτή την ενότητα. Ο Τσίπρας έκανε τη λεγόμενη κωλοτούμπα εκείνο το βράδυ, που εσύ έφυγες, από το κόμμα μετά το δημοψήφισμα, γιατί δεν άντεξε αυτές τις πιέσεις;
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Για αυτό πρέπει να ρωτήσεις τον Αλέξη. Εγώ δεν καταλαβαίνω, γιατί δεν άντεξε τις πιέσεις. Γιατί δεν ξέραμε ότι θα είχαμε πιέσεις; Τόσο ανόητοι ήμασταν; Ο λόγος που εγώ δέχτηκα, Γιάννη, το Υπουργείο Οικονομικών είναι απλός. Δύο χρόνια πριν, θυμάσαι, τον Απρίλιο του '13, περίπου δύο χρόνια πριν, κλείσανε τις κυπριακές τράπεζες.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Έστειλε η τρόικα τους δικούς της να κλείσουν τις κυπριακές τράπεζες. Γιατί το κάναν αυτό; Δεν είχανε τόσο μεγάλο λόγο να το κάνουνε. Εκείνα τα κουρέματα που κάνανε, αν θυμάσαι, και τα λοιπά. Πρόβα τζενεράλε ήταν για αυτό που θα συνέβαινε σε μία χώρα σαν την Ελλάδα και την Ισπανία, αν εκλεγόταν μία κυβέρνηση που τους έλεγε όχι. Και μάλιστα το θυμάμαι, τότε ζούσα στην Αμερική, είχα πάρει τηλέφωνο τον Αλέξη Τσίπρα και του είχα πει, τότε τον Απρίλιο του '13, βλέπεις τι γίνεται στην Κύπρο; Και μου λέει, ναι. Όχι, δεν βλέπεις. Αυτή είναι πρόβα τζενεράλε για το τι θα κάνουν σε σένα. Και από το '13 ως το '15, στις συζητήσεις μεταξύ μας, η συζήτηση ήταν τι πρέπει να κάνουμε για να αποτρέψουμε το κλείσιμο των τραπεζών, να αποτρέψουμε τα capital controls και να έχουμε την αναδιάρθρωση χρέους που είναι προαπαιτούμενο για να γίνει βιώσιμη η χώρα. Ξέραμε ότι θα δεχτούμε και απειλές για κλείσιμο τραπεζών. Το είχα πει μάλιστα και προεκλογικά, όταν ήμουν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμάμαι είχα βγει στον ΑΝΤ1, υπάρχει και στο YouTube, και είχα πει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο επόμενος Υπουργός Οικονομικών, το είχα πει και στο BBC αυτό, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, γνωρίζοντας ότι εγώ θα είμαι, αν κερδίζαμε τις εκλογές, γιατί το είχαμε συμφωνήσει, θα πρέπει, άμα σε πάρει τηλέφωνο ο Ντράγκι και σου πει θα σου κλείσω τις τράπεζες, να του κλείσεις το τηλέφωνο και να κουρέψεις τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που είχε η Τράπεζα η Κεντρική στην Φρανκφούρτη, έτσι ώστε να αναγκαστεί εκείνος να πάρει πίσω την απειλή για το κλείσιμο των τραπεζών. Γιατί μόνο έτσι μπορείς να το πετύχεις αυτό. Ήταν ξεκάθαρο ότι θα δεχόμασταν τεράστιες πιέσεις. Το να μου λένε τώρα ότι δέχτηκε πολλές πιέσεις το παιδί και λύγισε, δεν μου γεμίζει το μάτι.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να πάμε στο σήμερα, λοιπόν. Γιατί σήμερα βλέπω να έχει ξεκινήσει πάλι ένα φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ προς εσάς και στο ΠΑΣΟΚ.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Όχι με μας δεν υπάρχει.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λένε διαρκώς ότι μία συγκυβέρνηση θα μπορούσε να γίνει με το ΠΑΣΟΚ και με το ΜέΡΑ25.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ:Έχουν καιρό να το πουν αυτό.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ και κανένα μήνα δεν το λένε δημοσίως.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Όχι πολλούς μήνες. Έχεις μείνει πίσω.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν σε θέλουν δηλαδή για συγκυβερνήτη.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Θα σου πω γιατί. Γιατί είμαστε ειλικρινείς εμείς μαζί τους. Εμείς εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε ανοίξει τα χαρτιά μας. Έχουμε μηνύσει σε όλο τον προοδευτικό χώρο, και ξέρεις εμείς δεν είμαστε σαν το ΚΚΕ που λένε ότι αυτός είναι ανάχωμα του συστήματος, ο άλλος είναι καλός. Εμείς λέμε όποιος θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό είναι προοδευτικός και έλα να μιλήσουμε. Ενάμιση χρόνο καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οποιονδήποτε θέλει, να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι, όχι για να συμφωνήσουμε αναγκαστικά, αλλά για να καταγράφουμε τις διαφωνίες μας για τα 5, 6, 7 βασικά ζητήματα του τόπου. Παράδειγμα χρηματιστήριο ενέργειας, τι θα κάνουμε με αυτό; ΦΠΑ, εγώ θεωρώ ότι πρέπει να είναι 15 αντί για 24. Εσείς τι θεωρείτε ότι πρέπει να είναι; Πείτε μου. Να κάνουμε και τις μελέτες μας, να συγκρίνουμε τις οικονομετρικές μας προβλέψεις, να μιλήσουμε για τα κόκκινα δάνεια. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μία τεράστια πληγή στο σώμα, στο κορμό της ελληνικής οικονομίας αυτός ο ΗΡΑΚΛΗΣ. Και έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για το τι πρέπει να γίνει. Μιλάει και ο ΣΥΡΙΖΑ για προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα την κάνει. Εμείς λέμε, έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου, ελάτε να συζητήσουμε. Γιατί, Γιάννη, και το ξέρεις αυτό, είσαι πολύ έμπειρος σε αυτά, δεν είμαστε Γερμανία, δεν έχουμε το Σύνταγμα της Γερμανίας. Στη Γερμανία γίναν εκλογές, θυμάσαι. Οκτώβριος, Σεπτέμβριος του '21. Απλή αναλογική, δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση, τρεις μήνες, μέρα - νύχτα, τρία κόμματα κλείστηκαν σε ένα δωμάτιο και σφυρηλατούσαν από κοινού ένα κοινό, συνεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, με αρχή, μέση και τέλος, τρεις μήνες τους πήρε. Η κυρία Μέρκελ συνέχισε να παραμένει στην καγκελαρία, υπηρεσιακή καγκελάριος, και όταν βγήκε λευκός καπνός ότι είχανε συγκροτημένο κυβερνητικό πρόγραμμα, ήταν 800 σελίδες πρόγραμμα, τότε αναλαμβάνει ο Σολτς την καγκελαρία και το εφαρμόζουν, καλώς - κακώς, δεν έχει σημασία. Πάντως έτσι λειτουργεί μία σοβαρή προοδευτική, μη προοδευτική, νεοφιλελεύθερη συγκυβέρνηση. Τέλος πάντων μία συγκυβέρνηση η οποία να έχει ένα πρόγραμμα να εφαρμόσει, όχι απλά να παίρνουνε και να μοιράζουν υπουργεία μεταξύ τους. Οπότε ενάμιση χρόνο καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλους να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι, γιατί εδώ δεν γίνεται αυτό που έγινε στη Γερμανία, εδώ το Σύνταγμα λέει σε τρεις μέρες όχι σε τρεις μήνες.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα πρέπει να έχετε κουβεντιάσει πριν.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Σε τρεις μέρες τι προλαβαίνουμε να κάνουμε; Και έχει δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που λέει, ωραία, αν κάνατε Προοδευτική διακυβέρνηση, ποιο πρόγραμμα θα ακολουθήσετε; Έχει δίκιο. Για αυτό εμείς λέγαμε, δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, σε πέντε πράγματα, θα κάνουμε αυτά τα πέντε πράγματα, αλλά θέσαμε ως όρο την προεκλογική σύγκλιση. Και τι είχε πει τότε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Σε καμία περίπτωση, ελάτε μετά την Κυριακή των εκλογών. Μας έκλεισε το παράθυρο και τότε εμείς είπαμε, και με είχε δεσμεύσει και το συνέδριο του ΜέΡΑ25, σε αυτή την περίπτωση εμείς θα ρίξουμε μαύρο, θα καταψηφίσουμε, ούτε καν ψήφο ανοχής δεν θα δώσουμε σε καμία κυβέρνηση, εάν δεν υπάρχει..
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν και τα βρει και συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και του χρειάζεται ψήφος ανοχής του ΜέΡΑ25, δεν θα τη δώσεις.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Μα είμαι ξεκάθαρος. Δεν μασάμε τα λόγια μας. Γιάννη, θεωρώ, κοίταξε για να σεβόμαστε τον κοινοβουλευτισμό γενικότερα. Έχουμε κάποια κόμματα στη Βουλή, έχουμε τις διαφορές μας, εάν δεις, ξέχνα τις διαφωνίες και τις κοκορομαχίες και την κακοφωνία και τα λόγια τα μεγάλα, τα ψεύτικα. Αν δεις τι ψηφίζουν, τι ψηφίζανε οι του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση, τι ψηφίζουν της Νέας Δημοκρατίας σήμερα, τι ψηφίζουν και οι 2 μαζί, γιατί πάρα πολλά τα ψηφίζουν μαζί, είναι πάρα πολύ κοντά η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, και με το ΠΑΣΟΚ, δλδ δεν έχουν τόσο μεγάλες διαφορές, παρά τις φωνές και τις φασαρίες μεταξύ τους, είναι πολύ μακριά όλοι τους από εμάς, γιατί λοιπόν να κάνουμε συγκυβέρνηση εμείς με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν μου λένε κάποιοι «καλά η χώρα δεν πρέπει να έχει κυβέρνηση;». Ας κάνουν μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΝ, ΝΔ είναι πάρα πάρα πολύ κοντά.
Πάρε τα τραίνα, τι λένε για τα τραίνα, λένε ότι δεν πρέπει να αλλάξει η διάρθρωση, δλδ κάθε εταιρεία να έχει τις ράγες και τις υποδομές, να μείνει η Ιταλία, και πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους Ιταλούς, εμείς διαφωνούμε κάθετα. Αυτοί συμφωνούν μεταξύ τους, ε κάντε μια κυβέρνηση, να το κάνετε, και να είμαστε εμείς στην αντιπολίτευση.
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λοιπόν εκτιμάς ότι ή θα βγει αυτοδύναμος ένας από τους 2, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται, ο Μητσοτάκης μπορεί και να τα καταφέρει στο τέλος, ή θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, άλλος δρόμος δεν υπάρχει, ή στο τέλος θα τα βρει ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ.
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Κοίταξε η 1η Κυριακή πάει για κάψιμο, γιατί δεν νομίζω ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα θέλει να ρίξει και μια 2η ζαριά, μπας και βγει πρωθυπουργός αυτοδύναμος, ή μαζί με το ΠΑΣΟΚ, ή με κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, ή λεηλατώντας το ΠΑΣΟΚ, τα ξέρουμε αυτά τα έχουμε δει και στο παρελθόν. Από την άλλη μεριά θεωρώ ότι μετά την 2η Κυριακή θα είναι πολύ μεγάλη πίεση, μην ξεχνάς ότι το Eurogroup πήρε μια απόφαση μεγατόνων στην τελευταία του σύσκεψη, επιστροφή της λιτότητας! Πρωτογενή πλεονάσματα….Το μπουγιουρντί έρχεται. Χρειάζονται μια κυβέρνηση να τα περάσει αυτά. Εγώ βλέπω μια τρικομματική, και τον Αλέξη Τσίπρα τον συμφέρει αυτό γιατί θα πει ότι «’έδιωξα τον Μητσοτάκη» θα μπει κάποιος 3ος τύπου Παπαδήμου…
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να είναι ο Γιάννης Στουρνάρας για παράδειγμα..
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι, ακόμα και ο κηπουρός τους όπως λέγαμε κάποτε στην δεκαετία του ’60 αν θυμάσαι..
Θα περάσουν τα μέτρα, και μετά θα δουν οι 2 αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ πότε τους συμφέρει..
Θυμάσαι όπως ο Σαμαράς ανέτρεψε τον Παπαδήμο όταν είδε ή ψυλλιάστηκε ότι μπορεί να γίνει πρωθυπουργός ο ίδιος.. δυστυχώς μια τέτοια ταλαιπωρία θα περάσει ο ελληνικός λαός, μόνο και μόνο για να περάσουν τα ίδια μέτρα που περνάνε από το 2015 τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα..
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα την αυτοδυναμία την θεωρεί αδύνατη;
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Τίποτα δεν είναι αδύνατον, απλά το θεωρώ δύσκολο..
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντιθέτως δεν θεωρείς δύσκολο να υπάρξει τρικομματική κυβέρνηση; προκειμένου να περάσουν τα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα που εκ των πραγμάτων θα έρθουν…
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Καθόλου δύσκολο.. το βλέπω απολύτως λογικό.. γιατί η σύγκλιση την Ολομέλεια της Βουλής, είναι εντυπωσιακή ακόμα και όταν καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ νομοσχέδια της ΝΔ τα περισσότερα άρθρα τα ψηφίζει, έχουν πολλά κοινά!
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα..Το ΜέΡΑ25 θα είναι επομένως αυτόνομος καβαλάρης; Θα συνεχίσει να έχει μόνο του το 3 με 5%; Γιατί εκεί μέσα κινείστε ως κόμμα..
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Αυτό εξαρτάται από τον ελληνικό λαό.. εμάς ένα μας ενδιαφέρει η συνέπεια μας και η αξιοπιστία μας, γιατί μπορεί να διαφωνείς μαζί μας, μάλλον διαφωνείς, μπορεί να συμφωνείς, λίγο δύσκολο, αλλά πρέπει να παραδεχτείς ότι αυτό που λέμε το εννοούμε…
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ αφού μιλάμε και στον ενικό να σου πω την αλήθεια … διαφωνώ με τα πολιτικά σου όμως με γοητεύει πολύ ο καθηγητικός σου λόγος, τον οποίο έχω ακούσει πολλές φορές, γι’ αυτό και επικαλούμαι διαρκώς ως καθηγητή διαρκώς την ιδιότητα σου…
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η διαφωνία είναι το άλας της γης, απλά από εμάς οι ψηφοφόροι ξέρουν ότι όταν λέμε κάτι το πιστεύουμε και όταν πιστεύουμε κάτι το λέμε…και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανεξάρτητα πολιτικού κόστους, είτε αυτό μας απογειώσει είτε αυτό μας τελειώσει εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε αυτό που πιστεύουμε και να πιστεύουμε αυτό που λέμε…
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ ότι φαίνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχετε πατήσει γερά για να μπείτε στην βουλή πάντως, αυτό το διακύβευμα δεν υπάρχει πια, γιατί ένα διάστημα έδειχνα οι δημοσκοπήσεις να κινδυνεύετε λίγο…
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ποτέ δεν κινδυνεύαμε…Θέλω να σου θυμίσω ότι το 2019, όταν πήραμε εκείνο το 3.44% που ήταν ένα θαύμα, δεδομένου ότι ήμασταν 50 άνθρωποι που δουλεύαμε ουσιαστικά, χωρίς χρήματα, χωρίς καμία προβολή, οι δημοσκοπήσεις 1 ½ μήνα πριν μας δίνανε κάτω από το 1,5% και εμείς πήραμε 3,44%. Οπότε όταν μας δείχνανε 2.8 – 2.9 ξέραμε ότι ήμασταν πάρα πολύ πιο πάνω. Αυτό για 2 λόγους, 1ον γιατί όποιος ξέρει στατιστική γνωρίζει ότι όταν έχεις ένα δείγμα εννιακοσίων – χιλίων, ένα κόμμα το οποίο είναι κάτω του 6% το ποσοστό σφάλματος είναι τεράστιο, και είναι πάρα πολύ δύσκολο να ιχνηλατήσεις το πραγματικό του ποσοστό, αυτό είναι μια αλήθεια της στατιστικής, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο, οι εταιρείες οι οποίες βγάζουν τις δημοσκοπήσεις άγονται και φέρονται από συγκεκριμένους ολιγάρχες τους οποίους τους κατονομάζουμε προσωπικά, τον κ. Περιστέρη, τον κ. Μυτιληναίο, τον κ. Λάτση, τον κ.Βαρδινογιάννη, στην Βουλή. Και κάθε φορά που μιλάμε γι’ αυτούς πέφτει και το ποσοστό μας, πάλι καλά που δεν ήμασταν σε -15% κάποια στιγμή…
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως, παραμένετε στην Βουλή και το κοινό στο οποίο θέλετε να απευθύνεστε στο εξής ποιο είναι; Ανθρώπους που έχει πικράνει και έχει απογοητεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Σε αυτούς απευθύνεσαι;
- Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Κάθε Έλληνας και Ελληνίδα!
- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή παίρνεις και δεξιούς ψηφοφόρους;
Θέλω να σου θυμίσω ότι το ΜέΡΑ το ιδρύσαμε τον Μάρτιο του 2018, δεν βιαστήκαμε, με πολύ κρύα καρδιά φτιάξαμε κόμμα, το φτιάξαμε άνθρωποι που δεν συμπαθούμε τα κόμματα, έχουμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε στην ζωή μας. Γιατί το κάναμε;
Ειλικρινά σου λέω το κάναμε γιατί βλέπαμε ότι ερχόταν η μονιμοποίηση της μνημονιακής διαδικασίας, και ήταν τότε αρχές του 2018 λίγους μήνες πριν το καλοκαίρι του 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει να γιορτάζει την έξοδο από τα μνημόνια που για εμάς ήταν το 4ο μνημόνιο το οποίο μας πάει μέχρι το 2060, και το βλέπουμε τώρα όλα είναι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, με έναν τρόπο που τα παιδιά μας είτε είναι παιδιά αριστερού είτε είναι παιδιά κεντρώου, είναι παιδιά δεξιού, δεν έχουν μέλλον σε αυτή την χώρα, θα καταλήξουμε όπως το μεγάλο νησί της Χαβάης, όπου θα δεις ότι έχει πανέμορφες παραλίες, πεντάστερα ξενοδοχεία παντού, ανήκουν όλα σε μη χαβανέζους, και οι ιθαγενείς οι χαβανέζει ζούνε στο κέντρο του νησιού σε τρώγλες, τους παίρνουν τα mini bus το πρωί τους πηγαίνουν στα ξενοδοχεία, για να καθαρίζουν τις τουαλέτες και να παίζουν χαβανέζικες κιθάρες για τους τουρίστες και μετά τους πάνε πίσω στις τρώγλες, εμείς βλέπαμε μια Ελλάδα που πηγαίνει γι’ αυτό και γι’ αυτό φτιάξαμε το ΜέΡΑ25, δεν το φτιάξαμε για τους αριστερούς, το φτιάξαμε για τους Έλληνες πολίτες..
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου