ΑΚΡΟΠΟΛΗ / Έκθετοι κυβέρνηση και ΥΠΠΟ από επιστολή κόλαφο – Σία Αναγνωστοπούλου / Πέντε ερωτήματα προς την κα Μενδώνη

UNESCO, Παρατηρητήριου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, Στέφεν Ντόεμπκε, Λίνα Μενδώνη, Σία Αναγνωστοπούλου,

Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Παγκόσμιας Κληρονομιάς ζητάει διευκρινίσεις για πιθανή παρέμβαση του ΥΠΠΟ στην έκθεση της Επιτροπής της UNESCO για τις επεμβάσεις

Με νέα επιστολή - κόλαφο για την κυβέρνηση επανέρχεται ο Στέφεν Ντόεμπκε, εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητήριου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ζητώντας επιτακτικά να διασαφηνιστεί κατά πόσο το υπουργείο Πολιτισμού παρενέβη στην έκθεση που συνέταξε η μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή της UNESCO για τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη, μετά την αυτοψία που έκανε στο μνημείο από τις 27 ως τις 29 Απριλίου 2022.

Τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού μένουν έκθετοι στη διεθνή κοινότητα και τους Έλληνες πολίτες όχι μόνο για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν και εργαλειοποίησαν πολιτικά το κορυφαίο μνημείο της χώρας αλλά και για το γεγονός ότι η χώρα διασύρεται διεθνώς, κατηγορούμενη ότι μέσω της Συμβουλευτικής Επιτροπής επιχείρησε να παρέμβει και στην UNESCO .
 

Τεράστια βλάβη

«Παρ' όλον ότι δεν βλέπουμε για ποιον λόγο θα πρέπει να είναι κανείς ειδικός στην κλασική αρχαιότητα προκειμένου να αντιληφθεί την τεράστια βλάβη που υπέστησαν η αυθεντικότητα και η πληρότητα του χώρου της Ακρόπολης, θα θέλαμε να μας εξηγήσει το υπουργείο ποιοι ήταν οι ειδικοί της κλασικής αρχαιότητας που συμμετείχαν στην επιτροπή της UNESCO, οι οποίοι αξιολόγησαν τα έργα ως “διεθνές υπόδειγμα στον τομέα της συντήρησης”. Θα θέλαμε, ακόμη, να μάθουμε γιατί χρειάστηκε ένα ολόκληρο έτος μεταξύ της αποστολής και της δημοσίευσης της έκθεσής της, όταν, σύμφωνα με την UNESCO, οι εκθέσεις δημοσιεύονται αμέσως μετά τη συμπλήρωσή τους. Ο κόσμος -στον οποίο ανήκει η κληρονομιά της Ακρόπολης- έχει το δικαίωμα να μάθει κατά πόσον διαμεσολάβησε στη σύνταξη της έκθεσης» υπογραμμίζει ο Στέφαν Ντόεμπκε, στην απαντητική επιστολή του, θέτοντας την υπουργό Πολιτισμού ενώπιων των πράξεων και των ευθυνών της.

Ακόμα πιο επικριτικά σημειώνει ότι «δυστυχώς το υπουργείο, αντί να συζητήσει τα ζητήματα που εγείρονται, επανήλθε σε πολεμική ρητορική, αβάσιμους ισχυρισμούς, ψευδείς αναφορές και υποτιμητικές, αν όχι προσβλητικές, δηλώσεις για τον οργανισμό μας. Αναρωτιόμαστε αν αυτό το ύφος επικοινωνίας αρμόζει σε ένα θεσμό που έχει ως αποστολή την προώθηση του πολιτισμού». Την ώρα λοιπόν που οι Έλληνες πολίτες ακόμα αναρωτιούνται για την αναγκαιότητα των επεμβάσεων στην Ακρόπολη με οπλισμένο σκυρόδεμα (τσιμεντόστρωση) και απαντήσεις δεν δίνονται, με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού ξεσπάει πια ένας διεθνής καβγάς, με βαριές επιπτώσεις για την αξιοπιστία της χώρας.

Προτρέπει μάλιστα την κυβέρνηση να διατηρήσει την ψυχραιμία της επισημαίνοντας ότι «πράγματι ασκούμε αυστηρή κριτική στο πρόγραμμα που πραγματοποιείται επί του παρόντος από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι δικαίωμά μας και καμία κυβέρνηση ή δημοκρατική χώρα δεν θα έπρεπε να χάνει την ψυχραιμία της όταν το ασκούμε», διότι, από πλευράς του, το Παρατηρητήριο έχει καταθέσει «πολύ λεπτομερή και καλά τεκμηριωμένη αιτιολόγηση, την οποία συμμερίζονται εκατοντάδες ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες και, όπως γνωρίζουμε, πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες του ίδιου του υπουργείου. Αντί να καταφεύγει σε πολιτικές συκοφαντίες και δυσφημιστικές τακτικές, θα όφειλε να απαντήσει στα συγκεκριμένα θέματα». Αντίθετα, όπως υπογραμμίζει, «δεν έχουμε ακούσει ακόμα ούτε ένα επιχείρημα που να δικαιολογεί την επέμβασή τους και προκειμένου να επιτύχουμε αυτή την τόσο αναγκαία συζήτηση ζητήσαμε από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς να βάλει την Ακρόπολη στην ημερήσια διάταξη της 45ης Συνόδου της».
 

Αποδόμηση των επιχειρημάτων του υπουργείου

Παράλληλα, ο κ. Ντόεμπκε αποδομεί πλήρως το επιχείρημα του υπουργείου ότι οι επεμβάσεις στην Ακρόπολη έγιναν για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε άτομα με αναπηρίες. «Οπωσδήποτε κανείς δεν εξυπηρετείται όταν τα ίδια τα μέτρα που λαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση καταστρέφουν τον συγκεκριμένο χώρο και η πραγματική του αξία δεν μπορεί πλέον να γίνει αντιληπτή» υπογραμμίζει συμπληρώνοντας ότι «το κολοσσιαίο μέγεθός τους επιτρέπει ένα μόνον συμπέρασμα: Ο χώρος προετοιμάζεται για να υποδεχτεί τουρίστες πολύ περισσότερους από τις πελώριες μάζες που ήδη κατακλύζουν τον χώρο της Ακρόπολης». Αναρωτιέται ταυτόχρονα αν «έχει ποτέ το υπουργείο εξετάσει άλλες εναλλακτικές λύσεις πριν πάρει την απόφαση να καλύψει όλον τον Ιερό Βράχο με τσιμέντο», υπενθυμίζοντας ότι για όλους αυτούς τους λόγους το Παρατηρητήριο, όπως και η UNESCO, ζήτησε ένα Διαχειριστικό Σχέδιο και ένα Διαχειριστικό Σχέδιο Τουρισμού που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του λαού της Αθήνας, πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παρέμβασης. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνον στο πλαίσιο μιας συνετής συντήρησης, διαχείρισης και τουριστικής στρατηγικής, ούτως ώστε να αποφασιστεί ποια θα μπορούσαν να είναι τα κατάλληλα μέτρα για την εξυπηρέτηση ανθρώπων με αναπηρίες».

Ο κ. Ντόεμπκε επιπλέον δίνει «πληρωμένες» απαντήσεις σε όσα ψευδή και απαξιωτικά επικαλέστηκε το υπουργείο Πολιτισμού για το ίδιο το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ενώ σε ό,τι αφορά τη θέση του για την Αγία Σοφία διευκρινίζει ότι «το υπουργείο αναφέρεται σε μας με μια ψευδή δήλωση την οποία ποτέ δεν έχουμε κάνει» και παραπέμπει στη «μόνη δήλωση που έχουμε κάνει σχετικά» στον ιστότοπό του. Στους ισχυρισμούς του υπουργείου ότι το Παρατηρητήριο είναι «αμφιλεγόμενο» απαντά «δεν το αρνούμαστε, το αντίθετο. Μερικές φορές το να λες την αλήθεια δημιουργεί αντιπαραθέσεις, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από την παρούσα υπόθεση». Άλλωστε «οι αντιπαραθετικές απόψεις είναι η προϋπόθεση της δημοκρατίας και της προόδου - ο ελληνικός λαός το ξέρει και το δίδαξε στον υπόλοιπο κόσμο». Ως προς τους ισχυρισμούς του υπουργείου περί ασαφών προθέσεων και αδιαφανών σχέσεων του Παρατηρητηρίου, το προσκαλεί να επισκεφθεί τον ιστότοπό του και να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις. Τέλος, εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στην Ελλάδα γίνεται δημόσια συζήτηση για τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη, διότι «πρόκειται, ουσιαστικά και πραγματικά, για πολιτικό θέμα».

Σία Αναγνωστοπούλου / Πέντε ερωτήματα προς την κα Μενδώνη μετά την επιστολή - κόλαφο για την Ακρόπολη



«Κα Μενδώνη πραγματικά πιστεύετε πως "Μένουμε Ευρώπη" με όλα αυτά ή μήπως πάτε την χώρα ολοταχώς σε καθεστώς Μπανανίας;»

«Όσο και αν εμείς συνηθίσαμε από την κα Μενδώνη να χρησιμοποιεί την τακτική της διαστρέβλωσης των γεγονότων, της κατάθεσης παραπλανητικών στοιχείων και πρωτοφανών ανακριβειών, για να απαντήσει σε κάθε ερώτηση που της θέταμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, φαίνεται πως αυτό το απαξιωτικό και δηκτικό ύφος της, που χρησιμοποιεί και σε θεσμικούς παράγοντες παγκόσμιας εμβέλειας, δεν της βγαίνει, εκτός συνόρων, σε καλό» σχολιάζει η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου αναφορικά με την επιστολή – κόλαφο του εκτελεστικού διευθυντή του Παρατηρητήριου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, Στέφεν Ντόεμπκε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μεταξύ άλλων καλεί την υπουργό Πολιτισμού να απαντήσει εάν το ΥΠΠΟ εξέτασε εναλλακτικές λύσεις πριν πάρει την απόφαση να καλύψει όλον τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με τσιμέντο.

Επιπλέον σχολιάζοντας ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στην κλασσική αρχαιότητα προκειμένου να αντιληφθεί την τεράστια βλάβη που υπέστησαν η αυθεντικότητα και η πληρότητα του χώρου της Ακρόπολης ρωτά την κα Μενδώνη να απαντήσει ποιοι ήταν οι ειδικοί της κλασσικής αρχαιότητας που συμμετείχαν στην Επιτροπή της UNESCO, οι οποίοι αξιολόγησαν τα έργα ως «διεθνές υπόδειγμα στον τομέα της συντήρησης»;

«Πρέπει να μάθουμε γιατί χρειάστηκε ένα ολόκληρο έτος μεταξύ της Αποστολής και της Δημοσίευσης της Έκθεσής της όταν, σύμφωνα με την UNESCO, οι Εκθέσεις δημοσιεύονται αμέσως μετά την συμπλήρωσή τους» σημειώνει η Σία Αναγνωστοπούλου προσθέτοντας ότι ο κόσμος, στον οποίο ανήκει η κληρονομιά της Ακρόπολης, έχει δικαίωμα να μάθει κατά πόσον το ΥΠΠΟ διαμεσολάβησε στην σύνταξη της έκθεσης.

Καταληκτικά, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Λ. Μενδώνη: «Πραγματικά πιστεύετε πως "Μένουμε Ευρώπη" με όλα αυτά ή μήπως πάτε την χώρα ολοταχώς σε καθεστώς Μπανανίας;»

Υπενθυμίζεται ότι ο εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητήριου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, Στέφεν Ντόεμπκε με επιστολή του προς την κυβέρνηση ζητεί επιτακτικά να διασαφηνιστεί κατά πόσο το υπουργείο Πολιτισμού παρενέβη στην έκθεση που συνέταξε η μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή της UNESCO για τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη, μετά την αυτοψία που έκανε στο μνημείο από τις 27 ως τις 29 Απριλίου του 2022.

Ο Στέφεν Ντόεμπκε μεταξύ άλλων αναρωτιέται στην επιστολή του αν αυτό το ύφος επικοινωνίας «αρμόζει σε έναν θεσμό όπως είναι το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, που έχει ως αποστολή την προώθηση του πολιτισμού, αντί να συζητήσει τα ζητήματα που εγείρονται, να επανέρχεται με πολεμική ρητορική, αβάσιμους ισχυρισμούς, ψευδείς αναφορές και υποτιμητικές, αν όχι προσβλητικές, δηλώσεις για τον οργανισμό μας...» «…Πράγματι ασκούμε αυστηρή κριτική στο πρόγραμμα που πραγματοποιείται επί του παρόντος από την Ελληνική κυβέρνηση. Είναι δικαίωμά μας, και καμία κυβέρνηση η δημοκρατική χώρα δεν θα έπρεπε να χάνει την ψυχραιμία της όταν το ασκούμε».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σ. Αναγνωστοπούλου:

«Στην προσβλητική ανακοίνωση της κ. Μενδώνη ,σε λάθος όμως αποδέκτες, τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και εμένα προσωπικά, που χαρακτήριζε το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, (World Heritage Watch) ως τυχαία και αμφιλεγόμενη ΜΚΟ με ασαφείς προθέσεις και αδιαφανείς σχέσεις, ήρθε άμεσα η απάντηση καταπέλτης του ίδιου του Παρατηρητηρίου. Εμπεριστατωμένη, αυστηρή και με σωστό παραλήπτη ,το αρμόδιο Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Σωστά αναρωτιέται στην επιστολή του ο Stephan Doempke, ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αν αυτό το ύφος επικοινωνίας «…αρμόζει σε έναν θεσμό όπως είναι το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, που έχει ως αποστολή την προώθηση του πολιτισμού, αντί να συζητήσει τα ζητήματα που εγείρονται, να επανέρχεται με πολεμική ρητορική, αβάσιμους ισχυρισμούς, ψευδείς αναφορές και υποτιμητικές, αν όχι προσβλητικές, δηλώσεις για τον οργανισμό μας...» «…Πράγματι ασκούμε αυστηρή κριτική στο πρόγραμμα που πραγματοποιείται επί του παρόντος από την Ελληνική κυβέρνηση. Είναι δικαίωμά μας, και καμία κυβέρνηση η δημοκρατική χώρα δεν θα έπρεπε να χάνει την ψυχραιμία της όταν το ασκούμε…»

Όσο και αν εμείς συνηθίσαμε από την κ. Μενδώνη να χρησιμοποιεί την τακτική της διαστρέβλωσης των γεγονότων, της κατάθεσης παραπλανητικών στοιχείων και πρωτοφανών ανακριβειών, για να απαντήσει σε κάθε ερώτηση που της θέταμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, φαίνεται πως αυτό το απαξιωτικό και δηκτικό της ύφος, που χρησιμοποιεί και σε θεσμικούς παράγοντες παγκόσμιας εμβέλειας, δεν της βγαίνει εκτός συνόρων σε καλό.

Γι’ αυτό και εμείς κυρία Μενδώνη αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει, όπως αναρωτιέται και ο κύριος Stephan Doempke στην επιστολή του και σας παραθέτουμε τις απορίες μας, που είναι πρωτίστως δικές του απορίες:

  1. Έχει ποτέ το υπουργείο εξετάσει άλλες εναλλακτικές λύσεις πριν πάρει την απόφαση να καλύψει όλον τον Ιερό Βράχο με τσιμέντο;

  2. Πρέπει να είναι κανείς ειδικός στην κλασσική αρχαιότητα προκειμένου να αντιληφθεί την τεράστια βλάβη που υπέστησαν η αυθεντικότητα και η πληρότητα του χώρου της Ακρόπολης;

  3. Ποιοι ήταν οι ειδικοί της κλασσικής αρχαιότητας που συμμετείχαν στην Επιτροπή της UNESCO, οι οποίοι αξιολόγησαν τα έργα ως «διεθνές υπόδειγμα στον τομέα της συντήρησης»;

  4. Πρέπει να μάθουμε γιατί χρειάστηκε ένα ολόκληρο έτος μεταξύ της Αποστολής και της Δημοσίευσης της Έκθεσής της όταν, σύμφωνα με την UNESCO, οι Εκθέσεις δημοσιεύονται αμέσως μετά την συμπλήρωσή τους;

  5. Έχει το δικαίωμα να μάθει ο κόσμος -στον οποίο ανήκει η κληρονομιά της Ακρόπολης- κατά πόσον το Υπουργείο διαμεσολάβησε στην σύνταξη της έκθεσης;

Και μια τελευταία ερώτηση που επιβάλλεται να σας κάνουμε, για τα καθ’ ημάς, τα της χώρας μας τρεις μέρες πριν τις κρισιμότερες εκλογές της Μεταπολίτευσης. Ξέρουμε πως παραμένετε σταθερή στην ανυπαρξία αρχών και ηθικών φραγμών προκειμένου να κάνετε την βρώμικη δουλειά αυτής της αυταρχικής Δεξιάς. Φυσικά και είστε και αφοσιωμένη λειτουργός του καθεστώτος Μητσοτάκη, το έχετε αποδείξει άλλωστε. Όμως:

Κυρία Μενδώνη πραγματικά πιστεύετε πως «Μένουμε Ευρώπη» με όλα αυτά ή μήπως πάτε την χώρα ολοταχώς σε καθεστώς Μπανανίας;»
πηγή: avgi.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου