Το ρωσικό ρούβλι έπεσε σε χαμηλό 17 μηνών, πέρασε τα 101 ρούβλια ανά δολάριο!

Ρωσικό ρούβλι, πτώση,

Η πτώση της αξίας του ρουβλίου είναι ένας από τους πολλούς αρνητικούς δείκτες για τη ρωσική οικονομία , παρόλο που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν περιορισμένο αποτέλεσμα.

Το ρωσικό ρούβλι έχει φτάσει στη χαμηλότερη τιμή του από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι δυτικές κυρώσεις στις εξαγωγές ενέργειας έχουν αρχίσει να πλήττουν την οικονομία και να αποδυναμώνουν τη ζήτηση για το εθνικό νόμισμα.

Τη Δευτέρα, το ρωσικό νόμισμα πέρασε τα 101 ρούβλια προς το δολάριο, συνεχίζοντας την πτώση της αξίας του κατά περισσότερο από 25% από την αρχή του έτους και σημειώνοντας τη χαμηλότερη τιμή του σε σχεδόν 17 μήνες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Μαξίμ Ορέσκιν, κατηγόρησε το αδύναμο ρούβλι στη «χαλαρή νομισματική πολιτική».

Είπε ότι ένα ισχυρό ρούβλι είναι προς το συμφέρον της ρωσικής οικονομίας και ένα αδύναμο νόμισμα «περιπλέκει την οικονομική αναδιάρθρωση και επηρεάζει αρνητικά τα πραγματικά εισοδήματα των ανθρώπων».

Ο Μαξίμ Ορέσκιν πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει «όλα τα απαραίτητα εργαλεία» για να σταθεροποιήσει την κατάσταση και είπε ότι αναμένει ομαλοποίηση σύντομα.

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο αναπληρωτής διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας Αλεξέι Ζαμπότκιν είπε ότι η τράπεζα τηρεί μια κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία επειδή «επιτρέπει στην οικονομία να προσαρμοστεί αποτελεσματικά στις μεταβαλλόμενες εξωτερικές συνθήκες».

Μέρες νωρίτερα, η τράπεζα δήλωσε ότι θα σταματήσει να αγοράζει ξένο συνάλλαγμα στην εγχώρια αγορά μέχρι το τέλος του έτους για να προσπαθήσει να στηρίξει το ρούβλι και να μειώσει τη μεταβλητότητα.

Η Ρωσία συνήθως πουλά ξένο νόμισμα για να αντιμετωπίσει τυχόν έλλειμμα εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και αγοράζει νόμισμα εάν έχει πλεόνασμα.

Τον Ιανουάριο, το ρούβλι διαπραγματεύτηκε περίπου 66 ανά δολάριο, αλλά έχασε περίπου το ένα τρίτο της αξίας του τους επόμενους μήνες.

Αφού οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το ρούβλι έπεσε έως και 130 ανά δολάριο, αλλά η Κεντρική Τράπεζα θέσπισε ελέγχους κεφαλαίων που σταθεροποίησαν την αξία του. Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, ήταν στο εύρος 50 έως 60 ανά δολάριο.

Την Παρασκευή, ο Ζαμπότκιν είπε ότι οι διεθνείς κυρώσεις διέκοψαν σημαντική ποσότητα εισαγωγών στη Ρωσία, συμβάλλοντας στην πτώση του ρουβλίου, αλλά απέρριψε τις εικασίες ότι ευθύνεται και η φυγή κεφαλαίων από τη Ρωσία, λέγοντας ότι η ιδέα «δεν τεκμηριώνεται».

Η Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε μεγάλη αύξηση 1% στο βασικό της επιτόκιο τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται και η πτώση του ρουβλίου αυξάνει τον κίνδυνο. Ο Ζαμπότκιν ανέφερε ότι το ποσοστό - τώρα στο 8,5% - θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά στην επόμενη συνεδρίαση στις 15 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου